Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@hajanka no ved zijeme v novodobom otroctve, ale tak co sa stazujeme, mame strechu nad hlavou a nejake tie zemiaky do ust 🙂 ze ?? nech su vsetci pekne tisko a trpia, ved inde sa hladuje. na co my si vobec narokujeme.... 😝 len nech dvihaju ceny, ktore su pomaly vacsie ako v zapadnej europe, ved slovaci maju byt vdacni a uskromnit sa, ved nemusime jest maso a mat v byte teplo, 🙂
Damy necitala som celu vasu diskusiu iba malu cast, ale neda mi nepridat moju dnesnu skusenost. Bola som dnes na odbornom vysetreni v jednej sukromnej ambulancii- takej ale kde cele vysetrenie plati zdravotna poistovna. Lekar je moj lepsi znamy tak sme zacali aj temu lekarov- a ten clovek znaly pomerov povedal jednu velku pravdu. Keby sa vsetky peniaze co idu do zdrravotnictva dostali do zdravotnictva tak by pacient v cakarni dostal caj ci kavu, lekar by mal hifi plat a vsetci by boli spoko. To co SK nemocnice potrebuju je stransparetnenie celeho systemu financovania a to sa da iba s plnou hmotnou zodpovednostou , teda akciovky . A este jeden citat pana doktora. ja si kupujem pristroj za 300 tisic do ambulancie a v nemocnici ten isty zaobstarali za 900 tisic. Tak aka bieda v slovenskych nemocniciach?
@cigaretka5 velka pravda.
Apropos o co ide vlastne lekarom? niekto tu dal ze o blaho pacientov? dobry vtip, ked som dnes cakala na kramaroch v cakarni dvaja lekari sa rozpravali ze im je uplne jedno co po ich vypovediach v nemocnici bude, tak kde je to blaho pacienta. Dievcata znale pomerov, mozete nam objasnit o co ide lekarom v ich strajku , ked ako tvrdite nejde iba o zastavenie transformacie a peniaze?
@cigaretka5 cigi, v prahe v nemocnici riesia lekari na sedeniach aj take veci, ze kava pre pacientov sa neda pit, ze s tym treba nieco robit. chapes to??? nielenze dostanu pacienti kavu, ale ked je hnusna tak sa tym normalne vazne zaoberaju na LEKARSKOM sedeni.
boli sme jeden stat, mali sme rovnaku (v podstate) startovaciu ciaru a predsalen su oni o dost dalej. ked tam pacient poda staznost tak sa tym naozaj vazne vedenie zaobera, na sedeniach dokonca rozoberaju internetove hodnotenia, rattingy zdravotnych poistovni...... nie ako u nas, ked sa nahodou stazujes na lekara (co vacsinou sa ani nie lebo vies, ze to nema zmysel) , tak si ho max primar zavola.... "Jozo, co sa stalo?" "Nic." "No ved som si myslel." 🙄
Nás sa to osobne dotýka,keďže máme mať operáciu 1.12.v BB,ja sa nesťažujem na lekárov,zaslúžia si aj platy vyššie a prajem nech si to vymôžu,ale prečo majú za to trpieť deti?My máme šťastie,že sa jedná o nie život ohrozujúcu diagnozu,ale odkladaním operácie aj tak môžeme veľa stratiť.Snád sa dohodnú inak neviem 😢
@cigaretka5 kto tvrdi že nejde o peniaze??
@labaga to netvrdim, len baby tvrdia ze nejde len o peniaze ale aj o blaho pacientov. No nejak som nikde nansal o co presne lekarom ide
@cigaretka5 v konecnom dosledku aj o blaho
nemam v oblube tyzdennik Plus7dni (pre mna prilis velky bulvar v posl.roky)avsak dostalo sa mi do ruk posledne cislo a v slove sefredaktora, pravidelna rubrika, ktore sa v danom cisle venuje strajku lekarov a situacii v zdravotnictve nesmierne trefne pomenoval autor dany problem - skoda, ze na web stranke casopisu tato rubrika nie je, da sa precitat len v papierovej podobe....
opisuje situaciu v zdravotnictve, kde je hlavnym problemom nenazrata chamtivost tych co maju z titulu funkcie zdravotnictvo pod palcom (politici, manazeri, spriaznene firmy...)a koli neprehladnemu safareniu totalna zubozenost nemocnic....castokrat vyhasnuty personal, na ktoreho neempaticke jednanie doplaca ten najslabsi - pacient (nie je vsetko len o peniazoch...), kladie organizatorom strajku otazku, preco neprisli s tvrdou formou protestov v case ekonom.rastu (aj v Europe sme boli povazovani pred par rokmi za maleho tigra s 10%rastom HDP), ale teraz, ked je hlboka kriza a aj vyhliadky na dalsie obdobie su viac nez pesimisticke...nazyva organizaciu takychto foriem protestu pravym menom - vydieranie, kde su obetami ti najslabsi - stari, chori, odkazani na lekarsku starostlivost
kladie hypoteticku otazku - ako by reagoval pan doktor, keby mal tazku autonehodu (alebo napr.jeho blizky) a zachranari by ho neprisli ratovat, vystrihnut z vraku s odkazom - davame vypovede, ideme vsetci za lepsimi podmienkami...alebo ked by pana doktora prepadli fetaci na ulici a on sa nedovola pomoci od policie, odpovedou bude - vsetci sme odisli za lepsimi podmienkami...
dat vypoved a rozhodnut sa ist za lepsimi podmienkami do zahranicia, co znamena priniest vsetky obete spojene s odstahovanim sa je pravo kazdeho jedneho cloveka...ale organizovat hromadne vypovede a mat na svedomi uz teraz strach tych najslabsich, ak sa vypovede nestiahnu tak realne ohrozenie zivotov - tazko chorych, rodicov chorych deticiek, buduce mamicky...a mnoho inych, je hlboko nemoralne
a to strasne bu-bu-bu okolo tranformacie nemocnic - zdravotnictvo je zumpa, kde sa roky stracaju peniaze, a.s. sprehladni toky penazi v nemocnici...vsak staci novela zakona o tom, ze v a.s. neklesne podiel statu pod 100% za ziadnych okolnosti...alebo dokonca niekomu nevyhovuje to, aby sa terajsie neprehladne financne toky sprehladnili ?
strajkujuci doktori, hovorite, ze bojujete aj za pacientov....ako budete bojovat ked po 1.12.nenastupite do prace a zdravotnictvo skolabuje ? bude to vina tych, ktori kradli, kradnutie umoznili...ale aj vina vas
uz teraz je strach a uzkost chorych pacientov co s nimi dalej bude aj na vasich pleciach....
s nutnostou zmeny otrasnych pracovnych casov, dodrziavania ZP, aj adekvatneho mzd.hodnotenia plne suhlasim
avsak nie formou, ktoru zvolili vasi odborarski predstavitelia...teraz sa citia hrdinovia a ja osobne vnimam, ze im tato patova situacia, do ktorej vtiahli verejnost dost vyrazne hladi ego
nie som odporca lekarov, stretla som ich za svojho zivota mnoho skvelych po ludskej a odbornej stranke , ako aj takych, ktori nie su hodni ucty ani sympatie...tych prvych bolo Bohu vdaka viac
Milé dámy, dovolím si pridať svoj názor.
Aj lekár je iba človek. Lekári neštrajkujú. Dali výpovede a patria k vzdelanejším, čo znamená, že sú si plne vedomí rizika straty zamestnania. Majú právo odísť z práce presne tak, ako ktokoľvek z nás, ak im nevyhovujú podmienky, v ktorých musia podať 100 percentné výkony (pretože v ich profesii omyl možný nie je). Aj lekár chce žiť normálne. Chce vidieť rásť svoje deti a nemať voľný víkend iba raz za 8 týždňov, po príchode z práce dokázať normálne fungovať s rodinami, plánovať si výlety, dokázať utiahnuť bežný rodinný rozpočet zo svojej mzdy.
Chcela by som Vám iba povedať, aby ste nehádzali všetkých do jedného vreca. Skúste pripustiť fakt, že väčšina tých, ktorí výpovede podali, sú na konci záujmu. Ich výplata je nízka ako moja materská, majú rodiny, deti, hypotéky, dlhy a trápia ich úplne rovnaké veci ako ostatných. A prečo sa pridali? Resp. prečo teraz? Tento stav je neúnosný už dlhšie, ale až teraz sa urobil impulz a dali sa dokopy. Či je za tým politika, smer, SDKU....čokoľvek, to je sekundárne. Ide o súdržnosť a o dosiahnutie cieľov.
A ešte niečo, ak by ste boli lekárom/lekárkou Vy a mali odmakať to, čo napríklad áristi za takú mzdu a v takých podmienkach, bola by som si takmer istá, že by ste sa pridali. Iná možnosť totiž nie je. Nikdy sa nič pre nich neurobilo a štrajkovať nesmú.
Držím im palce. Nielen preto, že sa ma to týka, ale aj preto, že ich osobne poznám a viem, v akom tempe a čo robia v práci. Nepoznám nikoho, kto počas pracovnej doby pracuje tak intenzívne a bez prestávky (problém ísť aj na WC, nehovoriac o obede či kávičke).
@zuzanka111 bohuzial dovod preco prave teraz je ten, ze pan kollar asi nieco potrebuje ☹ pred par rokmi mu zapchali usta sukromnou ambulanciou, co to bude tentokrat? ja tvrdim, ze ten strajk je nezvladnuty a len slabym cajikom toho co bolo v CR
@bambola Nevylučujem to. Každopádne svojho muža podporím pre dôvody, ktoré som opísala. Aj keby túto akciu riadil ktokoľvek namiesto Kollára, tak im budem držať palce.
Absolutne suhlasim s @zuzanka111. Kazdy z nas ma pravo dat vypoved, ked je presvedceny, ze mu nevyhovuje plat alebo podmienky v praci. A hadzat na nich zodpovednost za pacienta je chore (nie nesuvisi to s hipokratovou prisahou, ako sa neraz niektori ohanaju). To akoze ja ked dam vypoved som zodpovedna za krach firmy ci odchod klientov???? Preco? Ved toto nie je moj problem. Nie som majitel ani konatel. Prave ti hore maju byt zodpovedni za to, co sa v tomto state deje. Nie chirurg ani porodnik, ale minister (nech je tam ktokolvek). Ale bohuzial ten terajsi hadze vsetko na obycajneho lekara. Ak ma nastat nejaka zmena, tak rozhodne zmena zakona!!! A to predsa nie je v kompetencii lekara, ci mylim sa? A este jedna vec. Je mi zle z toho, ze i tak sa nic rozumne nevyriesi v zdravotnictve do marca 2012 lebo kazdy bude len nahanat volicov a pchat sa im do zadku.
@zuzanka111 to vážne nepoznáš už nikoho takého čo robí bez prestávky a bez kávičky, dokonca je problém ísť na WC? No ja poznám takých fúru...teraz neviem, či si ešte mladá a poznáš tak málo ľudí alebo čo...nielen doktori (aj to nie všetci) makajú ako fretky...ach jaj, zase to zbožšťovanie...
@bambola cele PR mohlo byť lepšie uznavam, ale nazvývať to slabým čajíkom - lebo média to tak prezetntuju že akože nič... poviem ti info z našej nemocnice výpoved dalo všetci z nášho oddelenia okrem primára a jeho syna - v podstate ich chapem. na are všetci okrem troch dochodcu, zast.primara a jedneho mladého. v podstate nemocnica fungovať nebude.
@veve39 tazko chorych, rodicov chorych deticiek, buduce mamicky...a mnoho inych, je hlboko nemoralne
to čo ten človek z plus sedem dní - mimochodom známy provokatér napíše je hra na city čitaleľov. Nie nemoralne je ministrovo chovanie že on nič.- on je zodpovedný za nemocnice. lekar je človek ktorý da výpoved a že naraz na to ma právo. Ved ukrajinci stoja v Ubľi a čakaju na zavolanie - to tvrdí minister, že je nas v nemocniciach veľa, to tvrdí ministerstvo. tak nech riešia problém. a média sa tvária že nič sa nedeje
@zuzanka111 absolútne súhlasím, aj ja patrím medzi áristov, ale teraz robím na záchranke, pretože ako žena-matka by som tam zarobila o polovicu menej za dvakrát toľko roboty a kopec služieb k tomu, aj lekár je iba človek a má plné právo dať výpoveď,ak nie je spokojný, lekár nie je rukojemník pacienta, aby robil za to čo mu dajú a bol ticho ☹
@halienka Nie, nepoznám. Poznám ale pracovný deň na áre. 😒 A o psychickom vypätí už ani nehovorím.
@zuzanka111 moj muz tu peticiu nepodpisal 🙂 sice sme uz odisli prave kvoli situacii s lekarmi (nehovorim len o platoch) ale ked sa o tom zacalo rozpravat este sme nevedeli, ze pojdeme prec. povedal, ze v zivote nevidel nieco tak zle napisane, gramaticke chyby, o koncepcii nehovoriac, deviatak ZS im to asi pisal, a pod toto sa ma podpisat VS vzdelany clovek, ktory nieco pozaduje? navyse.....ja by som nedala nikomu plnu moc, ze moze za mna podat vypoved.... proste si myslim, ze kvoli takymto drobnostiam vselijakym sa to nepodari 😔
@ilijanka Takže presne vieš, o čom hovorím. Asi prežívaš to isté, keď čítaš o tom, koľko máte domov, aký vozový park, úplatkov a že celé nočné prespíte...
Nonsense. O tom, aká je realita, vieme svoje.... Držím Ti palce.
@bambola My sme tiež na odchode. 🙂 Kde ste odišli?
a ešte chcem povedať, že po prechode na a.s. v našej nemocnici bol môj plat ako lekára s 1. atestáciou cca 16000 hrubého aj s príplatkami
suhlasim, ze situacia uz bola neunosna a nieco poriadne sa stat muselo, aby sa spamatala ta banda vykradacov. 😠
a preco nie pred par rokmi?? lebo je to cim dalej tym horsie.... neda sa donekonecna ludi tlacit k muru. 😠
nech sa pritlacia ti, ktori za tuto celu situaciu nasho statu mozu. rozkradaju sa miliony a kazdy je ticho.
ale ano, idu volby a zase sa naslubuju hory doly a par rokov budeme vsetci na suchych rozkoch. 😠
k

je tolko manzelov, otcov, muzov... ktori sice nie su lekari, ale robia rovnako cele dni aj noci, tiez maju zodpovednost za ludske zivoty a nosia domov rovnake vyplaty, ba este kolkokrat aj nizsie ☹