icon

Veríte v Boha?

lucia851
18. okt 2023

Ja už za tie roky nie

misenka3
19. okt 2023

@vroni bavime sa o tom ako mohlo vzniknut nieco,pri com veriaci maju Boha a neveriaci racio. Racionalne mi vysvetli,ako ked nebolo nic ,mohla byt gravitacia. Nebolo nicovate nic. Ani svetlo,ani tma,ani voda,vzduch. Kde sa vzala gravitacia? Dakujem za odpoved

morusha
19. okt 2023

@maja22 Krásne napísané...

annm81
19. okt 2023

@janetinka27 Uvarenie kuchára? Prepáč, vôbec nerozumiem tvojej paralele. Maliar existuje preto, že ho, rovnako ako kuchára, počali jeho rodičia, dokážem ho zaznamenať zmyslami, popísať pomocou rôznych veličín,, dokonca aj takých, ktoré priamo zmyslami zachytiť nedokážem, viem dokázať jeho existenciu.

To nie je môj predpoklad. Predstava, že boh je mysliaca entita, a zložitejšia ako človek, ktorá vo svojej komplexnosti stojí nad svetom a prírodnými zákonmi je, tak ako som už písala, vlastná drvivej väčšine veriacich.

vanilkovazmrzka
19. okt 2023

@maja22 iste, ak mam v zivote niecomu verit, tak potrebujem mat dokaz, ze to funguje ;) a nie opijat sa nejakou iluziou, ze sice som bola cely zivot nestastna napriek tomu, ze som sa vzdy snazila dat zo seba to najlepsie a spravat sa ku svojmu okoliu najlepsie, ale vsak zivot nekonci smrtou, a tam, za siedmimi horami za siedmimi dolami budu duhy a poniky a nekonecne stastie… nuz, nebudu 🙂

vroni
19. okt 2023

@misenka3, tak ako veriaci veria, ze Boh je večný, veria ateisti na večnosť a nemennost fyzikálnych zákonov. Na rozdiel od existencie boha ich platnost vieme kedykoľvek dokázať.

janetinka27
19. okt 2023

@annm81 ty si sa pytala, kto stvoril Boha, ked On stvoril svet? pretoze predpokladas, ze Boh bol stvoreny len preto, ze On sam je stvoritelom sveta. sama si pisala, ze ak je zlozity svet stvoreny Bohom, potom je Boh stvoreny niecim zlozitejsim od Boha.
takze sa pytam, ze kto namaloval maliara, pretoze ak bol obraz namalovany maliarom, potom sam maliar by podla rovnakej logiky musel byt niekym namalovany. pretoze tvrdit, ze stvoritel musel byt podla logiky tiez len stvoreny je rovnake ako tvrdit, ze maliar musel byt sam iba namalovany.
ako by si vysvetlila potom povod sveta, jeho ciastociek a sil, ktore na ne posobili a to az tak, ze vznikol svet so svojimi zakonitostami a inteligentnymi bytostami. kde sa vzali ciastocky, ked nebolo este nic. tie ciastocky nemuseli mat niekde svoj zaciatok, povod? mohli existovat len tak a to dokonca nikde? pretoze nebol ani priestor ani hmota ani sily, ktore by na ne posobili, nebolo nic, ale pritom vznikol z toho svet

tululu
19. okt 2023

@annm81 prave o to ide.ja netvrdim,ze vesmir nemohol vzniknut sam od seba a Boh ano.Boh nevznikol sam od seba ani nijak inak,pretoze je mimo casu,priestoru a hmoty,preto by bolo nezmyselne takto uvazovat.ako moze nieco zacat,ak je nezavisly na case?a teda aj big bang je o tom,o singularite casu,priestoru a hmoty,ktora sa zacala rozpinat a plynut a formovat,cize myslim,ze aj vdaka teorii relativity sa pokojne mozeme o tomto bavit.

miskaska
19. okt 2023

Nie, som celozivotny ateista 🙂

annm81
19. okt 2023

@janetinka27 "predpokladas, ze Boh bol stvoreny len preto, ze On sam je stvoritelom sveta." Tak v tomto je to naše vzájomne nepochopenie. Nie nepredpokladám. Ten dávno známy paradox prvotného hýbateľa (nie je to moja myšlienka, ale myšlienka stará ako naša civilizácia) hovorí o tom, že podmieňovať stvorenie zložitého sveta niečím ešte zložitejším znamená, že sa ocitneme v nekonečnom slede otázok "kto stvoril". A znova opakujem, hovorím práve o bohu, ktorý je mysliaci a zložitejší ako nám známy svet (keďže diskutujúca, na ktorú som týmto prvotne reagovala, popierala evolúciu).

annm81
19. okt 2023

@tululu No ale moja prvotná reakcia bola na diskutujúcu, ktorá tvrdila práve to, že svet nemohol vzniknúť sám od seba, bez zásahu vyššej moci a argumentovala tým ako dôkazom existencie boha. Boh mimo existencie nášho času a priestoru je v tejto chvíli nedokázateľný a pokojne to môže byť "boh" v podobe neznámej prírodnej sily/častice, alebo mimozemšťania, ktorí tiež nemajú tušenie, ako ten ich vesmír nad našimi vesmírom vznikol.. a koniec-koncov, môžeme v ďalekej budúcnosti byť tým bohom my - bohom pre umelú inteligenciu, ktorá sa vďaka evolúcii vyvinie na úrovne, o akých ani netušíme. Lenže toto nie je predstava boha, o akého ide u veriacich, že?

maja22
19. okt 2023

@morusha dakujem za mile slova 🙂

maja22
19. okt 2023

@vanilkovazmrzka pre mna su svedectvom existencie Boha ine skutocnosti ako to, ci teraz ide vsetko podla mojich predstav. Predovsetkym je to osobna skusenost, ktoru som si nicim nezasluzila, a predsa sa mi jej dostalo. A potom dalsie skutocnosti. No pokial budem zit, budem musiet vieru v Boha este velakrat "ustat", musim o vieru prosit, lebo duchovny boj trva, kym clovek nevydychne. Avsak ja svojou vierou nemam co stratit, mozem len ziskat. Neveriaci clovek tuto vyhodu nema. Preto ludi povzbudzujem k tomu, aby o vieru prosili. Lebo kto ma, tomu sa prida a kto nema, tomu sa vezme aj to, co ma...

janetinka27
19. okt 2023

@annm81 ale opakujem, ze tu myslienku si jej vlozila do ust ty. ona iba tvrdila, ze podla nej tak zlozity svet musel byt stvoreny Bohom. do toho si ty sama vlozila tu myslienku paradoxu prvotneho hybatela, pretoze ta diskutujuca, na ktoru si reagovala, o tomto paradoxe sama nehovorila. ak tvrdime, ze svet bol stvoreny, potom nemusime zaroven tvrdit, ze to "stvaranie" je nekonecny sled. ja chapem, ze si reagovala na jej myslienku, ale reagovala si hned tym, ze potom by musel.... a to som sa snazila vyvratit - teda ze ten sled hybatelov tam byt nemusi (a podla veriacich ani nie je, pretoze Boha nikto nestvoril, Boh jestvuje, cize preto, ze Boh stvoril svet neznamena, ze On sam bol niekym vyssim stvoreny)

trema
19. okt 2023

Neverim vobec.. kde bol boh Boh pred vznikom krestanstva? Verili by ste v Boha, aj keby ste zili 500 rokov pnl?

janetinka27
19. okt 2023

@trema Boh tu predsa bol aj pred vznikom krestanstva - je to rovnaky Boh, v ktoreho veria napriklad zidia. knihy v biblii nie su iba krestanske. tomu, ze Boh poslal svojho jednorodeneho Syna uverila iba cast zidov a pohanov. a ti, ktori uverili, boli neskor nazvani krestanmi.

annm81
19. okt 2023

@janetinka27 "ak tvrdime, ze svet bol stvoreny, potom nemusime zaroven tvrdit, ze to "stvaranie" je nekonecny sled." To síce platí, ale ak tvrdíme, že svet je tak zložitý, že nemohol vzniknúť bez existencie nejakej komplexnej štruktúry, ktorou boh nepochybne je, potom sa logicky dostaneme k danému paradoxu - a práve to diskutujúca tvrdila.

guliver19
19. okt 2023

@dagmarovita to sa musis pytat? To ti nie je jasne??😃

vorkola
19. okt 2023

@ivka225 Jemu, (teda Bohu) zalezi na kazdom cloveku,a zalezi mu nielen na tabe ,ale na kazdom jednom z nas na zemi, teda Boh, v ktoreho mnohi neveria, ,lebo v podstate je to aj dar viery. ,ktory nam mozu dat 1) prvy ako rodicia, teda dobra vychova, kde napr, rodicia ziju v pozitivnej harmonii, medi sebou , a detmi, po 2) dar viery mozes dostat skumanim vsetkeho od seba , prirody, priatelstva studiom, materializmom a duchovna. a este vela by sa tu dalo toho napisat. Skratka, ano ja verim . BOH = Laska, Aj ked si castokrat myslime opak,a kladieme oatky, kde si Boh bol, ked sa toto a toto stalo? Preco je to tak a nie inak? Na niektore veci dostaneme uz tu na zemi ,niektore az po smrti.No rozhodne Boh existuje, bol, aj bude, VECNE

vorkola
19. okt 2023

@trema Boli proroci a mali stary zakon,Prestuduj,mozno tebe to pojde lahsie,pre mna bol stary zakon velmi tazky na pochopenie ale uverila som,Takze preto viera je dar,Dar viery sa da aj vyprosit,ak budes prosit,.Nemusi si to byt hned, on vie vsetko, na co kedy je cas

vanilkovazmrzka
19. okt 2023

@maja22 kazdy ma nejaku vieru (nadej), takze ja ti to neberiem 🙂 len by som to osobne nenazyvala bohom, a nepripisovala nejakemu abstraktnemu telesu zazracne schopnosti.

danik1505
19. okt 2023

Ja áno

lucia851
autor
19. okt 2023

@morusha ďakujem

karolinakr
19. okt 2023

Ano 💯 včera sme pozerali skutky apoštolov

snehulak77
19. okt 2023

@annm81 to, čo som čítala a z čoho som si utvorila názor je, že hmotny svet nemohol vzniknúť len tak. Veľký trest. Ale čo ho spôsobilo? Ako sa mohol vyvinúť v to, čo teraz máme. Ak sme sa vyvinuli z nejakých prvkov, tak kde majú pôvod? Kto vie vytvoriť základný chemický prvok, z ničoho? Keď chemik sedí v prázdnom labaku, tak ako by vytvoril akúkoľvek zlúčeninu?
Ty narazas na hmotný svet. Vidieť, merať a pod. To je fajn, ale ak Stvoriteľ nie je hmotnej podstaty, tak aký je problém, že nemá začiatok? Naše vnímanie času a priestoru je obmedzené, nefunguje to tak, že je to nekonečný kolotoč otázok.
Hmotný svet vieme zmerať, ale ako zmeras nič? A ako z toho nič sa stane bum, ktory je mimochodom aj riadený? Pokiaľ viem, predpoklad vedy je, že čokoľvek neriadene vedie k chaosu. Iba základný materiál nepredpokladá za milión rokov krásny dom.

tiezjedna
19. okt 2023

@maja22 bolo by fajn pochopiť, že neveriaci žiadnu "výhodu" nepotrebujú, dokážu sa o seba postarať. Ale ty znieš už tak trochu fanaticky - prosiť o vieru? Neveriacim zoberie to, čo majú?? To vážne? 🙄 Hranica medzi oddanosťou a fanatizmom je veľmi tenká, uvedomuješ si, že na nej balancuješ?

karolinakr
19. okt 2023

Cela teoria tresku zlyhala na Stv1, ked davali serial Planety..Každy pondelok išla jedna planeta, zlozenie, rychlost, obežna draha - presne vypočitana, elipsy, kružnice, paraboly, hyperboly - to by sam vesmir z nahodneho tresku nikdy nezvladol..Fascinujúce a oslavujúce boží majestát

morusha
19. okt 2023

@tiezjedna Človek, ktorý svoju vieru žije autenticky so všetkým čo k tomu patrí je fanatik? Ak áno, tak je to pocta, lebo takých ľudí je málo zato matrikových, vlažných "kresťanov"habadej, ibaže tí sa poväčšine správajú kade vietor, tade plášť a vieru praktizujú tak, ako to vyhovuje im resp. skôr nepraktizujú. A áno prosiť o vieru je správne, nikomu len tak sama do lona nepadne, každý si ju musí v priebehu života znova a znova vybojovať a tak v tej viere rásť. Aj my veriaci sa staráme sami o seba, len v tom všetkom máme výhodu, že v tom nie sme sami, ale kráča s nami Boh.

cafelatte
19. okt 2023

Áno verím v Boha a jeho jednorodeneho Syna p. Ježiša, ktori neustale ochranuje moju rodinu.❤

janetinka27
19. okt 2023

@annm81 vobec nie je nutne sa k tomu paradoxu dostat . a to preto, ze moze jestvovat niekto/nieco, co sice stvorilo svet, ale samo stvorene nebolo. paradox si vymyslel ten, kto je presvedceny o tom, ze stvoritel musel byt tiez stvoreny. tak ako iny paradox zasa tvrdi, ze achilles nikdy nedobehne korytnacku.

maja22
19. okt 2023

@vanilkovazmrzka Ale ja mam skusenost s Bohom ako osobou, nie ako niecim abstraktnym... Pre mna Boh nie je iba nejaka neurcita energia, On je zivy. 🙂