icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

sirinka
17. dec 2011

@minewka cosi som nasla...nabozensku vychovu nevyucuju ucitelia ale...
"Kňazi a katechéti si často nevedia rady s disciplínou na vyučovacích hodinách. Nie sú vzácne prípady i ich nehlásenej absencie, pričom vedenie školy nesmie dať suplovať hodinu inému učiteľovi, čím vznikajú "voľné" hodiny…"
http://slovakia.humanists.net/diskusia.htm
je to starsieho data, zmenilo sa odvtedy nieco? ja si tiez matne spominam, ze NV chodil vyucovat farar...ja som ale chodila na etiku....

sirinka
17. dec 2011

@latvia
@minewka rimskokatolicka cirkev je vcelku proti etickej vychove...urcite by ju este nezaradila do svojich osnov...

monnaa
17. dec 2011

@minewka - to snáď nemyslíš vážne, že mali lekári štrajkovať len kvôli ZP ? Samozreje že chcú vyššie platy, tebe sa zdá čo tez zarábajú adekvátne ? Tiež žiadali dofinancovanie zdravotníctva a zrušnie trasformácie nemocníc- teda v konečnom dôsledku veci prospech pcienta.

Ja netvrdím, že sú všetci lekári svatí, korupcia tu je, sú aj npríjemní lekári, ale ako v každej profesii. No podľa tvojich príspevkov sú všetci štátni tí " zlí ".

Ak je tvoj manžel nespokojný, nech štrajkuje, budem mu držať palce. Ale jeden na štrajk nestačí, treba na to viacerých a hlavne jednotu. Ono to nie je také ľahké zorganizovať , hmmm. Ak štrajk ohlási vopred / ak to bolo u lekárov /, nemocnice by sa mohli podľa toho zariadiť a nchystať, aby mohli zabezpčiť spoň akútnu starostlivosť

Lekára nemôžeš donútiť urobiť interupciu , veď lekár je práve tým , kto vie najlepšie ,ako taký malý " človiečik " už vyzerá,ako má vyvinuté orgány a podobne .....Žena čo UPT chce, nech si hľadá na to sama vhodné zariadenie a lekára.

monnaa
17. dec 2011

@minewka - ešte k tomu návratu lekárov - neviem, ale myslím si, že tá podmienka aby sa vrátili všetci vznikla asi pre situáciu v KE / v nemocnici kde je riaditel Dr. Krcho /. Tam veľa lekárov výpovede síce stiahlo, ale následne ich znova podali alebo išli na PN.....počula som, že riaditeľ nehcel niekoho zobrať spať / ako zapáleného štrajkujúceho / . Ale vo vačšine nemocníc nemali za lekárov náhradu žiadnu. A mimochodom, desiatky lekárov sa už vôbec dobrovoľne nevrátilo.

Odbory si plnia len svoju úlohu, konečne nejaké normálne odbory v SR 🙂

latvia
17. dec 2011

@minewka pockaj pockaj, hovorime o interupcii uplne nechceneho babatka alebo o interupcii zo zdravotnych dovodov matky? lebo v tom je sakra rozdiel, aj pre veriaceho cloveka. matku, ktorej hrozi umrtie kvoli plodu a chce zachranit seba, by som neodmietla uspat. tam ja nie som boh, aby som jej vravela ako sa ma rozhodnut. interupice z dovodov inych ako su zdravotne ktore sa inac nedaju riesit proste neuznavam za ok dovod.

teada
17. dec 2011

@ludkaol kto za to moze? vravis vlada, nie ludia?ludia za to mozu..a veru nech by nastupili vsetci pracujuci do strajku, vsetci, napokon by bola z toho vacsia pohroma, ale to ti strajkujuci lekari nepochopia, oni su predsa spasitelmi ludi...aj ked su doleziti pre nas a v nasich zivotoch, nemozeme povedat, ze ti ostatni su nepodstatni a nezasluzia si tiez nejaku korunku navyse a mnohokrat ju potrebuju viac ako ti lekari..a veru , mala si pravdu, bez nich by tiez spolocnost nemohla zdravo existovat, len mozno by strajkom takymto hromadnym neohrozili nase zdravie, co je zodpovednejsie ako zo strany lekarov..

teada
17. dec 2011

@denduska ked sme uz pri potratoch , tak presne tak, lekari porusuju aj ked usmrcuju babatko...nenarodene deti su zivym clovekom od sameho pocatia, ci to nazveme embryo, plod, fetus a co ja viem ako..to je vyvinove pomenovanie ako novorodenec, batola atd....nazvime potrat ako prerusenie tehotenstva, nazvime ho aj ako odstranenie plodu z humannych dovodov, aby sa nemalo zle, ked sa narodi...to su vsetko nazvy na ospravedlnenie nasich konani, ale vobec nejde o prerusenie ale ukoncenie, zabitie...k takym lekarom a personalu sa uz ani nevyjadrujem , u mna to nie su lekari aleanjeli smrti v bielych plastoch....chceny potrat je nieco , co krajne neznasam a nesuhlasim

teada
17. dec 2011

@sirinka trocha by som ta poopravila k tomu, ze nabozensku vychovu nevyucuju ucitelia.....ano knazi, katecheti, ktori vlastne su ucitelia, plnohodnotni magister a vhodny na ucenie daneho predmetu...len tolko

teada
17. dec 2011

@sirinka k tomu ze RK cirkev je proti etickej vychove, myslis?neviem mne sa to nezda, lebo viem o uciteloch co studovali nabozensku vychovu, a eticku vychovu aby boli teda pedagogmi a teda asi aj moze ucit nabozenstvo aj etiku, ci??

teada
17. dec 2011

@sirinka nemyslim ze je diskriminacne ucit jedno nabozenstvo, to by sme mohli povedat na vsetko ostatne..ani romov neucia ucitelia v ich jazyku v romstine, ved to uz individualne studiu by bolo a povedz mi kolko sa v skole nachadza katolikov a kolko napr.evanjelikov..v jednej triede je mozno sotva jeden etikar, ostatni su katolici, a ak je na skole jeden evanjelik, myslis, ze koli nemu bude riaditel platit zvlast ucitela?to by si museli dat nultu hodinu

teada
17. dec 2011

@minewka nie nei, na cirkevnych skolach sa neuci etika, taky liberalizmus v cirkvi nie je...tam nejde o kvantitu ale o kvalitu

monnaa
17. dec 2011

konečne som našla ten príspevok na TA3 o reálnom plate lekára: anesteziológ, 19 - ročná prax, 3 atestácie , výplata 650 Eur / mesiac / nezarátané služby ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ . Stále sa to zdá niekomu vela ????

http://www.ta3.com/clanok/5934/zvysenie-platov-...

sirinka
17. dec 2011

@teada co si mimo alebo co? rec bola o tom, ci ucitelka...zamestnankyna skoly moze odmietnut vyucovat nabozensku vychovu, pisala minewka, ze nemoze....tak som cosi hladala a zistila som, ze tuto hodinu maju na starosti v podstate externe farari, knazi a spol...takze oni nemaju preco odmietnut...a cele to bolo na margo toho, ze lekar ako zamestnanec v statnej nemocnici nema mat pravo vyhrady svedomia a teda nema pravo odmietnut vykonat interupciu (zase minewvka) a prirovnala to k ucitelke, ktora takisto musi ucit nabozensku vychovu, aj ked by nebola veriaca...tot vsjo...ono staci citat komplexne debatu a nie len posledne vety...

a pokial je to povinny predmet s alternativou etickej vychovy, tak aj ked by bol jeden jediny ziak s inym vyznanim a nema zaujem o eticku vychovu, moze to pocitovat ako diskriminaciu.
romovia sa v skolach neucia po romsky, pretoze v SR mame jediny uradny jazyk a to slovencinu...
a zrejme nemaju zaujem o zriadenie vlastnej mensinovej skoly, kde by sa vyucovalo v jazyku danej mensiny...hm, kto by tam asi tak aj vyucoval, ze....
a na rozdiel od uradneho jazyka zakonom daneho, vierovyznanie je slobodne...tak je potom cudny ten "povinny" predmet so zameranim iba na jedno vierovyznanie...

andreah25
17. dec 2011

@minewka Obvinila si ma, že nepíšem pravdu o tom, ak tvrdím, že lekár musí robiť nadčasy. Podľa Teba nemusí, že chce, ak chce dobrú výplatu, že mu nikto nedrží pištoľ pri hlave.
Vôbec si si prečítala po sebe čo si napísala? Ako to, že nemusí? - veď predsa nemôže odísť z práce keď zložil Hippokratovu prísahu a je ho treba. Veď nemôže odísť z práce, lebo chce chrániť svoje záujmy, ktoré podľa vraj Hippokratovej prísahy chrániť nesmie, pretože musí chrániť iných - takto to tu bolo prezentované. Veď predsa nemusí robiť nadčasy keď nechce a kľudne si môže odísť domov po osemhodinovej šichte a Ty ako pacient, ktorý by práve čakal na ošetrenie by ostal neošetrený, pretože lekárovi skončila pracovná doba a predsa mu nedržíš pištoľ pri hlave a môže odísť....
Takto to chápeš? Tak potom si prečo proti štrajku, keď lekár nemusí.....? A mimochodom, pracuješ ako klasický zamestnanec v nejakej firme? Skúsila si už odísť po skončení pracovnej doby v prípade, že Ti nadriadený povedal, že máš zostať? Ak áno, a prešlo Ti to bez ujmy, tak si výnimka z tisícov.
Mne by to neprešlo a to napriek tomu, že nadčasy som absolútne platené nemala, miesto 8 hodín som pracovala kľudne aj 12 a ver mi, že odísť som nemohla, ak som chcela pracovať v danej spoločnosti!!! Bez náhrady za nadčasy!!! Takže never tomu, že lekár nemusí! A o živnostníkoch som predsa napísala, že nemusia, ale chcú, takže čítaj poriadne.
A čo sa týka ohľadne tých PNiek, nenapísala som, že sa dajú jednoznačne prešetriť, ale že by nemal byť problém ich prešetriť - presnejšie si to nájdeš na strane 292, tak si to pozri 🙂

sirinka
17. dec 2011

@teada napr. na cirkevnych zakladnych skolach eticka vychova sa nevyucuje vobec...ani ako nepovinny-volitelny predmet

effkaa
17. dec 2011

Nabozenstvo neucia len knazi a katecheti, ale aj ucitelia, ktori vystuduju aprobaciu napriklad ucitelstvo slovensky jazyk a literatura - nabozenstvo... V niektorych skolach je ale asi jednoduchsie dohodnut sa s knazom... Na nasej skole su traja evanjelici a chodil kvoli nim evanjelicky farar, presne ako tu neviem kto poznamenal, na nultu hodinu. To k tomu skolstvu... a neviem, ci to bolo dolezite...

Na jednej strane pride lekarovi nevhodne robit interupciu, na druhej strane nepride do prace a este aj presvedci dalsich kolegov, aby nesli a pacientov tam necha tak... hm... zaujimave. Je mu luto babatka, ktore niekto nechce a nie je mu luto, tych ludi, na ktorych sa vykaslal ...

latvia
17. dec 2011

@effkaa to co akoze porovnavas? vrazdu s nenastupenim do prace ked nejde akutne o zivot??? 😕 😕 ako mozes tieto 2 veci porovnavat? zabil nejaky lekar pacienta tym ze neprisiel do prace? toto by bolo adekvatne prirovnanie

effkaa
17. dec 2011

@latvia ano porovnavam to... sa ukludni 🙂

latvia
17. dec 2011

@effkaa ja som kludna, o to sa neboj. tak ak ti pride vrazda na rovnakej urovni ako to, ze lekar svojou nepritomnostou neohrozil na zivote pacienta, tak ok, tvoj nazor, pre mna nepochopitelny....to je ako porovnavanie zivotnej urovne somalca a svajciara...tiez sa ti zdaju byt na rovnakej urovni?

effkaa
17. dec 2011

@latvia neohrozil 😀 😀 😀

latvia
17. dec 2011

@effkaa asi nechapem tvoj humor

andreah25
17. dec 2011

@minewka Dievča neviem, neviem, no s Tebou ako zamestnancom ešte asi nikto nepozametal všetky kúty vo firme 😒 ? Alebo, vôbec máš skúsenosti s prácou ako zamestnanec? Prosím, neber to ako urážku, ale usúdila som to z Tvojich príspevkov. Všetko totiž berieš tak, že zamestnanec môže čokoľvek čo chce. Si na veľkom omyle, zamestnanec sám, nezmôže nikdy nič. Vždy musia byť viacerí, aby sa čosi pohlo. A never tomu, že v nemocnici chcel štrajkovať napr. len jeden lekár a ostatných na to nahovoril, ťažko. Ver tomu, že chcela väčšina - no ako to bežne býva - Ty choď štrajkovať, my sa pridáme, alebo Ty choď a ja sa zvezem popri Tebe. Asi si nikdy nepracovala v kolektíve, ak toto neovládaš.
Ďalšie, na jednej strane je štátny lekár povinný vykonať všetko - čokoľvek, no súkromný si môže vyberať. To je potom aký pomer, že štátny musí všetko za smiešny plat a súkromník si vyberá čerešničky a ešte si to nechá aj dobre zaplatiť?
Potom tej Tvoj prepáč, ale debilný názor, že ,,čím to je, že ja mám peniaze aj na jedlo, aj na dane aj na poplatky? Prečo ja mám a niekto nie?"
Ty si absolútne uvedomuješ čo prezentuješ? Uvedomuješ si, že to, že máš na jedlo, dane a poplatky môže byť z veľkej časti šťastena, čo sa okolo Teba točí? Uvedomuješ si vôbec, že zajtra to mať nemusíš? Dochádza Ti vôbec, že si na materskej, bez príjmu, že Ťa živí manžel a niečo sa môže stať a ostanete bez peňazí? Kde potom vezmeš na to jedlo, dane a poplatky? A mimochodom, keď sa tak prsíš, že na to máš a iný nemajú, vôbec nemáš ďaleko od tých arogantných lekárov, ktorých tak veľmi odsudzuješ. Povedala by som, že možno máš dokonca horšie chovanie ako oni.
Písala si, že Tvoj MM je súkromník, že chodí unavení a pod. Veď to predsa nemusí robiť, môže ako súkromník odrobiť 8 hodín a menej a padla. Potom by Ťa ale asi prešli reči o tom, že na to máš a že si plne za transformáciu nemocníc, ktorá = súkromná spoločnosť, ktorá = poplatky - možno pre Teba dnes smiešne, no zajtra si ich nebudeš môcť zaplatiť. Takže dievča spamätaj sa, šťastena si raz môže presadnúť na niekoho iného . . .

effkaa
17. dec 2011

@latvia asi ja nechapem tvoj, lebo ked napises ze neohrozili pacienta, ked v niektorych nemocniciach cca polovica (a to som este optimista) nepride do prace, lebo sa dohodnu na tom, ze nepridu, tak to mozes potom naozaj porovnavat Somalca a Svajciara, co sa tyka zdravotnictva... Myslis tym neohrozenim to, ze pacienti sa museli prevazat do inych nemocnic? Alebo to, ze ti chudaci, co mali dohodnute operacie sa museli vratit (urcite mimoriadne pokojni s tlakom 200/100) a cakat na dalsi termin? Alebo v com spociva to tvoje neohrozenie?
Tak ked je to tak, ze pacienti su neohrozeni, ked polovica lekarov nepride do prace, tak ich nepotrebujeme podla teba?

effkaa
17. dec 2011

Inak ja by som chcela vidiet toho zamestnanca, ktory pracuje napriklad pre zivnostnika, ktory chce zmenit firmu na s.r.o. a povie sefovi, ze sefe, my sme sa rozhodli, ze chceme robit, to co robime, pre teba, ale nesmies si firmu zmenit na s.r.o. a ozaj, pridaj nam na plate, lebo odideme. Chudak sef by sa pucil od smiechu este rok...

latvia
17. dec 2011

@effkaa je mi jasne ze nechapes pojem akutny stav a ohrozenie na zivote. tympadom nemame my dve o com diskutovat

denduska
17. dec 2011

@effkaa prepac ale ze niekoho prevezu inde alebo ho preobjednaju na iny termin operacie, je, verim pre toho cloveka neprijemne a mrzute a chapem ze bude nahnevany (aj ja by som bola a ze ja viem hundrat, hojojoj), ale porovnavat to s nenarodenym dietatom, ktoremu definitivne ukoncis zivot este predtym nez uzrie svetlo sveta, je uplne, ale uplne scestne 😨

andreah25
17. dec 2011

@effkaa Toto máš teda divné porovnávanie živnostník a s.r.o.
To je ako na margo toho, že sa lekári postavili na odpor voči transformácii? Napadlo Ťa vôbec to, že sa na odpor postavili aj z toho dôvodu, že vedia, že zdravotná starostlivosť potom zdražie a oni sami na to nebudú mať? Alebo napadlo Ťa vôbec to, že možno sa obávajú toho, že keď prejdú pod súkromného zamestnávateľa tak nezarobia ani zďaleka to, čo zarábajú teraz? Viď príklad banky - pred privatizáciou mali pobočkoví zamestnanci zárobky na slušnej úrovni, banky sú už všetky súkromné a pobočkoví pracovníci zarábajú v priemere 400 eur čistého.
Takže trochu divné to Tvoje porovnávanie, čo myslíš?

effkaa
17. dec 2011

jasne, som uplne mimo, tak cafte baby 🙂 si to tu uzite 😀

sirinka
17. dec 2011

@effkaa chudak sef asi nemeni svoju statnu firmu, ktora poskytuje sluzby vsetkym obcanom na zaklade ich odvodov zdarma v standartnych sluzbach na sro...