Voľne pobehujúce psy po dedine
Ahoj.prosim,poraďte mi.byvam uz skoro 7 rokov na dedine,predtým v malom meste. V dedine kde byvam mam zrejme len ja problem s tym,ze tu pobehuju naozaj veľké psy bez majitela. Mam panicky strach po tom co som bola v detstve.pohryzena,no aj tak si myslim,ze to nie je normalne. V meste by sa to nestalo a asi ani v inej obci...naposledy som sla s.detmi a vysiel.z.ulicky velky cierny pes a nie a nie od nas prec. Staršia dcera plakala od strachu, , ja som sa klepala. V zume sme stretlu dvoch velkych psov,bola som otrasena.je to tu na dennom poriadku.do dediny bez manzela ani nejdem,my byvame na takej akoby menej ludnatej casti dediny. Som akoby uvaznena pri bytovim dome,kde byvame. Poradte,co robit! Nie so strachom,ale na koho sa obratit,lebo mam pocit,ze v dedine som vsetkym na smiech,lebo sa bojim psa,ktory mi je po bedra! Starosta a spol nato kaslu. Prosim o empatiu, nie prispevky nadsenych psickariek obhajujucich psov ☹ Dakujem
@lula313 ja sa nebojim len psov,bojim sa vsetkeho co,ma zuby vacsie ako ja..dokonca aj z niektorych maciek mam strach. Nikdy clovek nevie co moze psa vydrazdit,moj nazor. Ja si ale myslim ze takto psy bez majitela,vodzky a velki bez kosika na papuli nemaju co chodit.po dedine...
Nemam vztah k zvieratam,to priznavam,ale to je o inom. Ist do obchodu alebo po dceru do skolky s každodenným strachom akeho psa stretneme,mi nepride ako ok.su psy ktorych uzzl poznam a viem ze len prejdu okolo a idu dalej.ale ked sa obrovsky pes postavi zoci voci mojej dcere?
@jana_eyre nie su...naposledy to bolo najhorsie a kamoska mi vcera povedala.ze ju velky cierny pes nahanal a tiez ma malu dceru a je tehotna...takze tento pes ma.zjavne problem...nikto,mu,nic nerobi a aj tak sa votrie az do blizkosti cloveka. Nie som natolko silna aby som strach zo zvieraťa kt.ma take zuby prekonala,mam strach aj o deti pretoze su male a.nasledky mozu byt az smrtelne keby ze naozaj zautoci. Dakujem za pochopenie
@pusinka263 jasne chapem.. tak skus aspon ten kaser si zadovazit, ale nepouzi ho neuvazene skoro, aby to psa nevyprovokovalo a ty v tom strese aby si nestrekla zle.. a vklude volaj statnych policajtov, oni su povinni prist preverit situaciu.. proste ked je to obrovsky pes bez majitela poblizku, si opravnena mat strach a ziadat pomoc.. drzim palce..
@pusinka263 ked som bola mala tiez na mna zautocil pes a aj u nas na dedine kde som kedysi davno žila tam pobehovali psi rozneho druhu velky maly bez chvosta bez oka proste bola to katastrofa a clovek sa bal chodit vobec von. Teraz naopak tam maju roj doslova roj maciek ktore tam vykrmuju a to je dalsia katastrofa pre vyskyt chorob od poulicnych maciek
Pokiaľ to má na saláme starosta aj ostatní občania v obci, tak ti neostáva nič iné ako si kúpiť paralizér, alebo kaser. To je odpoveď na to, čo robiť, keby ťa napadol pes. A pred dcérou zachovávaj maximálny pokoj, pretože na ňu prenášaš svoju fóbiu. Ak dieťa okolo ktorého prejde pes spraví hystériu a začne vrešťať, tak len zvyšuje šancu na napadnutie. Pes vycíti strach aj z dospelého, pretože strach sa nám prenáša cez kožu vo forme určitého pachu a potom samozrejme že je na koni...... a dovolí si viac, ako u vyrovnaného človeka/dieťaťa. Môj ovčiak keď príde návšteva otravuje jedine osobu, ktorá sa ho bojí.
u nas na ulici raz tiez behal vypusteny pes a to nie len jeden a ja som raz nato pekne doplatila...len som isla okolo a ten pes pomerne velky na mna skocil...ostala som dohryzena 2-3mesiace som mala obväzy plus caste preväzovania-pohryzol ma do ramena a do boku brucha a to som mala riadne rany po zuboch...skocilo to tak ze majitelia si stoho nic nerobili vysmiali ma stym ze som udajne ich psa provokovala ich slova sa chytili aj iny susedia lebo dobre ulicne vztahy a ja som bola ta zla lebo ze som provokovala cudzieho psa co behal 20 metrov od mojho domu
A to je aj odpoveď prečo bola tvoja kamarátka naháňaná - no lebo utekala. Spravila zo seba korisť. Človek aj tak nebeží rýchlejšie ako pes. Keby bol dotyčný pes agresívny myslím, žeby to postrehlo viac ľudí a sťažovalo by sa viac ľudí. Preto radím zachovať pokoj a nosiť pri sebe obranné prostriedky. A aj tak sa na starostu obrátiť so sťažnosťou. Lebo také veci sa zvyknú pohnúť v niektorých dedinách len po ťažkom napadnutí...... žiaľ.
Ahoj,podobny problem som riesila pred dvoma rokmi,pristahovali sme sa na dedinu,prechadzky s babom kazdy den...a zarazu bum traja psi,vodca ma zacal atakovať a co bolo strop hlavne siel po kolesach kociara...kopla som ho do tlamy a kricala hrozne som kricala...z domov vysli ludia a ze ooooch tie psi su nejakych romov čo išli do Anglicka a psi nechali bezprizorne...nasrala som sa a sla na OU,voala hygiene, na prechádzky uz len s kaserom. Po cca tyzdni som sa dozvedela za dvoch odstrelili polovnici lebo ze dohanali srnky,treti neviem kde zmizol...
Teraz plati uz aj novy zakon o cipovani psov,cize je nutne aby sa zistilo kto je majitel.
@pusinka263 ja zo psov nemám až taký strach, ale keď sa pár krát stalo, že sa k nám pridal túlavý pes (keď sme boli venčiť naše šteňa), tak keď som potrebovala toho psa odohnať, zakričala som na toho psa veľmi rázne "domov", keď som ukázala psovi, že sa nebojím a použila som rázny hlas, pes sa zatiaľ vždy odpratal...
@pusinka263 no ja to pochopit neviem. My sme záchranári s mužom, naša dcéra bude vyrastať so psami, a bude vedená k tomu, aby milovala zvierata ako živé, citiace bytosti a pripadne raz aj ona zachraňovala.. ale Rob to, čo som ti napisala, správ tlak na starostu, nech to rieši. Pokutuje majitela. Pripadne podaj podnet na RVPS a ti budú pokutovať majitela, že ich necháva zdrhnut..
@deti95060810 super, že mate psa vo voliere, určite si tam žije svoj Americký sen😂🙈 suhlasim, že pes sa nemá vonku potulovať sám, ale nie preto, že on je riziko pre okolie, ale preto, že človek je najväčšia škodná a môže takémuto psovi ublížiť😒
@pusinka263 volať ihned políciu ked vidíš psa na ulici
@lula313 určite je na mieste aby autorka okrem psov riešila aj svoju fóbiu a hlavne nezdrave vštepovanie strachu do dieťaťa. Moj syn bol napadnuty psom ked mal 4 roky a bal sa psov. Nevedela som to zniesť. Kupila som šteňa ovčiaka a hoci sa ho zo začiatku bál, neostavalo mu nič ine len to prekonať a dnes su najlepši priatelia a psov sa neboji vobec. Moja neter sa psov boji, tiež tam nebola vedena k tomu, aby ich nejako brala za priatelov a moj pes to proste neznaša a stalo sa že na ňu začal vrčať, hoci s inymi deťmi problemy nema. Proste mu vadilo, že stale ked siel okolo tak vydavala neadekvatne ťahave piskľave zvuky. Keď nie kvoli sebe, autorka by mala bezpodmienečne riešiť svoju fobiu, pretože zvyšuje šance, že jej dieťa raz bude napadnute, pretože bude neadekvatne reagovať pri zvieratach.... utekať pred nimi, jačať, revať...
@lula313 ty sa nicoho na svete nebojis? niekto sa boji pavukov, niekto psov, ini zase cojaviem lietadiel.. kazdy niecoho ineho a ked je to fobia, fakt tazko s tym zabojovat sam.. (pisem len kvoli tvojej vete, ze to nevies pochopit)
autorka by s tym mala nieco robit, ale teda len tak to nejde aby sa prestala bat..
@zuzanapjat suhlasim, najhoršie je, keď vlastne deti ničíme vlastnými fobiami
kup si antistekac (na aliexpresse za par eur), mam to odskusane na susedovom vlciakovi, stacilo parkrat pouzit a odvtedy len co ma zbada maze do budy. Ten zvuk neznasaju, malo by to hocijakeho psa zaplasit
Treba ist na Obecny urad, aby sa parkrat v rozhlase povyhrazali pokutami pre nezodpovednych majitelov, ak nezaberie, volat vzdy policiu, pes nesmie byt navolno, mame psa, ale nikdy by sme ho nenechali len tak behat a strasit ludi.
Ahoj, tak u nás je to klasika.... ráno o 4,00 som išla do práce, pes oproti, ...večer o 23,30, keď vystupujem z autobusu plno psov v obci... a čo? Nerieši sa to, minule napadol nejaký pes jedného pána a čo? Riešili majiteľa, nech zabezpečí, aby mu pes neušiel...a predsa sa to stáva. Ja som taká rázna, nebojím sa, aj keď som mala tiež podobný zážitok ako autorka... len sa to stalo bratovi pri bicyklovaní sa v detstve. Netreba sa báť, hlavu hore ;)
tak na dedine je to bezne ze si clovek necha otvorene do dvora branu a pes sa mu zacne motat po ulici alebo zdrhaju hlavne ked sa haraju feny...cloveku ktory sa psov boji je to skutocne neprijemne to verim... su nejake triky ako sa chovat voci psovi ked ide a mate z neho strach treba sa mu vraj postavit bokom a hlavne nezacat panikarit a mavat rukami kade tade
@pusinka263 bez ohladu na to, ze psy volne behaju, zacni riesit svoje fobie a aj fobie svojich deti. Ty z nich vychovas ludi, co sa budu bat zvierat. Zviera citi, ze sa ho bojis a bude sa tak spravat. Pises, ze sa bojis psov, maciek, vlastne vsetkeho, co vacsie zuby ako ty.... Naozaj to ries. Mna ako malu pohryzol pes a viackrat. Citujem moju mamu:nemala si ho drazdit a mala si mat viac rozumu. Priznavam, drazdila som ho a ked mu praskli nervy, tak ma chnapol. Kto bol na vine? Pes ci ja? Odpoved:ja. Bez dovodu pes neutoci.....
Nedá mi nereagovať. Dlhé roky som mala psov. Jedného, maximálne dvoch, rôzne plemená. Ale to, čo tu niektoré psíčkarky píšete - ani sa nečudujem, že je všeobecne v spoločnosti taký až odpor k majiteľom psov. Akože nakoniec je na vine autorka témy, lebo sa neprimerane správa? V prvom rade pes nemá čo robiť na ulici bez majiteľa. Bez diskusie. Ani keby tam bol s košíkom, ani meter pred plotom, ani keby to bola čivava. A za druhé - to kde sme, že môj pes obťažuje, dokonca vrčí na človeka??? Len preto (alebo práve preto) že sa ho ten človek bojí? Tak v prvom rade si vychovám vlastného psa, kým budem poučovať ostatných. Je krásne mať rád psov, ale preboha, ľudia sú tu prvoradí, najprv je človek, až potom pes, to je snáď jasné každému psychicky zdravému človeku.
@lenja123 nikto nedáva psa nad človeka. Ani to tu neodznelo. Situácia je taká, aká je...... na dedinách bežne - žiaľ. Celé svorky pobehujú. Ale svojou fóbiou situáciu zhoršuje a zvyšuje šance napadnutia...... ako psíčkarka by si to mala vedieť. Navyše ničí tým psychiku vlastného dieťaťa, ktoré sa tiež nebude vedieť chovať v prípade psov adekvátne.
@lenja123 suhlasim, tiez sa mi nepaci, ked niekto stavia zvierata na piedestal pred ludi a pred deti hlavne. A to mame niekolko zvierat, aj svoje deti vychovavam v laske k nim, ale nebudem im vstepovst, ze zviera je prvorade. Autorka sa boji, ok, ale je to snad jej problem, nie ze z nej niektore urobite uplne nekompetentnu, lebo ma strach zo.zvierat.
@lenja123 nemyslim, ze niekto si mysli, zeby bola na vine autorka, ale je dobre vediet ako sa spravat pri psovi aby sa jej nic nestalo.. samozrejme ze na vine je majitel psa, ale tato informacia jej pri strete nijako nepomoze, nemyslis? pes je proste zviera a sprava sa podla svojich instinktov a proste strach vyciti a moze to vyuzit.. preto jej radime aby s tym strachom nieco robila, na JEJ ochranu..
@zuzanapjat kolko matiek ale.nenauci deti sa chovat adekvatne ani len na ihrisku s detmi, zas nerieste jej vztah ku psom ako.najdolezitejaiu vec na svete
A ešte - keď sa prestane tých psov báť, tak oni sa prestanu túlať a ani ich nebude stretávať?
@lenja123 ale ved na to jej aj vacsina odpovedala co robit a na koho sa obratit.. ale myslis, ze ked sa dnes obrati na policiu, alebo na starostu, pojde to bleskovou rychlostou a bude mat pokoj? silno pochybujem.. preto je pre nu dolezite vediet ako sa zachovat nabuduce v zaujme vlastnej bezpecnosti.. a je fakt, ze evidentnym strachom.a stresom to pes moze vyhodnotit ako situaciu na utok.. uz to inak napisat neviem, je mi luto..

@prevenar ked ma ale clovek taky strach ako autorka opisuje, sprej a obusok moze skor uskodit, lebo ho nepouzije tak sebavedomo aby pes pochopil, ze je silnejsia..
@pusinka263 fakt skus popracovat na svojom strachu, ja ho sice chapem, ale treba sa ho naucit ovladat, pretoze prave ten viditelny strach moze byt na skodu.. inak ma napadlo, su to stale ti isti psi?