Výchova psa
Dobrý deň ,mám otázku na každého majitelka psíka.
Mám šteniatko a má menší problém s Ľudmi. Avšak musím podotknúť ,že nejde o to ,že by môj pes nemal rad ľudí ,práve naopak, miluje ich.
Lenže v tom je ten problém. Je to veľké plemeno ,takže mi nevadí ,že “miluje” každého ,som rada ,že je priateľská. Má 4 mesiace.
No ale problém je v tom ,že ju potrebujem odnaučiť ,že nesmie chodiť za inými ľudmi. Nemôžem ju pustiť z voditka inak ide za prvým človekom ,ktorého uvidí. Takže sa snažím aby ju nehladkali cudzí ľudia ,ale úprimne už som nahnevaná ,pretože sa snažím niektorým ľuďom vysvetlit ,že mi to je ľúto ,ale nesmú ju hladkať ,no oni majú svoj názor a zo slovami “je to len šteňa ,chce sa maznať” nedbajú na moje slová a hladkajú ju.
Mala som nemeckého ovčiaka ,bola v rodinnom dome ,bola naučená ,že musí strážiť dom a tak nemala rada ľudí a ani psov ,čo mne osobne nevadilo ,pretože som vedela ,že nikam neutečie ,bude stále pri mne. Lenže tato moja potvora je úplný protiklad a ja ju potrebujem naučiť ,že za cudzími ľudmi nemôže chodiť ,nemáte prosím nejakú radu ?
Pretože ,moja snaha povedať ľuďom ,že ju nesmú hladkať bola márna ,pretože podľa nich je to šteňa a potrebuje lásku. Áno potrebuje ,ale nie od nich na to ma mňa a takto ma nebude poslúchať. Neviem či je problém vo mne a musím byt trpezlivá alebo sú niektorý ľudia naozaj nechápavý.
Vopred ďakujem za radu a nechápte ma zle, som rada ,že môj pes je sociálny typ, ale takto nemám istotu a nemôžem ju pustiť ,aby sa vybehla.
@jankaovecka áno dakujem ! Pokúsim sa takto ,a postupne ju budem púšťať a skúšať ju privolať ,hlavne najprv v oblastiach kde budeme sami a postupne aj medzi ľudmi. Skúsim ísť na to postupne ,pretože ona chodila bez voditka asi do 3 mesiaca a iba zamnou ,vzdy pribehla ,ale asi v polke 3 mesiaca sa rozhodla ,že iný ľudia ju pohladkajú keď pribehne a tu sa rozhodla ,že si pôjde za nimi.
Americký vlčiak.
@estrella5 moc dakujem !! ☺️☺️Áno to už robím ,mám pamlsok vo vrecku napríklad ,dám jej povel ,no nemám v ruke pamlsok ,je schovaný a keď ho splní dám jej ho. Niekedy len prázdnu ruku ,pretože ju nechcem prepchavať hlúposťami ,nemusí zjesť zas 1kg za deň.
Pokúsim sa takto sťažovať prostredie a dúfať ,že aj vyrastie z niektorých vecí. Úprimne niekedy keď pozerám na ľudí ako ju hladkajú a ona ma z toho úprimnú radosť tak sa teším ,že sa nemusím báť ,že sa niečo stane. Ale stále ma hnevajú ľudia ,ktorý len tam pribehnú a robia si čo chcú.
Áno niektoré povely sú nepotrebné ,ale ajtak potešia. No skúsim pekne to privolanie a budem len veriť. Dám tomu čas nič iné mi nezostáva. 😌ešte raz dakujem za radu. 😊
@jankaovecka k tým chybám ,áno to iz som sa z niektorých ponaučila. Ale ešte to bude dlha cesta ,plná tŕnia ,ale tak musím počkať. Zameriě sa na privolávačkua potom na zvyšok ,skúsim určiť priority a povely ,ktoré sú skôr len pre moje pobavenie ako zaštekaj, budem učiť až ,keď sa naučí to dôležité. A ešte ak sa môžem spýtať ,keď som ju učila povel lahni ,vzdy som sa predklonila a praom ukázala na zem ,neviete mi poradiť ako ju to naučiť aj bez toho ? Toto je asi taký druhý kameň úrazu. Moc dakujem ,skúsim to pekne postupne s ňou.
@natynatt prosim ta, v psoch sa vyznam myslim velmi slusne, ale americky vlciak🤔... pod fci to nie je, ujo googel mi nepomaha, daj sem nejaky link. Jedine ma napada BSO, alebo aj ine ovciaky, ale 60kg v dospelosti?
@natynatt povel lahni som tiez tak ucila ze najprv s posunkom. To je v pohode, pes si to pekne zafixuje. Ja som praveze neskor vyuzivala len ten posunok, bez slova. Mne to tak viac vyhovovalo. Bez toho sa to tiez lahko nauci, len to chce cas.
@natynatt pridam sa este, ja si myslim, ze nech si ju ludia len hladkaju. Nesilila by som, ona ked trocha dospeje a povyrastie uz za nou chodit nebudu. Len by som dbala na to aby neskakala. Hladkat sa bude, len ked bude mat vsetky styri na zemi. Inak nie.
@natynatt nie je začo. ako som písala chápem ťa, ale.. 🙂 a viem, že si otázku s lahnutím neadresovala mne, ale skúsim aj tu poradiť, ak nevadí 🙂 .. pes veľmi vníma náš postoj tela, gestá, atď. ktoré robíme.. zafixuje sa na to.. treba to postupne odbúrať.. napr. keď psa učím otočku - úplne na začiatku moja ruka úplne kopíruje kruh (s hračkou, pamlskom, aby bol pes "nútený" sa otočiť ako chcem), následne keď už chápe čo od neho chcem prestávam mať v ruke "lákadlo" a kruh kopírujem len rukou.. a potom už treba len odbúrať to gesto - najskôr dám ruku vyššie a kopírujem cely kruh, potom naznačím menší kruh, a menší, a menší, a bližšie pri svojom tele, a eeešte menší, atď.. až nakoniec neukazujem nič a zostane len slovný povel.. vždy to treba pomaly odbúravať.. teda za predpokladu, že gesto nechceš. niekedy je výhodné naučiť aj na gesto. pri niektorých "zbytočných" poveloch je to gesto dokonca žiadúce. a ono aj pri základnych poveloch v prípade staroby a ohluchnutia ako by si našla 🙂 ale ak chceš bez gesta, tak ako som písala vyššie. postupne.. ono postupne ako keby sťažovat podmienky je dôležité pri všetkom.
@jankaovecka keď napíšete do googlu american wolfdog mali by ste to nájsť a ak nie pošlem foto alebo link
@natynatt american wolfdog😱😱😱😱 tak tohoto som sa obavala!
Ak sa mozem spytat, kde ste k nemu prisli??? A mate naozaj to co ste chceli? Zo Slovenska?
@jankaovecka dobre ďakujem
@jankaovecka no skúsim teda ,moc ďakujem za radu
@jankaovecka náhodou je to naozaj zlatíčko trafené u nej jedine čoho sa treba báť sú pazúry😅
@jankaovecka áno ,zo Slovenska ,jeden pán mal šteniatka ,on si vlastne doviezol z Ameriky dvoch a predával šteniatka ,úprimne som to na Slovensku hľadala asi rok ,ale nikto nič a už som začala pochybovať ,že by zo na Slovensku niekto mal ,ale tak v jeden deň kedy som to už chcela vzdať som nasla inzerát a povedali si ,že to je láska na prvý pohlad a rozhodne neľutujem.
Ak ho mate zo SR tak vas dufam niekto poriadne podviedol. A je to velmi pravdepodobne. Zohnat origos wolfdoga z usa bude problem, ver mi. A nehnevaj sa, ale s tvojimi schopnostami, ktore mas, jeho vychovu nezvladnes! Teda za predpokladu ze by to bol naozaj krizenec vlka. Netusim ake su pohnutky ludi chciet priamych krizencov vlka..
Zrejme mas krizenca s husky alebo CSV. a bud za to rada. Naozajstny wolfdog nepatri vo vacsine do rodin. Ak by si mala krizenca toho csv alebo huskyho tak na vodenie na volno bez voditka uz teraz zabudni!
@natynatt prepac este si rypnem - to by ti naozaj nestacil csv? Ten je komplikovany az moc. A netusim preco si vy, neskuseny psickari, ktori nemaju ani len zaklady chcete kupit nie csv, ale rovno wolfdoda😈
Na youtube su videa o naucani psikov na vselico - ci v slovencine, ci v anglictine. Moje oblubene napriklad je slovensky kanal: Ako so psom? a v anglicine tento: Zak George’s Dog Training Revolution Venuje sa vseliakym trampotam so steniatkami, ma tam perfektne navody ako vychovavat psikov. Resp. daju sa najst aj take kurzy, kde prides so psikom a povediati ako na to...
@jankaovecka mno ,ono ľudí zrejme na tom láka ta majestátnosť alebo priamo ten pocit ,že majú doma “vlka”. Mne osobne sa páči vzhľad vlka to áno ,ale tiež si uvedomujem ,že to nieje len tak. Mno videla som matku a aj otca úprimne boli prekrásny ,matku mám strel uloženú v telefóne ,taká vlčica a otec podobný až na to ,že bol cely čierny to bol jediný rozdiel. Aj keby je prekrásna a ja som rada, že ju mám aj keby to nebolo to, stále to bude moja kamarátka na naozaj dlhu dobu.
@jankaovecka a keď už Vám mám odpovedať na všetko a znovu to poviem ,ja som vyrastala medzi psami a úprimne iba medzi veľkými. Bordodoga ,stredoaziat, brazílska fila ,nemecky ovčiak ,Stanford ,pidbull ..takisto sme mali aj malé psíky ..je moja voľba čo chcem ,nikdy by som si nezobrala psa o ktorom nemám nič naštudované ,ja som si všetko peclovo preštudovala keď som sa rozhodla ,že ju chcem. Vedela som do čoho idem.
podla mna uplne ju zmenit nemozes, alebo by si mala respektovat povahu, bude len tym trpiet, alebo este aj moze jej prepnut. V dnesnej dobe je podla mna ok, ak ti psi su predsa socialnejsi a menej nebezpecni pre ludi, nie? Ked zostarne, tak jednoducho nebude chodit za kazdym clovekom, ale robit z toho dramu, neviem, ci respektujes taky prirodzeny vyvoj psa. Su na to rozne nazory. Ale osobne by som nic nelamala. Vsetky problemy sa robia takymto tlakom. Ucim ju to postupne, ako dieta, psychologicky a respektujem vyvoj aj jej vek. Skracujem napr. postupne cas hladkania, socializacie, urcite z toho nerobim dramu. Ze nie, nie, nie.
@jumama dakujem moc !! Ako na to že ma 4 mesiace som si ju naučila dosť ,bez videí alebo pomoci ,ako hovorim psikov som mala ,skôr mi išlo o to ,jej utekanie ,ale tak budem musieť ísť postupne a s trpezlivosťou ,predsa len sa chce hrať. Ale moc Vám dakujem určite sa na to pozriem
@taskataska steniatko to hladkanie potrebuje prirodzene k vyvoju, aj od cudzich, tento vek nikdy nicim nenahradis. Jasne ze okrem toho sa pes cvici, riesi pohyb do umoru, zaujimave veci, povely, necham stenatu aj urcity cas. O tom to je aby z neho psychologicky zdravy jedinec.
@natynatt tá stopovacka nie je zlý nápad. Pes musí pochopiť že ťa na voľno musí posluchnut vždy nie len keď sa to hodí jemu. Skús sa aj s niekym dohodnúť že bude čakať za rohom dajte si nejaký signál, maj ju pustenu na stopvacke a aj pamlsky a snaž sa aby ten človek prešiel popri tebe a ona posluchala. Obchádzať vás nebude nik
@fem áno to viem že to potrebuje a nehnevám ma to tak ako skôr to ,že sa ľudia nespýtajú. Ja som naučená ,že spýtať sa musím ,neviem čo je to za psíka a hlavne keď človek príde pomali mám jej možnosť povedať že ai musí sadnúť a čakať aby ju pohladkanie a zvykla si ,že nesmie skákať ,ale keď sa k nej nahrnú a ja nemám možnosť povedať len jedno slovo ,lebo už ju hladkania ona poskakuje z radosti ,tak ma to vie nahnevať ,pretože ta moja snaha ide ta tam.
@marsmykkok to je dobrý nápad naozaj ,skúsim aj toto praktikovať ,zacnem pekne znovu a toto skúsim keď už bude trochu poslúchať. Moc dakujem
@natynatt musis byt trpezliva, tlakom a hnevom, u psa nevyriesis tie veci, bud len ho izolujes, ako dospeleho nebudes ani podstate poznat, co je zac, nebudes mu moct tak doverovat. My sme mali rodezskeho, neskutocne socialny, zlatucky pes, ale ked trebalo, tak odhalil aj zlodeja, vylakal, toho sa nemusis bat. Najlepsie co mozes urobit v detstve ho proste ucit co najviac na take vsetky mozne socialne situacie vplyvy, deti, vytahovat maso z vidlicky 🙂, aby bol jemny, cokolvek, to toto stena bavi. Neznamena, ze nebude citit nebezpecenstvo alebo nepohana ti aj srnu v lese. Instinkty su instinkty. T detstvo je na t psychologicke zdravie nenahraditelne obdobie. Ozaj mu treba aj cas, kde ste sami dvaja a vela pohybu v lese. Teraz mame maleho psa, ale rozne hry som vymyslala od mala, od stopovania, po skryvanie a presne povely musi ovladat to ano. Napr. aj jemne nieco podobne sme pouzivali, ked bolo dieta, situacia s clovekom. Pochopit situaciu a cas, potom povedat povel a ovladat by si ho mala ty, voditkom. To uz treba odhadnut situacne. Po prvom poveli, co myslis vazne, ty ho riadis, necakas , ze v takych rozrusujich situaciach pes ma pocuvat sam. Najprv ho ucime, napr. jemne, potom pod. Este bude s tebou sediet, ked sa budes rozprvat s ludmi. Najlepsie, co sme pre nasho psa teraz spravili, ze som sa zacala s kazdym rozpravat, a ten pes sa upokojil, cakal a sedel. CIm viac ho bude izolovat, tak bude besnejsi. On sa musi naucit , ze je to normalne stretavat sa s ludmi, hocijake situacie, bicykel, skate, kolobezka plus vela casu samy , pohyb, volnost.
@natynatt rozpravat povely pozitivne, nie negativne, ako napr. neskac. Ked ho niekto hladka, povedz Jemne, ak skace, tak povedz Pod alebo ako si pisala, ze sadni, ale ked vidis, ze radsej chces ist, tak radsej ist prec a skratit to, a voditkom potiahnut psa. Psy negativne povely nerozumeju, rozumeju ale oni cakaju vzdy na povel, co maju robit. Napr. ak pes brese, nehovorim mu nebres, alebo ticho. Ale poviem mu ku mne. Alebo mu dam povel, kde ho dam prec z tej situacie. Pokial mu dookola rozpravam ticho , tak nic, cize zavolam k sebe, pripadne mu poviem pelech , miesto a pod.

@jankaovecka moc ďakujem pokúsim sa. Americký vlčiak. Taká potvora ma vlastný rozum ,nieje hlúpa aj keď je to moje tupelko😄 neurážam sa to nie ,cením si každej rady ,ja sa skôr snažím vysvetliť, že nechcem aby chodila za inými ľudmi a dožadovala sa pozornosti a aby ju ľudia hladkali kým sa nepýtajú. Mna tak učili ,nesmiem pohladkať psíka kým sa nespýtam. To ma asi aj najviac hnevá. Keď ju mám na vodítku a prídu ľudia ,vie že si musí sadnúť a počkať a až potom sa môže hladkať. Ale presne toto mi kazia ľudia ,ktorý sa za ňou len rozbehnú a okamžite sa mojkajú. To čo ja sa ju snažím naučiť ,že musí čakať ,oni ju odnaučiť tým ,že ona ako sa teší a skáče ,okamžite ju hladkajú a hovoria aké to je dobré dievča. A ja si môžem hlasivky vykričať keď sa ju snažím naučiť ,že skákať nesmie a musí pekne čakať. Pretože keď bude staršia a príde k nej dieta a skoci naň take hovado ,boh mi pomáhaj. Áno len sa tešila ,ale ajtak. Dúfam ,že chápete ,prečo nejsom nadšená z toho náhleho hladkania.