Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@monnaa už asi 100x píšem, že na jednej strane chápem - mali tromf v rukách, pacienta, rukojemníka, využili ho - a kto by to tak nespravil. A rovnako som už písala, že neviem ako inak by pritlačili na pílu -. možno mohli skutočne niečo pre pacienta aj spraviť. Treba čítať poriadne, a nie že Minewka niečo napíše a hrrrr...červená plachta pred nosom.
Absolútne nikto nenamieta voči nedodržiavaniu ZP - a ak by len toto bola celá podmienka štrajku, 99% ľudí by držalo pri dr. Ale všetci vieme, že to celé nebolo len o tom.
A už asi 4x píšem, že ľudia sa otočili proti lekárov pre dlhoročné zametanie lekárov so svojimi pacientmi (čo tu ani jeden jediný diskutujúci lekár nebol schopný a ochotný priznať!) Pacienti tiež hromadne vyjadrili svoju nespokojnosť. A reakcia lekárov?
Môj muž súkromník s kruhmi pod očami a vyčerpaním tiež ide ďalej a pre pacienta a tiež je v očiach spoločnosti nenažratý súkromník 😀 Ak by sme žili v zahraničí - len za jednu robotu by dostal toľko, koľko teraz za 100.
Má ísť štrajkovať? Štrajkovať môže, ale ak by dal ceny adekvátne zahraničiu - nikto by si to nemohol dovoliť.
Samozrejme že lekár má právo odmietnuť vykonať nejaký zákrok - a pacient má zas právo, aby riadne zákonný zákrok mu bol vykonaný.
Lekár by mal vykonať zákrok, či sa mu to páči alebo nie. Ak by odmietol vykonať interupciu a tá žena by mala ísť k nejakému šarlátanovi - právo ženy na riadny zákrok je viac, ako jeho nesúhlas. (kým sú int. povolené zákonom...tu sme opäť pri tom, ktoré právo je "zákonnejšie"Čie právo má prednosť?)
@minewka a pri interupciach uz na hippokratovu prisahu nemyslis????????????????? 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 ci ako sa komu zachce?? najprv sme svine, ze nedodrziavame hippo prisahu a nestarame sa o pacienta a potom tu tocis ze by mali lekari vykonavat aj interupcie ci sa im paci alebo nie????? tak si prosimta ujasni co vlastne chces 🙄
@denduska Keď je podľa teba adekvátne prirovnanie silikón a interupcia (nejak nemám vedomosť o tom, že by po silikónoch ostávalo nechcené dieťa), je adekvátne prirovnanie interupcia a odmientuie v škole učiť náboženskú výchovu z dôvodu osobného presvedčenia 🙂
Ak by lekári boli taký vynikajúci a perfektní odborníci, a ak sú tak nepostrádateľný, naspäť by ich celkom isto vzali.
A na Rastislavke je to asi tak, ako v Šaci - ja som v Šaci neplatila nič a niekto tvrdí, že áno. Kto vie, ako to je.
Ale hlavne som tým chcela povedať to, že za xy vecí sa už platí aj v štátnej nemocnici - ale tvárime sa, že nič také nie je a platiť sa bude len a len keď tu budeme mať súkromné nemocnice. Potom nechápem, ako je možné, že tak veľa výkonov je v štátnej nemocke spoplatnených.
@latvia ukľudni sa a čítaj poriadne..zase vidíš, že som niečo napísala ja a už prskáš?
Povedala som - že obe strany si hipp. prísahu berú tak, ako im to vyhovuje. Ja som ani raz nepoužila argument hipp. prísahu.
Ale ak sa dr odvoláva na HP pri interupciách, potom nech platí aj v súvislosti so starostlivosťou o pacienta počas štrajku.
@minewka Lekár by mal vykonať zákrok, či sa mu to páči alebo nie.
reagovala som na to. ci to nebolo myslene tak ako to vyznelo? lebo popravde som teraz precitala len tvoj prispevok, tak mozno to bolo v inom kontexte nech to vyznelo.
a neviem o tom ze by bola porusena hippo prisaha pocas strajku. starostlivost zabezpecena bola.
@lauritka to je ako keby si povedala v banke, že dajte mi úver, ale ja neviem, ako to dopadne, keď nebudem vedieť platiť, vrátťe mi byt a všetko bude OK.
Do stávky nedali nič - veď tu všetci stále argumentujete, že všetci majú právo dať výpoveď....A všetci predsa dokážu nájsť umiestnenie.
A keď dám výpoveď, logický a vyvoditeľný dôsledok je strata zamestnania.
Ešte nech zažalujú štát za psychickú ujmu, že sa museli vysporiadať so stresom podania výpovede.
Vydieranie je už to - chcem to a to a ak nedáš, dám výpoveď (alebo spravím xyz) a uvidíš, čo bude.
Neodpovedala si mi, čo by robili, keby "podnikali" s inou komoditou, nie zdravím.
@denduska Škola (tak ako nemocnica iné veci) má povinnosť zabezpečiť výuku náboženskej a etickej výchovy.
Z tvojej logiky mi vychádza, že riaditeľka by mala mať, rovnako ako lekár, možnosť využiť výhradu svedomia a mala by mať možnosť nekonať proti svojmu presvedčeniu.
Samozrejme že chápem, že silikóny a interupcia nie sú zdravotne indikované.
Ale oprav ma, ak sa mýlim, ak odmietneš spraviť silikóny, neostáva po nich nechcené dieťa, rovnako ti nebeží čas, do kedy sa silikóny môžu robiť.
Ano islo tu o zdravie, ale prave preto sa to nemalo podcenit a nechat zajst do takych rozmerov.
@latvia Keď už niečo cituješ - cituj to celé. V kontexte.
Už sa tu diskusia zvrtla na to, či je vôbec správna nejaká výhrada svedomia u lekára. Aj pre mňa je to ťažká otázka v súvislosti s vykonávaním interupcií - každopádne, myslím si, že lekár by mal (aj keď je to tá ťažká časť jeho práce) vykonať aj to, čo mu morálne vadí - (ak to nie je mimo zákon) - ako napríklad zachrániť život masovému vrahovi. Neviem, koho právo je väčšie - či právo matky ísť na potrat a rozhodnúť sa, či bude matkou alebo nie , či právo dieťaťa na život a či právo lekára odmietnuť vykonať lekársky zákrok (akýkoľvek,m výhradu vo svedomí si vlastne môže uplatniť v hocičom).
V súvislosti s int - by sa malo riešiť, aby ak žena otehotnieť nechce, nech pre to všetko robí a nie používať int. ako formu antikoncepcie. Ale to je zase o inom.
@lauritka pribehy s druhej ruky zial neakceptujem, kedze dobre viem ake scenare byvaju pri tychto veciach. 3 skusenosti z 2 pracovisk kde sa takato vec posrala a vina bola uplne inde - nevravim ze nepochybil lekar, ale okolnosti sa vtedy prekrutia do takej miery ze sudne spory sa tahaju x rokov kvoli roznym vypovediam *( jeden z pripadov zial skoncil zle bez viny lekarov). jednu vec neverim ze sa stala- ze nemohli zohnat dlho anesteziologa. porod vacsinou dodrbu ini ludia a nezlyha to na "nezohnani anesteziologa". kebyze neviem o takychto pripadoch tak cusim jak ryba v potoku. bez objektivnych informacii sa k tomuto pribehu nevyjadrim, len ze mi je luto ze sa to takto pokaslalo.
@lauritka nerozumiem, ako s tým počítali, keď si vydupali, že každý jeden musí byť prijatý.
Každý môže štrajkovať. Ale takmer nikto nemá takú "páku"...
Ak by štrajkovali napr. drobní živnostníci - ako dodávatelia zdrav. pomôcok, tovaru...to by som bola zvedavá,čo by k tomu povedali dr...😀 alebo ak by im po oddelení behali deti, lebo by štrajkovali učitelia. 😀
@minewka vies, ja si zase myslim, ze zabitie ziveho cloveka ktore je nachvilku odkazane na telo zeny, nie je lekarsky vykon. je to podla mna zlocin, vrazda, pre tych, ktori si chcu pohladkat svedomie je urcite vyslobodzujuce ked sa mozu skryt za to ze je to odobrene hrstkou nenazranych ludi ktori schvalia co sa im zachce ked na nich niekto zatlaci.zabit nenarodene dieta je to iste ako nechat umriet masoveho vraha. ja ako lekar nemam pravo niekomu vziat zivot, ci uz je narodeny alebo nie. masoveho vraha by som nechala prezit. trpiet sa da aj lepsim sposobom, umrtie by bolo pre neho vyslobodenim 😝 😝
@latvia neviem, nemám voči tomu tak vyhranený názor.
Každopádne som proti , aby boli zakázané. Sama vieš, že sú prípady, kedy je ohrozený život matky. A vtedy čo? Ktorý život je cennejší? (V prírode matka). Ak by boli zakázané - kto by o tom rozhodoval? Aká komisia? AKo zložená? Polovica veriaci, polovica ateisti, len muži, len ženy? Lekári? Aj lekári aj právnici aj psychológovia?
čo v prípade vád? Kto by zase o tom rozhodoval?
@minewka tak o tom neviem, ze bola taka podmienka ? 😕 Podla mna to automaticky vyustilo, ze ich brali naspat, kedze ich bol nedostatok ?? A aj tak sa nevratili vsetci, nie ?? Uz asi mali miesto inde...
Ale ved strajky su na to , aby sa nieco dosiahlo k lepsiemu, ci nie, ?? Aky iny ucinny sposob tu existuje ?? 🙂

@minewka Ved ja som ani nekonkretizovala teba, tusim s tym zacala teada vcera...
Silikony a UPT su v istej podstate rovnake - su to medicinske zakroky - potrebujes skoleny zdravotnicky personal a vybavenie nemocnice aby si ich mohla podstupit - ale su na vlastnu ziadost a bez zdravotnej indikacie. Preto nemozes nikoho nutit do toho aby ti ich vykonal. Ze je ta moznost inde - nech sa paci, ale NUTIT do toho inych nemozes.
Hadam nechces porovnavat krizik na retiazke s UPT 😨
A neviem preco podmienujes vierovyznanie s odmietanim UPT. Ved ked lekar odmietne vykonat UPT, to este nemusi znamenat ze kazdu nedelu derie kostolnu lavicu. A to ze ju vykona, tiez neznamena ze je z toho "nadseny", lebo z toho nadseny nie je nik kto sa na tom zucastnuje, a za to mozem dat ruku do ohna.
Keby si boli lekari taki isti ze ich vezmu spat, asi by svoje vypovede zo strachu nestahovalil ked videli ze na nich vsetci kaslu, nemyslis?
No a bezim uz.
Joj a stale neviem kde na Rastislavke pytaju 15 eciek za den 😉
pekny den vsetkym.