icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

lauritka
24. nov 2011

ale ved toto nie je o mne dievcata. je to o tejto blbej situaci, a nadavam na vsetko, mozem ne ??? ved sme v demokracii. 😀

suem
24. nov 2011

@labaga V nudzovom stave mas povinnost nastupit do prace a ak ju porusis za to ti hrozi trestne stihanie. Tak tu neplet ze trestne stihanie je za podanie vypovede. Si sa nieco poducila od Kollara - vytahovat vety z kontextu. Hajzlik sa vcera vecer na tlacovke ukazal, ani sa nedokazal pozriet premierke do oci. Hanba takto bezocivo klamat, Dzurinda by sa mal od neho ucit. 😖

januska191
24. nov 2011

@andreah25 bohuzial velmi dobre do toho vidim... a o akej vlade tu vsetci rozpravate???? ved ziadna nie je a tato je len docasna, tak co moze zarucit, ked v marci bude uplne nova?? co teraz chcu dokazat, ked 20 rokov ako hovori vodca je to kriticke??? preco si vybrali prave tento cas????
a to ich mam teraz akoze lutovat, ze dostanu LEN 240 v cistom k svojmu platu, ale nie naraz, chudacikovia, asi v rozmedzi pol roka, no hrozna nespravodlivost...

denduska
24. nov 2011

@suem to by ma zaujimalo teraz vazne, s tym nudzovym stavom - komu hrozi trestne stihanie?tomu co dal vypoved? budu ho nutit nastupit do prace ci co? a to ako mozu ked tam uz nema zmluvu? 😅 😅
alebo ked im ostane jeden lekar na oddeleni, tak mu nariadia ze tam ma byt cely tyzden? 😅

januska191
24. nov 2011

@lauritka ano, vela sa tam dostalo, lebo su sikovni a nebudu predsa hnusne vydierat stat a pacientov. a preco by ma mal lekarov nenavidiet??? ved kvoli mne ako pacientovi strajkuje, nie? vlastne bojuju za nas za pacientov... tak aku pricinu by mal???

lauritka
24. nov 2011

@januska191 no z teba mam pocit, ze ich nenavidis. 🙂 ale mozno sa mylim, len to tak vyznieva.

fukylove
24. nov 2011

@denduska ak som to spravne pochopila, tak lekar bez ohladu na podanu vypoved ci chybajucu zmluvu bude mat povinnost nastupit do sluzby a ak nenastupi, tak moze byt za to stihany...
nieco ako vojaci v zalohe - ked nastane stav nudze, tak sa ich nikto nic nepyta a musia...

maznacik007
24. nov 2011

@denduska tam nezalezi na zmluve... prezident ma v pripade vyhlasenia nudzoveho stavu pravo nariadit pracovnu povinnost na zabezpecenie zdravotnej starostlivosti .... je mozne teda ze bude nudzovy stav vyhlaseny este pred uplynutim rozviazania pracovneho pomeru a naridit im pracovnu povinnost toto moze byt nariadene min. na 30 max na 90 dni. za vykonavanie tejto povinnosti im nalezi 70 percent platu. v pripade ze odmietnu tak pachaju trestny cin a vystavuju sa trestnemu stihaniu...

nas zakon je inak koncipovany ako cesky pretoze ked si pozries prislusny paragraf
Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde po 🙂 A) k ohrozeniu života a zdravia osôb, a to aj v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie, životného prostredia alebo p 😉 o B) k ohrozeniu značných majetkových hodnôt v dôsledku živelnej pohromy, katastrofy, priemyselnej, dopravnej alebo inej prevádzkovej havárie; núdzový stav možno vyhlásiť len na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území.
elementarna matematicka vyrokova logika hovori ze v nie je nutne aby nastali obe varianty kedze je pouzita spojka alebo bud nastane ohrozenie zdravia alebo majetku pri ohrozeni zdravia nie su presne specifikovane moznosti na zaklade ktorych je zdravie ohrozene ale neposkytovanie akutnej starostlivosti ohrozenim zdravia je
ak to aj vyhlasia tak pravdepodobne len na tie uzemia kde nie je zabezpecena akutna zdravotna starostlivost... lebo inde by to nemalo opodstatnenie

denduska
24. nov 2011

@maznacik007
@fukylove ńo fajn, a to ma mozu stiahnut aj z RD a davaj do roboty, kedze tam kde robim dala vypoved vacsina lekarov? a stat sa mi postara aj o deti? 😅

fukylove
24. nov 2011

@denduska vojakov som uviedla ako priklad pre lepsie pochopenie.... nemyslim si, ze by teba ztiahli z RD ci inu mamicku z MD... 😉
a ako pise @maznacik007 - ak som spravne ja pochopila, tak nudzovy stav nastane skor ako zacnu platit vypovede, tj doktori, ktori aj podali vypoved budu mat asi smolu a budu musiet pracovat a to este za 70% svojho platu...

januska191
24. nov 2011

@lauritka ja som lekarom zo zaciatku naozaj fandila, ved zasluzia si tie peniaze, ja to tu pisem uz 5x, aj ked si myslim, ze transformacia nemocnic, by len prospela, ale je to vas nazor, ze nie. Ale co je vela to je vela.
teraz to uz prekracuje vsetky hranice, riskovat takto s ludskymi zivotmi... bojim sa o svoje deti, o svoju rodinu a jedine co citim k strajkujucim lek. je obrovsky hnev

stela01
24. nov 2011

Nudzovy stav nic nevyriesi .... 😝

effkaa
24. nov 2011

@fukylove ano, aj ja som to pochopila tak. dokonca podla mna to spravili preto do soboty aby este neplatili vypovede

minewka
24. nov 2011

@andreah25 co maju poistovne spolocne s platmi statnych zamestnancov???

Ako maju poistovne hradit zdravotne vykony, ked jeden mlady clovek robi na 5 dochodcov a 5 vyzieracov systemu, ktori sedia doma na riti, placu, ako je tazko a vytrcaju ruku a kricia daj?

januska191
24. nov 2011

Tým, čo najviac plačú, by mali zobrať........ staré múdre príslovie

anicka26
24. nov 2011

Tak treba nenažraním doktorom,ktorí si nevážia naše zdravie.Nech krásne pracujú v núdzovom režime a za 90dní si určite nájdeme nejakích lepších doktorov,keď aj z východu,ktorí si budú vážiť každú korunu čo zarobia a budú si vážiť túto prácu. 🙂

denduska
24. nov 2011

@anicka26 nenasli ich za 2 mesiace..ale vraj stoja za hranicami v radoch, chod ich povzbudit 😀

lauritka
24. nov 2011

@januska191 jj akceptujem.

anicka26
24. nov 2011

@denduska tak čo ja viem,tak v detskej fakultnej nemocnici v BB riaditeľ našiel lekárov a tak nebudú odsúvať operácie.Dúfam,že ani nás neodsunú.Aspoň niekto má v tejto republike rozum 😔

denduska
24. nov 2011

@anicka26 ano, ale pokial som dobre pochopila, su tam na vypomoc, ako "externe"...ja zas viem o viacerych co sa uz urcite nevratia, uz maju nove zamestnanie..cize aj tak bude vela chybat 😒
Ale urcite ti prajem aby ste nemali kvoli tomu zbytocne problemy, a nech ste skoro v poriadku 🙂

lucka1987
24. nov 2011

neviem ci ste dnes pocuvali spravy..... od 1.12 ak sa nedohodnu odborari s min. zdr. tak prezident vyhlasuje NUDZOVY REZIM... a to znamena ze do prace musia nastupit aj lekary , ktory dali vypoved. s tym ze nebudu mat plat taky ako maju teraz ale len 70% z toho.. kto do prace nenastupi, bude trestne stihany za vseobecne ohrozenie, za co je celkom slusna basa....... cize lekary aj tak su zahnatý do kuta

lauritka
24. nov 2011

cize si zase vlada urobi co chce... 🙂

januska191
24. nov 2011

@denduska gratulujem tym, ktori si nasli nove zamestnanie a pochopili, ze praca lekara nie je len na zarobenie penazi...

vejinka
24. nov 2011

akoze baby ked vas niektore citam je mi zle a som neskutocne sklamana ze dokazete napisat taketo vety. Co vam spravili lekari ked na nich takto kydate? To vam uz na nicom nezalezi? Doktor nieje boh ale vykonava pracu ktoru nedokaze nikto iny! Tak to pre boha pochopte ze oni ziadaju adekvatnu sumu za svoje sluzby. Vsade vo svete to tak je! Je zalostne kde sa tato nespokojnost lekarov az dostala ze tym co robia ohrozuju zivoty ale priamu zotpovednost za tuto situaciu ma VLADA!!! Lekary uz nemohli dalej pracovat za taku smiesnu mzdu tak brali sluzby na ukor svojich rodin priatelov vlastneho volna! Lenze toto sa donekonecna neda a pohar trpezlivosti pretiekol! Kazdy kto sa dokaze vzit do koze lekara da palec hore a suhlasi zo strajkom. Kto nie bude vymyslat mozne aj nemozne aby ich ociernil a dehonestoval ich narocne povolanie! Vlada je zotpovedna! Aj v minulosti aj dnes na obcanov SR seru z vysoka! Hlavne ze oni maju na co si len spomenu a sprosty slovak drz hubu a krok! Toto je demokraticky stat? Za toto sme bojovali? Slovensko trpi je chore a moze ho vyliecit len Lekar!

anicka26
24. nov 2011

@denduska mne ako osobe to je jedno,hlavne,že si to neodnesú malé deti.Vidno,že aspon niekomu záleží na pacientoch.Na rozdiel od vlády,lekárov...Ja tiež dúfam,že keď už sme obiehali všetky predoperačné nikto nám to už neodloží,aj keď už som si to oplakala,stále máme nádej.A dakujem 🙂

monnaa
24. nov 2011

@lucka1987 - o tom núdzovom režime sa tu diskutuje od včera, aj v ČR sa o niečo podobné prezident snažil, ale právnikmi to mal hzmietnuté zo stola, je to totiž protiústavné. A keby ho aj vyhlásili, do kedy by vydržal ???? Vôbec by nič nefungovalo tak ako pred štrajkom. A už vôbec nehovorím o vzťahu lekár - pacient......ako sa podľa vás budú tí políciou do práce dotiahnutí lekári chovať k ľudom čo ich odvrhli ?

anicka1981
24. nov 2011

Nech si idu, ked si mysia, ze im bude niekde lepsie,, nasi lekari-stara skola, si mysla, ze su bohovia, a vsetko co povedia je pravda, a stretla som sa s tym aj u mladsich rocnikov,,,, pochybujem, ze taki by si nasli uplatnenie v zahranici, lebo tam musia drzat hubu a robit co treba,,, maju malo obalkok od pacientov a nestacia ani odmeny farmako firiem,,,,, nech si idu, aj tak uz je vela presluhujucich lekarov, co robia chyby, a teraz vydieraju este, a nie su spokojni ani s 300e navyse??? tak co este chcu,,,, tu na vychode zarobia ludia 300 za cely mesiac, a nie iba ako priplatok,,,,,,,,, ale cest vynimkam,,,, porodnica Saca je vynimka, ale to je preto, lebo je to sukromna klinika, tam to je o inom, tam to bolo take ake by to byt malo v kazdej nemocnici, ustretovi lekari, ktori vysvetli pacientovi co sa s nim bude robit, a nebrali ma ak pritaz, ze so robota navyse, ako v presovskej starej porodnici, kde su 100 rokov za opicami,,,, tych by som vyhadzala hned vsetkych,,,,len by sa prailo 😀 😝 ,

vejinka
24. nov 2011

ja byt lekar neupusti ani o milimeter zo svojich poziadaviek! Basa? 2000lekarov chcu vopchat do basy? Su velmi blizko aby vlada cukla keby sa teraz vzali boli by na smiech len dalsia fraska. Urcite to nevzaju aj ked riskuju slobodu. Nemozu ich vopchat do basy kto by robil? Len robia bu bu bu ale neuspeju a prezident moze liecit za nich! Trapne ubohe a smiesne ako sa snazia lekarov zahnat do uzkych. Dufam ze sa im to nepodari!

monnaa
24. nov 2011

@aduskatt - neviem ti povedať, nie som právnik , alle z tej formulácie zákona mi to tak vyplýva.Ako píšem v príspevku vyššie, v ČR to neprešlo.

monnaa
24. nov 2011

@vejinka -presne, všetci včetne prezidenta aj truhliarika vedia, že z tejto situácie nie je iné východisko, len ustúpiť lekárom ....