icon

Veríte v Boha?

lucia851
18. okt 2023

Ja už za tie roky nie

haley7897
18. okt 2023

@tiezjedna o čo je osud menej "myticky" ako si to nazvala?

dagmarovita
18. okt 2023

@hederamonstera ja len za to sa pytam ze co uz energia s bohom ma, lebo boh je definovaný ako niečo NAJ..inak by nebol boh. Aspon v nasej zapadnej tradicii sa prebral tento pojem od Aristotela, ked grecky myslitelia zadefinovali to co doteraz pouzivame zijeme zapadna civilizacia teda....napriklad vedy jednotlive pomenovali, rozdelili, definovali pojmy doteraz pouzivane, zalozili zaklady nasej civilizacie, a teda Aristoteles definoval boha a to tak, ze vytvoril pojem inteligibilné bytie, a od toho odvodil nejaku definiciu boha na com sa dalej stavalo. Tak isto Platon zaviedol pojem transcendencia. To je najblizsia definícia Boha po krestanstve, hoci to bolo pred nasim letopoctom, pred Kr,. To co veris Ty je nejaka zmes uplne inej kultury (asi new age?) ako je europska civilizacia, zaroven tie energie co pokladas za boha neviem nikam zaradiť do svetovych nabozenstiev, preto sa pytam. Vsak keď už clovek verí, alebo si vybera v co chce verit, ked uz chce, tak si zisti najprv o moznostiach ake su, presruduje si nabozenstva a vyberie, tak energie neviem co tym myslis vobec.

kvieta
18. okt 2023

@lucia851 Ja som od narodenia ateista (rodina, výchova...), vekom sa s tým stotožňujem.
Ale zaujímalo by ma, prečo človek stratí vieru v Boha.

hortenziaj
18. okt 2023

Verím v to, že Boh existuje. Ze Boh stvoril zem, prírodu cez evolúciu a veľký tresk, a vsezko okolo je dielom boha, lebo náhoda to byť nemohla, že vsetko co potrebujeme na život sa vytvorilo a ma spravne podmienky úplnou náhodou. Ale neverím a nehlásim sa k žiadnemu náboženstvu, bibliu ani nič iné nečítam. Chrám boží je v prírode a nie v nejakých kostoloch co vytvorili ľudia a chodia tam na bohoslužby.

smajliica
18. okt 2023

Áno verím 😊

kika2565
18. okt 2023

@lucia851 Áno verím...

hiro
18. okt 2023

Vymysleli si ho ludia na svoj obraz a je teda lahko uveritelny. Vacsina ludstva veri v nejakeho svojho Boha. Skorej je velmi raritne ze niekto sa tomuto standardu vzoprel.

riyadh
18. okt 2023

@lucia851 anoo.. Cirkev nie

hiro
18. okt 2023

@hortenziaj "lebo náhoda to byť nemohla, že vsetko co potrebujeme na život sa vytvorilo a ma spravne podmienky úplnou náhodou"
Nuz, napriklad taky Mars ci miliardy miliard inych planet mali velmi podobne podmienky - voda, atmosfera. Dokonca aj Venusa mala moria cca 3 miliardy rokov a vyschla pred 700 milionmi. Tak ako Mars asi aj ona mala svoj zivot. A je po. Ktovie kolko planet sa dostalo do takehoto stabilneho stavu ako nasa Zem z tych miliard miliard. Mozno len jedna z miliardy. Aj to je dost.

janinah
18. okt 2023

Verím a mam to šťastie ci milost,že som aj videla dôkaz na vlastné oči. Ale nie,nebudem tu s vami rozoberať podrobnosti.Len odpovedám na autorkinu otazku.

riyadh
18. okt 2023

@janinah ale ked tak veris, Mala by si byt empaticka nie? Akceptovat nazory inych, zit sporiadany zivot.. Ale to prve ti chyba absolutne.. Staci zajst do politiky😂a si mimo veriacej... Precitaj si niektore svoje komentare v inych temach...

januska12323
18. okt 2023

Neverím ani som nikdy tak naozaj neverila. Ostatným ľuďom vieru neberiem, keď sa im tak ľahšie žije je to ich vec.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
thereisabear
18. okt 2023

Verím, no pre mňa boh=energia. A neverím v žiadne náboženstvo.

lucy_ms
18. okt 2023

Neverím v Boha, ale verím Bohu.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
janinah
18. okt 2023

@riyadh veriaci človek nemôže mať svoj názor? Nemôže oponovať? Nemôže apelovať na zdravý sedliacky rozum? Ma len sklopiť uši a pritakavat? Absolútne ma nepoznáš,takze reči o mojom ne/ usporiadaním živote sú totálne mimo.Ale myslím,že toto nie je téma o mojej osobe,takže toto je moja prvá a posledná reakcia.

riyadh
18. okt 2023

@janinah ale ty ten tvoj nazor pretlacas ostatnym.. A urazas ludi ktori maju iny nazor.. Tak boh kaze? Alebo kaze miluj blizneho svojho..

cacianka
18. okt 2023

Neverím,je mi proti mysli aby sme boli hračkami v niekoho rukách.
Je mi proti mysli falošné farizejske krestanstvo

riyadh
18. okt 2023

@janinah a koli takymto farizejom ako ty, sa snazim vyhybat kostol, aby som sa nedogrcala...

kris_tin257
18. okt 2023

Mám krst, prvé sväté prijímanie, birmovku... Verím že existuje niečo 'vyssie'/'nadpozemske'/'medzi nebom a zemou/ alebo ako to nazvať, no neverím v cirkev a ich predstavu boha a príbehoch okolo Ježiša Krista

lonely66
Odpoveď bola odstránená
hiro
18. okt 2023

@riyadh Netaraj. Veriaci clovek viacej empaticky a sporiadany zivot? Ja si skorej myslim ze veriaci clovek ma tendenciu by zly viac ako neveriaci (bud z dovodu ze to jeho Boh chce alebo z dovodu ze zlo mu bude odpustene staci ze olutuje). Neveriaci nema ziadny dovod byt zly a nedocka sa odpustenia. Teda aj "nesporiadany" zivot je prijatelny lebo staci ze muz pojde na spoved a je to vyriesene. Potom pojde zena a je to tiez vyriesene a ziju dalej sporiadane...

mima172
18. okt 2023

Verím ❤️

riyadh
18. okt 2023

@hiro teraz myslis ironicky😂

markusrasford
18. okt 2023

@hiro to že ma niekto iný názor to ešte neznamená že tára. Veľmi to zo vseobecnujes. Tak ako medzi veriacimi tak aj medzi ateista mi sú dobrí a zlí ľudia. No na veriaceho človeka sa ľahšie ukazuje. Chodí do kostola a má hriech kým u neveriaceho sa to berie normálne. Veď on môže mať hriech nieje veriaci. Určite že medzi zemou a nebom je niečo aj mne sa stalo že som nechápal a ľudská sila stým nemala nič spoločné.

riyadh
18. okt 2023

@hiro
@hiro ano a presne, odrbem si hlavu o oltar sviatky a nedele, a mam vsetko ofpustene😂nech smilnim zabijem klamem ohovaram zavidim urazam.. A aaale mam odpustene Lebo kazdu nedelu a sviatok sa idem pretrhnut a drbat hlavu o oltar😂

hiro
18. okt 2023

@riyadh No to vies, len ma niekedy vie vytocit taka poznamka ako teraz na janinah...

hortenziaj
18. okt 2023

@hiro čítala som odbornú literatúru kde bolo aj vznik zeme a života a co ti všetko obnasa aby bolo a mne z toho vzišlo ze to nie je náhoda ale riadený proces. Tebe to zmysle dávať nemusí, a áno ta knižka nebola ladená do náboženského charakteru, ale mne z toho vyplynulo toto

markusrasford
18. okt 2023

@riyadh ty v tom máš riadny guláš