Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@denduska no samozrejme, umlcat kazdeho, kto si trufne.. spat ku totalite ! 🙂
" tzv DEMOKRACIA v SVK PODANÍ. Ľudia už nemajú čo jesť a zčoho platiť dane a poplatky, keď štrajkujú, z vysoka sa na nich kašle a vláda sa im smeje do tváre. Ak je tu skupina ľudí, ktorá svojim štrajkom môže skutočne niečo dokázať a zmeniť, štrajk sa im proste ZAKÁŽE!!! "
".štát chce "len" prijat opatrenia ako to robí už dlhé roky ked prijma opatrenia na to ako ludom zavriet usta či ich uzemniť.Je to pre neho bežný postup....kde sa schvaluje čo mu bude aj do buducna prospešné.Potom v praxi ked dôjde na "lámanie chleba"...sa bude tvarit,že bohužial taky je zákon a,že teda sa nedá inak.Tu totiž je bežnou praxou,že aj tie najabsurdnejšie zaležitosti sa zdôvodnuju neskôr výkladom zákona.Pointa spočíva v tom,že tí ludia ktorí ich schvaluju to robia učelovo do buducna a vôbec nezohladnuju morálne hladisko veci práve naopak-zohladnuju len svoje osobné záujmy. "
BRAVO, nebudem sa cudovat, ked za par rokov tu bude 10 nemocnic a 20 doktorov na cele SK. nech idu vsetci do zahranicia, tam je aspon clovek clovekom. Tu v nas udupu vsetko. 😠 Potom bude strajkovat pacient, aby ho vobec niekto osetril... neuveritelne. 🙄
@minewka no my mame pohotovost vzdialenu min. 30 km...tu najblizsiu detsku 😉
a ako casto chodia ludia na pohotovost? myslim, ze ovela castejsie navstevuju bezne ordinacie a tam sa da vybrat.
a vies co ja neznasam? ked niekto neustale poukazuje na to, ako veci nefunguju, ako sa veci nedaju robit a ako je vsetko zle, vypichuje aj tie najmensie problemy a poukazuje na nemoznost nieco zmenit...
a ani raz neda odpoved, ako by to predsa len slo, ako by mohol, dokazal vlastnym pricinenim prispiet k zmene....
@denduska to je pravda. Aj jedna aj druhá strana používa prísahu tak, ako sa momentálne hodí.
Fakt ale je, že lekár má predsa len trocha špecifické postavenie, čo sa štrajku týka, lebo každý je "vydierateľný" zdravím. A lekár túto pozíciu zneužil a pacienta vzal za rukojemníka.
Sama neviem, ako by sa dal štrajk nejak inak robiť - avšak takéto zneužitie svojej pozície je nebezpečné.
A len naivní sa budú spoliehať na morálnosť lekárov, že im to nateraz stačí. ľudia nikdy neboli a nikdy nebudú morálni.
Ak by lekári skutočne v svojom štrajku zohľadnili aj stranu pacientov, možno by som bola v svojom názore benevolentnejšia. Ale oni v tomto štrajku pre pacienta nespravili nič, celá hystéria okolo transformácie je hájenie záujmov tiež nejakej skupiny. (už len to, že čušia, prečo si štátna nemocnica Rastislavka v KE berie 15eur za deň hospitalizácie a nikomu to nevadí..ale furt sa omieľa Šaca)
A aj celé haló okolo limitov nie je pravdivo a objektívne prezentované zo strany lekárov.
Mám pocit, že lekári si chcú v tomto štáte vybojovať nejaké špeciálne postavenie, kde by ich nikto a nič nekontroloval, nikto nijako neobmedzoval - ale lekár, rovnako ako každý iný človek potrebuje tiež formu kontroly. A možno prísnejšiu , pretože zdravie je výnosný biznis a ešte výnosnejší je strach o svoje zdravie.
@sirinka argumentujem pohotovosťou, lebo tam sa bežný človek ai najčastejšie stretáva so štátnym zdravotníctvom.
Áno, máš pravdu, veci sa dajú zmeniť - ale ak sa robia postupne, od dôležitejších po menej dôležité.
Lekári v tomto štrajku okrem svojich platov nezmenili nič podstatné, v rámci chýb systému poukazovali na tie najmenej podstatné veci, absolútne nepriznávajú (viď táto diskusia) nejakú zmenu u seba, zmenu v správaní k pacientovi, zmenu svojho prístupu k forme a spôsobom liečenia.
V celom tomto štrajku úplne absentoval nejaký kritický pohľad do svojich vlastných radov.
@lauritka čím to je, že ja mám peniaze aj na jedlo, aj na dane aj na poplatky?
Prečo ja mám a niekto nie?
Nejak som si nevšimla, že by lekárom niekto zakázal štrajkovať. Dokonca ak sa nemýlim, tuším im aj priklepli nejaké tie ich požiadavky. 😅 😕
V zahraničí je človek človekom len vtedy, ak má prachy 🙂
baby Vám nejako vadí Ústava Slovenskej republiky konkrétne čl 54?
Čl.54
Zákon môže sudcom a prokurátorom obmedziť právo na podnikanie a inú hospodársku činnosť a právo uvedené v čl. 29 ods. 2, zamestnancom štátnej správy a územnej samosprávy vo funkciách, ktoré určí aj právo uvedené v čl. 37 ods. 4, príslušníkom ozbrojených síl a ozbrojených zborov aj práva uvedené v čl. 27 a 28, pokiaľ súvisia s výkonom služby. Osobám v povolaniach, ktoré sú bezprostredne nevyhnutné na ochranu života a zdravia, môže zákon obmedziť právo na štrajk.
@minewka cize je v poriadku ak na zaklade nejakeho zakona prisahu porusuju, ano? vtedy je prisaha zdrap papiera.
A ja o tom neviem zeby sa na Rastislavke platilo 15 eur na den..?? Na ktorom oddeleni? Teraz mi tam opakovane lezala babka, takze by som o tom bola hadam informovana, nachodila som sa tam ako na klavir.
@lauritka nikto im nezakazuje štrajk,. Ale zakazuje vydierať pacientom. A ja s tým plne súhlasím.
Čo lekári asi čakali? čo si zasiali, budú žať.
Si mysleli, že každý to s pokorou prijme - že si povedia štrajkujem a ty pacient - mám ťa na háku? Rob si čo chceš? (alebo ešte lepšie ja ti vlastne pomáham?) Chcú sociálny systém? Chcú rovný systém? Chcú bezplatnú starostlivosť?Chcú adekvátne podmienky?
Tak ja ako pacient chcem ošetrenie, či štrajkujú alebo nie.
Rovnako súhlasím s tým, že svojim štrajkom poukázali na deravý zákon..to čo je, že nerešpektujú výnimočný stav? Kde sme? Pri živelnej udalosti si tiež vypíšu PNku??? 🙄
@denduska jasné, aj v prípade štrajku je prísaha zdrap papiera 😀
Lekár by si mohol povedať, že nebude liečiť moslimov , alebo muž nebude ošetrovať ženy...je to blud.
Alebo aj predpísanie antikoncepcie môže byť pre neho zabíjanie detí. 😝
Ak niekto robí v štátnom sektore - má ošetriť každého bez výnimky. A vykonať aj interupciu.
Je pravda, že tá, ktorá chce interupciu si môže vybrať súkromnú nemocnicu...ale keĎže všetko súkromné je zlé - a nech sú všetky nemocky štátne, kam pôjde?
Alebo lekár v mene matky rozhodne, že dieťa si má nechať?
AKo vravím, toto je iná diskusia.
@minewka ale tu nikto nikdy nepisal ze vsetko sukromne je zle, neviem koho citujes ale ja som tu nic take nezahliadla a ani si to osobne nemyslim. A rovnako si nemyslim ze vsetko ma byt statne, preco by aj malo byt.
Ak ma lekar velky problem aj s predpisovanim antikoncepcie, tak hadam si to v sebe ujasni skor nez si otvori gynekologicku ambulanciu, hm? Hoci som pocula uz aj o takej ambulancii, kde dany lekar nesuhlasi ani s UPT ani s HAK ako prostriedkom na zabranenie otehotneniu (lebo da sa pouzit aj inak) a klientelu ma taku ktora o tom vie a sama je rovnako orientovana, takze v tom nevidim problem.
A mas pravdu - lekar ma osetrit kazdeho bez vynimky. Ale interrupcia nie je osetrenie, pokial tehotenstvo samo o sebe neohrozuje zenu na jej zdravi alebo zivote a teda musi byt ukoncene zo zdravotnych dovodov. A to je velky rozdiel.
@denduska ak je to súkromný lekár - pacientka môže a nemusí rešpektovať jeho názor, môže si vybrať dr, akého chce, rovnako ako súkromný dr si môže sám určiť, čo robiť chce a čo nie.
Ale štátny lekár má robiť všetko. Áno, je pravda, že interupcia nie je ošetrenie - ale je to medicínsky, resp. zdravotnícky zákrok.
Tým, že ho lekár štátny lekár odmietne spraviť podľa mňa nie je správne, ale chápem, ak to robiť nechce.
Avšak celá "výhrada svedomia" je pre mňa blud a nie je to správne - najmä u štátnych lekárov. Ak lekár nechce niečo robiť, nech si založí súkr. prax.
Ak by si učiteľka na štátnej škole zmyslela, že nevytvorí náboženskú výchovu, lebo je ateistka - bolo by to podľa teba správne?
@minewka asi cakali to, ze sa vlada zachova tiez korektne a prijme ich poziadavky. preco tu muselo zajst az tak daleko, ze dopustili nudzovy stav a potom predsa suhlasili ?? nedalo sa tomu predist ?? dva mesiace boli podane vypovede ? Bohuzial, lekari pracuju s ludskymi zivotmi, ale teraz akoze nemaju pravo podat vypoved ???
Proste, preto , ze su lekari a tak potrebni, hoci viaceri tvrdia, ze ved nech odidu, mame ich dost....tak teraz maju cusat a nevyjadrit svoju nespokojnost. Strajkuje sa aj inde a nikde z toho take halo ako tu na SK nerobi. 🙄
Proste takato akcia nema obdobu a ludia to nevedia stravit. Sirinka tu davala clanok o strajku v Nemecku. Tiez bol kriticky stav. Nakoniec sa ale dohodli.
@minewka tak teda sa pýtam asi po štvrtýkrát - ako by si ty osobne riešila túto situáciu, keby si bola v úlohe štátneho lekára , pracovala 300 hodín mesačne, videla by si všetky tie chyby systému .....Myslíš si, že zamávať tansparentom pred budovou parlamentu alebo pripnúť si stužku na plášť by stačilo? Myslíš si, že by to niekým akože pohlo ? Veď kedy sa podpísalo memorandum ? Až po 2 ddňoch i núdzového stavu !
A k tým odpracovaným hodinám navyše u lekárov - moja milá, absolútne sa mýliš, že všetci takto chcú robiť !!!!!! Oni sú donútení vedením nemocnice, lebo / znova to opakujem / lekárov je málo a po sužbe musia mnohí ostávať práci, aby sa zabezpečil chod nemocnice. Vyčerpaní, s kruhami pod očami, ale ideme dalej...a prečo??? No pre pacienta ! A tiež so solidarity s kolegom na oddelení , ktorý by ostal inak sám a tým by sa tiež znížila kvalita jeho výkonu, čím by znova trpel pacient .
K interupciám - súkromník na ich vkonanie nemá v ambulancii podmienky, musia sa vykonávať v nemocnici / treba k tomu aj anesteziológa/ . Aj štátny lekár má právo ich odmietnuť , veď aj on je len človek so svojim svedomím . Nemysli si, ž tí nenažraní , namyslení a neľudskí lekári sú absolútne bez citu a bez svedomia a robia ako stroje .
@minewka ale tak o tom hadam nerozhoduje ucitelka ale riaditel..ak nie, tak ma tu pritomne ucitelky opravia.
Neviem co je nenormalne na tom ze lekar v statnej nemocnici odmietne takyto zakrok vykonat..len preto ze je statny zamestnanec..? To sa ako podmienuje? Ze odmietne urobit zakrok bez zdravotnej indikacie? Co je na tom uz len nenormalne. Nemoze si ist kazdy otvarat sukromnu prax - po prve musi mat dostatok praxe pri lozku, atestaciu a este aj dost penazi predtym nez sa do toho pusti.
Ze je to medicinsky zakrok nie je dolezite, silikony su tiez medicinsky zakrok...a robia sa v statnej nemocnici? alebo botoxove injekcie atd...
Ja som to len vzala ako priklad - ludia sa ohanaju prisahou, pritom priamo zakon umoznuje ju porusit, ty dokonca tvrdis ze v statnej nemocnici to priam prikazuje. Ale tomu sa ludia neburia. Tak bud ju budeme brat ako zakon alebo je naozaj len "symbolicka". A pre koho ako, nech si vyriesi kazdy v sebe. Ale nie len lekar, ale aj ten pacient.
@lauritka Absolútne nikto im nebráni podať výpoveď. Ale potom nech alibisticky a zbabelo netrvajú na prijatí späť a nech čestne prijmú aj možné následky.
Okrem toho im všetko odsúhlasili. Bodka. Bolo to normálne obchodné jednanie oboch strán.
Ale - čo by lekári dosiahli, keby nevydierali pacientmi?
Keď tebe niekto povie sprav to a to - lebo inak ja spravím to a to - ako k tomu pristúpiš? Okamžite všetko splníš?
@denduska ja som ani raz neargumentovala prísahou.
A dala si blbý príklad silikóny vs interupcia.
Ak lekár prinúti ženu dieťa si nechať a rozhoduje o tom - je to ok, alebo nie?
Rovnako, ako v tomto štrajku, rieši lekár už pridružené okolnosti - nie podstatu.
A ak by riaditeľka školy zakázala náboženskú výchovu a zakázala v rámci interných predpisov štátnej školy nosiť deťom napr. krížiky na krku, lebo je ateistka - už by to podľa teba bolo správne? (je to fikcia, lebo v štátnej škole sa nič také nemôže stať )
@minewka ale ved myslis, ze oni s tym pocitali, ze ich vezmu spat ?? ved dali do sazky svoje miesto, ci sa mylim ??
NIkto predsa dopredu nevedel ako sa to skonci.
Ak by sa na nicom nedohodli, tak koncia nie ??? 😕
Vsetko neodsuhlasili, lebo sa urobil kompromis, co sa tyka platov... nebudue navysene tak ako oni ziadali.
Oni nevydierali pacientvo, dali vypovede. "vydierat sa zacalo" ked nastal nudzovy stav. Ale ja hovorim o vydierani z inej strany. To je moj nazor. Ty mas svoj. accept-
Urcite nie okamzite, ale bol na to cas. Vedelo sa to ovela skor ako vobec vypovede podali.
Druha strana mince je, aby sme nasledky neniesli my vsetci, ak nam lekari budu neustale odchadzat prec a ziadni sikovni novi mladi lekari tu nebudu.. Po tomto humbuku mozno maloktori budu mat chut ostat zit a pracovat na SK.
Ale mozno to len ja vidim takto katastroficky, hold som pesimista, co sa tyka smerovanie tejto krajiny. 🙂

@minewka aaale minewka, ty neprekrucaj, velmi dobre vies co som tym myslela. Ci sa lekari spravaju dla prisahy alebo nie - ani jedno nie je v poriadku, pretoze jeden aj druhy raz ich rozotru v mediach, akurat je rozdiel, co sa prave hodi.