icon

Výhody a nevýhody vodičáku na automat

3. apr 2025

Je tu niekto kto si robil vodičák výlučne na automat? Neoľutovali ste to časom?

Z každej strany počúvam že je to hlúposť, avšak viem že by mi to uľahčilo šoférovanie keďže to bude pre mňa skor nutnosť ako nejaká vášeň 😁

Naozaj je to taký diametralny rozdiel automat / manuál?

a_alexandra_a
3. apr 2025

@denkabemommy ja nehovorím, že niekto ešte potrebuje manual, ja hovorím o tom, že je naivné až hlúpe tvrdiť, že dotyčné nikto nikdy a žiadna situacia nedonúti sadnúť za manual. Nikdy sa nedá predpokladať, čo život prinesie. Niektore sa tu tvária, ako keby boli manuálne prevodovky z doby kamennej a niečo absolútne podradné

beata_k
3. apr 2025

Je to dost diametralny rozdiel. Ja viem, aj aj. A tak ti poviem ak vies manual, tak na automate sa naucis asi za 15 minut. Ale ak vies iba automat, tak na manuale rovno zamkni auto bo sa ani zmiesta nepohnes. Nuz, vyber si 🤷

spolocenskesatynela
3. apr 2025

Robila som vodičak na manuál a posledný krát kedy som ho šoférovala bola skúška na autoškole. Nikdy si za manual nesadnem radšej by som zvolila autobus.

denkabemommy
3. apr 2025

@a_alexandra_a nebudeme si klamať ale nástupom ďalšej generácie reálne tie manualy vymiznú a naozaj budú ako z doby kamennej 🙂 je veľmi málo situácii v živote, kedy človek by musel sadnúť do manuálu, u niektorých ľudí je to podľa mňa nulová šanca, takže tvrdiť, že každý musí vedieť aj manuál, lebo čo ak.. je zbytočné. Práveže, ak sa niekto na to necíti, nech radšej robí vodičák len na automat, aspoň nebude toľko zmätkovať na ceste, lebo mu skape 🙂

marca12
3. apr 2025

Byt tebou robim na manuale vodicak. To ta lepsie nauci a pripravi na jazdenie a potom sa uz mozes rozhodnut,ci svoje auto chces mat manual alebo automat. Automatom v autoskole si obmedzena na jazdenie iba na manual a nikdy nevies,kedy budes potrebovat napr. v praci vodicak a nebudu mat automat a si nahrata.

marca12
3. apr 2025

@procrastique Musi byt radost takeho ohladuplneho vodica ako si ty stretnut na cestach.

taktotedanie
3. apr 2025

Ja mam vodicak klasicky ale hned po vodicaku som sadla do automatu a nic lepsie sa stat nemohlo boh zehnaj cloveku co vymyslel automaticku prevodovku! Jazdim uz 10+ rokov a nenasla som jedinu nevyhodu

lalala94
3. apr 2025

Mám vodičák iba na automat a neľutujem. Nie som telesne postihnutá, ale ani mentálne, celkom mi to páli. 😂 Pre vodičák na automat som sa rozhodla z čistej pohodlnosti, auto máme taktiež na automat. Nemám prácu, kde by som musela využívať auto, celkovo to môj sektor nevyžaduje. To, že si urobíš vodičák na automat neznamená, že si nemôžeš nikdy dorobiť manuál. ;) Ak si spravíš vodičák na automat a neskôr sa rozhodneš, že ten manuál predsa len chceš, už neprechádzaš celým kurzom a skúškami odznova. Máš len pár kondičných jázd na manuále, a potom praktickú skúšku s policajtom (už neprechádzaš ani teóriou). Pokojne choď do toho, manuál si vždy vieš dorobiť, ak ho náhodou budeš potrebovať alebo sa na to budeš cítiť.

moony99
3. apr 2025

@beloved ani ja

spenat9
3. apr 2025

Pokial neratas s tym ze by si vodicak vyuzivala aj v nejakej praci tak urcite chod iba do vodicaku na automate.. ja jazdim len na automate, manual uz neviem ovladat (skusala som to a katastrofa :D) a ten automat je ovela lepsi, viac sa sustredis na premavku, nemusis vobec riesit preradovanie, pohodlna jazda s jednou rukou opretou :D a nikdy mi nechybalo ze neviem ovladat manual, aj tak automat ma coraz viac ludi a za nejaky cas manual uplne zmizne

levantinka
3. apr 2025

Zenske klud nehadajte sa a neurazajte. Ved nech si kazdy jazdi na com chce. Pre mna za mna aj na autodrome. Nikto neni lepsi ani horsi. Kazdemu ako vyhovuje. Ja osobne bych do automatu nesadla, ja mam rada klasiku a uzivam si prevodovku. Dokonca mam 6 stupnovu.

@autorka ano je rozdiel automat a manual. Ak vies len na automat tak ako ti uz pisali, manual by si nikam nedosla.

petah82
4. apr 2025

Ja som si robila samozrejme vodicak na manuál ako 18r. A následne som 10rokov nespferovala, lebo som sa bála, a nevedela zosúladiť radenie a zatáčanie a vyradenie z kruhaku. Absolútny stres a nebavilo má to. Potom som sadla do automatu a už 12 rokov jazdím a milujem to. Ničoho sa nebojím. V zahraničí a vo veľkých mega mestách… radiť na manuále neviem. Každý automat sa dá prepnúť na manuál. Nikdy by som to neodsoferovala a tiež by som manuál zamkla a šla peši… napriek tomu že som robila vodicak na manuále, tak to už ani neviem. Netreba ti manuál vôbec.

natalka13
4. apr 2025

@levantinka Sama pusrs nikdy by som nesadla.... a keby si musela? To su tu hlavne argumenty, ca ak bude musiet soferovat manual.

@petah82 kazdy automat sa da prepnut na manual?

petracandle
4. apr 2025

@br4n v USA majú milióny ľudí vodičák len na automat, takže nemusíš to tak prežívať ty šofér autobusu

petracandle
4. apr 2025

@a_alexandra_a vidno, že sa "vyznáš" 😃 veď už aj v "podradnej" Škode či Hyundai sú automaty - minimálne tie novšie modely

a_alexandra_a
4. apr 2025

@petracandle Ten kto chcel, pochopil, ako som to v kontexte všetkých mojich príspevkov myslela. Ale teda ak ty si nepochopila, porovnávala som vyššiu a strednú triedu, kde vyššiu triedu reprezentoval napr. Mercedes a Lexus a za strednú triedu bola myslená Škoda a Hyundai. Všetko to bolo myslené v kontexte toho, že sa tu niektoré používateľky hrajú na to, že každá jazdí na najnovších typoch najdrahších áut a do ostatných, nižších tried by snáď nesadli ani ako spolujazdec. Dúfam, že už si pochopila a ak nie, tak zostávaš už len ty, ktorá sa vyznáš 🙂

petracandle
4. apr 2025

@a_alexandra_a ja sa na nič nehrám a viem, že už aj do najobyčajnejšej Fabie dávajú automaty 😃 Superb už v manuále zoženieš ťažko. Ja sa nezastávam vodičaku na automat (vždy je lepšie vedieť aj manual) ale v dnešnej dobe už skôr zoženieš automat aj pri strednej triede ako manuál

madeincssr
4. apr 2025

Damy, tieto manual/automat vojny nema zmysel viest. Otazka znela, ci si robit vodicak LEN na automaty. Podla niektorych ma, podla inych je skoda prist o MOZNOST riadit auto s manualom (povedzme dodavku do 3,5t resp. firemne/pozicovna, ine auto v rodine...) U novych aut si mozete kupit nejaky typ automatickej prevodovky u takmer kazdeho modelu, ale nie kazdy kupuje nove auta. A statistiku pomeru manualy/automaty u jazdenych aut si mozete urobit na bazarovych portaloch. Navyse kupovat jazdenku s automatom je dalsie riziko problemov/nakladnych oprav. Kazdy si to musi vyhodnotit sam podla svojej situacie. Nie kazdy zije vo velkych mestach a zaraba tisice Eur.

tiezjedna
4. apr 2025

Ja nechápem, že takúto možnosť voľby vôbec legislatíva ponúka... Ďalšia úplne zbytočná hovadina.

tilly
4. apr 2025

Mne hneď napadla jedna myšlienka. Keď si budeš chcieť požičať auto napr na dovolenke v zahraničí alebo na výlete, automatov mávajú málo a sú drahšie... samozrejme teda, keď sa nebavíme o USA, tu v Európe požičiavam pomerne často a teda automaty sú v niektorých a to aj veľkých požičovniach na vyžiadanie a oveľa drahšie. Alebo keď sa ti pokazí/naburas svoje auto a od servisu/poisťovne dostaneš náhradné, oni tam dávajú základné modely...

Okrem toho testy na vodicak budú tie isté. A tie sú momentálne vraj dosť ťažké.

tiezjedna
4. apr 2025

@petracandle akékoľvek nové auto si nakonfiguruješ tak, ako ti vyhovuje. Aj s manuálnou prevodovkou.

petracandle
4. apr 2025

@tiezjedna mne to nemusíš vysvetľovať ach 😃 ja som reagovala na vyhlásenie, že Škoda/Hundai nemajú automaty lebo je to len stredná trieda

tiezjedna
4. apr 2025

@petracandle to bola reakcia na to, že si napísala, že Superb zoženieš ťažko v manuále. Zoženieš úplne v pohode. A súhlasím s tým, čo napísala @tilly. Stačí si ísť požičať auto napríklad na dovolenke v zahraničí a ak sa chceš držať cenou pri zemi, tak na automat nenarazíš ani omylom.

misanthropicdann
4. apr 2025

@a_alexandra_a tak na druhú stranu nové autá obyčajnej škody sú v drvivej väčšine automat už. Netvrdím ze nevyrábajú manuál ale väčšina nových zaregistrovaných vozidiel sú automaty.

levantinka
4. apr 2025

@natalka13 tak keby musim tak uplne lahko. Automat je hracka. Len je skor rozdiel ked niekto vie automat iba ale manual nie.

clarissa96
4. apr 2025

No u nás sa priateľ rozhodol kúpiť malé športové auto s manuálom, napríklad tu sa mi zíde môj vodicak, hoci ja mám auto s automatom samozrejme ako zena 🙂

gov
Odpoveď bola odstránená
gov
Odpoveď bola odstránená
acsa
Autor odpoveď zmazal
gov
Odpoveď bola odstránená