icon

Vojna a vaše deti

annm81
24. feb 2022

Baby, práve sa začala vojna priamo za Slovenskými hranicami. Už dlho nežijem trvalo na Slovensku, ale v Košiciach mám celú rodinu. Nemám ešte ani 40 rokov, neviem, čo je to vojna. Celý svoj život som všetky vojny videla len v tv, novinách a učebniciach histórie. Teraz sa ma to ale týka.

Mám 5 ročného syna, ktorý dnes ráno počul, ako mi manžel oznámil, že začala vojna. Samozrejme sa nás syn začal vypytovať, ale času je málo. Nateraz odchádza do škôlky a mňa čaká deň, keď budem veľa premýšľať nad tým, ako to vysvetliť. Komunikujete s menšími deťmi takéto témy? Ako? V škôlke má spolužiaka, ktorí sa rád hrá so zbraňami a syn ho občas napodobňuje - neznášam to a snažím sa vysvetliť, že zbrane ľuďom ubližujú. Čo mu povedať teraz? Je to bystrý a zvedavý chlapec. Bude chcieť detaily, už zachytil aj slovo "Rusi". Ako komunikovať to, že Rusi sú agresori, keďže má spolužiaka aj z Ruska?

Strana
z2
mirkasmile
24. feb 2022

@annm81 k tomuto len poviem, že mne osobne sa nikdy nepáčili zbrane, ako hračky pre deti

deti95060810
24. feb 2022

načo mu ideš rozprávať o agresoroch. Nechaj politiku politikom ....
tiež máme deti a túto tému jednoducho vynechávam...

pribinak
24. feb 2022

@annm81 nie vsetci rusi suhlasia s útokom na Ukrajinu a nestotožňujú sa s Putinom a jeho invazivnou politikou
To je ako nie všetci ľudia sú zlí, len preto že niekto je zlý.
Zbrane nosia aj policajti, ak má dieťa záujem treba s ním o situácii komunikovat. Lepšie ako keď mu do hlavičky niekto niečo natlačí

anickaaa6aaa
24. feb 2022

Kebyže mam syna skolkara tak ho s týmto nezatazujem. Naco je to dobre? Je male dieťa. Načo ho stresovať. Mam syna 9r uz vela chápe ale nechystám sa s nim o tomto debatovať. Ak sa opýta odpoviem stručne pravdivo a dosť. Ziadnd detaily. Kto vie ci pravd agresori nie su Američania. Tlacia sa do celeho sveta a vyvolávajú konflikty.

pribinak
24. feb 2022

A ešte jedna vec, vojna sa začala už dávno, len teraz sú útoky intenzívnejšie. Na východnej hranici su vojnové konflikty s menšími či väčšími prestávkami od roku 2014

yoxinka
24. feb 2022

@anickaaa6aaa
Vážne??? Američania práve bombardujú suverénny štáť??? 🤦‍♀️

nique
24. feb 2022

Kopirujem moj koment z inej diskusie: Baby, prosim, nediskutujte tu, ak nemame odborne vzdelanie (vojenske, medzinarodne pravo alebo aspon Historik) Na SR posobi mnozstvo proruskych trollov, ktori cakaju len na taketo fora. Aj hadka na MK je pre nich uspech. Pracujem v IT, preto viem, co je hybridna vojna. Ja citim tiez smutok, strach, ale nenaskocim na tieto hry. Vsetky emocie riesim s rodinou a nie na MK, FB atd

ninusa221
24. feb 2022

Ešte sa ani nevie čo sa tam deje poriadne. A ty mu už chceš hovorit detaily.

pribinak
24. feb 2022

@anickaaa6aaa toto nemyslíš vážne, že?

mamina0078
24. feb 2022

Povedať všeobecne čo je vojna primerane veku nie konkrétne. Toto sa mohol opýtať aj pomimo aktuálneho konfliktu keďže vojen na svete bolo až až.

travelllerka
24. feb 2022

@annm81 ja by som nekomunikovala, že Rusi sú agresori, ak by som chcela viesť diskusiu týmto smerom, tak by som povedala, že majú zlého prezidenta, nie že všetci Rusi sú zlí.

annm81
autor
24. feb 2022

Baby, najradšej by som o tom nehovorila, tak ako som s nim nerozoberala žiadne doterajšie konflikty. Bohužiaľ teraz sa tomu nevyhneme - máme na Ukrajine priateľov. Tiež je ťažké sa vyhnúť politike. Máte predsa deti, tak viete, že ak téma raz začne, otázkam kto a prečo sa nevyhnem.

leona45
Autor odpoveď zmazal
luccija
24. feb 2022

@annm81 tak mu odpovedz primerane veku .A hlavne pozor na slová, keď ma spolužiaka Rusa..

sante81
24. feb 2022

@annm81 ďalšia téma na rozpútanie názorov proti Rusku a vojne, covid doba konci, treba štvať ľudí proti sebe takýmito témami

lenusiatko
Odpoveď bola odstránená
lenusiatko
Odpoveď bola odstránená
anickaaa6aaa
Odpoveď bola odstránená
anickaaa6aaa
24. feb 2022

@yoxinka skús pozrieť do minulosti, kde všade sa tisli v Europe...

dievcacitajucelist
24. feb 2022

@annm81 my nevieme čo sa tam deje...nie sme v tomto odborníci ani tam nežijeme...to čo nám média prinesú môže byť skreslena realita...ja len pamätám, keď bol konflikt na Kryme...môj kolega Ukrajinec žijúci na Slovensku...mi vravel, že on je šťastný, že Krym je ruský....veľa jeho príbuzných a priateľov boli rozdelení...niektorí boli "prorusky" a iní za Ukrajinu.....

yoxinka
24. feb 2022

@dievcacitajucelist
No moja dcéra má troch spolužiakov z Ukrajiny, ich učiteľka má priateľa Ukrajinca, pred 10minútami som sa s nimi bavila a nikto z nich ani z ich okolia nie je nadšený ruskou “mierovou misiou”.

anjelicek26
24. feb 2022

Boze baby nehadajte sa. Pokazite si naladu na rano. My mame ako firma na ukrajine 12000 zamestnancov a nam je skor smutno s toho celeho no... zije sa tam hrozne, platy nizke, korupcia vysoka a este do toho toto. Netlacte do toho deti, nemaju sancu vobec ten konflikt pochopit, kedze ho nechape ani vela dospelych. Nech to vysvetlis akokolvek "zjednodusene" Synovi povedz, ze zbrane nie su hracka - zabijaju ludi, sposobuju bolest.... a vojna? Vojna je preto, lebo ludia nedokazu potlacit vlastne ego a hladat kompromisy.

annm81
autor
24. feb 2022

Viaceré tu spomínate primerane veku. Ďakujem. Môj problém je, že netuším, ako je to veku primerane. Keby šlo o mňa, najradšej by som to neriešila nikdy, v žiadnom veku.

Ďalšia vec je, že syn je americký občan. Niekoľko jeho spolužiakov tiež pochádza z USA. A ako vidíte, trollovia úspešne rozširujú "fakty", že vojnu spôsobili Američania.

Takže bohužiaľ máme ako rodina bližšie, či vzdialenejšie prepojenia ako na Ukrajinu, tak aj na Rusko a do toho ešte aj USA.

dadulamamula
24. feb 2022

Jedine, čo vieme ze, do televízora nepovedia to podstatne, teda skutočnú pravdu, mam tiež deti akurát som staršie zniesla do škôlky, je mi z toho zle co sa vo svete deje a mrzí ma to, najradšej by som sa postavila nmedzi nich a prosila ich aby sa už mierili, predsa Rusi a Ukrajinci by mali byť spolu, ako Česi a Slováci... Je to hrozne... Tiež sú tam ľudia, deti,... Je to hrozne.. Skôr by sme mali bojovať za to, aby sa do toho nezapojilo aj Slovensko... 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ No tam je to ale...

jumama
24. feb 2022

Vojna, ktorá zmenila Rondo je knizka pre deti, pozri si recenziu:

https://www.youtube.com/watch?v=SlT7L3hXB00
leona45
Autor odpoveď zmazal
renka30
24. feb 2022

Nesuhlasim celkom s tvrdenim, ze Rusko je agresor aj ked jeho konanie neschvalujem. Pozrime sa, co sa stalo s bohatymi, prosperujucimi krajinami kam smerovali Americania pod zamienkou urovnania nejakych vnutornych konfliktov. A tiez co sa za poslednych par mesiacov stalo v SR a ake zmluvy sa podpisali, ktore s tymto konfliktom uzko suvisia - moj nazor. 5 rocnemu dietatu by som asi nic nehovorila, zbytocne ho zatazovat tym comu este nemoze rozumiet a comu mnohi dospeli nerozumeju, cele je to spinava politika. Pre mna je tazke sa jednoznacne postavit na jednu alebo druhu stranu a to dieta si vyberie to, co mu povedia rodicia, hoci to tiez nie vzdy musi byt tak.

dievcacitajucelist
24. feb 2022

@yoxinka nepoznáme komplet názor všetkých ukrajincov/rusov...všetky vojenské konflikty boli v "záujme" tých mocných...ale doplatia na to len obyčajní ľudia...

oktoberka
24. feb 2022

Deťom nevysvetľujem sama od seba,odpovedám iba na ich otázky. Primerane veku vysvetlím.

dazdovka
24. feb 2022

@annm81 naše deti hrávajú šach, šach je vlastne vojna v malom, vnímajú to, že prebiehajú kroky, niekto vymýšľa stratégiu a skúša odozvu na druhej strane...
My sme intenzívne od cca 2013 vnímali hybridnú vojnu, ktorú rozpútalo Rusko, keďže naši kolegovia z akademickej sféry v Kyjeve boli na protestoch proti Janukovyčovi, ktorý bol tým ruským typom štátnika a zároveň bol poplatny mafii a protezoval ruských oligarchov, mnohí boli pri tých protestoch a videli, že mnohé videá boli zinscenovane, Ruskom podporované informačné kanály šírili klamlivé scény a informácie (hoaxy)
Hovoríme doma o Putinovi otvorene, je to prezident ktorý má absolútnu moc, ktorú si poistil zneskodnenim každého názorového oponenta, obklopil sa takými ľuďmi, ktorí schválili zákonné úpravy tak, aby mal neobmedzenú moc a Rusko je prakticky jeho monarchia.
Deťom samozrejme nepoviem o jadrových zbraniach v jeho rukách, aj keď si myslím, že ich teraz naozaj použije!!!
Hovorím im pekné príbehy šlachetných ľudí z druhej svetovej vojny, takže nie je to mojim deťom také vzdialené, vidia že sa to dá prežiť, keď máš niekoho kto ti môže pomôcť, ráno pri raňajkách sme si povedali, že už zaútočili aj na Kyjev, čo je historicky civilizovanejsie mesto ako Moskva, chystali sme sa do Kyjeva s deťmi tento rok, zrejme budeme pripravení prijať utečencov, v našom dome v 90-tych rokoch bývali vojnoví utečenci (dve rodiny) z bývalej Juhoslavie počas vojny tam, chceme pomôcť ako vieme.

Strana
z2