icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

minewka
20. nov 2011

@sharlotta budem veľmi rada, ak mi napíšeš:
- akú VYVODITEĽNÚ zodpovednosť má lekár pri svojej práci?
- nájdeš mi prosím nejakú informáciu o tom, že lekár bol za hrubé pochybenie a neúmyslené zabitie súdený a odsúdený - napr basa?
- sťažovať sa môžem - a? ďalej? čo sa stane?

irriss
20. nov 2011

@minewka
odpovim Ti ja:
zavrou Te, kdyz ukradnes "balicek bonbonu", ale kdyz zabijes dite, ne...
😠
protoze se budou snazit zachranovat nemocnicni povest..a tim padem splachnou(zachraneji) 😠 i lekare...

pici
20. nov 2011

@minewka to ako je napisany zakon a ako sa navzajom chrania, zial ja neovplyvnim , nie je to v mojich rukach
takisto ako poslanecka imunita

minewka
20. nov 2011

@pici ešte k tej panne a sexe - moja švagriná je mudr, môj brat je rentgenový laborant v onkologicom ústave v BA . ožaruje pacientov. Môj švagor je rontgenový laborant v KE. Môj muž je zdravotník - 10 rokov už ako súkromník.
Ja som biológ - čiže aké také vzdelanie o ľudskom tele mám - plus sa venujem obchodu a obchodujem aj s dr.

čiže aspoň malinkú, úúúúúplne malilinkú predstavu - pomerne reálnu, by som povedala, o našom zdravotníctve a schopnostiach lekárov mám. 🙂

minewka
20. nov 2011

A už končím v tejto diskusii, lebo aj tak nič z toho.
Majte sa 😉

Všetkým v nemockách len super milých a usmievavých hrdinov v bielych plášťoch 🙂

A ja idem makať, aby som zarobila na tie dane a odvody, ktoré teraz zvýšia 🙂

cecil36
20. nov 2011

@pici v PK je tiez jeden taky ako ta dr. v Senci. Az na to, ze je to chlap. Pracuje na poliklinike uz xy rokov, ozraty je denne a z vecka chodi pocurany. No grc. Napriekt tomu, ze babky maju na vyber (su tam aj ine ambulancie a pokojen sa da lekar zmenit, kedze je moznost vyberu), chodia k nemu roky. Preco? To som ja dodnes nepochopila.
@minewka ja tiez nepatrim do obvodu mojho gyndosa a za poplatok 30 eciek (nie rocne, ale jednorazovy) som k nemu presla. A inak, ak chces, aby bol lekar stihany za branie uplatku, pokojne sa stan agentom provokaterom a spolupracuj s policiou 😀

pici
20. nov 2011

@cecil36 ani to nepotrebuje komentar...

minewka
20. nov 2011

@cecil36 tak toto mi ešte nedá - môžeš mi vysvetliť, ako si mohla platiť u štátneho dr??? Pretože sa tu celý čas bavím o štátnych lekároch - a či v rámci štátneho lekára - ak neschceš neštátneho, môžeš len tak prestúpiť..

Tak teda čo ti vypísal ako doklad - tých 30 eur? Nejak nechápem, ako si ich štátny dr vôbec mohol vypýtať.

pici
20. nov 2011

@minewka moze a pyta

minewka
20. nov 2011

@pici to je odpoved?a komu idu tie prachy?statu? ak jemu - za co? preco by to mal pytat?aky je rozdiel medzi statnym a nestatnym dr? nezamestnava statneho poliklinika alebo nemocnica?

maznacik007
20. nov 2011

@minewka statny lekar je dnes iba v nemocnici... teda tam pracuje.... ostatni lekari su vsetci sukromni aj ti na poliklinike a pod... preto si mozu pytat poplatky v sulade so svojim cennikom...

statny lekar nema cennik ale tiez tam mozu byt spoplatnene vykony ale to si uz riadi nemocnica

pici
20. nov 2011

@minewka je statny, nestatny a sukromny. sukromny je priama platba. nestatny z casti pokryty poistovnou. statny komplet ...

cize nestatny ale nie sukromny moze pytat poplatok

minewka
20. nov 2011

@pici no veď to tvrdím - tak teraz nechápem, k čomu mi hore píšeš, že berie poplatky môže.
Stále sa tu bavíme štátny dr - tí chcú zvýšenie platov - stranu dozadu píšem - že ak niekto chodí do nemocnice k štátnemu - či môže len ta ísť do iného obvodu....

Potom mi tu dve napíšete, že môže ísť k inému - a že je za to poplatok...

potom sa ohradím,že čo je to za blud, ako môže sťátny dr brať 30ečok za zmenu obvodu...

tak mi ešte raz napíšeš, že môže a berie...

a na záver mi tu dve napíšete, že neberie...tuším sa tu celý čas bavíme o koze a voze..

alebo je to už len pre mňa nočná hodina??

pici
20. nov 2011

@minewka ano mozes odist. od akehokolvek lekara
co ja viem ako moze? ako dar ambulancii?
urcite sa bavime o jednom a to istom... moze az statny brat za prestup ked k nemu nepatris. ja nemam prehlad o tom ako je to u kazdeho doktora. ale asi je to mozne, ked to tu niekto napisal

cecil36
21. nov 2011

@minewka polikliniky uz davno nie su statne, ale patria Vuckam alebo mestu, ti ich prenajimaju jednotlivym lekarom- nestatnym (maju zmluvy s poistovnami).U nestatneho lekara za iste veci platis, cennik za co platis schvaluje VUC pausalne pre vsetkych nestatnych lekarov- teda nevymysla si ho sam. Taktiez nestatni lekari na pliklinike maji podelene obvody, do ktorych podla miesta bydliska mas patrit. To vsak neznamena, ze ty si nemozes vybrat ineho. Takze odpoved na tvooju otazku je, ze ano legalne som zaplatila 30eciek /tak to schvalila vucka/ a dr. mi dal normalne na to potvrdenie o prestupe a normalne ten prijem zdanil. U sukromneho lekara platis komplet vsetko lebo nema zmluvu s poistovnou. Statny lekar je len v nemocnici (väcsinou tam maju s dalsimi lekarmi ambulanciu kde sa jeden ci dvakrat do tyzdna na hodku ci dve strieda s kolegami- npr. gynekologmi). U neho neplatis nic. Ak vsak chces nadstandartne sluzby npr. vyber porodnika, operatera, mat otecka pri porode a podobne, musis si to zaplatit. Cast tychto penazi ide lekarovi npr. pri vybere porodnika, vast ide nemocnoci. Pri oteckovi pri porode ci nadstandartnej izbe ide samo vsetko nemocke. Takze stale nerozumiem comu nerozumies 😀 Myslim, ze som to vysvetlila dost podrobne.

norita
21. nov 2011

Ahojte ja súhlasím z lekármi. Mam susedku doktorku a je platovo na tom horšie ako ja. A to nehovorím, že je stále v práci.

veve39
21. nov 2011

@cecil36 zbytocne sa to zamotalo so statnymi a nestatnymi lekarmi...jasne ze nestatni sa daju vybrat/zmenit/poslat do kelu....a ja neviem co vsetko
strajkuju a od 1.12.nechcu nastupit (ak sa nedohodnu) STATNI lekari, cize nemocnicni, plateni so statneho rozpoctu....a ti sa teda len tak lahko zmenit nedaju...
ak je predsa len aka-taka moznost vyberu, inu moznost ma clovek zijuci napr. V BA, KE...inu senior, ale aj akykolvek iny pacient v malom meste...

cecil36
21. nov 2011

@veve39 nevidim dovod preco by sa nemal dat zmenit statny lekar. Ja mam porodnicu doslova pod nosom, ale vybrala som si inu (tiez statnu) aj ked tam podla bydliska vobec naspadam. Chodim tam do poradne, ale ak by som sa nakoniec rozhodla inak, tak ziadny problem. Aj v malom meste je moznost vyberu. PK ma cca 20.000 dusi (cize male mesto), nie je tam nemocka iba poliklinika a myslis, ze clovek nema moznost vyberu? Ale samozrejme, ze ma 😉

januska191
21. nov 2011

lekari su uz pekne trapni..... to je jasne ze im nejde o "dobro pacienta" ale o vlasnte obohatenie. ja by som im nedala ani cent, nech idu na podporu, bude im lepsie. Budu pekne domka, vikedny, sviatky, ziadne nocne a potom budu spokojni. hnusne vydieranie.....

lauritka
21. nov 2011

@januska191 no comment 😝

januska191
21. nov 2011

@lauritka nemusis komentovat 😀

lauritka
21. nov 2011

😉 😀

cecil36
21. nov 2011

@januska191 tak sup zober detom karty od detskej, aj sebe od vsetkych dr. ku ktorym chodis, lebo ty vlastne lekara nepotrebujes, opovrhujes vsetkymi, tak naco u nich hladat pomoc, nie? A este dodam, ziadny lekar nezostane na UP. Preco? Lebo mu nerobi problem zamestnat sa vo farmaceutickej firme, poistovni ako revizny lekar, otvorit si vlastnu ambulanciu ci ist do zahranicia npr. do CZ a podobne. Nepoznam lekara, ktory je evidovany na UP 😀 . A vydieranie je to skor od niekoho ineho a nie od lekara, ktory bude musiet zmenit zamestnanie, lebo bez prace, najmä ak ma rodinu nemoze zostat.

veve39
21. nov 2011

@cecil36 ked ta hospitalizuju, alebo tvoje dieta, alebo tvojho blizkeho - vela si nenavyberas...asi tolko
alebo ked pojdes s dietatom na pohotovost, alebo sama so sebou (moj zazitok spred par mesiacov) a bude ti do placu - od zlosti, podotykam, nad prisernou apatiou, nezaujmom a aroganciou sluzbukonajuceho personalu, tiez si vela nenavyberas....

samozrejme, ze netreba hadzat vsetkych statnych lekarov do jedneho vreca - ani ja to tak nerobim
s ich poziadavkami uvedenymi v ich memorande - hlavne so mzdovymi, zasadne nesuhlasim - koli tomu, v akom case s nimi prisli....

tymto koncim v tejto diskusii, aj tak tu nic nevyriesime
verim, ze nedoplatime od 1.12. ako pacienti na ich nerealne (mzdove) poziadavky

aduskatt
21. nov 2011

@veve39 suhlas...bola som na pohotovosti teraz v piatok....uz vo dverach vypytali 2eur...kaslem na to, ze na bloku je 1,99, to nie je dolezite.........takze, najskor zaplatit, potom sa lekarka spytala, co sa deje a potom mala sama so sebou asi 15 minutovy monolog, ci dialog, alebo ako to nazvat, kde sa sama seba pytala, aj si odpovedala, co ma vlastne robit..vysledok bol, ze nevie, co je malemu, ale pre istotu vysadi lieky a pripadne mame znova prist na pohotovost v sobotu..podotykam, ze vysadila ATB pri angine a horucke skoro 40...........a na pohotovosti si fakt nenavyberame☹

januska191
21. nov 2011

lekari ku ktorym chodim, nestrajkuju a v podstate s tym sami nesuhlasia, ako som sa dozvedela. Klobuk dolu, ze existuju aj lekari, ktorym naozaj zalezi na pacientoch a nikdy by ich nevystavili riziku kvoli vlastnym zaujmom.
a ked im nerobi problem zamestnat sa inde, nech to urobia. Nikto im v tom nebrani.
kazdy musi zivit svoju rodinu, ci je lekar alebo nie...

pici
21. nov 2011

@januska191 ked teba a tvoje deti nebude mat kto osetrit cez vikendy sviatky a v noci, tak dufam ze budes rovnako spokojna

minewka
21. nov 2011

@cecil36 tomu - že ja sa tu celý čas bavím o ŠTÁTNYCH lekároch, otázka bola na štátnych lekárov, štrajk je o štátnych lekároch - neštátny a súkromný sú rozdiel.

V otázke, či si smieš zmeniť obvod u štátneho som si nebola istá - a pýtala som sa, či si platila u ŠTÁTNEHO lekára - na čo si mi odovedala, že áno . Už chápeš, čomu som nerozumela?

zle si si prečítala otázku - ty si písala o neštátnych dr a ja o štátnych.

Samozrejme, že viem, že u neštátnch sú niektoré úkony spoplatnené -. keďže mám neštátnu dr pediatričku - a sem tam si tam za niečo platím, že sa u nich dá zmeniť obvod, atď atď.

Snáď som to vysvetlila dostatočne zrozumiteľne 🙂

Ako dôkaz - viď moja otázka na str. 67, dole, citujem " štátn lekár má určitý pridelený obvod. Neviem, či si ako súkromník môže vziať niekoho z inej časti (súkromný áno). "

Podčiarkujem slovíčko ŠTÁTNY v mojej otázke.

Vy obe ste mi odpovedali a mysleli ste na neštátnych dr.- ak ste nepochopili zmysle vety - uznávam, že som tam mala dať "rovnako ako súkromník"-ale hádam je to z kontextu vety jasné.

čo si robia neštátny dr alebo súkromný ma nezaujíma - oni si riadia svoj biznis sami. Celý čas sa tu bavíme o štátnych lekároch.

minewka
21. nov 2011

A ešte raz nechápem, prečo si mám meniť ŠTÁTNEHO dr - on je tu pre mňa a on sa má správať slušne.

štátne orgány a štátne inštitúcie tu boli vytvorené z peňazí občanov a sú pre občanov. Sú tu pre to, aby poskytli podľa možnosti rovnakú starostlivosť - bez rozdielu medzi bohatými a chudobnými, medzi mladými, či starými.

Je na hlavu, aby tu niekto písal, že JA mám ísť preč - len pre to, že nejaký arogantný magor sa zle vyspal, nevie povedať dobrý deň, nevie stručne vysvetliť, čo robí a prečo a ak to vysvetlí, bez priblblých poznámok.

A ešte tu bude vykrikovať, že si nedostatočne vážim, že sa rozhodol študovať medinu.

Ak lekár nie je spokojný so svojím platom, či podmienkami v nemocke nech sa páči ON nech si ide do inej nemocnice, ON nech si založí súkromnú prax, vysere sa na poisťovne a kľudne si môže vybrať len tých pacientov, ktorých chce.

A to, či je nemocnica zisková, alebo nie - záleží len a len od jej vedenia a hospodárenia - tak, ako niektoré školy nie sú zadlžené, robia projekty, EU projekty, snažia sa veci modernizovať, dokážu motivovať svojich zamestnancov, dokážu vždy vyčarovať a ušetriť prachy, aby bolo na nejaké drobné odmeny - tak sú školy, kde sa nerobí nič a ostali v hlbkom sociku.

Vźdy je to o vedení nemocnice. A toto by sa dosiahlo, ak by sa nemocnice transformovali. Prečo sa ale toho lekári boja???? Prečo klamú ľudí o s spoplatňovaní??? Lebo by museli začať robiť efektívne? šetrne?

A ako tu niekto písal - že si nevie predstaviť, ako by sa sledovalo, aký dr je dobrý a aký zlý -ak by za rok hodnotení od pacientov - mu vyšla 90% nespokojnosť zo strany pacientov - tak je asi jasné, aký má prístup...
Ak by vyšla 20-30% nespokojnosť - tiež je asi jasné, čo a ako.

Dá sa robiť kopec opatrení, ako to dosiahnuť - len sa musí chcieť.

A nepristupovať k tomu - ak sa dementovi pacientovi nepáči - nech ide do prdele inde.

minewka
21. nov 2011

@minewka a už prisahám fakt posledný príspevok:

Vážim si všetkých normálnych, slušných ŠTÁTNYCH lekárov, ktorí vykonávajú svoju profesiu radi, ktorí vedia, čo znamená slušné správanie, ktorí majú dostatok trpezlivosti slušne, pokojne a bez irónie vysvetliť svojím pacientom základ liečby, ktorí slušne odpovedia na otázky, ktorí berú ľudí podľa poradia ako prišli alebo podľa stavu a nie podľa známostí.

Títo si zvýšenie platu určite zaslúžia - zaslúžia si ho pre to, ako k svojej práci pristupujú - a nie pre to, čo robia, resp. čím sú.

Vážim si všetkých štátnych lekárov, ktorí sa k svojim pacientom správajú tak, ako oni sami vyžadujú pri iných službách.

(a pre akože nechápavých rýpalov, ktorí majú na jazyku, či si iných lekárov nevážim - tak toto je diskusia o štátnych, lekároch.)