Vianočné detičky 2009. Maminy, pridajte sa!
🙂 🙂 🙂
kedže sme si už každá svoj "najkrajší vianočný darček" rozbalila, je načase prejsť do novej témy, kde budeme riešiť radosti i starosti našich detičiek 😉
tak podte a píšte 😀
a nme lekarka povedala ,ze mozem ,tak to uz nechapem
rozhodne tvaroh sa nesmie!!! ... a pribináček je tvarohový, nie?
Nové potraviny
Po 1. roku zavádzame:
* ovocie (alergizujúce druhy)
o citrusové plody – pomaranče, mandarínky, kiwi, ananás, atď.,
o jahody, maliny, čučoriedky, černice, broskyne, ríbezle, hrozno, slivky.
* vaječný bielok,
* ryby s bielym mäsom,
* tvaroh, tvarohové krémy, sladkú smotanu, syry s nižším obsahom solí,
* zeleninu: kapusta, kyslá kapusta /soľ sa vymyje alebo sa uvarí riedka, čím sa soľ rozriedi/, do roka by dieťatko malo dostávať prevažne tepelne upravenú zeleninu, po roku už možno podávať i viac surovej: uhorka, sladká paprika, paradajky,
* sóju a tofu,
* kakao
zuzitka preco malej lekarka odporuca slivky kazdemu,ze prejde ich zapcha
kuspit, každý lekár, každý odborník vraví inak. ak chceš, slivky dávaj, ale tvaroh by som nedávala...
Dievčatá čaute...prosím vás kedy sa chystáte podávať deťom mliečnu stravu typu jogurt, syr?? Moja je stále kojená.
Tvaroh sa má podávať až po 1 roku pre vysoký obsah bielkovín. Pribináčik sa môže podať aj skôr, nie je to čistý tvaroh.
@pandula sem-tam zabludim 😉 ako sa mate? casto si na teba spomeniem a na ten for lekarov, ktori ti povedali, ze cakas dievcatko 🙂
my tiez zatial len materske mliecko papame.
som zvedava, ako budeme papat prikrmy.
vazne uvazujem o tom, ze pribinacika budem robievat doma, jogurty este uvidim. mne sa zda ten kupeny pribinak dost sladky a aj drahy. doma si dam tolko cukru, kolko uznam za vhodne.
nedavno som bola svedkom ako jedna mama do dvoch malych deti (2 a 5 rokov) za dve hodiny natlacila tolko sladkosti, co by im malo stacit na tyzden. tak som pevne rozhodnuta veeeelmi opatrne davkovat cukor.
pribinacik by sa nemal do roka, to nevadi, ez to nie je cisty tvaroh, ale tvaroh obsahuje a ten zatazuje ladviny
ono to nie je s tymi odporucaniami tak, ze po roku alergia zmizne, ale traviaci system dozreje
inak aj mojej kamoske zistili celiakiu az v dospelosti a prisli na to len nahodou, lebo jej malemu ju diagnostikovali a vraj je to dedicne, tak zistovali, po kom to teda ma a zistili, ze kamoska ma velmi slabu formu
podla mna po zacati mliecnych vyrobkov je najlepsie kombinovat si biele jogurty s cerstvym ovocim
melon sa preco nemoze? 😕
@pietra neviem preco my sa nemohol melon 😨 moj stredny je tazky atopik a jedine ovocie co ma dovolene su prve ceresne, jablka, banan, domace hrusky /nie dovozove/, hrozno, slivky- to fokonca aj bystricke, aj ringloty a tie moze aj dovozove. Takze predpokladam, ze to su veci co su najmenej alergizujuce. ja som zacala moju malu dokrmovat a mala dostava zatial jablcka, banan a dnes mala taky ryzovu pudng s hruskou a jablckom. takze som jej 1x dala aj hrusku,ale bolo jej v tom minimum, len na chut.
Pribinacik by som osobne nedavala ani po roku. Su rozne jogurty co maly moze al po pribinacikovi sa mu ekzem hrozne zhorsi :( Strasne ho lubi, dostava ho fakt iba velmi sporadicky ked je moc nestastny ze nic nemoze :(
Potraviny vhodné pro přípravu nemléčných příkrmů pro kojence, které obvykle nevyvolávají alergické reakce
zelenina: mrkev, brambor, zelená okurka, cuketa, dýně, kořen petržele, černý kořen, kedluben, zelený salát, špenát, červená řepa, pórek, květák, zelí, kapusta, zelené luštěniny, zelený hrášek, MELOUN.
ovoce: jablka, hrušky, švestky, třešně, mirabelky, meruňky, hrozny, banán, avokádo, borůvky.
obilniny: rýže, oves, proso.
maso: drůbeží, telecí, hovězí, jehněčí, králičí.
sladidla: čistý hroznový cukr.
pojící prostředky: rýžový, kukuřičný, bramborový škrob.
čaje: Dětský čaj, šalvěj, sléz, lipový květ, fenykl, černý bez.
Potraviny, kterých by se mělo vyvarovat dítě s alergickými projevy
zelenina: rajčata, celer, paprika, ředkvičky, křen, sušené luštěniny, kyselé zelí, řeřicha, bazalka
ovoce: citrusové plody, kiwi, ananas, mango, broskev, fíky, datle, bobulovité ovoce ( rybíz, angrešt) mimo borůvky.
maso: ryby a plody moře
kravské mléko (výrobky z něj), sójové mléko, vejce.
ořechy a semínka, exotické koření, med.
bylinkové čaje (heřmánek apod.).
v jednej tabulke je uvedené,že sa môže melon dávať od 7-8 mesiaca,ale tiež si myslím,že je to indivindi podľa reakcii die´tatka.My sme začali včera s prikrmovanim, včera teda spapal iba 2 lyžičky mrkvičky a dnes hádam aj 10,strašne mu chutila,tak sa teším 🙂 pribináka by som veru nedávala ani ja.
Ale už som viac krat spomínala susedu,ta pcha 3 mesačným chlapcekom na ranajky keksiky marina, na desiatu jahodový jogurt,na obed kuraciu polievku/čo varila pre dospelákov,takže so solou a vsetkým/, na olovrant puding a večer kaša.My skoro vlasy dupkom vstavali,ked som to počula.Chudata chlapci. 😒
pre pána že my/ malo byt mi 🙂
cavte cavte. takze tu to tiez zije 😉 ten melon by ma zaujimal to vyskusam ved je to zeleninka 😅 davidko uz papa, ale iba tak symbolicky aby sa nepovedalo, skor to rozhadzuje vsade okolo 😀
ahojte dievcata.
dlho som tu nebola,lebo stale som mala nieco na praci.
betyna a to co mas za susedu?ja malej nedam ani cumlat piskotu poriadne.
ahojte
pribinacik sa nesmie davat do roka koli tomu ze obsahuje tvaroh. tusim bieli cisty jogurt je naj.
@kuspitka cau len ti chcem pochvalit malu je fakt kraasna. naaaadherne dievcatko neviem sa na nu vynadivat na fb 😵
@betyna8 nam mrkva vobec nechutila. kalerabik, cuketka a sladky zemiak maly obrovsky uspech. uz dokrmujeme tyzden na obed a zje tak maximum 6-8 lyziciek 😉
pandula dakujem.
dnes aj zošediviem doma s nov ....
nechám ju asi plakať ,aby mi zabuvala už je nervná a tie zuby čo jej nejdu to je hrôza.
ved aj vy mate zlateho chlapca....
ja neviem co dnes mam varit malej...ozaj ,ked varite zemiak tak tam davate sol?
@kuspitka karfiol som este nedavala. hrach chcem ale vela ludi zakazuje ale na druhej strane je povoleny ako jedno z prvych jedal. ty kojis? podla man sa moze dat hocico kojenemu a lepsie to znesie skor by som davala pozor na umelom. 😉 ale to moj nazor. ja som chalovala vsetko od 4.mesiaca beze problemov a a\lergie nemam ziadne
@pandula,ja som mu kupila bio mrkvu v tescu a ta je tak fantisticky sladučká,že mu musela chutit 🙂
podla mna viac nadúva zo suchého hrášku ako z čerstvého zeleného. ja sa chzstám po mrkve pridat zemiacik,cuketku.kamoškyn malý zbožnuje petržlen,ale ten moj atopik nemože.A fenikel a melonik oni tiež už mali a v pohode
kuspit,no ta suseda nieke asi kompletná,ved im do buducna može privodit take problemy že až.Ale ona si totiz mysli,že ked stale placu je to kvoli hladu a ani ju nenapadne,že ich mozu boliet bruska z toho jej krmenia alebo placu pre nieco ine,ach jáj,chudatka male
piškotu tak skoro u nás mat nebudeme.je tam bielok a to je tiež alergén a kašička u nás jedine špeci sinlac od nestle.No ale časom uvidime,čo mu vadi a čo nie.

@kuspitka pribináček by sa nemal do 1 roka, kvôli tvarohu ... tuším