Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
teraz v správach-nástupný plat lekára v žilinskej nem. 551 eur 😠 fakt sa im ešte niekto čuduje,že sú nespokojní 😒 ?
ono to zase so zhananim lekarov z inych krajin nebude az take jednoduche..ked uz musia za pracou odist z domova, ucit sa novy jazyk, zvykat na nove prostredie, tak uz radsej pojdu o kus dalej ale za lepsie peniaze a lekarov je nedostatok aj v cechach, nemecku..
@janinah to sa ti zda tak strasne malo?
@januska191 tebe sa to zdá primerané k ich vzdelaniu a zodpovednosti?
@janinah kazdy ma nejaku zodpovednost v praci... keby sme mali vycislit zodpovednost za ludsky zivot to sa asi ani neda.... a k vzdelaniu sa mi to zda adekvatne...
@maggie2 je to aj tou spoločenskou klímou, veď si zober ako napreduje uvedomovanie sa pacientov, svojich práv, ako sú na tom budúce rodičky dnes a pred takými 10 rokmi....ľudia konečne začínajú vnímať zdravotníctvo ako poskytovanie služby a chcú za svoje peniaze (aj čo platia do poistenia) adekvátne služby...neuspokoja sa s matricou lekár poloboh-pacient mlč a strp a poslúchaj.
Toto sa môže kľudne nazvať podmienkami, ktoré sú pre lekárov zložitejšie, ich práca už dávno nie je tak "zábavná" že odfajčiť pacienta a dovi dopo. Tie bytosti (pacienti) - oni sa zrazu pýtajú, chcú spolurozhodovať, majú nároky na zachovanie svojej dôstojnosti....a personál navyknutý v zabehnutých koĺajach jednať s pacientom autokraticky, zrazu má pocit, že pacienti mu skáču po hlave, že sú drzí, že to a to (a hneď sa tu uvádzajú prípady ožranov a asociálov, ale kto rovnako s nimi nemá česť v iných povolaniach?)
Mnohí lekári staršej generácie sú profesionálne zdeformovaní (novým "kúskom" ich nenaučíš) oni jednoducho už sa svojim prístupom nezmenia....ďalej asi EXISTUJE konkurencia medzi lekármi, veď naozaj ich má Slovensko v porovnaní s inými štátmi dosť veľa....
inak baby, 33 strán debaty a nič nevyriešime,jedna druhú presviečame o svojej pravde 😉 nikam to nevedie,idem ja radšej deťom koláč piecť,jablčník 🙂 lepšie čas využijem ako toto tu 😉
@janinah každý má nejakú zodpovednosť v práci. Si zober len v potravinárstve...aké otravy a smrte by mohli nastať pri nedbanlivosti , rovnako piloti lietadiel, ajajajaj ani nehovorím o pracovníkoch atómových elektrární! Že? BUM!
O architektoch ktorí musia projektovať také stavby aby nespadli....a nakoniec aj taký žeriavnik....čo si budeme hovoriť....lekár nie je TOP najzodpovednejšieho povolania. A čo taký kriminalista, a sudca ten ako je zodpovedný za prípadné justičné omyly? Och to nemôžeš takto porovnávať. Ale Ty si nedáš povedať, aj tak, neviem, kde Vás to v škole učili? Akí ste nenahraditeľní? Veď namiesto Teba príde ďalší lekár, cintoríny sú plné nenahraditeľných ľudí.
@januska191 : len pre vlastnu zvedavost a zaujimavost by som sa chcela opytat ake povolanie si zasluzi plat napr. (strelim) 2000 eur?
@maggie2 precitaj si co som pisala "lekar z Azerbajdzanu, ktoremu nebudem rozumiet". Kedze npr. pri porode alebo pri osetreni dietata by som rada komunikovala v materinskom jazyku, vadil by mi aj lekar- Nemec, ktory by nevedel slovencinu. A to anglicky rozpravam slusne a on asi tiez. A presne ako pise @delideli preco by sem preboha niekto chodil na zarobky do statnej nemocnice, ked len vo vedlajsej CZ by zarobil ovela viac.
@januska191 to si robis srandu, ze? Ty si myslis, ze zodpovednost sanitarky alebo predavacky v tescu je rovnaka ako u chirurga???? Jasne, ze kazdy mame v zamestnani nejaku zodpovednost, ale je rozdiel ci uctujem alebo rezem cloveka, nie???? A 551 Eur za zodpoévednost za ludsky zivot je teda fakt malo.
@delideli ja som nepisala, ze si to nezasluzia... vadi mi sposob ako to chcu dosiahnut... keby sa dalo, necha zarabaju aj 3000, ja im to nezavidim, viem, ze by si to zasluzili....
@maggie2 : bohuzial toto je prave to co pacienti vnimaju velmi skreslene a sice pomer- platba tzv. poistenia a poskytnute nazvime to sluzby..napriklad taky priemerny fajciar s nadvahou, ktorych nie je malo, prave naopak. uz v 50tke "skonzumuje" svoje celorocne poistne za par mesiacov..a kedze mame socialny system ostatny sa mu potom zlozime na 2-3 bypassy lebo ani po 3tom infarkte nepovazuje za potrebne prestat fajcit (aj ked viem,ze to nie je lahke..) pripadne schudnut..bohuzial takto je system nastaveny,takze jednak nie vsetci mozme dostat svoje peniaze spat a jednak ceny materialov a liekov su niekedy horibilne a ludia o tom ani nevedia..(nepocitam uz cenu prace, prevadzkove naklady a pod...)
@cecil36 uz sa ti asi pletu prispevky..... neviem o com pises...
@delideli presne kvoli tomuto by sa malo sprivatizovat cele zdravotnictvo, neodvadzali by sa odvody do statu, ale kazdy by si platil sam navstevu lekara. Zmenil by sa pristup aj lekarov aj pacientov.
@januska191 nic sa mi nepletie hovorim o tom, co si napisala:
"@janinah to sa ti zda tak strasne malo? a este @janinah kazdy ma nejaku zodpovednost v praci... keby sme mali vycislit zodpovednost za ludsky zivot to sa asi ani neda.... a k vzdelaniu sa mi to zda adekvatne..."
@januska191 mila moja ty nevieš o čom píšeš. fakt si mysliš že by si si bola schopna sama financovať zdravotnu starostlivosť?????????
@januska191 : ono sposob na dosiahnutie sa hlada tazko..snahy boli a su uz x rokov, nikto ale nic neriesil..a znovu chcem pripomenut ze poziadavok je viac, nielen platy ale aj : zabezpečiť dodržiavanie Zákonníka práce a Vyhlášky týkajúcej sa minimálneho materiálneho a personálneho zabezpečenia bez rozdielu vo všetkých zdravotníckych zariadeniach na Slovensku (casto je na oddeleniach nedostatocny pocet kvalifikovaneho personalu,co ohrozuje najma pacientov), takisto : Zmeniť systém financovania zdravotníckych zariadení tak, aby platby zdravotných poisťovní odzrkadľovali reálne náklady na zdravotnú starostlivosť (poistovne bezne platia tak cca 2/3 a preto sa nemocnice neustale zadlzuju a preto nie je ani na xkrat spominany toaletny papier a pacient si ho musi doniest sam..) a takisto uz velkrat spominane : zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločností (lebo len potom pacienti pocitia ake je "sukromne" platene zdravotnictvo)..
@delideli je to absolútne nespravodlivé v tom zmysle, že najnovšie v eu sa bude posúvať hranica do dôchodku na 67 rokov. Ak si zoberieme, že Slováci sa dožívajú priemerne 71 rokov, tak si z dôchodku užijú cca len 4 roky a umrú. A celý život čo pracovali platili odvody. A čím viac pracovali, tým viac odvody platili a tým viac sa zrobili bližšie k smrti aby nakoniec si penzie užívali tí čo sa v robote nezrobili a vďaka aj tomu sa dožijú dlhšieho veku a užijú si i tej penzie.
Ja so za to, aby sa rozšírili platby za zdravotnícke služby, poplatok za recept, za návštevu u lekára a podobné to boli užitočné veci. Lenže Slováci sú v extáze z populistov, tak čo už.
@januska191 : to by bolo mozno zaujimave, ale pre vacsinu pacientov absolutne neunosne (priklad- napriek vysokym doplatkom na lieky su realne ceny liekov x nasobne vyssie a poistovne este stale hradia drvivu cast ceny lieku ..iny priklad - vstupne laboratorne vysetrenie v nasej ambulancii, ktore by iste mal rad kazdy pacient - cca 200-300 eur..ale to je len zaciatok vysetrovacieho procesu a len krvny odber..
@januska191 sprivatizovanim zdravotnictva by sa nestalo absolutne nic, lebo hlavnym akcionarom mal byt aj tak stat. Ak by mala nastat zmena, nestalo by sa tak privatizaciou, ale zmenou zakona z zdravotnom poisteni. A pristup lekarov je len a len v ich hlavach. Aj na sukromnej klinike kde si platis, mozes natrafit na debila, tak isto ako v statnom zariadeni na mileho a ustretoveho lekara. To vobec nesuvisi a akciovkami ani zmenou zakona.
@cecil36 ja mam na to iny nazor.... ale kazdy mame nejaky...
@labaga pokiaĺ by nikdy v živote vážne neochorela (čo je prípad mnohých) tak áno, utiahla by to. Ale na to je poistenie aby mohlo hradiť nepredvídané finančne náročné choroby, operácie atď. To je tak, kto si čo váži, tak nech si to aj poistí. A preto vôbec nenadávam na USA. Proste tam z akejsi tradície ľudia majú iné priority. Nemyslia na to, že by mohli raz vážne ochorieť. A keď sa im to stane, sú hotoví a je neskoro.
no nic, idem strajkovat k detom, nech uz posluchaju a idu spat.... 🙂 🙂 🙂 bru noc...
@delideli nech mi nik nehovorí o zadlžovaní nemocníc keď majú na také investície ako je napr. nové sídlo administratíva jednej BA nemocnice nebudem konkrétna ale viete určite ktorú budovu mám na mysli, tam sa dobre prehajdákalo peńazí, pre zamestnancov čo prdia do stoličiek mramorové steny na hajzľoch a najdrahšia sanita...a že nemajú peniaze hahahaha, môžte si to tam ísť pozrieť na vlastné oči...otras mrhanie z peniazmi, ja neviem čo robí najvyšší kontrolný úrad...a toľké priestory a stoličiek drahých pre tie kancelárske krysy...dvere nábytok, podlahy, všetko najdrahšie modely....
@maggie2 ja ti poviem kto za to može...Minister a naša drbnutá vláda...od nich sa všetko odvíja....Napríklad u nás teraz spravili onkologické oddelenie,kde si za jedno lôžko musíš priplatiť mastnú sumu...a povedzme si na rovinu,ktorý obyčajný človek na to má??? ja istotne nie....no a na margo toho idú rušiť JIS oddelenia,čiže ak budememe vo vážnom stave tak šup na ARO...lenže tam je sotva 8 lôžok takže zasa ja chudobina sa tam nedostanem!!! 😠 Napríklad v našej nemocnici je riaditelom učitel..!!! to že je to učitel čo do zdravotníctva prd vidí je teraz vedlajšie....zato on má dve sekretárky....Ale ku 60 pacientom sú u nás 4 sestry...to je pomer 😕 😕 😕 aa tom akú má lukratívnu kancošku mlčíííím 😎
@januska191 chcela by som len jedno vediet ci by si rovnaku tocila, keby tvoj muz bol lekar a robil cele dni noci a doniesol by domov taku vyplatu

@cecil36 Nemám rada to opovrhovanie a spochybňovanie odbornosti lekárov z iných aj keď rozvojových krajín 😝 V Nemecku takisto si vážia ľudia rovnako lekárov, či sú bieli, žltí, či čierni