Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@halienka ja nepoznam nikoho kto musi byt 24 hodin (a casto viac) v permanentnej pohotovosti, psychicky zodrany a to s takym vzdelanim a za tak mizerny plat. A ja poznam mnoho ludi, aj naozaj jednoduchych, ktori robia tazku fyzicku pracu (nakladaju uhlie, drevo atd), aj nocne..ale 8 alebo 12-hodinove sichty. A vsetci - kedze vacsina su susedia povedali ze pracu mojho muza by robit nesli.
ahojte nestihla som precitat celu diskusiu....urcite si najdem cas, zaujala ma....Iba mam obavy ako to cele dopadne, mam termin porodu v decembri, mojmu dva a pol rocnemu syncekovi diagnostikovali pruh, cize je nutna operacia, a vsetko sa nam to deje v obdobi, ked mi nikto nevie povedat , ako sa to utiahne....Obavy su, a neostava mi nic ine iba Dufat v priaznivost situacie.....
Ja osobne nie som nahnevana na lekarov, ved sme zavisli na nich vsetkych , ako na inych dolezitych profesiach...ale maju pradvdu, ze System funguje ZLE.......ved to vieme vsetci, minimalne ti, co nosia tie obalky a vajicka abonbonieri.....
Myslim si, ze vsetko zlo u nas konci a zacina u Harabina..U vymozitelnosti nielen vlastneho prava, ktore nam zarucuje nielen ustava ale aj nas pravny poriadok...ak by toto klapalo ako hodinky, a bolo dostupne takmer vsetkym, verim, ze k tejto situaci, alebo az k takemuto vyhroteniu situacie by nikdy nedoslo. Tak sa spytajme tich nasich politikov, ktorich stale volime, co vlastne pre nas robia????
nuž ťažko vravieť niekomu, kto neskúsil iné, pre neho je tá jeho robota vždy najťažšia... 😒 tým nechcem povedať, že práca lekára nie je ťažká, ale toto vyvyšovanie bez iných skúseností sa mi nepáči
@denduska pochybujem, že si tvoji susedia boli skúsiť na ARE tú 24 hodinovku a pochybujem, že si tvoj muž bol skúsiť nakladať uhlie 12 hodín, pokiaľ si to neskúsia reálne, tak to porovnávanie je len čisté fantazírovanie
@denduska s tebou sa fakt nechcem hádať 😉 😀 , ja si ťa veľmi vážim a chápem aj tie protesty aj tú naprd situáciu, ja len akosi nemôžem predýchať tie určitým spôsobom nabubralé reči...naozaj, ani ja by som nezvládla robiť 24 na ARE, to mi je jasné, ale ja by som nezvládla ani to uhlie nakladať, takže si oboje vážim, oboch si vážim, že to robia, lebo ja to nedokážem...ale na základe toho ohodnocovať prácu niekoho, či sa stihne ísť vycikať alebo si dať prestávku sa proste nedá...je mi jasné, že tam je skôr iný rozdiel, medzi lekárom a "nakladačom uhlia", ktorý je dôležitejší 😉 🙂
a este moj postreh, aby to nevyznelo, ze vsetky moje negativne emocie su len voci organizatorom protestu, urcite je na prvom mieste politicka spicka a nechut-neschopnost dlhodobo riesit kolapsovy stav, ktori v zdravotnictve vladne - ja osobne nechapem, ako je mozne, ze toto nie je pre celu vladu momentalne TOP priorita, ktorej su vsetky ostatne priority absolutne podriadene
ako je mozne, ze nesedi k rieseniu krizovej situacie cela vlada, prezident, vkuse len par slov k danej veci povie Uhliarik, ktoreho neschopnost vyriesit tuto patovu situaciu len tak sala z obrazovky medii....
chory clovek je bezmocny a zranitelny z titulu svojej choroby...ked sa k tomu pridava aj obava z buducnosti, ci vobec bude nejaka moznost liecby, je to trestuhodne zo strany vsetkych zodpovednych....a tych chorych, zranitelnych, ustrachanych su tisice.....
@veve39 Veve, znie to naozaj tvrdo, ale to je otázka pre poskytovateľa zdravotníckej starostlivosti. A teda pre riaditeľov nemocníc a ministerstvo. Nie pre lekára, ktorý bude od 1. decembra nezamestnaný, resp. odcestovaný. Lekár, ktorý si špičkovo vykonáva svoju prácu (a takí medzi tými, ktorí výpovede podali bezpochyby sú - veď ide o väčšinu lekárov aj z detských nemocníc, ktorí zachránili tisícky životov a zdravia detí a ich rodičia by za týmito lekármi stáli) nemôže za to, aký katastrofálny systém je. A keďže sa skúsilo už všeličo, štrajkovať je protizákonné, jediná cesta je táto. Dovolím si odhadnúť, že je úplne jedno, kedy by sa táto akcia konala. Vždy by bola reakcia verejnosti na ich krok rovnaká.
@veve39 chapeš 2 mesiace su tu podané výpovede a nikto doteraz absolutne nič nerieši /nepočitam zast.transform.nemocnic lebo to je iný biznis/ nezaobera sa zvýšením platov, náhradou lekárov nič absolutne nič, v rádiu televizii minutový príspevoček že akože nič, chápem že media maju nakazané nerobiť paniku aby sa nedajbože ľudia na vládu neotočili
@zuzanka111 takze hypoteticky - im neochorie dieta, manzel,-ka, rodic ?
ak ano a dojde k ujmam na zdravi, zivote - pojdu to riesit s poskytovatelom zdrav.starostlivosti ?
dohanaju situaciu do extremu a schovavanie hlavy do piesku, ak dojde k ujmam na zdravi obyvatelov, ze to nie je ich vina, je alibizmus - moj nazor, je mi jasne, ze sa s nim ostatni stotoznit nemusia...ale takyto nazor ma vela zainteresovanych ludi, sucasnych, ako aj buducich pacientov
chory pacient(skutocne chory) potrebuje lekara a oni to vedia...a preto je to pre z pohladu mnohych ludi vydieranie
to, ze ma verejnost k protestu aj takyto postoj, ako ja prezentujem, neznamena, ze prvorady problem nie je na hlave vlady, ministra, choreho systemu financovania a dlhorocne umozneneho kradnutia a odlievania penazi zo systemu....
co s tym ma vsak urobit chore dieta, senior, rodinny blizke tazko choreho pacienta ?
preto su pacienti rukojemnikmi tejto otrasnej situacie...a nikto z lekarskych radov ma nepresvedci o opaku
@veve39 Hlavná otázka je, Kto alebo čo ich k tomu dohnalo? Chcela by som Ti povedať, že to nebola vôbec ľahká voľba. Pridať sa, či nepridať...ako to dopadne, risk straty práce, a čo pacienti.... Ale nijako inak ich nikto nevypočul. Takže keď to inak nešlo, museli týmto spôsobom. Je pravda všetko, čo píšeš, ale tí chorí pacienti nekúpia lekárom chlieb pre deti, nezaplatia im hypotéku, ani s ich rodinami nebudú tráviť víkendy. Aj oni majú svoje životy.
@zuzanka111 ja to vsetko beriem, chapem nastvatost lekarov na to, ze sa dlhe roky nic neriesilo a bieda nemocnic sa vo vsetkych aspektoch prehlbovala - a penazenky politicky napojenych vagabudnov sa preplnali...
avsak nie je to riesenie...nemoze byt predsa dobrym riesenim nieco, co realne ohrozuje zdravie a zivoty tych slabsich...
a stale nemam odpoved na otazku - ved aj niektoremu lekarovi co odide zo zamestnania statisticky zakonite ochorie niekto najblizsi, resp. on sam - alebo sa pritrafi nehoda, kde bude potrebna urgentna pomoc, operacia...
kto ho bude liecit, operovat...?
navrhujem, nech si pani poslanci a rozsiahly statny aparat znizi platy aspon o polovicu a prida lekarom 😉 😀
@halienka Ved on (mm) sam tvrdi ze niekde do tovarne by robit nesiel - niezeby to nezvladol (fyzicky je disponovany az nadmieru)..isiel robit to co robi pretoze chcel a aj nadalej chce robit a ide mu to. Apropo on vypoved nedal - kedze jeho zamestnava Lek.fakulta, nie nemocnica (tam ma nejaky uvazok nula cela prd). A kombinacia ucitel+lekar je uz absolutne nanic 🙄 Lepsia hadam v tomto state ani nemoze existovat.
treba hladat skutocneho vinnika, ktory dopustil, ze sa situacia vyhrotila az do takychto rozmerov, nevinnme za to lekarov.
@veve39 Odpovedala Ti presne Lauritka.
Veve, nemôžu ich nevypočuť. Po prvom decembri by bola katastrofa. Sú si toho vedomí všetci. Takže v médiách odkazovať, že vďaka lekárom môžu pacienti umrieť je najmä masírovanie mienky. Oni to MUSIA vyriešiť. Pretože sú k danému dátumu títo lekári nenahraditeľní. Lekári pracovať chcú, ale NEEXISTUJE iná cesta, ako donútiť vládu konať. Všetko iné tu už bolo a nič nezabralo. Sme holubičí národ a zvykneme sklopiť uši a byť ticho. V podstate som na nich svojim spôsobom hrdá, že neustúpia. Takto sa možno niečo zmení k lepšiemu. Mám na mysli v hájení si svojich práv...
@lauritka za kolapsovy stav v zdravotnictve lekari urcite nemozu...ak sa situacia vyhroti a dojde od 1.12. k skutocnemu odchodu a bude ohrozena zdrav.starostlivost pacientov, ktori ich potrebuju, stanu sa spoluzodpovednymi....
ak budes potrebovat akutnu zdrav.starostlivost ty, alebo niekto z tvojich najblizsich a nedajboze ju nedostanes (ja stale verim, ze k tomu nedojde)...budes nadalej tak sudrzna s touto radikalnou formou, kde je najvacsou obetou-rukojemnikom skutocne chory clovek ?
v zajtrajšom programe vlády z 19 bodov sa ani 1 netýka kolapsu zdravotníctva ved to je ignoracia aka nema obdobu
@zuzanka111 ja verim ze to tak bude, ze sa riesenie najst podari...a ze na to nedoplatia skutocne ti najslabsi...
aj lekar sa velmi rychlo moze ocitnut na druhej strane - na strane pacienta, ci blizkeho rodinneho prislusnika tazko choreho pacienta...
@veve39 prave preto nech to vlada riesi, ak vie ulievat miliony z europskej unie, tak nejake zvysenie platov by ich nemalo polozit 😠 mna nezaujima statna pokladnica, nech sa staraju ako tu ludia realne ziju. to je neunosna situacia a nie len v zdravotnictve.
a hovorim vam, bude horsie.
@veve39 Veve, skúsim inak. Čo je lekár v našej spoločnosti? Náš verejný a altruisticky orientovaný lokaj, ktorý je povinný robiť donekonečna aj 350 hodín mesačne bez oddychu, keď nevidí svoju rodinu, ledva stojí na nohách, všade je tlačený k múru, zdravie nechá v robote?... Kto ho má donútiť? Nemá svoje právo dať výpoveď?
@zuzanka111 presne ako vravis, prave pre tu holubiciu povahu si tu vlada a financne skupiny safarili ako sa im zachcelo, teraz su vsetci prekvapeni, ze niekto si vobec dovolil takto natvrdo prejavit nesuhlas...
@zuzanka111 to nie, lekar urcite nema byt lokaj a ma pravo na adekvatne mzd.ohodnotenie a vytvorenie prac. podmienok tak, aby sa dodrziaval ZP...a jednotlivec ma pravo aj podat vypoved
avsak organizovanie hromadnych vypovedi a agitacia na ne a hrozba, ze zdravotnictvo skutocne skolabuje je vydieranie, kde su rukojemnikmi ti najzranitelnejsi...opakujem sa ako pokazena platna avsak je to tak....
ak sa riesenie nenajde a skutocne k odchodu dojde su aj lekari spoluzodpovedni za kolaps...
mohlo sa viacej kricat, lobovat, ziskavat verejnu mienku uz v minulosti...proste najst ine paky, nie taketo radikalne..
ak sa podari dospiet k dohode, ok, vydychneme si - aj lekari, aj pacienti
a ak nie ? jasne ze bude vinna hlavne politicka spicka...ale co tazko chory pacient, ten ma zacat spisovat poslednu volu?
baby, ja si myslím, že lekári urobili dobre, oni jediní mali tie "gule" ukázať vládemu aparátu, že daný zdravotnícky systém je úple, ale úple na .... vieš to ty, viem to ja, všetci o tom hovoria, ale kto zorganizoval štrajk, kto išiel do ulíc, kto vyrobil doma transparent a namiesto pozerania telenovely šiel do ulíc? kto sa tu správa ako občan, a kto ako ovca? nuž my sme národ holubičí, tak sa na nás orie...ale zas je otázka, či sa orie aj na tých, ktorí si na sebe orať nedajú...
stačí prijať zdravotnícky systém ako napríklad vo švajčiarsku, prehľadný, jasný a spravodlivý, taký kontrolovateľný, že budeme my môcť kontrolovať lekárov (koľko úkonov si napr. obvoďák na mňa vykázal, aj keď ma už 2 roky nevidel), ako hospodári poisťovňa s mojimi prostriedkami, ktoré sú a navždy ostanú len moje, ako zodpovedne sa ja, občań, chovám ku svojmu zdraviu, atď. atď. apropo...aj otvorenie súkormných nemocníc by mnohé poriešilo...ale kým my všetci s tým nič neurobíme, tak potom tak nám všetkým treba!
@veve39
@lauritka
@zuzanka111 ešte jeden postreh - z mojej strany. Na lekara sa sťažovať môže každý - u primara, riaditeľstve, na Urade pre dohlad, aj na vucke, aj na komore či opraávnene či neopravnene. Kde sa môže sťažovať lekár na pacienta???? ked je agresívny, ked je vulgárny, ked sa vyhráža mojej rodine a preklína ma do posledného pokolenia??? nikde, lekar musim ošetriť /su výnimky ale bez sťažností by sa to asi neušlo/
@labaga ale to mas aj v mnohych inych zamestnaniach, proste vsade, kde robis s ludmi...ucitel, uradnik, bankovy pracovnik - to je detto
ja robim vo financnictve, klient moze vsetko, ty nic, za vsetko sa na teba moze stazovat nadriadenym - a v takejto sukromnej sfere sa to fakt striktne riesi...ak je agresivny, ty ho len mozes vypocut, ak je vulgarny SLUSNE poziadat aby sa kontroloval a k spokojnosti ho vybavit...a grobian je grobianom ci je u lekara, ci v predajni, alebo v banke
proste riziko prace s ludmi
@veve39 , to máš pravdu, ale len sčasti, ale tým, čo píšeš, by sa aj v zdravotníctve ( a to nielen tam) otvorila jedna pandorina skrinka, dnes už má totižto vinník alebo "ten zlý" viac práv ako normálny slušný človek...ryba smrdí od hlavy a vidíte samé, ako to v politike chodí, keď už tam aj zopár normálnych pribudne (aby nalákali masy k urnám, lebo staré ksichty by už nikoho nenalákali), tak ich tí vlci odtiaľ po voľbách vyštvú...
@lauritka má pravdu v tom, že bude ešte horšie, ja sa len obávam toho najhoršieho (vždy po takýchto krízach a strate morálky prišla vojna) to budeme potom všetci radi, že nás zoperujú v poľnom lazarete 😠

@labaga nemoralne je to zo strany politickych predstavitelov...a rovnako zo strany organizatorov protestu vyhrotit situaciu do absurdneho konca, ak sa nepodari najst riesenie
organizatori strajku - neslovickujme sa prosim ci je to strajk, alebo ina forma protestu, ano, aj ja viem, ze podanie vypovede strajkom nie je, ale je to predsa forma protestu - radikalna
to ze rukojemnikmi su ti najzranitelnejsi, je fakt,ty to tak nevnimas, ja ano...k tomuto nepotrebujem podsuvanie nejakeho novinara....
som v kontakte s onkologickymi pacientami, aj rodicmi tazko choreho detskeho pacienta - okrem obav o zdravotny stav je obrovska obava, ci ich bude mat kto liecit...
mna by len zaujimalo, diskuterky lekarky, alebo manzelky lekarov - aky mate navod, ked vam vazne akutne ochorie dieta, rodic, manzel a bude potrebovat akutnu lekarsku pomoc, operaciu - pojdete sa dat liecit na "zapad" ? alebo tam uz budete zit a nebude vas to zaujimat ? ale bude tam zit aj vasa matka, otec, sestra ci brat ?