Vráti sa zlo človeku?
Co myslíte vrati sa zlo cloveku a veriacich sa chcem opytat, ci je to normalne, ze clovek robi zle druhym a Boh odpusti to zlo..a vsetko je ok? Vsak sa vravi, ze Boh odpusti vsetko. Tak ako to je?
@bublinka1426 nerozumiem tak celkom tvojej odpovedi . A úplne nerozumiem tvojmu rozhorčeniu voči nám kresťanom . Čo chceš povedať tým , že sa máme lepšie ? Rovnako ako ostaní som chodila do práce ja aj manžel , rovnako vychovávame deti a šetríme na dom z vlastných . O akých výhodách konkrétne hovoríš ? A ak hovoríš o kňazoch .Tiež nechápem , veď nik nemusí byt kresťanom nasilu . Napr. Ja som kresťanka -silno veriaca , môj manžel je kresťan - nepraktizujuci . Myslíš že doma sa ani nerozprávame ? Všetko je o to rešpektovaní toho druhého a nielen vo vzťahu, ale aj všeobecne vo svete . Aj my kresťania sme len obyčajní ľudia , robíme chyby (aj horšie ako neveriaci), ale preto sme odsudzovaní viac ako iní. Mne osobne to je jedno. Môj život nezávisí od toho, čo o mne povedia ostatní. No zároveň sa snažím , aby som ľuďom okolo mna neubližovala ja, nenútim nikoho k žiadnej viere.
@bublinka1426 je rozdiel,ak si niekto vstupi do svedomia, olutuje svoj cin a ospravedlni sa. Niektore obete odpustia a nezozieraju sa dalej nenavistou. Svet je potom krajsi. A preco tak vulgarne? To je tvoj bezny slovnik?
@lenkakravcova 1a. Aby to bolo prijateľné aj pre mňa: V Koráne sa píše.... Ale porovnaj to s tým, čo hlásal Árius, kopírujem z wikipédie, aby to nebolo z katolíckej stránky: "Arius vystúpil v teologických diskusiách s názorom, že pred stvorením sveta stvoril Boh-Otec Krista ako prostredníka medzi sebou a tvorstvom a že teda obaja nie sú rovnakej podstaty." Korán z môjho pohľadu preto neprišiel s ničím novým. Táto myšlienka tu bola už zopár storočí a preto ju neprisudzujem Bohu, ale Ariusovi. ("Boh v Koráne tvrdí")
1b. Citáty zo Sz a Nz hovoria o tom, že človek žijúci na zemi nemôže ľudskými očami vidieť Boha. Pre nás tu je Boh neviditeľný, až v nebi Ho môžeme vidieť.
2. Súhlasím, že Ježiš ako Mesiáš konal skutky z poverenia Božieho a tým nám priblížil Zakon, vysvetlil, že Zákon je láska k Bohu a blížnemu, nie oko za oko... Preto už nemá platiť spomínaná krutosť, veď pre tvrdosť vášho srdca Mojžiš dovolil prepúšťanie manželiek... Nové prikázanie vám dávam, milujte sa navzájom, ako som ja miloval vás. Ježiš priniesol odpustenie, milosrdenstvo a lásku. Nie pomstu a trest smrti. Neodsúdil cudzoložnicu, ale povedal: Kto je z vás bez hriechu, nech prvý hodí kameňom. Žena, nikto ťa neodsúdil? Choď a už viac nehreš.
3. Áno, to je OK. Ale to, že ma/ nás Boh až tak miluje, že kvôli nám sa stane človekom... táto myšlienka už toľkokrát odznela, až sme si na to zvykli, ale mnohí stále nepochopili... až tak Boh miloval svet, že poslal svojho jednorodeného Syna, aby ľudí spasil, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život... Táto myšlienka je v kresťanstve, nenájdem ju v judaizme (len prísľub Mesiáša) a nenájdem ju ani v islame. Môj/náš Boh je milujúci Boh, odpúšťajúci, milosrdný, nechce smrť hriešnika.
Ak: Stinaju sa hlavy v prípade trestu smrti za vraždu a v prípade cudzoložstva. - kam sa dostane duša vraha a cudzoložníka???
@rebekakotulka vobec si ma nepochopila, si taky isty clovek ako ateista co ma tiez hodnoty v zivote. ja som pisala len o cirkvi.
@leuchtturm ospravedlnujem sa ale prave mam asi ''odbobie''kedy prave veriaci kamarati ukazuju pravy tvar, som sklamana a smutna, ospraveldnujem sa za slovnik.
@leuchtturm lenze osobne poznam par ludi, co sa schovava za vieru a tvaria ako milujuci par, a pritom sa navzajom klamu :( a to je smutne.
@loliki Ja poznám čo hľadal Arius.
On pochádzal z vetvy, ktorá nasledovala Ježišové učenie. Jeho učenie považujem za správne. On taktiež tvrdil, že príde Tešiteľ, ktoreho Ježiš ohlasoval. Proroka Muhammada sa však už nedožil.
Keď si pozrieš tu problematiku, tak dogma o trojici bola prijatá na Nicejskom koncile, hlasovaním. Niektorí biskupi a kňazi boli proti, medzi nimi aj Arian, ktorých následne po odhlasovaní cirkev ktorá sa odklonila od učenia Ježiša, vyhnala a prenasledovala.
1b ak je Boh neviditeľný, a nemôžeme ho vidieť, nemohol ním byť Ježiš ako to hlása dogma o trojici (ktorú uznáva väčšina kresťanov). Z logiky veci sa ti vylučuje:
- a Ježiš je Boh
- b Boha nikto živý nemôže vidieť
Teda ľudia ak by bol Ježiš Boh, by ho mohli vidieť iba mŕtvi.
2. Ježiš nezrušil rozvod. Len ho upravil. Hovoril, že je povolený iba v prípade cudzoložstva manžela alebo manželky. V opačnom prípade ide o cudzoložstvo ako také ak sa rozvádza z iného dôvodu.
Mt 5,32
Ja vám však hovorím: Každý, kto prepustí svoju manželku — okrem dôvodu smilstva —, vystavuje ju cudzoložstvu, a kto by sa oženil s prepustenou, cudzoloží.
3. Boh miloval človeka až tak, že spáchal ako Boh samovraždu? (Ak uvažujeme že Ježiš je Boh) alebo až tak že nechal zavraždiť nevinného ? (Ak uvažujeme o tom, že Ježiš nie je Boh).
Však to nie je spravodlivé. A Boh je Spravodlivý.
Boh povedal: Dt 24,16
Nech netrestajú otcov smrťou pre synov a ani synov nech netrestajú smrťou pre otcov. Nech je každý usmrtený za vlastný hriech!
A také veci, že nechce smer hriešnika..to by neprikazal toto: Ex 32,27
On im povedal: „Toto hovorí Hospodin, Boh Izraela: ‚Nech si každý pripáše meč na bedrá. Prejdite po tábore od jednej brány k druhej a nech každý zabije svojho brata, každý svojho priateľa a každý svojho príbuzného.‘“
Čo sa týka toho kam sa dostane vrah alebo cudzoloznik po smrti - jeho duša sa postaví pred Posledný súd Boží. A Boh už rozhodne. Spravodlivo.
@bublinka1426 lenže Cirkev nie je žiadna sekta . Áno , uznávam , deju sa v nej veci, za ktoré by sme sa mali hanbiť . Ale zato všeobecne Cirkev nemôže. Zato zodpovedá každý veriaci sám . A sú aj mnohé dobre veci , za ktorými stojí . Napríklad vzdelanie, zdravie , pomoc núdznym a mnoho dalších vecí. Rozumiem , ak si sa strela s nepochopením, pohoršením , zlom od nejakého kresťana , ale to neznamená, že celá Cirkev je zlá . Prajem ti , aby si sa stretala aj s tými, ktorí ti to dokážu . Prajem pekný zvyšok víkendu 🙂
@bublinka1426 veriaci aj neveriaci maju jedneho spolocneho menovatela a to, ze su uplne obycajni ludia so vsetkymi svojimi chybami. Preco ocakavas od veriacich nieco viac ako od neveriacich?
@leuchtturm lebo sa schovavaju za vieru a pachaju zlo.
@bublinka1426 to robi vela ludi. Odmysli si nabozenstvo a ber ich ako beznych ludi. Ved to aj su.
@beata_k nie, ze nam tu teraz budes vodu kazat 😂
@lenkakravcova Opakujem: Ariusove názory sa objavili v Koráne.
Je tiež zaujímavé, ako sa stal Mohamed prorokom, ale to je na dlhšie. Nicejský koncil bol odpoveďou na arianizmus.
1b, Boží Syn sa stal človekom, lebo je prisľúbený Mesiáš. Videli telo človeka, nie Jeho dušu, ducha. Ak veríš, že Ježiš prisľúbil Tešiteľa, prečo neveríš všetkému, čo povedal ( aj o sebe a o Bohu) ?
2. Písala som to z iného dôvodu. Ježiš nechcel smrť cudzoložnice, nechce trest smrti. Vy však vrahov a cudzoložníkov trestáte smrťou. O tom som hovorila, že prišiel vysvetliť Zákon LÁSKY. Nové prikázanie vám dávam, milujte sa navzájom, ako som ja miloval vás. Ježiš priniesol odpustenie, milosrdenstvo a lásku. Nie pomstu a trest smrti.
Ak zabijú vraha, tak sa asi v pekle potešia, nie? Tak komu robíte radosť, Bohu či diablovi?
3. Keď Ježiš zomrel na kríži nespáchal samovraždu, ale bol zavraždený.
Prijímaš Ježiša ako proroka a Mesiáša. V čom je podľa Teba úloha Mesiáša?
Prečo mal prísť Mesiáš - Spasiteľ? Ako nám mal získať spásu? Kríž je znakom spásy, lebo na ňom zomrel Spasiteľ sveta. Pre Teba prorok Ježiš. Prijal ľudské telo, utrpenie a smrť, obetoval sa za nás z lásky k nám. Ak nepochopíš Jeho lásku, vlastne neviem, čo si pochopila. Áno, Boh je spravodlivý, preto za hriechy bolo treba priniesť veľkú obetu. Ale Boh je milosrdný a trest za naše hriechy vzal na seba. On zaplatil náš dlh. Nie Mojžiš, nie Mohamed, nie Arius, nikto z ľudí by to nedokázal. Lebo, čo môžeš obetovať Ty, ja, ktokoľvek Bohu, čo by si predtým nedostala od Boha? Božia spravodlivosť vo mne vyvoláva obdiv a strach, ale Jeho milosrdenstvo vo mne vyvoláva vďaku a lásku.
4. Myslím, že sme si celkom pekne popísali. Teší ma, že cituješ Starý zákon, občas aj Nový. Mám ozaj podozrenie až presvedčenie, že Mohameda vychovali a prichystali na jeho poslanie vyznavači arianizmu, ktorí veľmi dobre poznali Starý i Nový zákon, ale Ježiša neuctievali ako Božieho Syna a chceli bojovať proti kresťanom. Teraz na tom už nič nezmením. Mne Korán nič nové a lepšie neponúkol. Ani lepšieho Boha alebo aspoň predstavu o Bohu, ani viac lásky alebo lepší vzťah k blížnym. Tá tvrdosť a krutosť skrývaná za spravodlivosť je nepochopením Ježišovho učenia. Ale som si istá, že aj v islamskom náboženstve je veľa dobrých ľudí.
@loliki
Opakovať môžeš ale nie je to pravda.
Ak pravda bola zjavná od začiatku z tak existovali od začiatku aj ľudia z ktori šli po tejto ceste.
Arian bol jeden z tých, ktorí nasledovali skutočne Mesiáša Ježiša.
Nicejsky koncil anti hlasovanie a tvorba dogmy hovorí sama o sebe to, že v tej dobe v tom mali už pekný zmätok keď museli hlasovať.
1a verím čo Ježiš hovoril - hovoril v metaforach. Biblia opisuje mnoho božích synov. Keď si zadas boží synovia vo vyhľadávaní Biblie nájdeš aj takéto:
Jób 2,1
Jedného dňa, keď Boží synovia predstúpili pred Hospodina, prišiel medzi nich aj satan, aby sa ukázal Hospodinovi
Ježiš bol boží syn v zmysle v ktorom to aj sám povedal: že každý kto plní Zákon je boží syn..
Aj jeho učeníci to opakovali: Rim 8,14
Lebo všetci, ktorých vedie Boží Duch, sú Boží Synovia.
2. Ježiš hovoril, že cudzoloznik ani vrah ani klamár ani modlosluzobnik atď nevstúpi do neba/raja. Tým pádom bude na mieste ktoré opisoval ako plač, bolesť, oheň a škrípanie zubami. Naveky. Večne. To mi príde ako brutálny trest. V islame je možnosť prinlutosti a pozemkom potrestaní, že daný hriech bude Bohom odpustené a daný človek sa dostane do raja.
3. Ak Ježiš vedel že ho zabijú, a šiel do toho, tak spáchal samovraždu. Keď viem že ma na diaľnici prejde auto, tak sa tam netrepem.
Úlohu Mesiáša má Ježiš ešte len pred sebou. Podľa islamu a aj apokalypsy príde ako jazdec s vojskom, všetko podrobi Bohu (bude to trochu brutálne jedna tretina ľudí na Zemi padne) a potom bude na Zemi kraľovať až do Posledného Božieho súdu.
Mesiáš znamená Pomazany alebo Vybraný spomedzi ľudí za ich vládcu. Neznamena to spasiteľ. To je len kresťanský výklad. Židia do dnes očakávajú príchod muža, proroka, ktorý nastolí nový Jeruzalem (tj bude vladár a zjednotitel).
Čo sa týka spásy Boh aj v Biblii hovorí: Iz 43,11
Ja som Hospodin a okrem mňa niet spasiteľa.
Hospodin sa prekladá ako JHVH v hebrejčine, Allah v arabčine (kresťania v Arabii používajú toto označenie aj v Biblii).
Ježiš hovoril o Tesitelovi, ktorý prinesie a upevní Zákon a ktorý príde až keď Ježiš odíde (až neskôr po ňom) A tak tu dnes máme Korán ako celý zákon od Boha pre ľudí, kde Boh hovorí, že jediným náboženstvom ktoré nám dal a ktoré prijme je pre dnešnú dobu islam.
To s tým hriechom je blbosť. Boh nezabije sám seba (alebo nevinného človeka) aby odpustil hriešnikovi. Ak by tak robil, je sám ohraničený podmienkou a nedokáže sám len tak odpustiť, nie je Vsemocny. Boh odpustí komu chce a čo chce podľa svojho uváženia. Nepotrebuje pre to nikoho zabíjať. Boh nie je ako boh Aztekov, nevyžaduje ľudské či iné obete.
Tak ako vyžadoval poslušnosť od Abraháma a následne jeho syna nenechal obetovať, tak vyžadoval poslušnosť aj od Mesiáša Ježiša, a následne ho zázračne zachránil.
🙂 tak všade sú dobrí ľudia. Aj v judaizmu, aj v kresťanstve, aj v islame. A všade sú aj zlí.
Pointa je skôr aby sme sa dopracovali k pravde. 🙂
@lenkakravcova
Nechcem sa s Tebou hádať ani Ťa nasilu presviedčať. Snažila som sa napísať svoje stanovisko a pohľad na obe náboženstvá.
Nechcem, aby to vyznelo ako kritika. Tvoje argumenty mi potvrdzujú názor, že v islame sú pomiešané prvky judaizmu, kresťanstva a arianizmu. Nič nové pod slnkom.
Ježišovo učenie berieš tak, že učí v metaforach, ale iné citáty v Biblii, napr. aj Apokalypsu berieš doslovne.
Aj v Ježišovej dobe boli zelóti, bojovníci, ktorí sa chceli vzbúriť proti Rímu, očakávali, že Ježiš zorganizuje armádu, čakali na povel... ale Ježiš to tak nechcel. Obetoval sa za nás, to nepleť so samovraždou. Boh nezabil sám seba. Ježiš vstal z mŕtvych. Je Všemohúci. Má moc nad životom i smrťou.
Ja som Hospodin a okrem mňa niet spasiteľa. ! Nečakaj spásu od iného.
Pointa je skôr aby sme sa dopracovali k pravde. 🙂
To je krásna veta a úprimne Ti to prajem.
@loliki Apokalypsu neberiem doslovne 🙂 (iba sa to v tomto zhoduje s hádismi, ktoré v islame máme, a ktoré dotvárajú bližšie informácie, ako tá apokalypsa vlastne bude prebiehať (to čo v kresťanstve chýba) - Boh dal prorokovi malé a veľké znaky jej príchodu, a mnohé sa už naplnili).
Ježiš sa neobetoval. Chytili ho. Podľa vášho náboženstva, ho zradil ho Judáš, ktorý podľa vás sa smaží v pekle (miesto toho by mal byť v raji, keďže len vďaka nemu sa vy podľa vášho náboženstva dostanete do neba - taký paradox).
Ježiš bol vzkriesený 🙂 (podľa Biblie nevstal sám):
Sk 2,32 Tohto Ježiša Boh vzkriesil a svedkami toho sme my všetci.
Ježiš by bez Boha, ktorý ho vzkriesil, nič nezmohol., ako sám hovoril: všetko mal od neho, všetko dostal robiť príkazom:
Jn 10,18 Taký príkaz som dostal od svojho Otca.“
((Boh nedostáva príkazy))
Boh je Vševediaci, Ježiš nie je (je iba človek):
Mk 13,32 "O tom dni alebo hodine však nevie nikto — ani anjeli v nebi, ani Syn, iba Otec."
Nápodobne 🙂 Koho Boh chce správne usmerniť, otvorí jeho hruď voči islamu. (Vznešený Korán, 10:125)
Trošku ti zhrniem pohľad z jednej knihy- tuším Život po smrti...Boh odpúšťa, pretože nás nekonečne miluje, tak ako aj my svojím deťom odpustíme, nech urobia čokoľvek. Ak však veríš v Boha a život po smrti, tak ty sama sebe neodpustíš, a budeš cítiť každú krivdu, aj bolesť a stav človeka, ktorému si svojím zlom ublížil, a to bude pre teba peklo, pretože tam to nebudeš môcť odčiniť. Zdá sa ná to na tomto svete nespravodlivé, ale ver tomu, že si to ten človek raz odpyká. Smrť je vlastne len ďalšia dimenzia duše, v ktorej nieje ohraničenie miesta, veku, času, a duša si to všetko zo sebou nesie.
Mne sa páčilo jedno také vysvetlenie,ešte ako sme boli deti.
Dieťa sa hrá so zapalkami. Rodičia ho vždy upozorňujú,nerob to,je to zle...ale dieťa ich nepočúva.
Raz podpáli dom.
Príde s plačom k rodičom,ľutuje to.
Rodičia odpustia,veď je to ich dieťa,vidia,že ho to mrzí....
Lenže....prídu následky,kt.dieta cíti.
Keďže musia kúpiť nový dom,je menej peňazí na a hračky,výlety,atď.
Je to detský podané vysvetlenie ako to je s našimi hriechu a ľútosťou,aj odpustením.
Odpustené je,následky ostávajú...musíme tresty za hriechy odpykať.
@katkati Boh nestvoril zlo. Zlo-choroby, nenávisť je od diabla, ľudia nadávajú na Boha, ale zlo robia oni, nie Boh.a to diabla teší, a rozmáha sa. V raji predsa ani choroba, ani smrť nebola, len diabol chce byť mocnejší ako Boh, a žiaľ, v dnešnej dobe sa mu darí.a prečo zomierajú nevinné deti? To je ťažká otázka, pre naše chápanie nevysvetliteľná, ale minule som niečo čítala, a tam to bolo pekne napísané, Boh už nechce vidieť, ako sa trápi, tak si ho berie do raja. Je to ťažké, každá strata milovaného je ťažká, ale všetci vieme, že na svete sme na to, aby sme sa naučili láske, alebo aby sme jej naučili niekoho iného.
@zontik Ja niečo o viere viem. Až do dospelosti som povinné musela kvôli rodičom absolvovať skoro všetko, čo viera a náboženstvo prikazuje. Ale už keď som nemusela a malá "vlastný rozum" a názor, pochopila som, že nemôžem veriť v niečo, o čom som cele detsvo počúvala, že je všemohúce, že vidí, počuje všetko čo robíme, ono to rozhoduje, čo s nami bude, je dobrotive a na druhej strane toľko nešťastia a utrpenia.
@katkati ja ťa nepresviedčam.všeovecne vieme, že je dobro a zlo, dobro od Boha, zlo od diabla- anjela, ktorý sa chcel rovnať Bohu.ako bolo vyššie spomenuté, čo ľudia čakajú, že do každého zlého na počkanie udrie blesk? Zlo plodí len ďalšie zlo, a láska plodí lásku, ale ľudia sú tak pyšní, že radšej budú nenávidieť iných a nadávať na všetko, ale sami od seba neurobia aby sa to zmenilo.a Boha potrebujú, len keď majú starosť, inak naňho nadávajú, a neexistuje, tak prečo otázky, ako to Boh dopustí, veď keď v niečo neverím, tak na to nenadávam, nespolieham na to

@beata_k no,je to možné,že sa tam stretneme😀
Ale aby som ťa neuviedla do omylu,ja veriaca som.