icon

Veľa žien neovláda gramatiku

maria584
26. feb 2017

Viem, že to sem nepatrí. Ale musím to napísať. Prečo niektoré ženy neovládajú gramatiku. Mäkké i, tvrdé y, skloňovanie, časovanie niektorým nič nehovoria. U niektorých platí doslova a do písmena pravidlo : Píš ako počuješ. Ide ma poraziť keď čítam napríklad : dala my, poviem ty, lubym ťa, vztach, neake, niake, robily sme, povedaly my a podobne. Ženy ako chcete učiť svoje deti slovenský jazyk, keď základy neovládate?

tiper24
26. feb 2017

@erikavesela vtedy bola este kvalita, dnes je to uz iba kvantita 😀

tiper24
26. feb 2017

@lenkacalikova si pekna 🙂

lenkacalikova
26. feb 2017

@tiper24 mimo témy 😂 ale ďakujem 😏

tiper24
26. feb 2017

🙂 nemas zaco 😉

erikavesela
26. feb 2017

@lenkacalikova
Vies...mas uplnu pravdu..ale aj medzi vami sa najdu take, co slovencinu neovladaju...triedna mojho syna si zasadne myli nastavenia a nadstavenia...alebo piseme to s perom...vozime sa s autom...a mna ide rozhodit...a to ich uci na prvom stupni aj slovencinu...otazka...co tam preboha robi???

obsadenemeno
26. feb 2017

no ja nevjem o com tato tema vlasne je. sak fseci sa snazime najlebsie ako vijeme pysat.
A take mutrlantki co sa furt navazaju do pravopysu nechapem. ved gramatyka neni postatna lebo toto je stranka pre mamycki a ne abi sa tu dachtore vitahovaly ze ako vedia pysat a jake su uzastne. Neodcudzujte ket neposnate a chibi sa mozu stat ked pysem na mobyle tak us sa nevivisuite kravi hlupe
kebi ste ratsej travyly cas s detmi namjesto tu pysat ze nevieme pysat.

a na zaver zopar peral: dropcek, prauda, povedaly my, mi sa lubyme,

lenkacalikova
26. feb 2017

@erikavesela Jaaaj, teraz ani nevieš, akú veľkú pravdu si napísala. 🙈 Hádam na každej škole je aspoň jedna taká. Aj my takú máme 😀 ja sa s ňou napríklad snažím nenápadne "pracovať" a preberať s ňou úskalia gramatiky 😂 Nuž ale od teba ako od rodiča by to bolo asi nevhodné..takže to tvoje rozhodenie úplne chápem 🤔

tiper24
26. feb 2017

@obsadenemeno jak sa smejem 😀😀😀

lenkacalikova
26. feb 2017

@obsadenemeno made my day 😂 aj formálne aj obsahovo 👌

kataina
26. feb 2017

ach, tá naša slovenčyna !
https://www.modrykonik.sk/group/7016/

Príjemnú zábavu 😀

erikavesela
26. feb 2017

@obsadenemeno
Ty si tomu lovencinovi dala😀

erikavesela
26. feb 2017

@lenkacalikova
Normalne som ju mala sto chuti opravit....a vela mi k tomu nechybalo

pillipilli
26. feb 2017

Ja sa vam priznam ,tiez dokazem napisat somarinu. Fakt niesom nadpriemerne inteligentna,ale ani retarda... ja by som to tu rozdelila na tri skupiny
1. Veeelke inteligentky, co fakt vedia ,az tak ,ze cloveku padne sanka
2. Skoro inteligentky ,kde tu chyba ,ale ucia sa pozorovanim od skupiny cislo 1. (Ako ja )
3. Obyvatelky planety DYS ... ( tie uz ani nepozoruju ,lebo vedia ,ze to nema zmyslel )
Ale inak netreba to zasa prezivat,nikto nezije za vas .

obsadenemeno
26. feb 2017

@pillipilli ani nejde tak o to, napisat "somarinu". To skor ako tu somarinu napises..... ano, preklepy sa stanu, mne hlavne ked pisem na tablete, lebo tam nemam moznost "opravit preklepy" ako ked pisem na normalnom pc.

Najsmutnejsie je, ze niektore prispievatelky sa urazia a dokonca ti vynadaju, ked im napises, ze maju hroznu slovencinu. Ved je to materinsky jazyk a pravdou je, ze ta ludia proste budu posudzovat podla toho, ako sa vyjadrujes. Ci uz hovorenym alebo pisanym slovom.

kataina
26. feb 2017

Komu Pán Boh nenadelil, na internete nakúpi
🙂

sisaka
26. feb 2017

Mne vadia hlavne veľké hrúbky, čiarky si moc nevšímam, ale nemam rada, keď chýbajú bodky. Neznášam zle vyskloňované slová pri slovách ako hraje sa, dáme nejaké kekse a pod. mam uz normalne triašku. Čo je však oveľa horšie je ústny prejav. To uz nikto neovláda spisovnú slovenčinu? Mnohí mladi redaktori sa v rádiách nedajú ani počúvať, but melodika reči je uplne mimo, asi napodobnuju anglicky hovoriacich reportérov, hovoria boly, prišly, dostaly, vplietaju anglické patvary slov... Nechápem ako napr. hovorca nejakého úradu, učiteľ ci iná osoba, kde človek čaká určity stupeň inteligencie a prejav na úrovni môže v rádiu zaťahovať po vychodniarsky, ale tak, že to až uši trhá. O tom, že je už niekoľko rokov v móde infantilne vyjadrovanie sa a to dospelých voči dospelým ani nehovorím. Možno je to tým, ze na Slovensko chodím raz za čas, ale vadí mi keď sa ma čašníčka spýta, čo budem papkat, alebo predavačka, či si prosím vyskúšať ten svetrik, bluzočku, sukničku... už ani menu nedokážu napísať bez toho, aby tam nebol šalátik, zeleninka, zemiačky... brrr az sa mi žalúdok obracia

moni244
26. feb 2017

@sisaka to je diagnóza matiek, začnú na materskej a pokračujú aj v práci, veď to tu máš plný internet, sa nevedia vyjadrovať normálne, ako dnes jedna, čo napísala "ideme brm brm"
je to divné, vravím, tu je zbytočná 3 ročná rodičovská, ženy sa zabúdajú rozprávať s dospelými a ináč, čo ja neznášam, je nárečie, či v hovorenej reči, či v písanej, nech si tak hovoria medzi svojimi

kataina
26. feb 2017

oprava
"nekúpi"

sisaka
26. feb 2017

@moni244 mne ked som bola teraz naposledy na Sk bývalý kolega hovorí. Poď si ku mne sadkať, dáš si koláčik, zakusoček .... chlapík ma dávno po šesťdesiatke!

moni244
26. feb 2017

@sisaka brrr

mima4
26. feb 2017

@evittam nepovedala by som ze hlupe, nie kazdy clovek je na gramatiku, ale mozno je lepsi v niecom inom.
Mna za gramatiku pucovala sesterka, mala hlupe narazky a ja teraz zarobim 4 nasobom jej mzdy... 😉

evittam
26. feb 2017

@mima4 Lebo ju pravdepodobne nepotrebujes😉. My sa tu nebavime o tom ci zarobi viac ten co ju ovlada alebo ten co ju neovlada.😉

tiper24
26. feb 2017

@kataina vtipalek 😀

mima4
26. feb 2017

@evittam len podla mna sa az precenuje

sunny8
26. feb 2017

Ved je to nas jazyk tak by sme ho mali ovladat. Ako fajn inak je to na nete bez ciarok dlznov a mäkčeňov sa to napise rychlejsie ale ked niektori tak pisu aj v beznom zivote napr na socialke a podobne. To uz o dacom svedci. Podla mna gramatika patri k vseobecnemu rozhladu podobne ako zakladne pocty vypisanie seka a roznych tlaciv co vela ludi nema ani sajnu a patri to k zakladnej skole. Ale tak zas kamenovat niekoho preto ze sa mu dostatocne rodicia na zakladnej nevenovali mi pripada hlupe. Gramatika sa da naucit len treba chciet a dieta motivovat. Ja milujem pIsANiE tHaQeHo tYpU 😲😵 moja smrt 😑😄😷😂😂😂🔝

acyl
26. feb 2017

A to sa pozrite ešte ako píšu chlapi! :D

nadabula
26. feb 2017

Ja tiež pridám k tejto téme pár slov, nedávno som počula, keď jeden starý chren povedal, že sa bol oholkať - oholiť, no strašné, na jednej stránke, kde sa darujú veci, som zase čítala nasledovné: nábitok, bi, dobri deň, obívacia stena, do izbi, má problémi, zubi, no je to smutné, keď už ani vybrané slová niektoré osoby neovládajú a pritom sú to mladí ľudia☹

evittam
26. feb 2017

@mima4 Neviem co sa da precenit na ovladani materinskeho jazyka.😉

rika76
26. feb 2017

Super diskusia, niekedy ma takisto zlostí, kto ako píše, ale aj to kto ako hovorí, nejde o nárečia, ale základy, "dva buchty", "dve kľúče", 🙂 super však, dokonca mám známu, ktorá inak nepovie iba dve, a to skočila gymnázium, toto by už malo vedieť hádam aj staršie dieťa...takisto pokiaľ ide o písanie, známy mi raz napísal, že mi poslal žiadosť a priateľstvo na nejakom portáli, a čosi nefungovalo, tak mi napísal, že "musiš si ma priať", tak mu píšem späť "ako si ťa mam priať?" znie to smiešne, a v tej chvíli som bola skutočne za hlúpu, lebo až neskôr mi došlo, že mám "prijať", tým chcem len toľko, že niekedy nejde iba o banality, ale aj o zmenu významu, a sranda ide bokom...takisto tu niekto spomínal (nečítala som celú diskusiu), že média, a vravím takisto, že tam by slovenčina mala byť na vysokej úrovni, ale keď bežne počujeme "ludia", tak neviem, a to si hovoria profesionáli, takisto nedávno titulok v istej televízií, a tam slovo "maljebné"tuším počasie, no ďakujem, ak toto čítaju deti, niet sa čo čudovať...hdam ma nikto neukameňuje, ale niekedy je to naozaj super, tiež poviem, kadečo, a kadejako, ale tam kde je to potrebné sa snažím tak ako som sa učila v škole, aj chybu spravím čoby nie, ale ak si ju všimnem sama sa hanbím....

erikavesela
26. feb 2017

@mima4
To bola sranda, ze?