Vie Boh, ako sa rozhodneme v živote?
Dobrý večer,
vie Boh ako sa rozhodneme? aj ked urobime zle rozhodnutie? Len tak sa zamyslam...
@janickacrazy na takyto nazor by som si davala sakra pozor.hovori sa tomu moralny relativizmus...obranit sa pri nom vedia aj vrahovia,nacisti,fasisti,tyrani atd.lebo aj oni sa rozhoduju len tak ako v danej chvili vedia😐
@zuzinabila tak mala som na mysli normálnych ľudí, ktorí si napríklad vybrali takú alebo onaku školu, zamestnanie a podobne, nie vrahov a iné extrémy
@viestta lebo každému dal slobodnú vôľu podľa ktorej vie usúdiť, posúdiť či to čo robí je alebo nieje v rozpore s jeho svedomí m a vedomim
@janetinka27 preco
"kto viac dostal, od toho sa viac ocakava "? P. Boh nie je obchodnik. Alebo ako si to myslela?
@thirstymonk 🙂 plus, minulost, pritomnost a buducnost moze prebiehat naraz. P. Boh nepozna cas
@stanulienkat Boh je jeden, nabozenstiev vela
@janickacrazy aj vrahovia a ine extremy su ludia...prave to rozhodovanie nas robi ludmi.
Presne tak vie ako sa rozhodneme. Počíta s tým, že urobíme aj zlé rozhodnutie. Sme slabí a zlyhávame. Počul som aj takú zaujímavú myšlienku. Boh miluje aj tú najhoršiu verziu teba. Napriek tomu čaká, že budeš lepší.
@eva8 poznas podobenstvo o talentoch? https://svatepismo.sk/evanjelium-podla-matusa-25 Cim viac milosti od Boha dostanes, tym viac ma z teba vyzarovat Bozia laska a milosrdenstvo. Cim viac ti bolo odpustene, tym viac mas aj ty odpustat. Atd.
* ja sa zamyslam nad tym, ze nam posle nejaku skusku kde napr. vie, ze zlyha clovek *
Boha nemožno skúšať ani on na nás neposiela skúšky. Pozri si Jakubov list 1:13
Boh má schopnosť vidieť budúcnosť, ale nechce poznať všetko vopred. Pozri Genezis 18:20-21; 22:12
@hopsas myslim ze nie. Zemetrasenie a vybuchy sopiek tu boli skor ako vobec existovalo na zemi ludstvo. Nie je to nikoho vina, proste sa to stava.
@thirstymonk také extrémy počasia, horúčavy, požiare, nedostatok pitnej vody, silné búrky a povodne, hurikány aké sú v posledných rokoch tu dlho neboli
Na Sahare napadol sneh. Za posledných 40 rokov je to iba piatykrát, púšť sa zmenila na nepoznanie. Avšak posledné sneženia sa v zostupnom poradí odohrali v rokoch 2021, 2018, 2016 a 1979.
@janetinka27 opat, ak niekto vopred vie, co si na zaklade "slobodnej vole" vyberiem, uz to nie je slobodna vola. Ked nieco vies dopredu, ake to bude, tak je to dane. Nebude to ine. Takze vyber je len iluzia pre toho druheho, kto si "vybera".
@derdia "to je co za otazku? On proste vie, ze ty sa rozhodneš bud pre zlo, alebo dobro.... "
Otazka je ok: Kde je ta slobodna vola? Ked on vie, ako sa rozhodnem, tak je to dane vopred. A ked je to dane vopred, tak je vopred urcene, aka budem. Takze vopred som urcena ako zly clovek trebars. Alebo dobry clovek. Alebo vecny trpitel. Alebo obet niekoho. atd.
Ak mam slobodnu volu rozhodnut sa, ale on vie, ako sa rozhodnem, tak je fiktivna. Len aby som sa ja lepsie citila, ze sa rozhodujem, ale v realite sa nerozhodujem. Uz je vopred dane, ako sa rozhodnem.
Keby to nebolo dane vopred, tak ani on to nevie.
@thirstymonk "Katolicky Boh vie vsetko, vie, ci pojdes do neba, alebo do pekla. Ale velmi dolezite je to, ze to vie preto, lebo vidi dopredu tvoje rozhodnutia."
tvoja teoria hovori, ze sa na to mozeme vykaslat a netreba prevadzat zadne nabozenske ukony. Lebo je vopred dane, kto skonci napr. v pekle. Takze vsetko je cloveku marne. Proste si moze len tak zit, aj tak je dane, kde skonci. Netreba mu ani do kostola chodit. Lebo byt iny vlastne sancu ani nema. Je to dane, ze bude trebars zly. Neunikne.
Je uplne jedno, ako si to vsetci postavite, ci je boh aktivny zasahovatel, ci len nestranny pozorovatel - stale idete v rovine, ze je to dane (lebo to niekto vie, a vie to preto, lebo vidi, ako sa rozhodneme). Takze niet uniku.
Slobodna vola je teda vo vasich scenaroch fiktivna velicina.
Myslim, ze cela koncepcia viery vo vseveducnost a vsevidenie, a pod. je postavena zle, resp. nedomyslena, lebo sa kontraindikuje. Aj ked ludom dobre znie.
Je to ako ked cvrnknem do gulicky a ona sa kotula. Ja presne viem, kam sa pokotula, poznam hybnu silu, povrch, trenie, atd. Viem, ci pojde rovno, alebo v zakrutach a viem, kde na zaklade toho skonci. Navyse, ja som ta hybna sila, co ju dala do pohybu. Gulicka si vsak myslis, ze si smer (rovno, ci zakruty) vybera sama. Nevybera. Su dane.
Taka je ta "slodobna vola" pod vplyvom vseveducnosti.
Mne sa z tebou hádať nechce... Úloha Krestana nie je ta nútiť uveriť.... Takze zase slobodná vôľa.. .. A ano tvoja.
@moonlight1210 vies preco vie, ako sa rozhodnes? Pretoze cas pre Boha neexistuje. Cize minulost + pritomnost + buducnost prebieha naraz
@moonlight1210 to nie je pravda, to je velmi zvlastna logika. Samotna vedomost o tom, ako sa clovek rozhodne konat predsa neznamena, ze za cloveka rozhodol niekto iny.
Naopak, ak Boh vie, ze nas to taha k hriechu, dava nam mnozstvo prilezitosti, aby sma sa hriechu vyhli. Ak si aj napriek tomu zvolime hriech, potom Ho nemozeme vinit, ze nam nepomohol, nieto ze nam rozhodnutie urcil.naopak, dal nam prilezitost rozhodnut sa inak.
Ak dobra matka vie, ze trebars jej dospely syn kradne, robi vsetko preto, aby ho motivovala nekradnut. Skusa vsetko, vysvetluje, da mu peniaze, hlada mu pracu, poprosi kamaratov, aby ho naviedli na dobre, modlila by sa za neho atd.
Ale on si aj tak vyberie kradnutie, ona vsak urobila vsetko co mohla a aj keby vedela, ze on bude kradnut pri kazdej prilezitosti, nezaprela by ho, ani by pred tym nezatvarala oci, vzdy by ju to trapilo a snazila by sa, aby co len jediny raz odolal pokuseniu kradnut. Smutocna laska nebude schvalovat zle, bude sa snazit o dobro, aj keby to bolo beznadejne, lebo nemoze konat inak.
Navyse, aj zle rozhodnutie moze byt pre nas aj pre inych poucenim, vystrahou, prilezitostou sa posunut. Ved nikde nie je napisane, ze nepadneme, ze nepochybime, ze sa nam nestanu zle veci, krivdy atd. Boh predsa neslubuje zivot v bavlnke, naopak, zivot tu je tazky kvoli nasmu prvotnemu hriechu a preto poslal svojho jednorodeneho Syna...
* opr. Skutocna laska
@moonlight1210 rozumiem Tvojim argumentom. Avšak očakávať, že ľudským rozumom pochopíme všetky aspekty viery...to by už nebola viera, ale fakt.
Obávam sa, že väčšina ľudí nedokáže pochopiť ani všeobecnú teóriu relativity, takže tieto otázky vševidiacom Bohu pre sú nich (a aj pre mňa) mojim chápaním neobsiahnuteľné.
@moonlight1210 radsej si precitaj este raz, co som napisal,.lebo si to pochopila presne opacne 🤣
@janetinka27 kto chce ist za mnou, nech vezme kazdy den svoj kriz a nasleduje ma... Jezis tvrdi presny opak. Ze nas pre jeho meno budu mucit a vlacit po synagogach...
Neviem odkial sa berie narativ, ze zivot veriaceho je o nejakej bavlnke. Prave naopak. Zivot veriaceho je o trni a bolesti.
@thirstymonk ano a tento kriz je mozne objimat a zamilovat si
@janetinka27 Veľmi pekne a výstižne napísané 👏
@moonlight1210 uz ti to @janetinka27 pekne vysvetlila. To, ze Boh nieco vie neznamena, ze za teba rozhoduje. To si len niektori zelaju. Aby Boh zastavil napr. niekoho, kto si sada opity za volant, aby zastavil vojny, trestal podvodnikov, zlodejov, klamarov. A ked to nerobi a nezasahuje, tak je obvinovany, ze to je Jeho vina, ze taki ludia medzi nami su. Boh obcas zasiahne a to su tie zazraky, ktore sa nedaju ludsky vysvetlit, ked niekomu napr. "zvecera do rana" zmizne z hlavy nador, ale slepy zrazu vidi, chromy chodi... A niekedy zasiahne tak, ze susedia, ktori sa 20 rokov spolu nerozpravali, lebo si nevedeli prist na meno pre kus zahrady, zrazu pridu k zmiereniu, zavisly na cigaretach zo dna na den prestane fajcit a pod. Ale vzdy zasahuje do takej miery, aby ostala slobodna vola cloveka zachovana. Da podnet a clovek nan musi sam odpovedat.
@janetinka27 nehovorim, ze rozhodol on, ale ze ak je vopred dane, ako sa rozhodneme, tak slobodna vola neexistuje.
@maja22 to iste. Nehovorim, ez boh rozhoduje, ale ze neexistuje slobodna vola. Lebo je vopred dane, ako sa rozhodneme.
On teda nad tym nema moc, je len pozorovatel, ktory vopred pozna dej knihy.

A ktory boch konkretne z tych 3000 "existujucich"?
A co s nasimi rozhodnutiami ma imaginarna bytost? Ak mas nejake zvlastne pocity, navstiv psychologa a nezozieraj sa niecim, co neexistuje.