Viera v Boha
Dobry deň prosím nesudte má ale je tu niekto na Tom podobné? Ako som vyrástla a dospelá nejako tá viera v Bohu u mňa bola menšia a menšia. A je mi to ľúto lebo nechcem stratiť svoju vieru, ale ako ju získať naspäť? Mám veľa neodpovedanych otázok a som taká zmätená z toho všetko. S snúbencom sa chceme zobrať v kostole ale predtým chcem mať lepši vzťah s Bohom.
@staleja No máš pravdu. Ak by bol Ježiš Boh, tak by to nemohol robiť, nebol by hladný, smädný... Dokonca by nemohol ani zomrieť, lebo Boh je Večný. A ani by sa sám k sebe nemodlil - lebo to je také až schizofrenické (prosiť sám seba o niečo).
Viac to celé dáva zmysel, ak bol Ježiš iba Prorok - prorok, ktorého Boh poslal, aby naplnil Zákon, aby uzdravoval, aby konal zázraky (z moci, ktorú mu dal "Otec") 🙂
@lenkakravcova tomu sa hovorí viera 🙂
@lenkakravcova nechcem Ta presviedcat, samozrejme, viem, ze veris inak, v pohode...len skusim to vysvetlit s tym, ze Syn nevie, kedy bude koniec.
Podla mna, ked Boh je Trojica - Otec, Syn, Duch...tak kazdy z noch je samostatnou osobou, ale su jedno. To je ako moj mozog, srdce, zaludok. Kazdy organ ma inu funkciu, predstavuje jeden aspekt a nerobia to iste...Tak Otec stvoril svet a Syn ho vykupil a Duch posvatil a posvacuje. Syn nepotrebuje akoby viest tu istu "exekutivu" ako Otec, nemusi to riesit, lebo riesi nieco ine. Ale kedze su zjednoteni v 1 akoby nadosobe, tak de facto je to jedno a to iste. Ale tazko sa mi to slovami nejak opisuje. Upozornujem, ze sa nehadam, len vysvetlujem, ako to chapem ja.
@lenkakravcova Jezis je rovnako ako Boh aj obycajny clovek. Toto je ludom nepochopitelne. Kedze zil v tele, musel mat potreby telesne. To je normalne. Chcel sa priblizit ludom, aby pochopili, ako maju zit, co maju robit. Neviem, no kazdopadne, kazdy z nas veri inak, takze idem ja robit nieco uzitocnejsie uz 🙂
@lenkakravcova Lenka ty máš písmo precitane-pismo sa vykladá písmom...napr.Matus opisuje PJ ako Kráľa,Marek ako osla-cize sluha,Lukas-ako človeka (to môžeme vidieť na prístupe k ženám),Ján ako Boh.Preto záleží v akom aspekte to hovorí....ked bol na zemi
100%Boh a 100%clovek (áno ťažké na naše ako) ale mal moc Boha,len Boh môže odpúšťať hriechy,áno(preto ho chceli farizeovia Kameničany,pozri Marej 2kap.? Ale tu moc nikdy nepoužil pre seba. Keď hovoril,že naučil sa poslušnosti- On si všetkým prešiel,hladom,pokuseniami a nikdy neklesol a to čo spomínaš hovoril v najnižšom položení "len ako človek"- čiže i On musel svoju dušu vkladať do Otcových rúk,lebo žil dokonalý život namiesto mňa. Poznal pocit "kto stratí svoju dušu" je to dôverne hodenie sa do Božej vôle.
Viem,že si to dlho študovala,čítala si výklady napr.od Williama MacDonalda? a máš istotu večného života?
Bez Krista je to život s tradíciou,zakonmi,pravidlami napr.zeny podriaďuje sa vlastnym mužom...ak to niekto zoberie bez poznania Krista môže byť celkom dobrý tyran, uzdravovať v sobotu - zákon hovorí,sobotu nemali pracovat- pomôcť nemôžeš,ale krivo na druhého hľadieť áno....to im ukazoval,zmysel zákonov ako to Boh myslel.
Je ťažké uznať Božiu cestu-niekto pridá ku Kristovi ďalšieho,niekto mu len zmenší postavenie.
A je pravdou čo čítame, takým sa stávame, takže verím,že čo človek do seba dáva to ide i von,preto máme denne jesť Božie slovo 🙂
@nevenka
"syn nevie kedy bude koniec sveta" - nevie to proste preto, lebo nie je Vševediaci Boh. Označenie syn sa nachádza v Biblii mnohokrát, v SZ máš dokonca Božích synov (napr.Jób 1,6). Označenie boží syn, neznamená, že daný človek je Boh, alebo boží syn doslova a dopísmena. Je to metafora. Metafora na tých, ktorý dobodky plnili Boží zákon. A to prorok Ježiš činil. Preto sa tam aj píše, že kto vidí Ježiša, vidí Otca - zase metafora: kto vidí čo konal Ježiš, vidí aké sú skutky toho, ktorý ho poslal.
Podľa tvojej teórie o trojici "mozog, srdce a žalúdok" nie sú rovnaké, - ani jedna nedokáže existovať bez inej a teda ani jedna nie je dostatočná...
V kresťanstve sa verí, že tie časti trojice sú rovnaký boh, ale sú tam logické nedostatky:
- Večný je iba Otec (ten splodil podľa kresťanstva syna, a zo syna a otca vychádza duch).
Z toho vyplýva, že Večný - teda Boh je iba Otec. Všetko ostatné je jeho stvorenie a teda je Jemu podriadené.
Boh v Koráne hovorí, že tú trojicu si ľudia v kresťanskej tradícii proste vymysleli (Nicejský koncil, 3 storočie: dogma o trojici). Tiež hovorí, že najväčším hriechom je to, ak niekto tvrdí, že niekto iný než On je Boh. Ak teda kresťan tvrdí, že Ježiš je Boh, koná: modloslužbu (porušuje 1.prikázanie).
Boh nepotrebuje niekoho zabíjať, ani nevinného Ježiša, ani seba samého (ak niekto verí, že Ježiš je Boh). Boh odpúšťa kedy chce a komu chce. Bez toho aby Jeho rozhodnutia niečo limitovalo. Ak by to tak bolo, nebol by Všemocný 🙂
- " ale mal moc Boha"
"Jn 3,35 Otec miluje Syna a všetko mu dal do rúk." ---- presne tak, prorok Ježiš to sám od seba nemal. Muselo mu to byť dané. Nie je teda Všemocný od počiatku. Iba Boh (Otec) je Všemocný.
Prorok Ježiš odpušťal iba vtedy, keď mu to Boh povolil, inak Ho žiadal aby Boh odpustil:
Lk 23,34 Ježiš povedal: „Otče, odpusť im, lebo nevedia, čo robia.“
(alebo myslíš, že tu zrazu Ježiš prestal vedieť ako Boh odpúšťať? 🙂 ).
Študovala som kadečo, aj teologické knihy, ktoré sa vyučujú na seminároch.
A áno, mám istotu večného života - ak budem konať dobré skutky a ak tieto prevážia nad mojimi zlými skutkami. Pretože aj prorok Ježiš hovori "zachovávaj zákon". - rovnako ako iní proroci. To nám zabezpečí večný život.
Prorok Ježiš bol poslaný na tento svet medzi Izraelitov, aby im vysvetlil zákony, ktoré nechápali (napr. práca v sobotu, ktorú preháňali do extrémov). Nie preto aby založil novú vieru 🙂
Súhlasím s tým posledným, preto si denne stále niečo študujem.
@lenkakravcova a mne to vôbec nedáva viac zmysel keby bol len prorok. Tak by za mňa a za moje hriechy zomrel iný človek, ale za mňa zomrel sám Boh
@lenkakravcova OK, verime inak, na islam ma nepresvedcis, niektore moje prirovnania su take chabe pokusy to nejak vysvetlit, ale fakt je to preto, ze mam ine starosti momentalne a nemam cas sa tejto diskusii dalej venovat.
Len my sa snazime nejak Boha limitovat, co by mal robit a co by urobil, keby bol vsemocny a preco to neurobil. No lebo je Boh. A ako On chcel, tak spravil 🙂 Vies, to su take diskusie, ze nikdy sa 2 inoveriaci na tomto nemozu zhodnut, to je podstata tej inej viery, no...🙂
Takze radsej uz to ukoncim z mojej strany, len mi nedalo s tou slobodnou volou. V tom sa zhodneme, ze existuje 🙂
@nevenka Ani to nemám v záujme 🙂 ono to ani nie je tak jednoduché - aj keď to niekto začne tak dopordobna rozoberať, tak či tak kým si to celé prejde, tak sú to roky. Nie len 2-3 vyjadrenia na MK. Možno to ale niekomu bude dobré na zamyslenie sa.
Tak tak 🙂 Pekný zvyšok dňa 🙂
@lenkakravcova len tak zo zvedavosti... ty veríš aj tomu o tých pannách v raji?
Ja by som ti odporúčala závit kresťanskú akciu, pobyt v kláštore...pre mňa to boli úžasné dní.Mozes sa rozprávať so zasvatenymi, chodiť do kaplnky, veľa sa modliť.Fakt odporúčam.
Existujú aj akcie špeciálne pre snúbencov.
Ak máš slabú vieru tak sa viac modlí.... Na otázky prídeš postupom času sama..... Nie je modlenie ako modlenie....
@lenkakravcova u mna to tiez trvalo roky, nasla som, co som hladala, takze ja som spokojna, ako si aj Ty. Na forach sa tu vasinou ludia len pohadaju, lebo to je strasne zlozite a tak komplexne, ze sa to ani neda...ale ako inspiracia na zamyslenie z roznych uhlov, na to je to fajn. Pekny den 😉
@lenkakravcova Lenka Kristiv kríž odstránuje hriech,ale Kristus musel žiť aj ako človek,preto aby mi bolo nielen odpustené,musím žiť dokonalý,spravodlivý život a to nedokážem,preto On Musel mať i túto pozíciu,aby som bola pred súdom čistá a mne je daná jeho zasluha.Su to dva aspekty smerom k človeku - odpustenie a zabezpečenie spravodlivosti.A z pozície Boha - nám ukázal charakter Boží - aký Boh je,ako veľmi miluje človeka,že nie je ako človek.pa
@marseillefan Verím, že raj je o plností dobier. Keďže sme boli stvorení ako duchovno fyzické osoby, tak verím, že aj tento aspekt je tam vycibrený do plnosti. Či už tie metaforické panny a panici - ktoré nie sú skutočnými ľuďmi (to by porušovalo slobodnú vôľu), alebo i iné dobrá.
Neverím, že by v raji ľudia ako bytosti mali len spievať alebo proste sedieť. Verím v to, že tam žijú plný život, pracujú, tak ako tu na Zemi. Celé v lepšom prevedení - lepšie jedlá, lepšie vône, chute, lepšie pocity, zážitky, optimálna teplota.. Proste kráľovstvo Božie.
Verím, že táto zem je len taký stred: stret dobrého a zlého (práve kvôli slobodnej vôli). Tu sa vyfiltrujeme podľa skutkov počas tohto života, a potom po Poslednom súde, tí čo obstáli budú odmenení - tým dobrým. A tí čo neobstáli - tým zlým.
@lenkakravcova prepac ale v skoro kazdej teme o viere musis prist a presviedcat krestanov o tom ake je nase nabozenatvo nezmysele a zacnes tu vypisovat veci z biblie ktore si podla teba odporuju, ak by si bola taka spokojna sama so sebou, ak by si reapektovala ine nabozenstva ako vravis nemala by si stale tu potrebu dookola vnucovat svoje nazory druhym, lebo uprimne, naco je dobre stale riesit tu istu vec v kazdej teme ohladom vieri? Lebo teba a to co pises nevidim prvy krat, takze aky mas problem ze musis stale krestanom vypisovat ake su podla teba v biblii vraj nezmysly?
@anaj_janka Neverím, že kríž, ako predmet má moc odstrániť hypoteticky hriech.
Ak niekto verí, že nejaký predmet alebo smrť nevinného odstráni jeho hriech, namýšľa si. Rozumiem, že je to tak fajn v to veriť, je to totiž jednoduché. Urobím niečo zlé - a šup, Boh mi odpustí, lebo Ježiša nechal ukrižovať.
Ja proste neverím, že to takto funguje. Verím, že Boh je Spravodlivý. Spravodlivo odmeňuje a trestá.
"On Musel mať i túto pozíciu,aby som bola pred súdom čistá" --- nie, nemusel. Boh nič nemusí. Ak chceš byť čistá, treba skutok oľutovať úprimne a napraviť ho. Nič iné nepomôže.
Nemyslím to v zlom, ale v tomto sa neoplatí si klamať. Kým je čas treba čo najviac zlého čo človek urobil napraviť. Inak to nejde.
@lenkakravcova Čo to je metaforická panna prosím? A tie sú tam akože za účelom poskytovania rozkoše?
@matqa411211
Ak ti to tak vadí, tak to preskoč. Neublíži to ani mne, ani tebe.
Ja som spokojná so svojou vierou, no to neznamená, že ak je tu táto téma, tak neprispejem pohľadom na to, čo považujem, že je správne. To, že v niečo verím, neznamená, že budem mlčať.
@lenkakravcova lenze vyjadrit sa je jedna vec, druha je to tvoje nasilu vnucovanie svojich "právd", doslova snaha presvedcit krestanov o tom v ake nezmysli vraj verime a to uz mi pride cez, ak by si mala tolko respekti voci druhych viere, nemala by si potrebu v kazdej diskusii sa dohadovat s krestanmi co podla teba ma a nema zmysel...
@marseillefan Popravde, to nikto netuší. Sú rôzne teórie.
Prikladám ti pár citátov, môžeš si urobiť vlastný názor (zistíme to ale až po smrti, ako to funguje 🙂 ).
52:17-21. Bohabojní budú v záhradách a v blaženosti, Radostne si budú žiť v tom, čo im ich Pán dal. Ich Pán ich ochránil pred trápením pekla,„Jedzte a pite s pohodlím za to, čo ste konali“, Opretí budú o zoradené lôžka a oženíme ich s pannami okatými,
Tí, ktorí uverili a ich potomstvo ich nasledovalo vo viere, k tým pripojíme ich potomstvo a neuberieme im z ich konaní nič. Každý má v zálohe len to, čo získal,
56:11-26. Tí budú priblížení, V záhradách blaženosti, Skupina z tých prvých, A malý počet z tých posledných, Na lôžkach vypletených, Na ktorých budú opretí oproti sebe,
Budú medzi nimi kolovať chlapci veční, S pohármi a džbánmi a pohárom s čírym nápojom, Nebude ich hlava z neho bolieť a ani nebudú opojení, A ovocie aké si len vyberú, A mäso vtáčie z toho, po čom zatúžia, A panny okaté, Podobné perlám uchovaným, Ako odmena za to, čo konali. Nebudú v nich počuť plané reči a ani nič, čo by im ako hriech bolo vyčítané, Iba slová: „Mier, mier“.
@lenkakravcova v tých citátoch sa ale nikde nepíše, že tie panny budú metaforické... len, že ich Boh s nimi ožení... Takže to kľudne môžu byť skutočné panny. A z toho textu zjavne vychádza,, že sú tam za účelom, aby ich tam trtkali... čiže buď to budú skutočné panny, ktorých sa ale nikto nepýta, či s tým budú súhlasiť a budú ich tam všetci v raji otratkávať, alebo druhá alternatíva je, že to budú nejaké bytosti, ktoré nemajú dušu a slobodnú vôľu, teda prakticky nejaké sexroboty. No nič, držím palce, aby ste sa do toho raja dostali, aby si to tvoj muž poriadne užil s metaforickými pannami. Určite to bude lepšia technológie ako tie japonské sexbábiky 🙂
@marseillefan No ono sa tam nepíše ani že nebudú 🙂 sú na to fakt rôzne teórie - na islamských fórach by si toho našiel spústu. Reálne nikto netuší.
Ľudské bytosti to byť určite nemôžu - lebo to by porušovalo koncept sobodnej vôle (koho by tam nasadili? :D niekoho, kto by mal odmenu "peklo"? 🙂 snáď nie). Skôr niečo také ako píšeš tú druhú možnosť.
Asi si prehliadol, spomínajú sa tam aj chlapci veční (nie je to iba pre mužov - večné panny, ale aj pre ženy - chlapci veční) 🙂 čiže tá odmena nie je len pre mužov, ale aj pre ženy rovnaká.
@lenkakravcova no a tvojmu mužovi nebude vadiť, ak ťa tam potom bude obrábať nejaký večný chlapec? :D
@marseillefan Myslíš, že mne bude vadiť, že on bude mať viac "žien"? Tam kde je láska a všetko čo človek potrebuje, tak nie je lipnutie, majetníctvo.
"39:34. Budú mať, čo len budú chcieť u Pána svojho. To je odmena tých, ktorí dobro konali."
Keď má človek všetko čo chce, nič mu nechýba, tak sa správa inak, než keď má niečoho nedostatok - a inému nechce dopriať 🙂 Nebudem mať prečo žiarliť, veď aj ja budem mať všetko, čo budem chcieť, rovnako tak on /teda ak je to skutočne pravdivé a ak sa tam vôbec dostaneme 🙂 /
Vieš ako už aj dnes existujú ľudia, ktorý sa radi pozerajú na svoje partnerky ako im "je dobre" :D asi podobný princíp.
@lenkakravcova musel ako z lásky (tak ako milujúci manžel drží ruku manželky trpiacej rakovinou tak musel, že ho láska hnala) ale jasné, že nemusel, nebolo toho kto by mu rozkazal. Ale takto dokázal svoju lásku k človekovi.
Čo stálo Alaha jeho milosrdernstvo voči človekovi? čo urobí homosexuálom? čo urobí pedofilom? aké je jeho riešenie na zlo človeka? kde je laska tá nežná pre človeka? bola si v moslimskej krajine? videla si ich vieru v praxi? naozaj nerozumiem.
@anaj_janka pointa viery je tá, aby bol človek v blizkosti Boha. Aby citil jeho prítomnosť, dobrotu a cítil sa bezpečne ak ho má v srdci. Neopisujem to veršami z biblie ale prostým ludovym umom že Boh je láska, nadej, svetlo a odpustenie ak sa snaží kračať vo viere. Najsilnejšie puto sa neda opisať, pretože je to niečo bezrozmerné mrdzi mnou a ním🍒😊

@marseillefan Prečo? Druhé kolo Boha nie je Ježiš?