icon

Vhodný pes do rodiny s deťmi

veronka
2. máj 2012

Keďže by sme chceli kúpiť synčekovi psíka (šteniatko) a nevieme sa rozhodnúť akú rasu, ktorá je najvhodnejšia k deťom, preto sa obraciam na vás. Nevieme, či niečo malé, alebo radšej väčšie, ale chceli by sme psíka do vnútra, do domu, s tým, že by mal výbeh po dvore, ale samozrejme by sme s ním chodili aj na dlhšie prechádzky a výlety do lesa. Určite niektoré z vás majú psíka v rodine pri deťoch. A tak by ma zaujímalo akej rasy máte psíkov, aké majú povahy, ako sa správajú k deťom, či sú poslušný...? Môžete pridávať aj fotky, nech máme aj predstavu ako vyzerajú 🙂 verím, že vo výbere psíka pomôžete nielen mne, ale aj iným mamičkám

michalka3
2. feb 2013

Ahoj Veronka,
neviem či už ste si plemeno našli alebo ešte hľadáte, my sme sa rozhodli pre jemnú milú kóliu, po kontakte s chovateľmi sme prišli na to že to bude pre nás ideálny pes. Veľmi sme sa báli starostlivosti o srsť ale fakticky tam nieje nijaká starosť, je to len povera a sme radi že nám ju p. chovateľka vyvrátila.
O vzťahu dieťa - kólia - je našla tu pekný článok: http://foe.obsidian.sk/clanky/kolia-dlhosrsta-v... - doma majú sami viacero detí s kóliami, tiež si kóliu vybrali najmä kvôli jej vhodnej povahe k deťom.
Šteniatko máme zajednané a už sa ho nevieme dočkať!

pondelnicka
2. feb 2013

@michalka3 o kóliách máš pravdu, sú to úžasné psy. My máme tiež jednu doma, síce krástkosrstú, ale je perfektná. Iného psa by som ani nechcela. Veľmi učenlivá, chápavá, dcéra s ňou môže doslova "zametať" a ona je stále v pohode... 😎

ivanka.7
2. feb 2013

@michalka3
@pondelnicka moja sestra ma zas borderku ale v jej pripade si nemyslim, ze "kolia" je uplne idealny pes k detom :D Nemozem na nu kriveho slova povedat, ale musi sa vo vztahu k malej dost ovladat, nie je jej to prirodzene nechat sa osklbavat 🙂
Psa doma mame krizenca kolie, ten si zas pre mna prekvapujuco velmi dobre zvykol... ale tak je to krizenec, tam uz sa o vlastnostiach plemena neda asi velmi hovorit.

michalka3
2. feb 2013

pondelnicka: to je super, tie kratkosrste su im vraj velmi podobne. 🙂
Ivanka, ale hovorime o dvoch rozdielnych plemenach, border kolia je nieco uplne ine ako klasicka, dlhosrsta kolia. Borderku by som si k detom nikdy nevybrala, nevravim ze nemoze dobre vychadzat, ale rozhodne je to povahovo diametralne rozlisne, co som si u chovatelov porovnavala a ma ju aj moja sesternica, to je "sialene" zviera ktore vyzaduje neustalu poriadnu aktivitu a to ja popri detoch jej nemozem poskytnut. Slovo "kolia" maju sice spolocne a a este povod ako pastierske psy. Inak ked som sa po znamych pytala, prekvapilo ma kolko ludi malo v minulej dobe kolie - a ze uz nic ine by nechceli. Ako citam viac a viac, som presvedcena ze teda pre nas to bude prave orechove.

ivanka.7
3. feb 2013

@michalka3 to som ja nikde netvrdila, len som tym trosku reagovala na ten clanok, ktory si sem dala a je sice super idealisticky, ale pisany tak, ze som nedostala ziadnu konkretnu info co sa tyka kolii a deti, lebo tam pisu o presne jednej (a nasledne druhej kolii). Co nic neznamena. Taky JRT nie je velmi vhodny detom a plno ludi na neho ako na psa k detom neda dopustit 🙂 no a prave v tom clanku bolo napisane, ze vyber padol na FCE I., ktoreho sucastou su samozrejme aj take psy ako je bordera a australak, ktore su velmi priatelske a svojim naturelom budu svoje deti vzdy strazit a nemaju v povahe komukolvek ublizovat, ale su tak zive a rozhodnute ochranit svoje stado, ze nemaju problem ho udrzat pokope aj za cenu vyssiu ako su ludia schopni tolerovat (napr. chytit cloveka za nohu, aby sa vratil - ako to bordery bezne robia pri ovciach).

Ja si samozrejme myslim, ze kolie su skvele psy aj bez deti aj k detom 🙂 ale vzdy je to o vychove konkretneho psa.
A mimochodom dlhosrsta kolia vyzaduje kvantum pohybu 🙂

baryana
3. feb 2013

my sme mali najprv bernardina. baby miloval, bol starostlivy, ale cim väcsi pes, tym viac starosti, moja skusenost. vycesavanie bol des, ked sme niekam chceli ist na par dni, do auta sme ho nevopchali, lebo by sme my nemali miesto, a potom tie chlpy!!!a tie sliny. to bol des. bol to pes len na dvor, ked mi vbehol dnu, bola to divocina. s vencenim som to tiez nemala jednoduche pri tak obrovskom psovi a detoch. ale nelutujem. bol to milacik. ked sa pominul, rozhodne som psa zase chcela, ale tentoraz nieco male, bytove. rozhodli sme sa pre bisona, lebo je neplznuci, vela toho nezje 🙂 jedina starost je vycesavanie, ale to ma na starosti najstarsia dcera. takze ja bisona nemozem vynachvalit. je to pohodovy pes, hravy, maly a rozmaznany 🙂 a hlavne, ked niekam ideme, automaticky ide s nami, lebo sa zmesti do auta 🙂

januliacik
3. feb 2013

Ahojte baby 🙂 🙂 🙂
*pondelnicka*, *michalka3*, pridávam sa k vám! My máme dve dlhosrsté kólie a nedám na ne dopustiť.
Je to veľmi dobrý pes k detičkám, veľmi pokojný (*ivanka.7*, práveže je to plemeno ktoré nepotrebuje veľa pohybu, trošku som sa zasmiala lebo je to obzvlášť veľmi pokojné plemeno - plemeno, nie len naše kólie. A oni aj celý deň preležia pokojne v izbe, iba sa uhýbajú vysávaču hihihi. Ale napríklad ďalší deň ich berie manžel na celý deň do hory kde behajúúúú, júj je to naozaj do voza aj do koča). Môj starší synček začal minulé leto s nimi aj agility cvičiť, veľmi ich to baví, zlatí sú! 😵
Joj *baryana*, tú starosť so srsťou Ti nezávidím - my sme mali aj akitu a potom chvílu aj parsonka ešte u rodičov, istého času. Chlpy boli všade a vždy, to vlastne celoročne pĺzlo. Statočne mi to liezlo na nervy 😒 Teraz mi kólie raz za rok vypĺznu, naraz ich vyčešem a mám zvyšok roku pokoj - lebo im srstička pekne dorastá ale nič z nich nepadá hihi.
Inak pravda je v tom článočku, úplne v tom vidím aj naše dve kólie, to plemeno má naozaj nejaký ten špeciálny cit pre detičky a celkovo rodinku, po iných plemenách môžem potvrdiť. Takéhoto člena rodinky vám baby môžem odporučiť, každému prajem aby si tak dobre vybral podľa srdiečka čo sa mu najviac hodí. Inak je to veľmi dôležitý proces, my sme polroka vyberali vhodné plemeno a potom sme si boli obhliadnuť chovateľov a aj ich psíčky, veď je to zodpovednosť na mnoho rôčkov veru. A vyplatilo sa 😎 😎 😎 😎 😎

pondelnicka
3. feb 2013

@ivanka.7 borderky sú fakt "divé", potrebujú neustálu aktivitu a pohyb, naša krátkosrstka je zas pohoďáčka, presne, ako píše @januliacik , je schopná celý deň preležať, ale ak ideme von, tak si to užíva a dokáže lietať ako splašená, ak je priestor a dovolíme jej... 😎
@michalka3 nie sú podobné, sú priam rovnaké, rozdiel je len v dĺžke srsti.... 😀
Podľa mňa je úplne jedno, či je pes s papiermi - tej či onej rasy, alebo je to kríženec, ak v sebe má lásku k "dvojnohej" svorke a je aj adekvátne vychovávaný, čo viac si môžme priať.... 😵

ivanka.7
3. feb 2013

@januliacik tak som veru stretla nejake divne dlhosrstacky, co len podporuje moju teoriu o tom, ze kazdy pes je iny :D
@pondelnicka jasne ze je to jedno v zmysle vztahu, toho nasho bastarda (vyslovovane so vsetkou laskou) z ulice by som nevymenila za ziadneho papieraka :D

zuzana581
15. feb 2013

Ahojte. Tak my máme Arčiho doma už od leta a čo sa jeho povahy týka, tak naozaj je to pes vhodný k deťom. Kludný, nešteká, priatelský, strašne rýchlo sa učí.. Deti si s ním velakrát robia čo chcú (samozrejme v rámci prijatelných hier so živým tvorom), ale jeho to viditelne baví a keď má dosť, tak si zaleze na svoje miesto a spí.. Toto plemeno určite odporúčam k deťom..

atka3
16. feb 2013

my máme francúzskeho buldočka už 10r.mám 3 deti a je to najúžasnejší pes. neni náročný,na deťoch lipne,spí s nimi.nešteká,neplzne.jedine že chrápe,ale na to si deti zvykli po čase deti zachránili z útulku fenku- buldočku.no v dome je sranda,veľa spia a hlavne sú tak naviazaný každý na svojho obľúbenca. psík Max je na dcéru a fenka Jessica je na chalanov a to až tak veľmi,ked syn odchádza na intrák,tak sa mu pchá do tašky a pri dverách ho ťahá za nohu,aby nešiel.cupitá za ním aj na záchod.a ked odíde tie smutné oči-výraz,slzy je dačo strašné. ja len odporúčam,

miskaska
28. feb 2013

Myslim, ze stoji za pozretie http://www.lacnesteniatka.sk/web/

katka512
6. mar 2013

Baby poradte, chceme psa vhodneho k detom ale na von, ktorú rasu odporucate?
Dost som citala ze Labrador ale niesom si ista ci moze byt vonku aj cez zimu, neviem 😖

katka512
6. mar 2013

@zuzana84 Ahoj prosim ta moze byt labrador vonku cely rok aj ked je zima? dakujem

julka_bubkova
6. mar 2013

urcite labrador 🙂 my mame fenku a je velmi dobra k detom, aj k cudzim. bezproblemovy pes, ktory sa da lahko vycvicit a je priatelska aj k inym psom, takze nehrozia konflikty...no nevyhoda su tie chlpy, ale s tym sa velmi neda nic robit.

cta
6. mar 2013

Babenky my sme mali krizenca spica uzasna fenka. Byvame vedla materskej skolky a jasne pri venceni prva navsteva u deti v skolke takze az deti vyhladkali a pomojkali dosytosti tak az potom sa slo von. Uzasna fenka ona jak zbadala dieta okamzite na chrbat a skrabkat. Teraz mame troch krizenca vlciaka a vlka. Sibirskeho huskyho a este krizenca vlciaka s koliu ale deti? Nikdy! Jak ich zbadaju uz aj prataju. Inak ak chcete psika co nepusta chlpy a mate alergiu najlepsi su yorsici pretoze nemaju srst ako psy ale su podobne ludskym vlasom.

zuzana84
8. mar 2013

@katka512 Ahoj, prepac, ze odpisujem az dnes. Ano, jasne, labrodor moze byt vonku celorocne. My mame dvoch a su vonku, maju svoju volieru a budu, kde sa mozu ukryt pred dazdom. V zime, ked je velmi zima, mokro, mraz, tak im davame do vnutra budy slamu, aby sa vedeli vysusit a viac zahriat. A myslim, ze su to psy s velmi velkou energiou, takze vonku im bude lepsie ako v byte. Labradora v kazdom pripade vrelo odporucam. K nasej malej sú neskutocne nezne obe nase krasavice. A su poslusne, ani sme ich nemuseli vela ucit, ze sadni, lahni, prines, islo to tak automaticky. Mozeme mat dokoran otvorenu branu na ulicu, a ked poviem, ze nesmu von, neprekrocia prach dveri. 😉

adnrea
18. mar 2013

Ahojte, my máme 5 mesačného Amerického staffordširského teriera (fenku). Je to najlepší pes na svete. A prečo práve toto plemeno? Ak je dobre vycvičené, je to ten najlepší spoločník ku deťom. každý to odsudzuje že je to bojové plemeno , nemá čo robiť v rodine s deťmi a neviem čo ešte. Ale poviem vám jedno. VŠETKO ZÁVISÍ NA VÝCHOVE PSA. Pre dieťa sa može stať nebezpečný aj jazvečík či čivava ak nieje dobre vychovaný. A takisto aj samotný Labrador. ak si pozriete najnovšie štatistiky útoku na ľudí," labíci" sú na dosť vysokom mieste. Jednoznačne chyba majiteľa!!!!!!
Naša Zara a náš syn sú partia ako sa patrí. Ešte nie je ani dospelá a už ho stráži ako oko v hlave. Vždy keď malý plače, ona dobehne a kontroluje či je OK. Malý jej môže robiť čo len chce, a ona si to vôbec nevšíma. Keď malý spí vždy ho ide skontrolovať 🙂 A že bojové plemeno?! Samozrejme že ich nenechávame samých bez dozoru veď istota je istota 🙂
Čo sa týka Zarinej výchovy tiež to išlo samé ako spominala zuzana84🙂 viď foto
@zuzana84

sundance
3. apr 2013

Baby, rozmýšlame nad dalmatincom...je to vhodný pes k jednoročnému dieťaťu?

evulkara
9. apr 2013

Ahojte baby, konečne sa nám podarilo presťahovať do domu a manžel so synom začali vážne uvažovať o zvieratku, kedže som automaticky zamietla zvieratko doma, rozhodli sme sa pre psa...konkrátne pre neapolskeho mastina...prosím vás, má niekto s tým skúsenosti?? Máme 2 deti vo veku 7 a 2 roky, potrebujeme psa na stráženie, ale aby nám alebo nedajbože deťom neublížil...som totálny laik do starostlivosti o psov, ale už sa rozhodlo... 🙂 preto prosím o radu, ako sa treba o takého psa starať, čo mu dávať žrať, aké podmienky musí mať a čo všetko taký pes potrebuje... 🙂 máme už vyhliadnutú fenku, má momentálne 7 mes. a syn sa s nou išiel vyblázniť, hoci sme ho videli 1. krát v živote, dokonca sa k nemu túlila... 🙂 ale ked sme prišli domov a ja som videla na nete fotky, ako to vie narásť dostala som panická strach, ale to už asi deťom nevyhovorím... 😀 Ďakujem za každú radu...všetko si budem písať... 😉

lola1573
17. apr 2013

aký psík je dobrý do rodiny ? 🙂 rozmýšľala som nad pudlíkom 🙂 poraďte prosím 😀

yukki
17. apr 2013

@lola1573 pudlík je dobrý 😉

zuju2
21. apr 2013

My máme labradora, je dobrý k deťom aj k ľuďom. Je veľmi dobrácky a mierumilovný. Bývame v dome, takže má dvor na výbeh. Inak narastie dosť veľký a rád uteká mimo dvor.

lucyvivien
21. apr 2013

akýkolvek pes može byt vhodným psom k dětom, ked má správnu výchovu a dobrého majitela🙂

kacckaa
1. máj 2013

@evulkara Ahoj, mm sa v psíkoch vyzná, bol aj psovod a aj my poškuľujeme po nejakom hafanovi. Keďže by šiel ku svokričke do domu, na dvor, tak sme rozmýšľali nem. dogu, rotvajlera, ale aj dobermana - feny. Teraz má stafordku a tiež je v pohode, síce ju ku malej ešte nepúšťame, lebo nie je zvyknutá na deti, ale reakcie voči malej sú super! Každý psík ak je zvyknutý na deti, tak si myslím, že je v pohode 🙂 A tieto sú aj strážne, ide z nich rešpekt... 😉 Čítam, že baby píšu labradora, my ho máme u druhej starkej, ale to nie je strážny pes... ten by sa s prípadným zlodejom ešte aj zahral 😀 A určite na cvičák s havom 🙂

macamac
4. máj 2013

@michalka3
@januliacik

baby a myslíte, že tá border kolia je naozaj tak besná? 😀 lebo tiež chceme psíka, už sa nejaké borderky črtajú . nosia sa v brušku 😀 to fakt je rozdiel medzi dlhosrstou a borderkou v povahe tak veľký? bojím sa teda tej "besnoty" u borderky 😀 ste ma vystrašili...i keď my sme akčná rodina😀 ale zas-nie, aby ma pes vyšťavil 😀 😉

jajaa4
6. máj 2013

ahojte čítala som si vašu diskusiu a chcela by som vás poprosiť o hlasy, ... nášho miláčika sme zapojili do súťaže, za podporu a hlasy ďakujeme 🙂 🙂
http://www.cas.sk/pesroka2013/profil/7176
http://www.cas.sk/pesroka2013/profil/7375

ivanka.7
6. máj 2013

@macamac bordera je fakt dost aktivny pes, sestra ma borderku a ano, vydrzi dakedy tyzden prechadzkami obmedzenymi na minimum, ale to uz na nej vidis, ze koniec sveta. A to je to borderka, co je este relativne ok, az na dve znicene knihy nemala myslim ziadne destruktivne sklony, co sa tyka bytu. To ine borderky znicili svojim majitelom aj pol domu, ked sa nemali kde inak vyburit. Sestra so svojou borderkou robi dogdancing, poslusnost, agility, v lete s nou chodi plavat, kupat sa, hned za domom maju velku, kde mozu behat a ked je vonku hnusne, tak s nou doma cvicieva, ucia sa nove triky.
Takze hm... ja osobne by som do borderky nikdy nesla 😀 ale ja som teda lenivec

macamac
7. máj 2013

@ivanka.7 😀 ďakujem. takže asi ani ja 😀 mám dosť čo okolo detí behám...muž do večera v práci...nebol by čas....a vidím,že veľký dvor je málo 😀 takže pozriem po niečom inom 😉

ifkael
7. máj 2013

@adnrea ta klietka v byte je naco??? A to, ze utocia labradori- je preslachtenim vacsinou... Zial, vela ludi nekupuje psa s pp tak povahu nieje mozne zarucit. A vychovou sa da vela pokazit ale aj pozdvihnut