icon

Vráti sa zlo človeku?

15. júl 2021

Co myslíte vrati sa zlo cloveku a veriacich sa chcem opytat, ci je to normalne, ze clovek robi zle druhym a Boh odpusti to zlo..a vsetko je ok? Vsak sa vravi, ze Boh odpusti vsetko. Tak ako to je?

haley7897
15. júl 2021

@nikyball a aký by bol spravodlivý trest napríklad pre Hitlera? Smrť? Bolo by spravodlivé aby za milióny zavraždených zomrel len raz? Nieje možné ho takto potrestať viac krát. Bolo by spravodlivé ak by napríklad vrah 1 človeka dostal trest smrti "oko za oko" a mnohonásobny vrah bol potrestaný rovnako? Na toto sme žiaľ "pri krátky" a jediný spravodlivý ostáva boží súd...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
loliki
15. júl 2021

Mám taký pocit z Tvojej otázky, že Ti niekto ublížil. Mohlo to byť vedome alebo nevedome. Či je to normálne? Žiaľ, stáva sa to. V Tebe je horkosť, hnev, možno túžba po pomste, aby sa to tej osobe vrátilo (oko za oko, zub za zub). Možno Ti vadí, že tej osobe Boh odpustí. Nesúďme Boha. Boh vie, čo robí. Tvoj hnev škodí hlavne Tebe. Láska k Bohu a k ľuďom by nás mala viesť k modlitbe: Bože, odpusť im, lebo nevedia, čo činia. Modli sa za tých, ktorí Ti ublížili, žehnaj tých, ktorí ťa nenávidia. Nie je to ľahké, ale to je správna cesta.

number19
Autor odpoveď zmazal
777januska777
15. júl 2021

@number19 no ma to zmysel v tom ako som už vravela. Ze to trápenie je konečné, ze verím tomu, ze toto utrpenie už v druhom svete nebude a ze utrpenie ma naučí vnímať utrpenie druhých a viac mu rozumieť, ale v konečnom dôsledku ma to posunie k večnému šťastiu. No to zle chápeš, niekedy utrpenie jednoducho zmysel nemá. Je iné keď si človek za utrpenie moze sam, ked si to spôsobí napriklad zlou životosprávou alebo čímkoľvek iným, ale keď za to utrpenie človek nemôže? A áno také veci sa stávajú. Ideš autom a nejaký opitý blbec ta v aute zabije alebo zabije tvoje dieťa, aký to vtedy ma zmysel? V čom budem hľadať dôvod? Co by si si povedala v takom prípade?

number19
Autor odpoveď zmazal
terezka1947
15. júl 2021

Boh odpustí,keď človek úprimne ľutuje,čo urobil,robil....
Ale človeku ostávajú tresty za hriechy...a tie znášať musí.

777januska777
15. júl 2021

@number19 ja by som povedala, ze stretnem ho v druhom svete a áno aj to, ze Boh to tak chcel. Nezmensi to bolest, ktorú budem cítiť a ani čas, ktorý to budem cítiť a pochybujem, žeby som sa cítila lepsie, ale budem mat zmysel a vieru, že sa zas stretneme. Lebo keď sa clovek chce z niečoho dostať a posunúť sa v živote, tak potrebuje to vysvetlenie a uistenie, ze to bude fajn. Keby som bola ateistom a vedela by som, že to fajn nebude, ze ta smrt bola a už nikdy nestretnem toho človeka, ze som o neho navždy prišla, tak to by bolo ešte horšie a asi by som začala nenávidieť človeka, ktorý to spôsobil, lebo len vďaka nemu už nikdy nebudem mat môjho blízkeho. Osobne neverím, že existuje ateista čo by to dokázal brat chladne a realisticky. Možno existuje, ale to by musel mať veľmi nízke EQ.

number19
Autor odpoveď zmazal
haley7897
15. júl 2021

@number19 nič v zlom, ale ona písala o eq emotional intelligence

777januska777
15. júl 2021

@number19 nie ja vravím o EQ to je emocny kvocient. To je niečo úplne iné ako IQ.

number19
Autor odpoveď zmazal
number19
15. júl 2021

@777januska777 Prepac, ale tvrdit ze ateisti maju nizke EQ je podla mna velmi obmedzene.

haley7897
15. júl 2021

@number19 ved nič také nenapísala

777januska777
15. júl 2021

@number19 nechápeš. Ja vravím, že človek co dokaze chladne a realisticky ako si to ty povedala, ze si vysvetliť a spracovať velke utrpenie bez nejakého hľadanie zmyslu ma nízke EQ. Nepochopila si co som písala. Nevadí. Ja neverím, že ateisti majú nízke EQ, len skôr si myslím, ze bud sa nad životom tak do hĺbky nezamyslaju (to nevadí, nie každý sa musi) alebo ešte nezažili také skutočne veľké utrpenie.

1katus1
15. júl 2021

Keď človek oľutuje hriechy a spraví počkanie čiže určitú nápravu tak áno mali by mu byť odpustené. Ale bolo tiež povedane komu hriechy odpustite budú odpustené a komu ich zadržite budú zadržané.

krabica22
15. júl 2021

@lenkakravcova preco je chudak, taky clovek , co neveri??? Preco by som mala byt ja menej? Tak hadam, ked uz boh existuje tak sme si vsetci rovnocenni, aj ked neverime. Ja som nebola vychovana k viere, mam urcite geneticke predpoklady od svojich rodicov, nejake IQ a EQ a socialne prostredie ,ktore ma formovalo. Takze dost velkym sposobom "nemozem"za to aka som. No tak nech sa paci...nech ma teraz niekto sudi, ze spravil zo mna to, co som.

slovakboy
15. júl 2021

Ono to nie je tak ľahko: že Boh odpustí a všetko je Ok. To my by sme chceli aby ten čo robil zle bol za to potrestaný. Lebo je to spravodlivé. Oko za oko zub za zub. No ľudia ktorí spoznali Boha nepotrebujú pocit zadosťučinenia. Proti zlu treba bojovať to ano. Čo je zlo je niekedy relatívne no netreba si hovoriť že Boh to tak chce tak zlo pretrpím a nebojujem proti nemu. Zlo z pohladu dobrého človeka aj z pohladu Boha je zlo. Netreba nad tým špekulovať. Ono žiaľ v tomto svete zlo má svoje miesto pretože Boh nám dal slobodu a dal ju stvoreniu. Chceli by ste žiť vo svete v ktorom by ste nemohli urobiť nič zlé? A chceli by ste žiť vo svete v ktorom by ste nechceli urobiť nič zlé? A chceli by ste žiť vo svete v ktorom by ste sa slobodne rozhodli neurobiť nič zlé a v tejto slobode by ste žili? Cítite ten rozdiel? Nechápem to niekedy a štve má to že to tak je. Myslím to zlo. Jedine čo môžem urobiť je začať od seba. Verím že tento svet je stále vo fáze tvorenia my mame na tej tvorbe podiel. Cieľom je vytvoriť stále lepší svet s menej zlom. Vezmime si fasizmus a stalinizmus. Jeden horší ako druhý. Historici sa zhodujú a dokonca aj nemeckí, že fasizmus v tej dobe mohol poraziť len taký despotický režim ako bol stalinizmus. Jeden horší ako druhý ale z hľadiska Prozreteľnosti ak by fasizmus vyhral a nejako sa sám nezreformoval tak my Slovania by sme tu už neboli. Na druhej strane Stalin nechal zabiť milióny svojich ľudí a ďalšie zomreli za našu slobodu. Ktorú nahradila síce nesloboda ale aspoň nie vyhladzujúca. Hitler chorobný zdrogovaný narcis a Stalin paranoidný psychopat. Kresťania veria že pôvodcom zlá je hriech. A keby sme si rozobrali zlo vo fasizme a komunizme a aj to teraz ktoré je tak dôjdeme na jednotlive hriechy nie len vodcov ale aj ľudí v tých národovh. Hriešne motívy rozhodnutia a skutky. Závisť nenávisť pýcha apatia ľahostajnosť zbabelosť atd. A aj vtedy sa našli hrdinovia ktorí bojovali proti hriechu. Zachovali sa hrdinsky.

number19
Autor odpoveď zmazal
slovakboy
15. júl 2021

@krabica22 nie si chudák. A veríš. Akurát nie v to čo iní. Sloboda je v tvijim vnútri a nenechaj si ju vziať. Dobrá vôľa ešte nezaručí dobre riešenia ale je to dobrý začiatok každého rozhodnutia,

didaa
15. júl 2021

Niektoré komentáre sa vážne nedajú čítať....
Ako môže niekto pochybovať o existencii Boha?

krabica22
15. júl 2021

@slovakboy dakujem!

777januska777
15. júl 2021

@number19 nie preto, skôr preto, ze sa nezamyslaju. Nie každý sa musí a nie každý sa chce. To neznamená, ze ten co sa nezamysla je horší človek, skôr si myslím, ze je v živote vyrovnanejsi, teda občas, keď pride nejaký veľký kríž, tak asi až vtedy sa začne viac zamýšľať. To je myslím si, ze veľké plus. A to nie len ateisti ani veriaci ludia sa často nad životom nezamyslaju, tak aby si to nebrala ako nejaký útok, čo asi berieš.

slovakboy
15. júl 2021

@didaa každý pochybuje o existencii Boha. A práve my veriaci najviac. Kto neverí nemá problém. Nechcel by som aby bol niekto kritizovaný za to, že neverí v Boha. Má na to úplne právo. Nerozčuluj sa nad tými komentármi. Keine Sorge

ivana11155
15. júl 2021

Áno Boh odpustí človeku všetko zlo, ale človek musí znášať dôsledky svojho konania. Co dáš, vráti sa späť aj dobre aj zlé. A keď niekto súdi druhého, sam bude súdený bud v tej istej oblasti alebo inej. Na vlastnom živote mam párkrát odpozorovane, že v tej istej.

number19
Autor odpoveď zmazal
ivana11155
15. júl 2021

@krabica22 myslím že @lenkakravcova to myslela tak, že tým že nie si veriaca ani nebudeš mať večný život (po smrti) tak ako je zaslubene tým čo veria. Nikto ta nesudi, je to tvoje rozhodnutie či veríš alebo nie.

lenkakravcova
15. júl 2021

@krabica22 áno áno. Tu sme si rovní. ... Ale tam na druhom svete už nebudeme. Tam budú dve skupiny.
Ľudia raja/neba a ľudia pekla.

Nevyhovaraj sa. Ak by si chcela, preštudovala by si si čo je potrebné. Čítala si Korán?
Ak nie, môžeš začať. Máš ruky, máš oči, máš IQ aj EQ. Koľko si dostala, za toľko budeš súdená. Máš možnosti. Máš internet. Nemusíš si čítať modrý koník. Môžeš sa venovať vzdelávaniu sa o Bohu. Ide len o to, či chceš. A to je zvyčajne tá najväčšia prekážka. 🙂

777januska777
15. júl 2021

@number19 no mne sa nezdajú moje komentáre urážlivé ani nejaké problémové k ateistom. Podľa mňa to boli otázky skôr na telo, ale chápem, že niekoho sa asi mohli dotknúť. Aj keď neviem prečo. Mam väčšinu kamarátov ateistov a tieto otázky sa ich tiež pýtam. A zatiaľ sa nikto neurazil. Vyrovnanosť človeka sa podľa mňa pod vplyvom situácii meni. Sú ľudia viac naklonení k vyrovnanosti a pokoju a niektorí menej, nedá sa povedať, ze on je ok a on nie je, lebo za pár dní to môže byť opačne. A áno aj prílišná manipulácia viery môže spôsobovať nevyrovnanost ludi, tak ako akákoľvek manipulácia.

krabica22
15. júl 2021

@lenkakravcova toto nemozes mysliet vazne! Mam deti , rodinu atd...nemam cas ani chut na koran. No super teda...tak teda uz si ma poucila..."aj napriek vsetkemu dobru, ktore som vykonala"tak pojdem do pekla...lebo neverim....no na takuto vieru sa mozem z vysoka vy....t kazdy nech si doplni, to co chce.