Veríte v Boha?
Ja už za tie roky nie
Neverim v tom beznom ponimani ale verim, ze existuje nejaka vyssia inteligencia, ktora presahuje nase moznosti chapania
@markusrasford "Chodí do kostola a má hriech kým u neveriaceho sa to berie normálne. Veď on môže mať hriech nieje veriaci"
- to sme sa asi nepochopili. Ak neveriaci spravi nieco zle tak naveky to bude mat v sebe aj keby to nik nezistil. Nikto mu neodpusti, nik mu neprepaci, musi s tym zit dosmrti.
Ked spravi zle nieco veriaci tak si to vyzehli, je "cisty" a nic mu nebrani to spravit znovu a znovu byt cisty.
Myslim ze ta moznost oslobodenia od zlych cinov je to co tam tak velmi pritahuje zlych ludi a zaroven im nebrani robit to co pachaju. Napriklad taka vacsina politikov kradne, klame ale bude sa dusovat aki su oni veriaci. Podla mna je to prave preto ten dovod preco sa k tomu hlasia. Ze im je dookola odpustane. Ja som nechcel kradnut ale tak sa to stalo samo... a znovu a znovu. A to ze su mojho vierovyznania, kradnu tak ako velmi vela inych ludi im zase dava elektorat - su mi podobni, tych budem volit.
@hiro a keď veriaci spraví niečo veľmi zle tak príde na spoveď. Vyspoveda sa a jeho veľký hriech je zabudnutý. Tak?
@hiro politici preto sa tak hlásia k viere, že sú kresťania, lebo značná časť populácie ich bude voliť lebo sú kresťania, na dobrej strane. V mužov ej práci je šéf silný kresťan a teda co on pred voľbami dokáže odporúčať, že voľte za prezidenta kotlebu lebo on je kresťan a je proti potratom, potom nevôle caputovu lebo je rozvedená a aký príklad nám dáva, našim deťom, radšej šéfcovica, ten uznáva kresťanské hodnoty a je v usporiadanom manželstve. Voľte olano lebo je tam kresťanská únia a ta je najviac prolife. Takže stačí sa v politike onalepkovat ako kresfan a máš hlasy zaručene.
@markusrasford To je na dlhu debatu a samozrejme ze vsetko sa neda zovseobecnovat. Poznam jedneho veriaceho ktory je za konanie dobra uplne oddany. Konat zlo je prenho uplne tabu. Kiezby ich bolo viac.
@hiro pre každého by to malo byť tabu. Nie len pre veriaceho. Žiaľ v krajine kde je viac konšpirátorov ako ľudia čo to myslia stouto krajinou dobre je veľmi ťažké. Veriť v Boha môže aj človek čo nechodí do kostola a nespoveda sa.
@markusrasford určite nie, musí ho zadostuciniť, dokonca by to mal pred spovedou, na spovesi slubuje Bohu nápravu, jasne ze sa to nerobí, podla seba a co vidim malokto, je to tazke napravit zlo co clovek spravil, napriklad zlé slová sa nedajú vrátit spat, ospravedlnit sa tiež dokaze malokto, veruaci nemaju slubene nebo len tym ze su veriaci..vravi sa..aj diabol veri v Boha
Áno verím.
Verím v Boha..aj keď nedá to čo chcem ,aj keď niekedy bolí to čo sa deje.. je tu s nami
@kvieta napr ja pre svoju zasadovost ( ktoru mi pradoxne viera upevnila). Nedokazala som prijat ze krestanstvo sa prakticky k mnohym sprava ako k druhej triede - nezabudnem ked mi ako dospievajucej babe knaz vysvetloval ze nemozem ministrovat lebo nemam penis, hoci v inej farnosti kde uz nema kto mozu aj dievčatá... najlepsie na tom bolo ze vobec nechapal co mi tymto vlastne hovori. Do toho coming out blizkej osoby a zrazu zacne tieto temy clovek inak vnimat + studium psychologie mi otvorilo trosku obzory, trosku zatriaslo konceptom slobodnej vole, co je v krestanstve velmi dolezity prvok... skratka mi postupne viera prestala davat zmysel.
@hiro ja len k tym dobrym a zlym skutkom,hriechom,odpusteniu...to nie je podstata (ne)viery,to su jej prejavy,ale viera sama o sebe je bezzasluhova,bezpodmienecna.viem,ze neveris,nemam v umysle o nicom presviedcat,len som chcela uviest na pravu mieru to,co sa mnoho krat deformuje.
@hiro aach velmi si to nepochopil … po prve odpustene ma kazdy clovek ktory o to stoji .. nie len krestan na spovedi … Ježiš zomrel za všetkých alebo “ mnohých” a po druhe, nie nefunguje to tak ze clovek dookola pacha zlo a ocistuje sa z neho … jednou podmienkou vyspovedania resp. toho aby clovek dostal rozhresenie je ze ma mat uprimny umysel polepsit sa … ked ides na spoved a uz mas v hlave ze poobede budes znova kradnut tak taka spoved je neplatna … ludia totiz zabudaju ze Boh vidi kazdy umysel
@snehulak77 😭😭😭gratulujem ti k tomuto zaostalemu poznaniu😃
@lucia851 Verím v Boha, ako v osobu, nie nejakú neurčitú energiu. Napĺňa môj život. Neviem, aké máš zdravotné problémy, je mi ľúto, že sa s niečím trápiš, ale Boh nikomu nesľubuje, že ho zbaví utrpenia v tomto živote. My si to želáme, my to chceme, my sa za to modlíme a je to veľká milosť, keď nás vypočuje, ale viera v Boha na tom nestojí. Bolesť a trápenie v našom živote je následkom hriechu, je výsledkom slobodnej vôle, ktorá sa rozhodla nerešpektovať Boha a tiahne sa ľudskými generáciami. Človek sa z toho nevedel/nevie dostať sám. Ani tú urážku Božieho majestátu nevie sám odčiniť. Preto to musel urobiť Boh sám, prostredníctvom obety svojho Syna Ježiša. Túžba po zdraví je síce veľmi silná, má ju v sebe asi každý človek, nikto normálny netúži trpieť, lebo utrpenie je samo o sebe nezmysel. Avšak v kontexte nášho vzťahu k Bohu mu ten zmysel môžeme dať. Ježiš nám dal vzor - Otče, nie ako ja chcem, ale ako ty chceš... Bál sa utrpenia tak, ako každý človek, akurát, že mal aj poznanie Boha, Jeho utrpenie bolo o to väčšie, preto mu pot vyrážal po tele ako kvapky krvi, bola to smrteľná úzkosť. Ale vedel, že Jeho utrpenie má zmysel, dobrovoľne sa nechal zajať, mučiť, verejne potupovať a umrieť otrasnou smrťou, lebo Ho poháňala láska k človeku, vedel, že On jediný môže odčiniť to zlo, ktoré ľudia páchali, páchajú a ešte budú páchať až do konca sveta, v tomto jeho obeta bola nadčasová. Urobil to, podstúpil tie strašné veci a zvíťazil. Môžeš sa modliť za svoje uzdravenie, ale neupínaj sa na to tak, aby si kvôli tomu stratila vieru v Boha. Boh je verný, len my nerozumieme všetkému, čo sa nám deje. Keď máš veľké bolesti, obetuj to za obrátenie hriešnikov. Mnohí svätí týmto zachraňovali duše. Prečítaj alebo si vypočuj Denníček sestry Faustíny Kowalskej. Jej to Ježiš dal poznať už za života, že jej utrpenie znášané s láskou k Bohu a blížnym vyslobodzuje mnohé duše z večnej smrti. Každý náš hriech spôsoboval Ježišovi kruté bolesti, my si to nevieme ani predstaviť, ale môžeme mu povedať, čo trápi nás, On to už prežil, On vie. Ak sa nám niečo deje, je to buď skúška, alebo pokušenie od zlého ducha, ktorý nás chce od Boha vzdialiť, musíme vtedy prosiť o vieru, nádej i lásku a trpezlivosť, aby sme v tom obstáli. Boh nás možno neuzdraví hneď v tomto živote, ale dáva nám prostriedky, aby sme mali silu to znášať -sv. spoveď, sv. prijímanie, sviatosť pomazania chorých... Je to ťažké, ale čo je tento náš merateľný čas oproti nemerateľnej večnosti... V nebi už bolesti nebudú... Dôveruj Bohu, skús to...
Stale ma nepresvedcil, ze dobri ludia su odmeneni dobrom, a zli budu pykat. Takze bud neexistuje, alebo je to nespravodlivy blb.
@vanilkovazmrzka A čím ťa má presvedčiť? Chceš vidieť nebo a peklo? Prečítaj si o tom svedectvá tých, ktorým Boh túto skúsenosť umožnil. 😉 Čítala si niekedy o zjavení vo Fatime? Mária sa ukázala trom malým deťom. Ukázala im nebo a sľúbila, že tam prídu a potom im ukázala aj peklo. A tie malé desaťročné deti sa po tomto zážitku dokázali postiť o chlebe a vode, hladovali, modlili sa, aby vyprosili obrátenie hriešnikov, aby sa na to hrozné miesto ľudia nedostali, aby robili pokánie... Dospelí ľudia mali hrôzu, keď to videli, nieto ešte deti, ale pre všetkých to znamenalo vždy viac obety za blížneho...
@lucia851 nie, neverim. Zdravy rozum a fakty jasne hovoria za to, ze evolucia je dana prirodou, nie nejakym ujom nad nami, ktoreho nikto nikdy nevidel. Nabozenstva vznikli z jednoducheho dovodu - ked ludia nemali dostatok zrucnosti a sposobov, ako preukazat/odovodnit, ze sa deje nieco, comu nerozmeju. Potrebovali ho hlavne v davnych casoch na zdovodnenie si toho, preco sa deje nieco, co nevedia/nemozu nijako ovplyvnit. Ked pred 1000 rokmi jednoduchy clovek zil jeho naprd zivot, deti zomierali rad radom na rozne choroby, dospeli sa dozili 45 rokov, zurili vsade vojny a clovek nemal v nicom istotu, potreboval sa niecoho chytit a mat nadej. Vtedy sa dobre siria vymyslene historky o niecom nadprirodzenom, co ti da silu, aby si vsetko zvladol. Cirkev je uz iba vymysleny nastroj uchopenia moci, vymyvaci mozgu, ktore svoje teorie kazdym rokom vylepsovali, aby pod vymyslenymi hrozbami zastrasovali ludi (ked budes zly, pojdes do pekla, boh ti neodpusti a budes trpiet, a pod.).
Je mi v zivote lahsie, ked sa spolieham na vlastny rozum, skutky a nemam myslenie obmedzovane tym, ze ked nieco (ne)urobim tak ako sa pise v nejakej knihe, tak po smrti budem pykat. Po smrti mi bude vsetko fuk, moja mysel bude mrtva a telo tiez.
@hankab mylis sa vo vela veciach, nebudem ti to vsetko vyvracat, ked si o svojej pravde tak neomylne presvedcena, len jedno musim podotknut, to najdolezitesie - Boh odpusta kazdemu, kto o to stoji. Nie ze Boh mi neodpusti a posle ma do pekla, ale ja sa pred Bohom nepokorim a do pekla si odkracam sam, po vlastnych, lebo ja to tak chcem. Boh nikoho nasilu do neba netlaci, kazdy tam moze prist, ale nie kazdy to chce, to je zakladny fakt.
@janewithane krestanstvo sa k nikomu nespráva ako k druhej triede, iste si necitala katechizmus, ze mas zly zazitok to neznamena ze Boh nemoze existovat, psychologia tiez uznava posobenie viery ako velmi pozitivne,
@guliver19 krestanstvo je zaostalé?
@lucia851 nie , neverím . Hoci áno ,som pokrstená , mdm prijímanie aj birmovku " lebo sa to patrilo "
Ale duchovne nás j tomu doma neviedli .
A keď môj manzel ako veriaci ma vzal par krát do kostola ,skúšala som tomu dávať šancu , nič som necítila .
Je to ako s laskou . Buď ju cítiš ,alebo nie .nedá sa srdcu rozkazat .
A ak Boh existuje , určite vie ,že nie som zlý človek ,že pomáham ,kde môžem , že nikomu neublizujem.
Ak nejakou náhodou existuje , vie , že mi toho vzal veľmi veľa , a cítim kôli tomu krivdu . Áno ,vzal ,ale aj dal . Za to čo mám som vďačná ,a dávam to najavo stále.
No ak by bol ,tak určite vie ,ako mi nesmierne ublížil v živote .
Neverím ,lebo je to pre mňa logickejšie ,jednoduchšie .
A o cirkvi sa radšej vyjadrovať nejdem .