Video zo šikany na škole šokovalo rodičov
Väčšinou sa ma takto tragédie nedotknú, ale videla som video z aktuálne riešenej šikany na škole kedy chlapec skočil zo strechy a som tak strašne rozhodená!!! Zhnusená, nahnevaná z časti aj zúfalá keď si predstavím, že sa toto môže diať v budúcnosti môjmu dieťaťu a je mi to strašne ľúto za tých rodičov.. keď tam počujem kričať vo videu tie deti ako naňho kričia dvíha sa mi žalúdok, poznám sa a viem, že v iných prípadoch by som obraňovala deti, že sú odrazom rodičov a podobne, nikdy neprajem nikomu nič zlé a snažím sa vždy pochopiť “obe strany”, ale v tomto prípade by som ich chcela vidieť a prefackať aj ich aj ich rodičov a aby niesli následky a trápilo ich svedomie DO KONCA ŽIVOTA
Len toľko k môjmu výlevu, ale prišlo mi vhodne sa vypísať sem - väčšinou tu sme rodičia a berieme takéto veci inak
Skutocne nerozumiem prepojeniu temy, ze za nevhodne spravanie pubertalnych deti povinna skolska dochadzka :( Myslis, ze keby sedia doma, ze by boli vychovanejsi, lepsi, lepsie socializovany a pripraveny do spolocnosti? Vies ako stupol pocet depresii a samovrazd pocas covidu? Detsky psycholog uz davno nemal take dlhe cakacky, vlastne nikdy.. Ked boli deti v socialnej izolacii bez rovesnikov a pod "dozorom" svojich pracujucich rodicov?
Velmi smutne. Pevne verim, ze riaditel skoly a ostatni kompetentni ponesu zodpovednost, ak teda prehliadali sikanu. Mozno by sa spamatali aj na ostatnych skolach, kde sikanu ignoruju. Treba si uvedomit, ze skola mala riesit a poriesit najma agresorov. Presunutim obete sa nic neriesi, najdu si novu obet. Toto mnohe skoly prehliadaju a cakaju, az rodicia vezmu obet. Cele zle.
Bohuzial, sikana je na kazdej skole. Bud v malom alebo vo velkom. A kto tvrdi,ze nie- zatvara pred nou oci, alebo ju bagateluzuje- ved aj my sme to robili, ved len sranda, vase dieta je prilis citlive.... To co sa stalo je strasne, za toto by mal byt niekto potrestaný, lebo neverim, ze nik o nicom nevedel.
@hederamonstera prosim ta, skus to trosku viac premysliet, kym zacnes rozvijat takyto nezmysel. To, ze musia ziaci chodit do skoly z nich nerobi zlych. To by podla teba boli vsetci ziaci zli, lebo vsetci musia povinne chodit do skoly.
@jennky13 nie, nemusia chodit vsetci povinne do skoly.
@mareka49 bol v poslednom rocniku pred strednou skolou. Asi to bol dovod.. vina ci nevina rodicov. Tu je hlavne zlyhanie skoly, a deti ktore mu ublizivali + ich rodicov. Vychovali skutocne hyeny
@januska12323 vzdy bola sikana, ale toto co su teraz tie deti schopne, v takej miere to nebolo. Naockovane bojovymi hrami, sibnutymi serialmi preafektovanych teenagerov, televiznymi programami ci tiktokom.
Clovek sa nemoze cudovat, ked taketo zufale dieta urobi zufaly cin a to este nevzal do ruky zbran a nevystrielal polku triedy, lebo aj to bola moznost… nie jeden pripad taky bol
Napíšem k tomu len toľko, že môj malý je prvák a uz su tam známky šikany, dokonca mu bolo uz 2x fyzicky ublížené, triedna to riešila až po mojom naliehaní a to sú 6-7 ročne deti, čo potom robia medzi sebou takýto deviataci si ani nechcem predstaviť. Už teraz mi je zle. Je mi ľúto toho chlapca, zlyhalo viacej ľudí naraz...
taktiež som z toho zhrozená a brala by som na zodpovednosť rad radom. Nerozumiem tomu celému. Mne syn cca v 5-6 triede prišiel domov (je dost citlivý) že učiteľ ho občas volá zkomoleninou priezviska a je to pre ostatních veľká zábava a jemu sa to nepáči. Isteže som išla na druhý deň hneď do školy, nerobila som žiaden cirkus, len som si "nahodou" ustriehla učiteľa, dala sa s ním do reči a len tak mimo spomenula aj túto vec. Neuvedomil si, že s jeho povahou by mu to mohlo takto prekážať. Všetko skončilo a kedykoľvek som stretla učiteľa vždy ma volal na kávu 🙂)) V druhom prípade synov kedysi najlepší kamarát po nástupe puberty toto nezvládal a občas mu tak "zo srandy" zozadu jemne po hlave akože sranda. Nie, nič čo by sa bolesti blížilo ani náhodou, ale zase v triede veľká sranda. Tak som si chlapca počkala (inak chodil ku nám aj na prespávačku), povedala mu, že prečo mu to robí, keď mu už niekoľkokrát povedal nech prestane...a že ešte raz tak skočím aj k mamine - tá už čakala na neho v aute (poznáme sa). Stačilo. Žiadne ďalšie problémy neboli, chalan povedal synovi prepáč a išlo sa ďalej. Nedokážem pochopiť ako tam mohli dieťa pustiť keď o všetkom vedeli. Riaditeľa by som dávno ....hmmm, radšej to nedokončím....
@zuzinka888 ok, tak ti, co musia chodit do skoly su vsetci ti , co sikanuju alebo su sikanovani ?
@liv1 nie nie som, ano, tento nazor je sokantny pre tych co to prvykrat pocuju ;) a zjavne necitas s porozumenim ale pisala som, ze sikana sa objavuje na takychto miestach, kde su ludia nedobrovolne, tj nie len skolach
Aj rodičia veĺa krat nutia deti do školy, čitala som viac takych pripadov, musi ist do tej školy, do tej konkrétnej roboty a oni si tam vzali život na koniec..Asi prestup na inu školu, pokiaĺ učitelia a riaditeĺ nemaju zaujem riešit
Riaditel nevyvesi čiernu vlajku, lebo deti maju šok - hlavne, že sa rehotali a vyzývali k skoku, nazvali ho čur...kom a nebol tam jediny, kto by sa proti tomu postavil
Zbabelci su aj deti aj dospelí !
a čierna vlajka by im zrejme vstupila do svedomia
a zas deti musia byt silne osobnosti, nesmú počúvat všetko ako v tej Modrej veĺrybe - cudzí hlas ti káže, aby si spáchal samovraždu..🙄
@jennky13 nikde som nic take nenapisala🙄🙄🙄 len skola, miesto kde su nedobrovolne zavreti ludia, vytvara krasne prostredie na sikanu, kedze su tam hocijaki ludia s hocijakymi ludmi s ktorymi by inak neboli
@anjelicek26 kto pise o zavreti doma?
@mira0611 Nás v triede tiež šikanovali, keď to bolo slovne a bola pri tom učiteľka, tak sa ma nezastala, ešte sa zasmiala s nimi. Keď šikanovali spolužiačku, tak tá prestala chodiť do školy, vymeškávala a mala z toho problémy, dokonca agresorke písala list a agresorka to dala prečítať učiteľke a smiali sa na tom. Učiteľka nijak nezasiahla. A to bolo v 7 alebo v 8 ročníku. Ale je mi z toho smutno, ja by som kľudne takéto decká vylúčila zo školy, škoda, že to u nás takto nefunguje. Hrozné, príšerné čo ten chlapec musel prežívať. Neviem čo to je v ľuďoch, že takto ubližujú, nechápem to.
Často čítam ako mamičky dúfajú že ich dieťa nebude sikanovane ale málokedy vidno ci sa zameriavajú aby ich dieťa nebolo sikanatorom. Potrebné je rozprávať sa s deťmi aj na túto tému.....
zabudla si dodať - zomrel
nebola to šikana, ale mal psychické problémy, neprekrucuj
@jennky13 reagovala som na slovicka- vsetci a musia. Je vela nazorov a teorii preco to tie deti robia- a jedna je aj taka, ze si deti vybijaju frustraciu z prostredia a tlaku ci zo stresu, ktory pocituju v skole. Lebo sikana nie je len u chudobnych ci neprisposoblych. Sikana je aj na elitnych skolach kde chodia deti zo " znackovych milionarskych rodin.
@liv1 Len na margo agresivnych hier, este ked generacia sucasnych 35+ hrala bojove pc hry, hovorilo sa, ze z nich vyrastu agresivni dospeli, dobre ze nie vrahovia. Realita ukazala, ze zdrave dieta to nepoznaci, do hry vstupuje vela faktorov, takze pausalizivat sa neda..
Ale suhlasim, ze to vyzera, ze deti su krutejsie. Ci je to fakt, ci to tak vyzera kvoli tomu, ze sa o tom dozvieme, to uz neviem vyhodnotit. Ale ze zlyhala vychova je asi kazdemu jasne..
Video som zatial nevidela...neviem ci naberiem odvahu, ale faktom je, ze sikana je asi na kazdej skole...ci uz zo strany ziakov alebo ucitelov...zakrocit treba razne a hned.
Uz ja som na ZS mala ucitelku, ktora vsetkym slabsim ziakom nadavala do autistov...moja spoluziacka si kvoli nej podrezala zily! A ta zena tam ucila az do dochodku...a este odisla ako hviedza, ze cely zivot tam pracovala. Desiatky ziakov kvoli nej odisli na inu skolu aj o 20km vzdialenu do mesta...pisali sa peticie a nikto jej nic neurobil. A kedze rodicia videli, ze nic sa neda proti tomu robit, tak radsej ticho trpeli, len aby si na ich deti nezasadla...
@hederamonstera clovek v zivote robi vela nedobrovolnych veci, napriklad plati dane. Preto predsa nebude sikanovat druhych. Zivot nie je cely o komforte, nie je o tom ze je vsetko ruzove. Keby si tu kazdy robil co chcel, bola by tu anarchia. Co s detmi spravik covid? Drtiva vacsina depresii uzkosti a podobne u deti je sposobena izolaciou. 99% rodicov keby vratili cas bojuju za to, aby deti nezostavali doma a chodili vtedy do skoly. Tieto alternativne … su totalne o nicom, ale tak kazdy moze mat nazor, ten tvoj pozname. A nesuhlasime. Amen
@elenka.k bola to sikana, kvoli comu mal psychicke problemy…
Ja len dufam, ze vypatraju tych vinnikov, aj tu chuderu co tam krici “skoc” aj toho chalana co mu v tom videu nadaval do cur.akov ked stal na tej streche. A ze sa zacnu diat veci.
Aj ja som v 13 rozmyšlala nad smrťou..Teraz sa na tom smejem, ale nebolo mi všetko jedno..tiež kvôli spolužiakom, ale kašlať na nich, treba vypadnut zo školy a adiós 👋 majte ma radi
Ešte aj na stretávku som prišla 😂
@malavrtka na plus1deň
Stačilo by keby si každý rodič predstavil, že toto robí moje dieťa inému v škole a podľa toho pristupoval k výchove. Viem, že nikto nechce vychovať agresora a nikto to nerobí naschvál ale ja keď vidím už len na ihrisku aké rozmaznané decká, hnusné, lakome sú a rodič sa na to všetko len prizerá... Slepá láska k dieťaťu niektorým ľuďom proste nedovolí vidieť, že tá ich nekonečná láska mu vlastne ubližuje a pomáha z neho vychovať toto, čo potom v škole ubližuje, povyšuje sa a šikanuje druhé deti.
Rodičia dnes nevedia povedať deťom nie, dajú im všetko len aby mali od nich pokoj, aby boli deti akože spokojné, nemajú na ne čas. Nevysvetľujú, neukazujú im na konkrétnych príkladoch ako fungujú medziľudské vzťahy, ako sa môže cítiť druhý človek keď mu to a to urobím, neučia deti byť empatické a to je najväčia chyba. Rozvíjajme u našich detí emocionálnu inteligenciu, nie len že z nich budú lepší ľudia ale oni sami sa potom dokážu ľahšie popasovať so všetkým, čo im život prinesie.
Ale prípad ako tento ukazuje, že tu zlyhali nie len rodičia ale aj pedagógovia a v neposlednom rade celý tento systém.

@hederamonstera ty to mas v hlave dobre pomiesane.