icon

Vhodný pes do rodiny s deťmi

veronka
2. máj 2012

Keďže by sme chceli kúpiť synčekovi psíka (šteniatko) a nevieme sa rozhodnúť akú rasu, ktorá je najvhodnejšia k deťom, preto sa obraciam na vás. Nevieme, či niečo malé, alebo radšej väčšie, ale chceli by sme psíka do vnútra, do domu, s tým, že by mal výbeh po dvore, ale samozrejme by sme s ním chodili aj na dlhšie prechádzky a výlety do lesa. Určite niektoré z vás majú psíka v rodine pri deťoch. A tak by ma zaujímalo akej rasy máte psíkov, aké majú povahy, ako sa správajú k deťom, či sú poslušný...? Môžete pridávať aj fotky, nech máme aj predstavu ako vyzerajú 🙂 verím, že vo výbere psíka pomôžete nielen mne, ale aj iným mamičkám

lujza123
3. máj 2012

@rabiva ..pises mi z duse ...Ja osobne nemam rada male psy, cim je to mensie tym je to nervoznejsie. Nemam rada tie yorksire, maltezaky, ratliky, civavy emoticon emoticon ked vidia vacsieho psa, dostanu amok a dobre ze ich od nervov neroztrhne co tolko stekaju... emoticon
Ja mam doslova alergiu na Yorkshire, viem ze je to velmi oblubeny panelakovy psik aj k detom ale podla mna su strasne nervacke a chorlave. Kamoska to pestuje ma ich dvoch a desne. Ya jedno vyvali neskutocne prachy za zradlo lebo oni nemozu pomaly nic, z kosti ich drhne, z mastneho maju zazivacie tazkosti a podobne. Vkuse su chory budto jeden alebo druhy na striedacku, Nikam sa nemozu z domu pohnut lebo aj ked maju dvor tak maznaci musia byt doma v teplucku a okrem toho sa prepchaju kazdou skarou v plote takze ich nemoze ani pustit samych pobehat..uz jej par krat zdrhli "vybavovat ksefty" ked videli ist vlciaka po ceste..

d_anica
3. máj 2012

@ginger_fox ešte pripájam foto 🙂

ginger_fox
3. máj 2012

@d_anica presne tak, vychova a spravanie psa je 100% v rukach majitela, kazdy problem so psom je chybou jeho majitela, v tom bol aj problem tej suky, co sla po mojej krpani a pritom ju poznala od stenata. Dorie potom mala chvilu fobiu z NO, ale uz ju to zda sa preslo, ked ju u veterinara v cakarni jeden nechcel zozrat 😀. No a potom sme spoznali jedneho belgicaka, jazvecik bol v cistom strese a teraz pohodicka Mimochodom pan, co mi jeden cas trimovaval Dorie(teraz trimujem sama) mi rozpraval, ze keby na vlastne oci nevidel, tak neuveri, ale bol pritom ako NO napadol jazvecika hrubostrteho-psa a ten krpec sa pod nim otocil na chrbat a rozhryzol mi tak brucho az mu vysli vnutornosti, ze ani rychly zasah veterinara ho nezachranil... Mimochodom s NO mal problem aj nas predchadzajuci jazvecik a aj kamosov jazvecik, preto ta moja predpojatost, ked ide o jazvecikov a NO 😅

ginger_fox
3. máj 2012

@d_anica prekrásne fotky!

d_anica
3. máj 2012

@ginger_fox tak človek vždy vychádza so svojich skúseností, to je normálne. Možno to bude v tom, že si NO mnohokrát kupujú nevyrovnané povahy, aby si dvíhali ego takým psom. Myslím že je to často problém aj iných plemien, tzv. bojových psov. Majitelia im proste robia zlý image. Čo sa týka toho dravého jazvečíka, to ti verím. Však keď si malý jazvec poradí s diviakom 😉 Naša Arletta bola široko ďaleko známa tým, že aj dogu zaženie 😀

ellysa
3. máj 2012

idem po radu je vhodný k deťom maltezák alebo bolonský psík?

ginger_fox
3. máj 2012

@denisekkk aj moji prastari rodicia mali cierneho kokra, volal sa Rypo. Z rozpravania viem, ze to bol vekom rekorder, dozil sa zo 16 rokov, ale pravdou je, ze prastary otec bol velmi aktivny senior a intenzivne sa mu venoval a kazdodenne s nim chodieval na dlhe prechadzky.

graceful9
3. máj 2012

@ellysa kamoška mala maltezáka a ten by deti najradšej dotrhal,,,ale nie každý musí byť taký,,,,

hrivushka
3. máj 2012

@veronka labrador by bola dobrá volba, deti miluje, ale treba sa mu vela venovať-chce to aj nejaky ten vycvik a zamestanie pre psa, ináč može z nudy začať ničiť veci. určite nie malé, krehké plemena typu jork, čivava a podobne. dieťa mu može nechtiac ublížiť. velmi oblubene psy k detom vo Velkej Britanii su staffordsirske bullteriery. maju prezyvku nanny dog- pes pestunka. nie su ani velký, ani malý, a nejake to potahanie za ucho ci chvost ich nerozhadze. takisto je to vsak velmi energicky pes, ktory si tu energiu potrebuje niekde vybit. je to terier, a teriery maju v sebe vela temperamentu. moj maly brat vyrastal s krizenkou dogy a labradora-super pes, jemny k detom, ale uz prilis velky, mala takmer 50 kil a niekedy vedela svojou velkostou a nemotornostou cloveka aj zhodit. ja som teraz tehotna a mam pitbulicu. super pes, ale skorej pre skusenejsich. dalej mame dvoch hovawartov- toho by som vrele odporucala, nenarocny pes, prisposobivy, nerobi mu problem pobyt v zime ani vonku, vdaka srsti. ak si zaciatocnik, urcite by som radsej volila fenku ako psa. byvaju jemnejsie, mensie, kludnejsie. samozrejme, nie je to pravidlo. dalsia dobra volba by mohol byt zlaty retriever. 😉

kokorunecka
3. máj 2012

My máme mopsa 🙂

lucinocka
3. máj 2012

@ellysa poviem ti, ked sa narodi:D zatial je hrava a deti sa skor boji, nema rada ked kricia, potom sa splasi...a veterinar nam potvrdil, ze dobre ze sme kupili fenku, tie su kludnejsie a lepsie ku detom🙂

exupery
3. máj 2012

@veronka fenku...pes zaciti zensku a je po poslusnosti 😉 Kastrovat nikdy!

renca3
3. máj 2012

Toto je nas hafan k detom. 🙂 Cane Corso. Mame ho v dome vo vnutri, vela casu travi aj v zahrade.

bodka13
3. máj 2012

my sme mali psíka,vykastrovaný nebol ...a nebol problém 😉 poslúchať musel,aj keď boli okolo psie krásavice 😀 😀 😀

bodka70
3. máj 2012

@ellysa
, no myslím že povahovo sú to podobné psíky, aj srsťou či veľkosťou, ide už len o tvoje preferencie, ktorý sa ti viac páči.

@graceful9 - no už tu bolo viac krát spomínané, že ide skôr o výchovu a socializáciu psíka, ako plemeno - my máme maltezáčika pri deťoch a absolútne nie je žiaden problém. Ale je to psík, čo bol narodený v rodine s malým dieťaťom, matka absolútna pohoďáčka, u mamky si cickal do 3 mesiacov, lebo bol posledný, čo išiel do rodiny 😉 a naša rodina je pomerne akčná a spoločenská - takže bol stále od malého šteniatka medzi deťmi, dospelými, psami - malými i veľkými. Takže nie vždy platí, že malý psík je nervózny uštekanec, na nášho to určite neplatí - vychádza aj s veľkými psami - je na ne zvyknutý, maximálne štekne na takého, ktorého nepozná, alebo kt. je k nemu útočný, ale on ešte v živote nezaútočil na psa ani osobu. Dokonca aj s mačkami vychádza - boli sme u sestry a tam sa doslova zamiloval do mačiatka, stále za ním chodil a olizoval mu ušká. 😉

nikaaaaa
3. máj 2012

Bernsky salasnicky je hravy a zboznuje deti 🙂

delideli
3. máj 2012

@veronka : az teraz som narazila na psiky,ktore si spominala,ze sa vam pacia..su to uzasne plemena,aspon tie ,ktore z nich poznam 🙂 ale vacsina nie je podla mna vhodna pre prvopsickarov a pre male dieta..nie preto,ze by sa to zvladnut nedalo,ale urcite to bude vyzadovat ovela viac casu, namahy atd. ako ine kludnejsie plemena..napr. jack rusel je uzasny,sama som takeho kedysi chcela,susedka mala dvoch,boli skveli,ale neskutocne zive striebra, uzlicky neutichajucej energie,neunavitelni,neubehatelni..🙂 co sa tyka weimarov, rod.ridgebackov a vyziel, choidli sme chvilu s nimi na cvicak,ked som cvicila moju krizenku retrievera a narovinu,chcelo to pevnu ruku, more nervov a trpezlivosti,v tomto sme to mali my videtelne lahsie..

delideli
3. máj 2012

@lujza123 : ono u tych malych plemien je ta ich nervnost a ustekanost casto bohuzial iba dosledok zlej vychovy- typicky priklad-neustale nosenie na rukach,ked stretne panicka velkeho psa,hned maleho sup na ruky,maly si potom mysli,aky on je frajer a steka do zblaznenia,ved si to moze dovolit..tiez sa k nim mnohi majitelia spravaju ako k modnemu doplnku,ci babike,takze byvaju nervozni aj z nedostatku pohybu,ked nemaju moznost sa vybehat a vysantit,kedze su vecne zavreti bud v kabelke alebo v byte..(napr. yorkshiraci boli povodne vyslachteny takisto ako pomocnici pre polovnikov,su temperamentni a potrebuju tiez dost pohybu..)
a ta ich chorlavost casto suvisi aj s tym ake su popularne,takze je cim dalej tym viac chovatelov, lepsie povedane mnozitelov,ktori ich mnozia hlava nehlava,nedodrziavajuc ziadne zasady chovu,len aby zarobili..
je smutne,co z nich ludia urobili..

tilly
3. máj 2012

ak chcete teriera, pre kupou si precitajte od zdeny frybovej robin a robin druhy 😀

happy8051
3. máj 2012

ja jednoznacne hlasujem za fenku pudlika

strapco13
3. máj 2012

@tilly preco? aj ked asi tusim..terier akejkolvek velkosti je zivy ostrazity psik pogtrebujuci vela pohybu

strapco13
3. máj 2012

inak ked tak citam..kazda si chvali tu rasu psa /to ratam aj rasu cistokrvny poulicny bastardik/ ktoru prave ma 😀 😀 😀 😀 takze sme si vsetci asi vybrali vhodneho psika do rodiny 😵 😵 😵

tilly
3. máj 2012

@strapco13 je to vtipna kniha, ktora opisuje povahu terierov... alebo este malinkaty kreten tiez od zdeny frybovej, ona tychto psov milovala a pisala o nich s velkou laskou ... 😀

tilly
3. máj 2012

@strapco13 kazdy miluje svojho psa... ten nas je strasne volnomyselny, on potrebuje svoju slobodu, inak sa dokaze na slobodu aj prekopat betonovym plotom 😀 ma obdobia, ked je stale zdrhnuty niekde, nastastie ho tu uz v okoli poznaju

strapco13
3. máj 2012

@tilly doplnam..my milujeme aj vasho 😀 😀

tilly
3. máj 2012

@strapco13 😀 jasneee, aj vy mozte potvrdit, ze nas je salamista 😀 matko si ho pekne podal 😀

strapco13
3. máj 2012

@tilly tak nas Matulo je taka skuska, ze ci je pes vhodny k detom..pes co zvladne Matulka zvladne uz cokolvek 😀 😀 😀 😀

ukana
3. máj 2012

@tilly moja oblubena kniha ..Robin...prečítaná stokrát...musela som si kupit novú, stará sa mi rozpadla. 🙂 🙂 🙂

tilly
3. máj 2012

@ukana ja ju tiez milujem, az na to, ze neviem, kde je jednotka 😠 niekomu som ju pozicala... dvojku mam... celkovo mam velmi rada frybovej styl...

tilly
3. máj 2012

@strapco13 maxo ho zvladol v pohodke 😀