Vojna a vaše deti
Baby, práve sa začala vojna priamo za Slovenskými hranicami. Už dlho nežijem trvalo na Slovensku, ale v Košiciach mám celú rodinu. Nemám ešte ani 40 rokov, neviem, čo je to vojna. Celý svoj život som všetky vojny videla len v tv, novinách a učebniciach histórie. Teraz sa ma to ale týka.
Mám 5 ročného syna, ktorý dnes ráno počul, ako mi manžel oznámil, že začala vojna. Samozrejme sa nás syn začal vypytovať, ale času je málo. Nateraz odchádza do škôlky a mňa čaká deň, keď budem veľa premýšľať nad tým, ako to vysvetliť. Komunikujete s menšími deťmi takéto témy? Ako? V škôlke má spolužiaka, ktorí sa rád hrá so zbraňami a syn ho občas napodobňuje - neznášam to a snažím sa vysvetliť, že zbrane ľuďom ubližujú. Čo mu povedať teraz? Je to bystrý a zvedavý chlapec. Bude chcieť detaily, už zachytil aj slovo "Rusi". Ako komunikovať to, že Rusi sú agresori, keďže má spolužiaka aj z Ruska?
@annm81 na to sa nedá nijako pripraviť. A ani neexistuje univerzálna odpoveď, ako by aj mohla, keď aj dospelí sú vysraní. Ja som z toho v šoku (mám 34) a je mi do revu, nikdy som nebrala žiadne konflikty nejak vážne. Nebolo to tu pri hraniciach a nebol to j*blí Putler. Veď kkt botoxový sa vyhráža jadrovými zbraňami. Viete čo to je? Tak ako to máte vysvetliť deťom, keď ja sama panikárim.
@annm81 je mi ľúto ruského spolužiaka tvojho syna... Hovoriť o Rusoch ako agresoroch, no neviem... A nie, nie som "rusofil", ani nič podobné. Všetky médiá nám dávajú len tie info, ktoré sa im hodia... Co sa tam v skutočnosti deje, vedia len ľudia, ktorí tam žijú... A čo konkrétne sa ťa syn pýtal? Lebo ak sa pýtal, čo je to vojna, tak načo mu chceš rozprávať o "ruských agresoroch"? 🤷♀️
@leona45 ty si ale dobre mimo. Načo sa sem (do Československa) pchali Rusi v 68?
Tiež kvôli Americanom?
🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Necitala som reakcie, ale synovi by som vysvetlila, ze nikdy sa neposudzuje dobro/zlo cloveka podla toho, z akej je krajiny. Vojnu a politiku do toho by som nezatahovala. Vysvetli mu pracu vojakov, vysvetli mi ze co su hranice statov, co znamenaju kontinenty. Ale hovorit ze rusi su agresori 5 rocnemu dietatu? Nemozete to mysliet dufam vazne 😉
Všade žijú ľudia dobrí aj zlí. Rusi majú zlého vodcu, ktorý chce zobrať inú krajinu. Takto nejako to vysvetlím ja môjmu 5 ročnému. Ale zatiaľ není treba, nemá odkiaľ vedieť ze sa takéto niečo deje.
Cely nas zivot prebiehaju vojny, ziadna novinka - nonstop niekde umieraju rukami vojakov nevinni. Jediny rozdiel je, ze teraz je to geograficky blizsie. Niektori, akoby sa len teraz zobudili, ale vsak jasne, ked bombarduju deti na druhom konci sveta, nevzrusujeme sa, len teraz sme zrazu objavili, ze je to zle, lebo ukrajinske deti su asi ine nez syrske, iracke atd. Tak isto to synovi vysvetli, ako si mu vysvetlila, ze agresor USA zabija nevinnych ludi inde na svete. Ci to mu uz nehovoris, to su uz "dobre" vojny? Zatahovat do toho nase deti - a este v zmysle ten alebo ten je agresor - je uplne nespravne. A ked do toho zatahovat deti nechcem, tak sa o tom pred mini nebavim. Jednoduche ako facka. Suhlasim s nazorom, ze len odpoved na pripadne otazky v neutralnom tone - niekedy sa predstavitelia krajin zial nevedia inak dohodnut, vojna je zla, vojaci medzi sebou bojuju... Je toho vela, co sa da citlivo povedat, nechce sa mi to rozpisovat - kazdy aspon priemerne inteligentny clovek to zvladne. Nemam z teba pocit, zeby si mala problem s inteligenciou, vies reagovat dost fundovane, ked chces, takze iste by si ani bez nasich rad nepovedala synovi nic strasne. Ale ako "nenapadna" reklama na tvoj vlastny postoj a tvoje moralne zhrozenie (hrozny agresor Rusko) je tato tema iste vhodna 😉
@zdenusa4 tak,zdieľam len skúsenosť mojej mamky,učiteľky v škôlke. A mne sa to páči.
Deti nezaťažovať info o Tom,čomu nerozumejú. A tym,že dávajú otázky,pomáhajú nám rodičom,pretože na základe týchto otázok vieme o čom uvažujú,na akej úrovni už uvažujú,atď.
Čiže ich tak prirodzene posúvame.
@yoxinka presne. Ja sa viac bojim ako niektore matky vysvetlia svojim detom tuto situaciu. Vies... vyzera, ze rusko, ale skutocny agresori su americania. Grc.
K teme - podla mna sa treba s detmi rozpravat o vsetkom primerane veku. Ano aj o vojne.
Ešte som nestihla prečítať všetko, tak zatiaľ len pridám poznámku k tomu, čo sa tu viackrát spomína. Samozrejme nechcem synovi tvrdiť, že každý Rus je zlý, ale keďže sám hovorí troma jazykmi, sám žil už v niekoľkých krajinách, má spolužiakov z celého sveta, tak chápe, že existujú rozličné krajiny. V rámci veľkého zjednodušenia rozumie aj tomu, že existujú vlády a voľby.
Rozhodne sa teda bude pýtať, prečo sa niečo také deje na Ukrajine (kde má známych), možno dôjde aj na otázku, či sa niečo môže stať aj nám. Určite sa bude pýtať, odkiaľ sú tí zlí ľudia. Jednoducho sa týmto geopolitickým otázkam asi nevyhnem.
Ďalšia vec, že neviem ako budú reagovať rodičia iných detí (Rus, Poliak, Turci, Američania...).
@annm81 to nebudeš nikdy vediet, ako budú reagovat ostatni rodičia🤷♀️
Ja keď tu citam niektoré ženy, tak ozaj nemám už žiadne iluzie. Čo už, no, ľudia sú poväčšinou obmedzení, nevedia kriticky myslieť a len papagajuju odpocute frázy. Aj keď v kontexte udalostí vôbec nedávajú zmysel.
Im to neprekáža, oni kontext nevidia, nechápu súvislosti.
Ako tu bolo napísané, primerane veku pár vetami, ak sa dieta pyta, odpoviem podľa svojho najlepšieho vedomia. Ja mám 5r a 12, s malou zatiaľ nevidím potrebu to riešiť, nemá sa to k nej ako dostat. So starsou som hovorila včera ráno, mali mat včera v škole geografiu aj dejepis, tak nejak som považovala za samozrejme, že v siedmej triede o tom už v škole budú hovorit.
No, slovenské školstvo opäť raz “nesklamalo” a ani jeden pedagóg nepovažoval za vhodne tuto tému s detmi otvoriť. Dejepis, geografia, občianska náuka.. nič🤷♀️
Ako tu bolo napísané, nezovseobecnovala som, že taká a taká národnosť je zla. Ale že Rusko ma prezidenta, ktorý nerešpektuje práva iných menších štátov, a že teda momentalne sa ta situácia na východe Ukrajiny (trvajúca uz 8 rokov) veľmi vyostrila.
@annm81 som z vojnovej rodiny, zazila som osobne vojnovy nastup islamskeho statu (i ked deti boli male). Hlavna zasada, neriesit politiku a uz duplom nie, kto je agresor a kto nie! Nevies to, nevedia to ani politici, nevies, co vsetko tomu predchadzalo. Jednoducho opisat, co hovoria spravy- aj ze su scasti nepravdive, ze to ludia maju tazke a ze to treba brat, ako to pojde. Hlavne nevyvolavat strach. A ja hranie zbranami neodsudzujem- lebo tak sa brani zem, majetok a vlastny zivot. Treba to detom vysvetlit podla veku, co je hra, co je naozaj a kedy je to vazne. A to uz je na kazdom, kde ma hranicu v tychto veciach.
@pribinak Áno, začala dávno. A nie je ani prvá. Doteraz sme to našťastie nemuseli riešiť, lebo sa to netýkalo nás ani našich známych.
@jumama Veľmi pekne ďakujem za tip. Určite sa na to pozriem.
@dazdovka Ďakujem za odpoveď. Asi máš už staršie deti a zdá sa, že s nimi dokážeš komunikovať aj takúto ťažkú tému. Ja ozaj neviem ako na to. Nemám najmenší problém hovoriť s deťmi prakticky o čomkoľvek a toto je najťažšia téma, s akou som sa zatiaľ vo výchove stretla.
@annm81 mam 5 rocnu, 7 rocnu, 10 rocnu a 22 rocnu dceru, ta najmensia sleduje ked hraju vacsie sach, pozna mapu sveta, hrava s nami hru "tickets please!" skladame zeleznice veduce do Charkova, Mariupola, v ktorych prebieha invazia, aj do Moskvy, takze moze mat nejaku predstavu, kde prebieha ta vojna, ale v podstate sa nechava unasat detstvom, akurat ked to bude tu, budem riesit vojnu aj s nou a zo dna na den, teraz len s tymi starsimi.
@annm81 samozrejme aj nas skolkar rano pocul slovo vojna z radia. A samozrejme kazde dieta nove slovo zaujima.
To je ako ked sa ty pobijes s kamaratom, pretoze kazdy mate svoju pravdu a pri strkani mozete nechtiac ublizit aj inym kamaratom. No a vojna je, ked sa pohadaju staty ( nedavno preberali co je stat a ake ma vlajky) a nie je pekna, pretoze moze ublizit vela ludom ktory v tych krajinach byvaju.
Viac syn nepotreboval. Jeho zvedavost bola uspokojena z mojho pohladu umerne k veku skolkara. Prebehla popred auto macka a zacal riesit preco maju macky chvost a ludia chvost nemaju…
S mojimi deťmi som tému vojny preberala mnoho krát.. mnoho krát sme preberali aj čas keď naša republika bola utlacovana, rozprávala som im príbehy mojej rodiny čo prišli o majetky kvôli okupácii.. ale úprimne, je mi až zle s nimi prebrat aktuálnu tému.. hoci viem že musím, pretože sa to tak či tak dozvedia.. každý o tom bude hovoriť a už deti si budú vymieňať názory svojich rodicov.. chcem aby poznali môj názor a aj rizika.. vždy som s deťmi komunikovala takto aj o nepríjemných témach.. ale niektoré veci by som najradšej odignorovala, len viem že nemôžem... Dnes keď bude trocha kľudu porozprávame sa...
@acrobaleno Viem, o čom hovoríš. Ráno sme si so synom vymenili len pár viet (zachytil, ako mi manžel oznamoval čo sa stalo a že sa musíme skontaktovať s našimi známymi zistiť ako sú na tom, čo plánujú a ako by sme im vedeli pomôcť). Odložila som to s tým, že sa porozprávame popoludní. Ale aj tých pár viet sa mi dralo z hrdla tak ťažko, že syn sa pýtal na to, prečo som tak smutná.
@dada2610 Spomínať Rusov cielene nechcem. Ale rátam s možnosťou, že rozhovor bude prebiehať tak, že dôjde aj na otázku odkiaľ pochádzajú tí ľudia. A či je aj jeho ruský spolužiak zlý.
@h2 Často odpovedám, že neviem: "neviem, pozrieme sa do knihy". Ale tu to použiť nemôžem. A tiež sa nechcem vyhýbať téme úplne, ak už sa na ňu pýta. Pretože toto je téma, s ktorou súvisí veľa otázok o morálke a etike. A pre mňa je výchova k morálnemu správaniu veľmi dôležitá.
@annm81 Veď nemyslím, že "neviem" a otočím sa, že končím debatu. Ale myslím, že nikto nevie, čo sa bude diať, ako sa to vyvinie a či sme my, ostatní, v bezpečí. A len málokto z laickej verejnosti pozná celé pozadie, príčiny... Tak nemusíš kvôli tomu študovať všetky dostupné pramene plus detskú psychológiu, aby si mu vedela dať odpoveď na všetko.
@paris1110 Takto by som bola rada, keby to prebehlo aj u nás. Bohužiaľ, syna predbehol mail zo škôlky. Viacero detí ráno zachytilo v tv, v rádiu, v rozhovoroch rodičov tému vojny a samozrejme to už riešili aj v škôlke. Učiteľky sa snažili odpovedať stručne a nezabŕdať príliš do detailov, ale máme sa pripraviť na to, že deti sa budú pýtať :(
Úprimne, keď som si skúšala v hlave prejsť, čo by som povedala a na čo sa ma asi bude syn pýtať a ako budem odpovedať. .. Práve som zistila, že som príliš slabá na taký rozhovor a asi to nechám na muža.

@oktoberka tak by to malo byť. Ono netreba ich podľa mňa nasilu strašiť, no samozrejme všetko záleží od veku