icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

zuzkat1
1. jún 2012

@dusika11 lenze ak by sa ti podarilo ludi presvedcit ze potrat je zly a neakceptovatelny tak to nebude kompromis ale pretiahnutie ludi na tvoju stranu... aby sme si rozumeli ja tiez nie som za potraty hlava nehlava... urcite sa mi nepaci ak niekto pride a nechce dieta lebo sa mu to teraz nehodi kvoli kariere... napriklad... ale ked su na to objektivne dovody tak dobre... mozno by to bolo riesenie keby zas existovali potratove komisie, len to by bolo naozaj tazke najst objektivnu skupinu ludi

stardust
1. jún 2012

@zuzkat1 ak si spravne pamatam, v Nemecku musi absolvovat zena pred potratom pohovor u psychologa, ktory si vypocuje dovody jej rozhodnutia, povie jej, co moze ocakava,t a pritom ju nesmie od potratu odhovarat alebo cosi podobne. Myslim, ze v SR to nebude az tak rozdielne a nikomu nespravia aborciu len tak. Alebo sa mylim?

dusika11
1. jún 2012

@zuzkat1 neviem len je to strasna mesiarina..

kaja73
1. jún 2012

osobne som jednoznacne proti potratom,ale podla mna by to nic neriesilo -zena ktora dieta nechce za ziadnu cenu,si totiz aj tak cetsu najde ako to tehotenstvo ukoncit a vysledok bude len viac pokutnych potratov a tym padom aj umrti zien,plus sa z toho stane super biznis -sice postaveny mimo zakon,ale biznis. ☹
A este ma napada jeden aspekt-casto sa tu hovori, ze zena je akoby nadradena dietatu-takymto povolenim potratov-ze niekto kto je na nu odkazany zivotom,pre jej rozhodnutie zomiera-ale potom by sa dalo diskutovat aj o tom, ze by malo byt napr povinne darcovstvo organov-oblicky,casti pluc,pecene,kostnej drene atd-ved aj vtedy je mozno prave na nasom organe zavisli zivot ineho cloveka a ten clovek zomiera aj pre nasu sebeckost. 😒
Totiz aj zena pocas tehotenstva moze prist o daky organ-moja svokra napr o zlcnik,moze mat trvale zdravotne nasledky,ci dokonca zena moze pocas tehu,ci porodu aj zomriet.
Toto je ozaj velmi diskutabilne ako by to malo byt-ideal je jasny,ale ze ho nie sme schopni zatial dosiahnut je jasne tiez. ☹

ervenka
1. jún 2012

@dusika11 Dnesna puberta- a hlavne dievcata- zacinaju so sexom veeeelmi skoro. Ja som v 14 este prezliekala barbinu a platonicky vzdychala nad Davidom Gahanom a chalanmi z New kids on the Block ;) A dnes dievcata chodia oblecene ako ku.... chovaju sa ako ku... Nie vsetky, nastastie!!! A bohuzial aj dievcata z "dobrych rodin", nezalezi na postaveni rodiny... Na tuto temu by sa dali zalozit dalsie diskusie, ale je mi hlavne smutno, ked vidim fotky dievcat na FB, zo skupiny Slovenky su najkrajsie som sa radsej odhlasila. A ked mlade baby vidia tie odhalene predky, zadky na Mtv a inde, vsade su celebritky ako ohromny vzor, no tak asi sa musia stat tiez takymi celebritkami- najlepsie 40kg aj s topankami, ale DD na hrudi a kilo makeupu na tvari a pravidelne si zabudnut obliect nohavicky pod suknu...

dusika11
1. jún 2012

@ervenka ....no ved to media media..a sme pri prevencii..dalj rodicia tych dievcat..by troska mali mat v povedomi ze aj take dieta je dar..ale budem si odporovat sice..kedysi sa vydavali take mlade dievcata..zeby navrat do stredoveku nas cakal???

evkasus
1. jún 2012

@minewka
Citujem Ta: "Preto stojím a budem stáť za tým, aby vždy žena mala právo sa slobodne rozhodnúť.
Áno, svoje práva má aj plod - a áno, potrat je pre plod krutý.
Preto slobodná voľba - a podpora ženy dieťa si nechať."

Som uz naozaj naozaj zmatena. Tak si proti potratom, alebo nie si???
Vlastne si pisala, ze si proti nim, ale vlastne proti nim nemas nic, ak sa stanu na zaklade slobodneho rozhodnutia zeny.
V tych pripadoch ked zrovna si proti nim, tak preco si vlastne proti nim? Mas v tych pripadoch pocit ze sa zabija ziva bytost?
A vtedy ked je potrat zo slobodneho rozhodnutia zeny tak je uplne ineho charakteru? Pri takom sa vlastne co deje? Tiez sa tam zabija ziva bytost? Ci vlastne vtedy nie?
No.... zamotava sa to.

evkasus
1. jún 2012

@minewka

Citacia 2: "Vy mi stále vyčítate, že píšem o extrémnych prípadoch - ktoré pre mňa nie sú extrémne - vznikajú a budú vznikať v bežnom živote, ale mám pocit, že pro life zaujíma len dieťa. To je všetko. Matku - ako žijúcu bytosť presunuli od šuflíka - pre dieťa sprav všetko, podriaď sa, je jedno, čo si myslíš a čo cítiš, aj umri. Alebo napíšete, že to je minimum prípadov - tak proste tieto prípady budú mať smolu? štatistická odchýlka? Keď sa rúbe les, lietajú aj triesky? "

Ty si Prolife zastancov pekne zaskatulkovala a mam pocit, ze aj zle odhadla. Lebo to co si hore napisala nespada pod nazory Pro Life zastancov. Je to iba ociernovanie.
My ti tu opakujeme, ze specialne pripady musia byt specialne osetrene. A ty zasa ignorujes 90% potratov, ktore sa deju iba z lahkovaznosti a tie ti nevadia. To nechavas na starosti Prolaifaaakom.
Podla teba je dolezite sustredit sa na tych 10% specialnych pripadov (matka v ohrozeni) a kvoli nim nezrusit pravo na tych 90% potratov. Tie "plody" maju proste smolu aj ked je to pre ne krute, ale matka ma pravo byt nezodpovedna (pre upresnenie mam na mysli matku, ktora nema ani financne, ani zdravotne...ani neviem este ake problemy, ktore by ti ohli napadnut).

evkasus
1. jún 2012

@minewka

Citat3:
"Je vražda narodeného dieťaťa u nás trestná? Je.
Je zakázaná? Je.
Tak prečo to tá matka spravila????a ako jej zabrániš, aby to spravila?Prečo to spravila, ak je to trestné, zakázané, je to vražda a všetci vieme, že je to morálne zverstvo?"

Je to pre nas moralne zverstvo lebo nase svedomie urcuje zakon? Co ak by zakon hovoril, ze je morale pripustne zabit dieta do 1 roku zivota? Bolo by to moralne? Zakony urcuju ludia a nie vsetky su dobre a su aj zle zakony. Riesi sa tu skor moralny problem, ktory by sme si mali byt schopni uvedomit aj bez zakona.

timona
1. jún 2012

inak aj mne pripada divne ze ked matka zabije novorodenca, tak su toho plne media, vsetci sa pohorsuju, matku sudia a zavru ale keby to iste spravila o pol roka skorej, tak sa nad tym nikto nepozastavuje a vsetci sa tvaria ze je to O.K.Podla mna v tom velky rozdiel nie, este by som skorej bola zhovievavejsia k tej co to spravi po porode nakolko si vzdy poviem, ze zrejme nebola pricetna kd take nieco spravila, nez ked to spravi cestou UPT, nakolko to je pre mna cisto racionalna vrazda svojho dietata.

nikuska265
1. jún 2012

@zuzkat1 však to je samozrejme,mala som tu dva komentáre a v jednom z nich som písala aj to,že pokiaľ sa už mladí rozhodnú spolu spávať,mali by vedieť o všetkych následkoch a že existuje veľa dostupných prostriedkov ako tomu prtedísť- tým samozrejme myslím rôzne antikoncepcie

nikuska265
1. jún 2012

@lilitela v každom prípade sme na vrchole potravinového reťazca,ak už teda hovoríš,že patríme medzi prírodu,to je v poriadku. ale každý má právo na život,a potratom vezmeš život niekomu,kto nemal ani možnosť vyskúšať si ho, dať ti najavo,že chce žiť,že tiež chce byť medzi nami....... a nesúhlasím s tým,že sme stvorení aj na zabíjanie,ako si povedala. ale ja som len zdieľala svoj názor a chápem ,že nie každý predsa bude s tým mojím súhlasiť.

katja78
1. jún 2012

asi ste už v debate ďalej, len odpovedám na včerajšok:

@minewka - keby sa potraty nemohli vykonávať na klinikách, tak by veľmi logicky zrejme počet UUT (to konkrétne som mala na mysli pod pojmom potratovosť) klesol na minimum. Proste by takú možnosť v našej krajine ženy nemali (možno by boli ponechané výnimky). Ostala by potratová turistika, asi tú si mala na mysli a čierne prípady, ktoré by sa do štatistiky nedostali.

Prehliadla si jedno slovíčko...ak nehrešíme!, teda si nedeformujeme svedomie, tak prirodzene vieme, čo je dobré a čo nie. Niekedy nám síce cesta k tomuto poznaniu trvá dlhšie, ale to by nás nemalo odradiť od snahy konať dobro. Tento svet je skazený, práve "vďaka" hriešnosti ľudí, aj mňa, aj Teba,.... Vieš, tí ľudia, ktorí sa "zaslúžili" o to, že potrat sa stal zákonným právom, dnes svoje činy ľutujú. (dr.Nathanson, Jane Roe, ...) 😔

Lucka písala o tom chalanovi, čo zabil z prče mačiatko, tak ja sa priznám, keď som mala asi 9 rokov, tak som z celej sily hodila o zem slimáka, lebo ma zaujímalo, či má pevnú škrupinu...a nemá. Rozbila sa. Tak som ho ešte podupala. Neskôr sa dostavili výčitky, nikdy som už takú blbinu nespravila. Dnes sa za to hanbím. Ale napriek tomu viem, keby som bola v situácii, akú si načrtla, a bola by som tehotná, nevedela by som žiť, ten zbytok času, s pocitom, že som zabila vlastné dieťa, to by ma asi obralo o dosť veľa síl. Fakt nevedela. Ostala by mi modlitba, viera a nádej na zázrak. Nemusíme sa nejako porovnávať, len si myslím, že ženy, ktoré to skutočne prežili a umreli, tak neboli fanatičky, ani bezhriešne, len v tejto otázke mali srdce na pravom mieste, pravdepodobne k tomu rozhodnutiu tiež dospeli časom, lebo je to síce najvyššie dobro, malo by byť pre nás prirodzené, ale nie je to tak. Boh nás pozná a práve preto nám povedal: "Nové prikázanie vám dávam, aby ste sa milovali navzájom, ako som ja miloval vás. Nik nemá väčšej lásky ako ten, čo položí svoj život za svojich priateľov." ...je to prikázanie (tak ako desať Božích prikázaní), ale nie nariadenie, je to ideál, ktorému sa máme učiť a oň sa snažiť.

Aspoň v niečom sme sa teda zhodli, teoreticky, len Ty si to prakticky nevieš predstaviť...aj o tom sa písalo, my (aspoň sa zatiaľ nikto neprihlásil) nie sme právnici, zákonodarcovia, ale ak by vznikla takáto vôľa, myslím, že by to šlo. Aspoň tak.

A súhlasím, úplne plne, dokonca prakticky sa svojou kvapkou v istej oblasti na tom podieľam, hoc laicky, že
"prevencia, pomoc a podpora - to je to, čo potratovosť zníži"...presne tak, ale nie v prostredí, kde na to nie je motivácia..čiže jestvuje zákonná možnosť potrat podstúpiť bez toho, aby bolo spoločensky nejako zakotvené, upravené, ktorá je tá najefektívnejšia prevencia, pomoc a podpora...dnes sme (podľa mňa) v niečom úplne vedľa (podľa mňa v prevencii, lebo, na UUT chodievjú aj ženy, ktorým "antika" zlyhala, ja som zástanca prirodzených metód plánovanaia rodičovstva, ale o tom sa nemusíme baviť, ak chceš, tak IP), niečo sa len rodí, ale pokiaľ bude možnosť ísť na potrat, tak je to silne demotivujúce a hlavne účelové.

minewka
1. jún 2012

@evkasus

"Som uz naozaj naozaj zmatena. Tak si proti potratom, alebo nie si???
Vlastne si pisala, ze si proti nim, ale vlastne proti nim nemas nic, ak sa stanu na zaklade slobodneho rozhodnutia zeny.
V tych pripadoch ked zrovna si proti nim, tak preco si vlastne proti nim? Mas v tych pripadoch pocit ze sa zabija ziva bytost?
A vtedy ked je potrat zo slobodneho rozhodnutia zeny tak je uplne ineho charakteru? Pri takom sa vlastne co deje? Tiez sa tam zabija ziva bytost? Ci vlastne vtedy nie?
No.... zamotava sa to."

Nepovažujem potrat vo väčšine prípadov za adekvátne riešenie, ale som za slobodnú voľbu matky.

Je to presne to isté, ako je niekto proti umelým oplodneniam, ale "uznáva" takto narodené deti.

🙂

minewka
1. jún 2012

@evkasus

"Ty si Prolife zastancov pekne zaskatulkovala a mam pocit, ze aj zle odhadla. Lebo to co si hore napisala nespada pod nazory Pro Life zastancov. Je to iba ociernovanie.
My ti tu opakujeme, ze specialne pripady musia byt specialne osetrene. A ty zasa ignorujes 90% potratov, ktore sa deju iba z lahkovaznosti a tie ti nevadia. To nechavas na starosti Prolaifaaakom.
Podla teba je dolezite sustredit sa na tych 10% specialnych pripadov (matka v ohrozeni) a kvoli nim nezrusit pravo na tych 90% potratov. Tie "plody" maju proste smolu aj ked je to pre ne krute, ale matka ma pravo byt nezodpovedna (pre upresnenie mam na mysli matku, ktora nema ani financne, ani zdravotne...ani neviem este ake problemy, ktore by ti ohli napadnut)."

Ty si zástancov slobodnej voľby matky pekne zaškatuľkovala, aj zle odhadla, iba ich očierňuješ.
Vy opakujete , že špeciálne prípady by mali byť NEJAK ošetrené, vôbec vás nezaujíma ako, ani vás nezaujíma, či je to možné, pre vás to je len nejak SA TO dá. Otázky k meritu veci považujete za rýpavé, absurdné, viete % (neviem odkiaľ) - koľko je takých špecifických prípadov.Viete asi podľa vešteckej gule dopredu odhanúť všetky situácie, prečo matka na potrat pôjde, samozrejme viete, že celkom určite to mohla spraviť inak, pretože vy by ste to spravili inak - KEBY BOLO KEBY.

Áno, matka, ktorá to spraví úplne bez dôvodu ako formu antikoncepcie je sebecká hlupaňa - ale ak existuje nejaká spravodlivosť, bude raz po zásluhe za to "odmenená".

minewka
1. jún 2012

@evkasus

Je to pre nas moralne zverstvo lebo nase svedomie urcuje zakon? Co ak by zakon hovoril, ze je morale pripustne zabit dieta do 1 roku zivota? Bolo by to moralne? Zakony urcuju ludia a nie vsetky su dobre a su aj zle zakony. Riesi sa tu skor moralny problem, ktory by sme si mali byt schopni uvedomit aj bez zakona.

Ja tu nie som tá, ktorá si myslí - že zákazom sa ako mávnutím čarovného prútika 99% potratov prestane vykonávať.

A prosím - odpovedz mi na otázku - ako zabrániš takej matke zavraždiť svoje dieťa? Máš tu morálne správny zákon, máš tu morálne správny trest a matka to aj tak spravila.
Prečo to spravila aj napriek zákonu, aj napriek trestu? Vysvetli mi to.

minewka
1. jún 2012

@katja78
Nikdy nevieš, čo by si spravila a ako by si sa rozhodla tvárou v tvár takému rozhodnutiu.Myslíš si to.
Aj ja som si kde čo myslela. 🙂
Chcieť prežiť je ten najzákladnejší pud na tomto svete.

Nemyslím si, že žena, ktorá to dokázala , je fanatička. Rovnako ako si nemyslím, že tie, ktoré to nedokázali - "nemali srdce na pravom mieste".

Niekedy je žiť so svojim krížom oveľa ťažšie, ako nežiť. 🙂

A k tej tomu utýranému zvieraťu - myslela som to tak - na jednej strane píšeme o tom, že deti sú zrelé na realitu (pod čudným argumentom - ak sú zrelé na sex - pričom ani na ten sex zrelé v určitom veku nie sú) - sú zrelé aj na realitu takéhoto týrania. Aj to je zabitie života - hoci podradného a obzvlášť brutálnym spôsobom. Prečo potom toto nepúšťať deťom?

evkasus
1. jún 2012

@minewka

"Ty si zástancov slobodnej voľby matky pekne zaškatuľkovala, aj zle odhadla, iba ich očierňuješ.
Vy opakujete , že špeciálne prípady by mali byť NEJAK ošetrené, vôbec vás nezaujíma ako, ani vás nezaujíma, či je to možné, pre vás to je len nejak SA TO dá. Otázky k meritu veci považujete za rýpavé, absurdné, viete % (neviem odkiaľ) - koľko je takých špecifických prípadov.Viete asi podľa vešteckej gule dopredu odhanúť všetky situácie, prečo matka na potrat pôjde, samozrejme viete, že celkom určite to mohla spraviť inak, pretože vy by ste to spravili inak - KEBY BOLO KEBY."

Tak toto mi pride ze si proti ProLife zastancom proste zaujata. Nikto tu netvrdil, ze ho nieco NEZAUJIMA. To je iba tvoja zaujatost, ked vkladas do nas myslienky, ktore sme nikdy nemali. NEZAUJIMA v mojom pripade urcite nefunguje. Ty neodhadujes lusi, ale priamo z nich robis niekoho ineho kym su.

evkasus
1. jún 2012

@minewka

"A prosím - odpovedz mi na otázku - ako zabrániš takej matke zavraždiť svoje dieťa? Máš tu morálne správny zákon, máš tu morálne správny trest a matka to aj tak spravila.
Prečo to spravila aj napriek zákonu, aj napriek trestu? Vysvetli mi to."

??? Zvlastna otazka. Preco niekto kradne aj ked zakon hovori nekradnut? Preco niekto znasilnuje ked zakon hovori ze sa to nesmie? Preco niekto zabije, ked je to nezakonne?
Nikdy nezabranime tomu, aby sa niejaky zakon prestupoval. Nikdy. Nemozne. Ale mame sa snazit o to, aby sme mali dobre zakony, moralne zakony. Lebo podla zakonov sa snazi konat vacsina populacie.
A v tom je pointa.

slniecko2
1. jún 2012

dobre uz nemam naladu tu s vami polemizovat- potrat je jednoducho zabitie zivej ludskej bytosti-ta ktora to spravi z akehokolvek dovodu uz nikdy neporodi svoje vlastne dieta, ktore necha zabit- s tym bude musiet zit ona sama-ci bude mat postpotratovy syndrom alebo nie, ci ju to bude stat vlastnú moznost neskor otehotniet alebo sa pripravi o moznost vychovavat a starat sa o vlastne dieta,ktore by jej vsetky tie starosti pre ktore ho nechcela-dokonale vynahradi. Nemam cas a ani chut sa tu stale s niekym dohadovat, o tom, ze chudak zena,ked tu hovorime o vrazdach-zda sa mi to nechutne akokeby som sa rozpravala s niekym kto vyznava kamenovanie zien za cudzolozstvo alebo ine hriechy-az na to ze toto je este horsie-zabijat a mucit nenarodene deti,len preto, ze mi praskol kondom,alebo sice rada sexujem s frajerom,ale este sa nam to nehodi.
Len jedna mudrost na zaver: Irsky pripitok: nech zelenie sa trava na tej ceste priamej co nou do pekla treba ist (rozumej-spravna cesta je vzdy trnista a tazka)

katja78
1. jún 2012

@minewka - snáď zo svojej pudovosti raz vyrastieš 😖

luciauk
1. jún 2012

@minewka sa pýtaš, prečo nepúšťam 4-ročnému dieťaťu video o týraní zvieraťa? objednaj sa k psychiatrovi, on ti hádam vysvetlí, ja na to nemám.

@zuzkat1 ako niekto môže tvrdiť, že antikoncepcia je neškodná? ved pred pár dňami oslavovala HAK iba 40te výročie. čo to s ľudstvom spraví, budeme vedieť tak o 100 rokov. možno. prvé náznaky tu už sú. zvyšujúca sa neplodnosť oboch pohlaví...napriek tomu som antiku jedla a možno aj budem. ale ked niekto nie je ochotný o tom nič prečítať, ale verí len lekárom, ktorí dostávajú výplatu z toho, že sa antika predáva, tak potom sa to dozvieme možno až o 500 rokov. zuzi, presne tvoj názor som mala pred pár rokmi.

že nemôžeme moralizovať a pod. no, tak to povedzte otcovi, čo od nervov zmláti 16r syna, že sa zaplietol do krádeže. prečo ho mlátil, zamkol doma a je na neho nasratý? ved to bola voľba jeho syna. on sa rozhodol, že si zbabre život.

mnoho ludí, čo tu píše, sa neunúva prečítať si tých 30 strán, a napíše tu nejakú trapošinu, napr. že treba sa pred otehotnením chrániť. no super nápad. škoda, že som to nevedela skôr, nemala by som tolko detí. nahodí link z nejakého ženského časopisu, ktorý nie je ani podpísaný a k odborným štúdiám, čo tu ženy dali linky, tak sa nevyjadrí, neprečíta 😒 šak načo? a je tu linkov požehnane na prvých stranách, napr. "180" alebo tie od jarona, tie sa tiež neunúvali pozerať...

a hlavne... mnohí nechcú priznať, že to video môže byť "mind changing" hoci to tu mnoho ludí potvrdilo.

zuzkat1
2. jún 2012

@stardust pokial viem tak tu to tak nefunguje... ale mozno sa mylim

@luciauk no ja to netvrdim na 100% ...pisala som ze je to moj nazor, a vychadzala som so skusenosti okolia a studie ktore pisu ze je to zle necitam preto,lebo keby som si dala namahu (na co nemam ani chut ani cas) tak by som urcite nasla studiu ktora hovori ze je to OK... proste co clovek to nazor, co lekar to nazor... mimochodom neplodnost nie je na 100% problem HAK,ale celkovo dnesnej doby, potraviny su kontaminovane kadecim, ludia su v neustalom strese atd... a nie celkom chapem ten priklad o otcovi ktoreho syn kradne...ako to suvisi s moralizovanim? a kde som ja pisala ze nemozeme moralizovat? ja som pisala ze kopa ludi moralizuje ale ze to je vsetko co robia... ze proste len o vsetkom vela kecaju ale nic nerobia v reali... a ja som nepisala ze sa treba pred otehotnenim chranit,ale ze treba robit osvetu v tomto smere medzi mladymi a nie ukazovat im krvaky... proste moj nazor je to ze ja bys om to pubertakom nepustila, tak ako by som nepustila ani porod ani nic podobne... a k tym odbornym clankom, ja sa priznam ze to necitam, ja viem ze potrat nie je prechadzka ruzovou zahradou, ani pre plod ani pre zenu...ma kopec moznych rizik, pripadnu dalsiu neplodnost nevynimajuc... ale tak to su rizika ktore ked sa nejaka zena s barsakych dovodov rozhodne podstupit je to jej vec... opakujem za nesuhlasim s potratom z dovodov ako kariera atd (ale aj tam je to vec tej zeny)... ale su pripady kedy to beriem... ak by bol taky pohovor u psychologa ako v nemecku ako spomina @stardust tak mozno tam nech im pustia ten film, ale nesuhlasim s pustanim tohto videa na skolach pretoze verim ze moze dieta ovplyvnit len si nemyslim ze vzdy v pozitivnom smere.... skor si myslim ze moze ovplyvnit dieta aj negativne - formou nocnych mori atd.. myslim ze aj to tu niekto spominal... nerada by som aby sa mi dieta budilo spotene z nocnej mory

vejula
2. jún 2012

@kaja73 tak to porovnane s darovanim organov mi teda nepride moc OK. Ano môže život človeka zachraniť darovaný organ, ale ten potencionalny darca, či nedarca nepride a nezabije toho daneho človeka. Kdež to to dieťa v brušku, keby sa neudialo nič, žiaden zasah do prirodzeneho vyvoja tak sa to dieťa narodi a žije. Ak nie už to nieje UPT ale prirodzeny potrat a ten vražda nieje. Teda ak žena nechce napr zvlašť lieky na udržiavanie tehotenstva a necha to na prirodu, je to niečo ine ako ked pride na kliniku a necha si zabiť dieťa.
A čo si pisala o tom nelegalnom čiernom obchode a biznise ktory by tu nastal po zrušeni UPT. Tak to potom tym padom radšej zlegalizujme aj predaj drog, aspon by sa predišlo čiernemu obchodu a nelegalnemu biznisu. Vyhradme si pekne obchodiky zvlašť pre mäkke drogy, zvlašť pre tvrde drogy a nech je to legalne, a ešte nam budu aj pekne peniaze tiecť do rozpočtu. Čo ty na to.. Nieje to niečo podobne ako legalne potraty?

vejula
2. jún 2012

@minewka
Nepovažujem potrat vo väčšine prípadov za adekvátne riešenie, ale som za slobodnú voľbu matky.

Je to presne to isté, ako je niekto proti umelým oplodneniam, ale "uznáva" takto narodené deti.

JA uznavam deti narodene z IVF za plnohodnotne bytosti s rovnakou hodnotou ich života ako prirodzene počate. PRetože oni nemôžu za to a nebolo ich volbou, že popri tom bolo zničenych niekolko inych embrii, ktore by mali rovnaku hodnotu, ako embrio z ktoreho vzniklo samotne dieťa. KEby som neuznavala dieťa narodene po UPT ako plnohodnotneho človeka, tak by som sa ani nezamyšlala nad tymi ebriami, ktore boli zničene, pretože ani tie by som neuznavala ako plnohodnotne embria. Ale aj jedno aj druhe uznavam. Embrio, ktore vzniklo z IVF ma pre mna rovnaku hodnotu ako embrio ktore vzniklo prirodzenym počatim. PReto ako nesuhlasim s UPT tak nesuhlasim s ničenim embrii vzniknutych umelou cestou pripadne ich využivanim na vyrobu vakcin, ktorymi su očkovane naše deti. PRe mna je život ako život. PReto je podla mna od veci, ked niekto tvrdí, že človek, ktory ma vyhrady voči IVF musi automaticky brať dieťa narodene z neho za menejcenneho. Už som to tu pisala, tušim tebe, že tu nejde o menejcennosť dieťaťa počateho z IVF ale o ničenie embrii, ktore su prebytočne.

nana776
2. jún 2012

Ach jaj...tu vidno,ze su fakt rozne skupiny ludi,ziem ktore maju uplne ine nazory.Ja sa priklanam ku tej ktora odsudzuje potraty!Len ma hrozne trapy vec ... preco sa tu pise o slobodnom rozhodnuti matky ci ist alebo neist?!Ved keby bola ta matka normalna tak pre boha vie ako sa da rychlo otehotniet,a prave vtedy ked to clovek necaka a pouzije niaku volbu antikoncepcie.Niesom Pan Boh aby som tu sudila ale tak ked nechcem raz dieta tak nad tym rozmyslam ako idem s muzom spat.A potom nezabijam to male stvorenie vo mne ☹

liave
2. jún 2012

@zuzkat1 zabudla so reagovat na tovj prispevok o tvojej strate...je mi luto cim si musela prejst a verim ze to nebola lahka skusenost ☹
napriek tomu ma udivuje s akou lahkostou si presvedcena ze by si si dala postihnute dietatko vziat 😒
je to asi rozdielnostou nasich povah,no nerozumiem tomu...poznam stovky matiek ktore prisli o dietatko ci uz v skoorm tehotenstve alebo pocas neho ci po ☹ a poviem ti nepoznam ani jednu z nich ktora by takto rozmyslala.ja mam osobnu skusenost zo stratou dietata a odkedy som matkou dvoch zdravych deti ta prvorodena mi chyba o to viac...pretoze viem ze by mala presne tie iste rucky a nozicky,ten isty pohlad a usmev,vonala rovanko ako moje dalsie dve deti,a milujem ju rovnako ako ich ,ale je mi nesmierne luto ze ju nemozem vecer prikrit ani pohladit a povedat jej ako ju velmi lubim a aka je krasna....
preco toto pisem?nejdem hrat na city ...snazim sa poukazat na to ze su matky ktore svoje dieta vnimaju ako zivu a milovanu bytost bez ohladu na to v kolkatom tyzdni su!bez pohladu na to ci dieta je zdrave!a pokial zdrave nieje robia vsetko preto aby bolo aspon stastne a citilo lasku!!!samozrejme je na rozhodnuti kazdeho aku cestu si v zivote zvoli...a ako som pisala aj v predoslom prispevku ZIVOT JE TAKY AKY SI HO SAMI UROBIME ...ako budeme prijmat to co nam stavia do cesty a to ktoru volbu si vyberieme my!

no vratim s aopet k povodnej otazke zakladatelky...ano podla man tento dokument je vhodny pre nastrocnych ....pretoze sa na hodinach urcite neucia len ako (ne)ist na UPT!!!

@minewka strasne moc som nechela reagovat na tvoje prispevky ale niekedy pises strasne blbosti 😒 uplne irelevantne a mimo deja bezneho zivota!v tvojich prispevkoch sa strasne stracam a mam poit ze obcas aj ty ...i ked nemyslkis to v zlom no zamotavas sa 😒

a propo!pre vsetkych ktory tu hovorili o umrti matky pri porode!percento straaasne mizive!!!!!!!!!vzdy zachranuju matku!ak pride na vyber!mam to overene...takze extremy typu ked matka vie ze moze pri porode zomriet a pod...ona s atak rozhodne lebo vie ze maju nadej obaja 😉 zatial co pti planovanom UPT je jasne kto bude zit!

a este sa vratim k tomu nazoru ze matky su vrahyne a pod...ci by som zabila 3 rocne dieta v porovnani s UPT...toto su nazory z ktorymi s aja neztotoznujem 😒 vrazda je chladnokrvy cin ,je planovana alebo po pripade urobena v afekte...ja by som UPT prirovnala skor k hluposti 😒
ale slobodna volba je slobodna volba ☹ a doba v ktorej zijeme nam to umoznuje ☹
preto by som schvalila taketo a podobne vyuky na skolach aby clovek poznal nie len tie "krasne" pohlady na zivot a svoje skutky...

sandracs
2. jún 2012

@nana776 Ahoj, ono to nemusí byť nezodpovednosťou ženy. Ani antikoncepcia nieje 100%. Moja vzdialená sesternica 1x otehotnela na VŠ, používali nejakú formu prirodzenej antikoncepcie, HAK užívať nechcela - považovala to za svinstvo. Po narodení prvého bábatka sa rozhodla pre prezervatív a do dvoch rokov mali druhé / vraj kúpiili nekvalitný výtobok, ktorý praskol/, to sa už rozhodla pre HAK. Za ďalších pár rokov sa im narodilo ďalšie bábo. Potom si dala zaviesť DANu, ale po pol roku jej ju museli pre veľké bolesti vybrať. neviem ako to riašili ďalej, ale pred rokom sa im narodilo ďalšie /tá najstaršia má už 18/. Ani jedno nebolo plánované, ale ani jedno si nedala vziať. To posledné sa narodilo, keď mala 38 rokov.
/inak ja tiež nie som priazdnivec HAK , ale to sem nepatrí/

vejula
2. jún 2012

@liave tak ja sa zas nemôžem stotožniť s tvojim prirovnanim UPT ku hluposti. IDe o zničenie života nenarodeneho dieťaťa. Hluposť je ked sa nenaučiš na skušku, alebo obuješ dieťaťu sveter naopak. Tuto ide o zanik ludskeho života -dieťaťa, pre ktory sa matka slobodne rozhodla 😖 a lekari ho chladnokrvne vykonali

moniciak
2. jún 2012

Nepotrebovala som vidieť tento dokument lebo som proti potratom v akomkoľvek prípade a za akýchkoľvek okolností moja viera mi to zakazuje (možno v prípade bezprostredného ohrozenia mamičky ). Napriek tomu som si to pozrela a vôbec ma tam neprekvapovalo nič. Je smutné ako táto spoločnosť hlboko klesla... Vždy sa dá porodiť a vždy sa dá tomu prispôsobiť a o dieťatko sa postarať, vždy. Som o tom presvedčená