icon

Veríte v Boha?

lucia851
18. okt 2023

Ja už za tie roky nie

hankab
22. okt 2023

@morusha v tom pripade mozem byt boh aj ja, aj kazdy z nas, kto si presiel smrtou blizkeho cloveka v mladom veku, nepravostou, sklamanim, lebo som si ho prezila na vlastnej kozi. Preto by ma mal niekto uctievat?

hankab
22. okt 2023

@iveta1970 lebo sa boja smrti, tak si najdu barlicku, aby sa im odchadzalo lahsie.

cubo2
22. okt 2023

@hendikep "@hankab pozri, ludia ako Ty by mohli mat znamenie pred ocami ale by mu neuverili. Viera je dar."

Haha, ano, v tomto mas pravdu, je to presne tak. My (ateisti) ziadnemu znameniu neuverime len tak. O akom znameni hovoris? Napriklad tomto?

https://www.youtube.com/watch?v=nsWMUZ0dIyg

Ano, samozrejme, niekomu take znamenie staci, ved ako sa tam krasne vsetky modlia 🙂

tululu
22. okt 2023

@hankab k tej vymyslenej knihe.z biblie existuje vyse 25 000 manuskriptov. o existencii julia cezara existuje asi 60 manuskriptov.nikto nespochybnuje,ze cezar existoval,ale biblia je vymyslena.zvlastne.mozeme sa bavit o tom,ci su udalosti v biblii opisane pravdive,rovnako ako sa mozeme bavit o tom,ci su akekolvek historicke spisy pravdive,ale bavme sa o ton exaktne,ako o inych spisoch.

hankab
22. okt 2023

@cubo2 niektorym veru stacia aj taketo znamenia.. 😊🤦🏽‍♀️

hendikep
22. okt 2023

@lonely66 mne je jedno ci veris, neviem preco mas potrebu spochybnovat tych co veria

hendikep
22. okt 2023

@lonely66 a uplne si prekrutila to s pochopenim stvoritela … ja narozdiel od Teba len viem priznat ze je naivne si mysliet ze dokazeme pochopit 1% z Jeho Bozieho planu

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
dadis
22. okt 2023

@lonely66 🙂

morusha
22. okt 2023

@hankab Lebo nie si Boh, preto.

iveta1970
22. okt 2023

@hankab Je mi ľúto, že si to skutočne myslíš.

maja22
22. okt 2023

@lonely66 ok, urobme to opacne. Ja ti neviem vysvetlit, ako konkretne Boh urobil prvych ludi. Ty by si mi vedela vedecky vysvetlit, ako sa da 5 chlebmi a 2 rybami nasytit 5- tisicovy zastup ludi a este k tomu tak, ze sa zo zvyskov nazbiera niekolko kosov, co uz nevladali pojest?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
maja22
22. okt 2023

@lonely66 Nie, toto je myslene ako fakt. Asi preto ti ludia isli za Jezisom, ze im dal jest. A preto ho chceli vyhlasit za svojho krala. Mysleli si, ze im da jest vzdy. A preto mu vtedajsi predstaveni isli po krku, bol nezelany, bural ich zauzivane zvyklosti. Mimochodom, ako sa daju vedecky vysvetlit tela mrtvych ludi, ktore ani po desatrociach nepodliehaju rozkladu? Bez zasahu zvonka, prirodzene. Preco sa bezne clovek rozlozi a preco to u niektorych neplati? Je ich vo svete niekolko...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
maja22
22. okt 2023

@lonely66 ok, mozeme ukoncit tuto nikam neveducu debatu. Uz len dodam na zaver, ze keby nebolo ocitych svedkov Jezisovho posobenia, krestanstvo by nevzniklo. Kto by veril vymyslenym bludom v situacii, ked viera v taketo "bludy" znamenala smrt? Asi len cisti blazni. Aj ti by si to zrejme vo vazeni pri muceni a pred popravou rozmysleli, ci im to za to stoji. A urcite by to nebolo take masove, ako sa to stalo. Verit v bludy moze par jednotlivcov, ktorych polutujeme pre ich ubohost, ale krestania rastli ako huby po dazdi... A zacali verit aj ti, ktori krestanov najprv prenasledovali a zatvarali do vazenia. Taky Savol - Pavol napriklad. Sam priznava, ako nivocil Boziu Cirkev, kym sa ho Jezis neopytal, preco ho prenasleduje... Takze ano, mame slobodnu volu, v vo verit chceme a budeme, ale popri tom mame aj moznosti skumat, co a ako sa naozaj stalo.

cafelatte
22. okt 2023

@lonely66 to nemáš pravdu moje dieťa nie je pokrstene, nech si samo zvolí v akej viere chce vyrastať. Navyše krst v kostole nie je biblický, biblický krst je ponorenenim, nie pokropenim. Chodiť do kostola alebo veriť Bohu, môžu byť 2 rozličné veci.

Stvorenie sveta si nájdi v knihe Genezis prvá Mojžišova, hneď prvé strany.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
helen_167
22. okt 2023

@janinah ja by som bola zvedava, ze co si take videla 😊mozes napísat do spravy (som veriaca)

maja22
22. okt 2023

@lonely66 no, trochu si fandis s tou mackou, ale prajem ti, aby si bola svata 😉

lonely66
Odpoveď bola odstránená
maja22
22. okt 2023

@lonely66 Dakujem a ano, viem, ze to bola ironia. Ale porovnavas neporovnatelne. Moje prianie vsak urcite ironiou nebolo, bolo uprimne 🙂 Tiez ti prajem pekny vecer 🙂

lonely66
Odpoveď bola odstránená
kristiii
23. okt 2023

@maja22 Uz len dodam na zaver, ze keby nebolo ocitych svedkov Jezisovho posobenia, krestanstvo by nevzniklo.
Prečo potom vznikli aj iné náboženstvá? Na rozdiel od kresťanstva na základe výmyslov?

maja22
23. okt 2023

@kristiii Každé náboženstvo, ktoré vzniklo, vyjadruje to, že človek nie je len telesný, ale aj duchovný. Ešte si pamätáme z hodín dejepisu, že vo svete prevládalo polyteistické vnímanie sveta, ľudia uctievali bohov podľa prírodných úkazov, alebo na základe spoločenského diania (boh Slnka, hromu, mora, ale aj vojny, lásky, uctievanie panovníkov ako bohov atd.) V tomto sa odlišoval judaizmus, ktorý si držal líniu viery v jedného Boha a to aj v časoch, keď všetky okolité národy mali mnohobožstvo. Ustáli to aj v časoch, keď boli pre svoju vieru prenasledovaní, občas sa vyskytol nejaký úlet typu Zlaté teľa, ktoré si urobili, keď sa nevedeli dočkať Mojžiša, ale vieme, ako to dopadlo, Mojžiš sa vrátil aj s Desatorom a Zlaté teľa bolo zničené... Z toho vidno, že človek odjakživa prahol po duchovne, vedel, že existuje niečo, čo ho presahuje, tak sa snažil si to nejako vysvetliť po svojom. Židia však boli výnimoční v tom, že ich Boh im sľúbil, že sám odčiní hriech, ktorý človek spáchal a síce tým, že im pošle Vykupiteľa. Jedine Božou mocou a výchovou svojho ľudu Židia neprepadli pohanskému vnímaniu sveta ich kultom, udržali si svoju v časoch prenasledovania a potom, keď Ježiš vykonal svoje dielo, pred svojím nanebovstúpením dáva pokyn: "Choďte a učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého." Ježišovi učeníci dostali ten pokyn v časoch, keď všetky národy už boli ukotvené v nejakých svojich svetonázoroch a hlásať iného Boha, inú vieru, ako boli zvyknutí veriť, znamenalo pre kresťanov často prenasledovanie, väzenie a smrť. Ale keď sa už zavŕšilo to dielo vykúpenia, Boh sa chcel zjaviť všetkým ľuďom. Káže ľudí učiť, vysvetľovať a potvrdzoval to mnohými zázrakmi. Áno, vznikajú nové náboženstvá aj potom, napr. islam vznikol vraj vďaka zjaveniu archanjela Gabriela. Podľa opisu, ako Mohammed pri tých zjaveniach trpel, je to úplne iný anjel ako tí, ktorí sa objavili v judaizme, či pri počatí a narodení Ježiša Krista. Predpokladám, že toto je dielo padlých anjelov, teda zlého ducha. Aj kvôli tomu, že Ježiš varoval pred falošnými prorokmi, ktorí sa časom objavia. Teda aby som sa vrátila k tvojej otázke. Áno, niektoré náboženstvá si ľudia vymysleli a niektoré vznikli zásahom nadprirodzených síl, preto je človek povolaný skúmať a rozlišovať a prosiť Boha o dar múdrosti, rozumu a viery.

annm81
23. okt 2023

@karolinakr "Ludia, co boli v nemocnici, stratili vedomie a vznašali sa nad salou a videli sami seba..Nemožu si vsetci tu istu vec vymyslieť"

Áno, ľudia také pocity zažívajú. A už aj máme dosť dobré predstavy o tom, ako k nim dochádza. Dokonca zážitky oddelenia duše od tela, svetlo na konci tunela, rekapituláciu celého života a blažený pokoj dokážeme cielene vyvolať - napr. pomocou ketamínu (ktorý sa využíva pri anestézii a ktorý ovplyvňuje činnosť zrkadlových neurónov). Ak pri operácii mozgu vyradia z činnosti pravý angulárny závit, budeš mať pocit, že sa vznášaš dva metre nad svojim telom a pritom budeš pri vedomí vnímať, čo sa deje. Dokonca je možné mierny mimotelový zážitok vyvolať len tým, že človek si dá silné líčenie a potom sa na seba díva na videu v reálnom čase (nie zrkadlo, kde je obraz otočený). Tieto pocity sú jednoducho spôsobené tým, ako sa nám v mozgu vytvára mentalny model priestoru a našej pozície v priestore. Predpokladá sa, že zážitok z "onoho sveta" je prirodzený dôsledok vyhasínajúcej činnosti kortexu.

kristiii
23. okt 2023

@maja22 v pohode, ja len tak uvažujem. Je mi jasné, že každý veriaci (v akékoľvek náboženstvo) je presvedčený, že práve jeho viera je tá jediná správna a pravdivá. Len je tých právd po svete akosi veľa.

morusha
23. okt 2023

@kristiii Áno, vierovyznaní je celkom dosť, ale v žiadne iné okrem kresťanstva nerieši problém odpustenia a viny, zo všetkých veľkých náboženských vodcov je Kristus jediný, ktorý sa nám postaví po boku tvrdiac, že je naším Stvoriteľom v ľudskej podobe, príde vyriešiť problém viny za naše hriechy, kedy trpel viac ako ktokoľvek z jeho stvorenstva a viac ako všetci spoločne. Podal nám dôkaz toho, že nás miluje a že je k nám lojálny a chce, aby sme mu dôverovali v čase, i v nečase, v utrpení i radosti, až do večnosti.

maja22
23. okt 2023

@kristiii doplnila by som @morusha, že nielenže Boh prišiel na zem kvôli človeku, aby nám dokázal svoju lásku, ale vyžaduje aj od nás milovať blížneho ako seba samého. Nie je to sebastredné náboženstvo, kde je človek sám sebe bohom a sám sa snaží očisťovať, reinkarnovať, sám sa dopracovať k nirváne a blaženosti, neriešiť problémy iných, nechať človeka svojmu osudu, nech trpí, asi musí, asi si odpykáva tresty za minulé zlé životy a pod. Boh, ktorý je osobou a je živý, miluje človeka a neželá si, aby trpel a ani aby spôsoboval utrpenie. Preto hovorí, že človek bude súdený z toho, koľko lásky rozdával okolo seba. Kresťan má byť ten milosrdný Samaritán, ktorý zraneného človeka neobíde, ale mu poskytne pomoc. Nielen v tej fyzickej rovine, ale aj v duchovnej. Máme obväzovať rany krvácajúce, aj rany spôsobené hriechom.