icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

sirinka
16. dec 2011

@teada a prave to, ci to bolo kvoli strajku nemozem z istotou tvrdit, pokial nemas x dalsich informacii....
podla ministerstva spadalo do nudzoveho stavu iba 15 nemocnic, ak sa nemylim...patrila aj ta konkretna nemocnica, kde sa to stalo medzi tychto 15? aky bol dovod, ze lekar neprisiel vcas, kolko lekarov na odd. chyblo oproti standartu, ako prebiehal porod a v akej faze zacali zhanat anesteziologa....atd....
preto, pokial sa bude iba nadavat, ostane to v rovine dohadov...

a ze sa to tu rozpitvava...na to mozno mala mysliet prispievatelka, ktora sem dany pripad opisala, musela pocitat s tym, ze sa rozpitvavat bude.
dalsia vec je, ze osoba, od ktorej sa to dozvedela, pokial to nebola dotknuta rodicka, vyniesla velmi citlive informacie, ktore v podstate spadaju pod ochranu o mlcanlivosti, ktoru maju vsetci zdrav. pracovnici....
to tiez nie je uplne citlivy pristup....

teada
16. dec 2011

@ludkaol kazda VŠ je tazka vo svojom smere a neviem aky je ten rebricek, ze naj, je medicina, potom teologia, potom pravo?ci tak nejak?opravte ma, o to mi tu nejde aj tak..vieme, ze medicina je tazka aj skusky, mam sama v rodine aj priatelov lekarov, vieme ze lekari maju nizke platy a k ich praci si zasluzia ovela vyssi plat, teda aspon , hovorim za seba, nie za ostatnych, ale to co sme boli proti, bol extremizmus lekarov, kde su az schopni zajst..vykaslat sa na chorych ludi, doslova im na nas nezalezalo..my sme sa na celu vec pozerali z pohladu pacienta, ktory potreboval ich odbornu pomoc , no zial, peniazky zvitazili...to ze niektori lekari su skorumpovani, mi nemozte nikto popriet...ale jasne, ze nie vsetci a tych si ja osobne vazim...ak patrite medzi nich, klobuk dolu...

teada
16. dec 2011

@sirinka to je sice pravda, ale keby ssa take nieco stalo mne, neviem ci by som hned bola schopna utekat , riesit, sudit a nikomu sa nepostazovat, ci pri tolkych chvalach na lekaroch strajkujucich, ci by som aj ja nedala dopustit a vniesla by som aj trocha vlastnej skusenosti...teraz , ked sa ma to netyka, si poviem , hned by som utekala a riesila, ale keby to prislo, asi by som sa psychicky zrutila.....neviem, ako by som to cele vladala niest, ale isto by som to hovorila vsetkym, ci uz naschval alebo nie

denduska
16. dec 2011

@teada tak to fakt nema cenu potom taky rozhovor, ked si prisahu necitala ani nejdes citat ale odvolavat sa na nu ides..co na to povedat...

denduska
16. dec 2011

@teada a kto nie je skorumpovany? chod sa popytat na policiu, alebo na stavebny urad... to tiez nie je spravodlive vypichnut lekarov ako keby ostatni boli svati 😝

sirinka
16. dec 2011

@teada mno, presne tak, clovek vacsinou nevie, ako sa bude spravat, ked sa nahle ocitne v takej situacii...moj nazor je taky, ze tuto ulohu by mala prevziat potom rodina, ktora mozno dokaze jasnejsie uvazovat...
ale napriklad v nasom pripade sme nikomu nehovorili, ze janulka ma nejake problemy, nevedeli o tom ani nase mami, az ked uz vsetky vysledky boli ok, teda cca po pol roku, sa nieco z toho dozvedeli, ale aj tak nie celu pravdu...
ale v nasom pripade neslo o ziadne zavinenie zo strany personalu, takze tam som nemala co riesit....

ale ti poviem, ze keby sa dozviem, ze nejaka sestricka tu o tom cosi pise, iste by som to nenechala len tak... 😉

marian2011
16. dec 2011

Ešte ku tým dlhodobo omieľaným 300 odpracovaným hodinám. Ale veď koľkí podnikatelia odrobia tiež toľko hodín.Tiež sú jednou nohou v base, ak majú čo i len jedného zamestnanca, nemajú nárok na dovolenku a myslím ani na OČR-ku. A hoci by nemali príjem, odvody platiť musia.Naviac ručia celým svojim majetkom /teda pokiaľ nie sú prechytračení, ale o tých nerozprávam/ za škody či omyly. A lekári budú braní za škody, ktoré sa štrajkom sposobili? Aj podnikatelia majú problémy, aj oni majú svoj zvaz ako LOZ. A čo keby išli štrajkovať aj oni? Štrajk čo i len jednej porofesie alebo zamerania by dosť tvrdo pocítili všetci. A čo tak štrajk všetkých podnikateľov? To je to, o čom tu márne a vo viacerých rovinách hovorím a nielen ja.Anarchia. Keď si vezmeme štrajk lekárov, prosím opravte ma a upresnite: je cca 7500 lekárov, z toho dalo výpovede cca 2500, stiahlo ich neviem koľko. Ani u nich nebola jednotnosť, koľko je to percent si každý vypočíta.

andreah25
16. dec 2011

Rozdiel medzi 300 hodinami lekára a podnikateľa je ten, že lekár musí a podnikateľ chce. Obaja to však robia preto, aby zarobili. Odkedy nemá podnikateľ nárok na dovolenku? Neviem o takom. Je rozdiel nechcieť dovolenku a nemať na ňu nárok. Taktiež má nárok aj na OČR, prečo by nemal mať? Rozdiel je v tom, že kto mu dovolenku alebo OČR zaplatí - ale nárok na obe má, lenže nechce. Živnostník pokiaľ príjem nemá, neplatí odvody, platí jedine zdravotné. Tak isto, ako môže mať exekúciu na majetok lekár, tak isto aj živnostník - tak ako si berie úver lekár a ručí automaticky celým svojím majetkom, tak isto aj živnostník (nikdy si pri bežnom spotrebnom úvere nepodpísal blankozmenku?) Áno, aj živnostníci majú svoj zväz, lenže tam sedia takí . . . ., že škoda hovoriť a nič im nedokážu presadiť. Takže LOZ a zväz živnostníkov nie je možné porovnávať, už len z toho dôvodu, že predseda živnostenskej komory nemá politické záujmy ako Kollár - keďže štrajk lekárov už nie v ich záujme ale v záujme Kollára a ľudí okolo neho - pretože bežného lekára odstúpenie alebo odvolanie ministra vôbec nezaujíma, je mu šuma fuk kto sedí na ministerskom kresle. Anarchia v SR nehrozí - prečo? Pretože je tu príliš veľká závistlivosť na to, aby sa ľudia dokázali na niečom dohodnúť a nie to ešte s niečím vystúpiť na verejnosť, vedia len za rohom nadávať, ale neriešiť, takže nemaj obavy.

ludkaol
16. dec 2011

@teada nikto nie je dokonalý existuje dobrý lekár aj zlý lekár,je dobrý právnik aj právnik na hovno,je dobre učitelka a tá čo decka nič nenaučí,,ľudia su rôzny amne išlo hlavne o to,že ako môže niketo na niekoho nadavť ked nevie ako to naozaj je,,a teraz mi je jedno či ide o lekárov či o učitela či o predavačku,,každý je len človek,,a kto nechodí tri dni v topánkach toho druheho nemá právo sudiť druhých,,,a toto ľudia na Slovensku robia potom tu tak aj vyzerá

ludkaol
16. dec 2011

@marian2011 Ja som podnikatelka s mojím manželom sami sme si vybrali svoju cestu a je len na nás kolko hodín odrobíme,nerobíme pre nikoho robíme pre seba ana seba si vyrábame aj zarabame.

monnaa
16. dec 2011

môj názor na to bábetko - je mi to moc ľúto a pevne dúfam, že bábetku neostanú vážne trvalé následky. Viem sa vcíciť do pocitov rodiny , niečo podobné sme zažili aj my, ked sa stane niečo dieťaťu, človek je naozaj nahnevaný a hľadá vinníka, poznám to.......
Ale ako píše @sirinka , treba najskôr zistiť presné podrobnosti toho prípadu, zatiaľ to beriem ako jpp. Treba podať sťažnosť na úrad pre dohľad , určite to treba riešiť, ak má rodina pocit, že pochybil zdrav. personál. Ak sa zistí, že to bolo pre nedostatok lekárov z dôvodu štrajku, vinu bude podľa mňa niesť nemocnica / alebo štát / ako poskytovateľ zdrav. starostlivosti . Lekár je len zamestnancom. Výpovede boli podané legitímne , minister uisťoval celý národ a dokonca aj parlament, že má úžasný plán B a lekári mu chýbať nebudú. Mali prísť predsa Ukrajinci, nie ?

A lekári vôbec nechceli, aby sa situácia až tak vyhrotila, toto vôbec nikto nečakal. Hlavne sa nečakalo vyhlásenie núdzového stavu, je to totálna blbosť, podľa zákona nebol na to dôvod.

No a doteraz nechápem jednu vec- všetci " protilekárski" naladení diskutujúci tu stále tvrdili, že však nech tí lekári už idú kade ľahšie, oni ch nechcú a podobne. No a keď lekári v nemocniciach zrazu neboli, tak bolo ešte horšie 😢 . ľudia, čo vlastne chcete po lekároch ?

marian2011
16. dec 2011

@ludkaol Kiežby si to mohol povedať každý podnikateľ...A ešte vyzraď, či súhlasíš so štrajkom a sposobom, aký zvolili. včetne toho ich veliteľa.

ludkaol
16. dec 2011

A tak isto nehovorím že lekári su svätý,,aj oni robia chyby a poznám lekára ktorý urobil chybu u nás v rodine,neurobil to schvalne ale bol na vine,ale niesol zato následky aké mal,nedávali sme ho na súd ,lebo peniaze su chamtivosť to čoby som z nich mala?a verím že aj ten lekár s tým bude žiť do konca života a žiť s niečím také nie je ľahké,tak ako som písala predavačka ked zle vydá peniaze,,nesie následky ale zaplatí zniži sa jej príjem ale ide dalej,niektorý lekár s tým ani dalej žiť nevie,a niektorý je povrchný toto je zase len o ľudoch.
Ale prečo sa nikto neobuje do politikov?oni urobia chyby ale nenesu následky,su opitý v aute zrazia niekoho maju imunitu...a prečo?maju snád svätožiaru na hlave?človek čo zarobí 350 eur ochorie je PN a ma 55perc.z platu,politik ochorie aj pol roka je PN a berie celý plat.Tak kde sme?Prečo toto radšej ľudia neriešia ale je rozhádaný národ kvoli niečomu do čoho nás vlastne ani nič nie,ale nikto nebojuje proti politikom nikto,,,a ja sa pýtam prečo?ved vlastne aj za to čo sa deje s lekármi koniec koncom môže vláda,oni si opasky neutiahnu a ty vyži z min mzdy,oni si zvyšuju odmeny,a tebe ich nikto nedá,,zvyšuju dane ale oni su od toho oslobodený tak im je sveta žit ked maju preplácane aj svoje vlastne bývanie,dostavaju príspevok na bávanie to niekto vie?povedia to nahlas?nie...len klamu a každemho zavádzaju.To memorandum ktoré dali podpísať lekárom v tv propagovali zvyšenie o 300 eur.Ale je to lož tých 300 eur dostane primár ktorý ma odrobený celý život,ostatným zbýšia o 70 eur tak ale ani toto nahlas nepovedia a potom sa tu objaví taka dikusia kde sa ľudia hadaju pre niečo o čom nemaju ani páru.
Viem to ,,a nie z novín ani z tv,ale som v priamej realite toho všetkého

monnaa
16. dec 2011

ešte by som teda chcela počuť od vás, čo kritizuje štrajk lekárov, ako by ste postupovali na ich mieste vy ? Stále mi tu na to nikto nevie odpovedať......

teada
16. dec 2011

@denduska asi tolko k tej prisahe, ze zaklad , o com asi je, pozna kazdy, zial, nie kazdy sa uz stretol aj s takym pristupom zo strany lekarov pocas strajku

teada
16. dec 2011

@denduska takze nepopieras, ze lekari tiez niektori patria do tej brandze skorumpovanych...aspon to si mi dala za pravdu..ved ked su vsetci, tak preco nie aj ja?preco nie aj lekari?preco nie aj ucitelia?preco nie aj sudcovia?atd....?

teada
16. dec 2011

@ludkaol asi tak ale asi to plati, len ked sa kritzuju lekari...inych by nikto tak neobhajoval, vobec a to v inych oblastiach nejde v strajkoch o zivoty...ci ano???

stardust
16. dec 2011

@monnaa oni by si porovnali svoje vyplaty s vyplatami radovych cinskych robotnikov v Afrike a potom by solidarne stichli.

ludkaol
16. dec 2011

@marian2011 a ty si myslíš že ked sme začali pdnikať že nám peniaze spadli z neba?že sme začali a hop všetko prišlo samo?nie nadreli sme sa a žili skromne v podnájmoch nie vo vlastnom lebo uver šiel na podnikanie,človek ked chce niečo mať musí najprv dať,a žijeme tak ako žijeme máme čo potrebujeme a sme spokojný,ale je to na tebe aký si šikovný,podnikať nie je len otvoriť živnosť a čakať na peniaze,,je to drina a hodiny driny a sebaodriekania.....ja sa k štrajku nevyjadrujem,to nie je v mojej kompetencii ale zapamätaj si jednu vec,,ked niečo chceš musíš za tým ist a tvrdo ináč nič na tom našom Slovensku nedosiahneš lebo všade ti podkopávaju nohy,,aj podnikatelom či živnostníkom,nikto ti nepomôže musíš si pomocť sam

teada
16. dec 2011

@sirinka to je pravda, ale jeden pripad sa moze vyskytnut rovnaky aj u viacerych, clovek nema istotu, ci sa ozaj rozprava prave o nom a o jeho dietati....kazdopadne, rodic vie, ci ide o chybu zo strany lekarov, ci sestricky, ci zanedbanie z ich strany, cize zo strany rodica...

ludkaol
16. dec 2011

@teada a do štrajku by mohol ist každý ale ruku na srdce,,,ked robotník pojde do štrajku čo urobia?vyhodia ho a zoberu dalšieho z uradu práce..lekári si to dovolili lebo len tak ich niekto nezastupi...a napr.pri tejto veci stojím pri robotníkoch pretože aj oni si zaslužia robia ako otroci ale nik si ich necení,,lebo nie su študovaný....a kto je zase na vine?ľudia?nie naša vláda

marian2011
16. dec 2011

andreah25 No veď to píšeš sama, že v podstate nie sú rozdiely /hoci ja si myslím že sú, mám podnikanie za sebou, viem o čom hovorím./. Mne išlo o to, že podnikatelia neštrajkujú. A keby štrajkovali, dopadlo by to tiež blbo ako pri lekároch. A podotkol som aj to, že v prípade podnikateľa pri škode bude postihnuteľný. A čo lekári, keďže škody evidentne vznikli, to sme si už v predchádzajúcom vysvetlili, budú postihnutí?

lauritka
16. dec 2011

.. a co vladni cinitelia ?? budu potihnuti ??... ze to zobrali na lahku vahu ???

marian2011
16. dec 2011

@ludkaol A to myslíš, že neviem, ako podnikateľ/ slušný/ začína??? Kde píšem, že Ti peniaze spadli z neba? Myslíš, že to nepoznám? Reaguj na to, čo napíšem, nie na iné. Toto je debata o názore na štrajk. Ak ho nemáš, prečo prispievaš?

ludkaol
16. dec 2011

@marian2011 skus čítať poriadne a možno pochopíš,,ale najlepšie je utočiť to je veľka slabosť,,asi tvoja 😅

denduska
16. dec 2011

@teada myslis ze kazdy vie o com je prisaha? kolko zien podstupivsich interrupciu sa teraz ohana tym ako sa lekari vykaslali na prisahu? ked sa vykaslali vtedy ked im to vyhovovalo, to bolo v poriadku, teraz uz nie je..? (tym nemyslim konkretne teba, aby si to nevztiahla) Ale to je ina a tazka tema. Ale ked uz, tak nemajme dvojity meter, ale zrazu kazdy omiela len Hippokratovu prisahu. Asi pred rokom bolo v spravach ze katastrofa, v BA nema kto urobit UPT a kam teraz tie zeny maju ist? vtedy nikto na prisahu nepomyslel, vtedy zasa boli zli len lekari.

minewka
17. dec 2011

@sirinka pretože napríklad keď máš ísť na pohotovosť, vyberieš si tú najbliššiu, nie tú, čo je 30km vzdialená.

A vieš, čo ja neznášam?

Alibizmus tuto diskutujúcich lekárov.

Nech sa páči - oni sú od fachu, nech nám tu teraz presne krok za krokom poradia, čo robiť v takom prípade, ako si zabezpečiť dôkazy, čo preskúmať, nech presne popíšu - ale podrobne, ako by sa dalo dokázať, že išlo o pochybenie lekárov, že podcenili situáciu - nie len "treba sa obrátiť na dohľad"...

Možno to pomôže tej mamičke, čo je "možno" na MK (tiež jpp, mimochodom)

minewka
17. dec 2011

@denduska prekrúcaš.

Neboli zlí lekári, ale čo nebolo v poriadku, že štátna nemocnica ako celok si mieni uplatňovať výhradu vo svedomí.

štátna nemocnica má poskytovať služby všetkým, bez rozdielu vyrovyznania - napríklad.

To akoby ZŠ, kde chodí tvoje dieťa, si zrazu zmyslela, že sa stane moslimskou školou. A v triedach sa bude každé ráno predčítavať korán.

minewka
17. dec 2011

@andreah25 nepíšeš pravdu.

lekár "nemusí". Chce. Ak chce poriadnu výplatu.

Ani živnostník "nemusí". Chce. Ak chce poriadnu výplatu.

ani jednému, ani druhému nikto nedrží pištoľ pri hlave.

A inak - raz si od nás vrámci diskusie o tom, či štrajkom vznikli nejaké škody, chcela presné čísla.

Ja by som i zas rada prečítala krok za krokom tvoj postup, ao dokážeš, že nejaký zamestnanec (napr. aj lekár v štrajku) zneužil PN?

Ako dokážeš, že 1.12. skutočne nemal teplotu, cítil sa zle?

(keď si písala, že sa jednoznačne dá prešetriť a zistiť falošnosť PNky.)