Výhody a nevýhody vodičáku na automat
Je tu niekto kto si robil vodičák výlučne na automat? Neoľutovali ste to časom?
Z každej strany počúvam že je to hlúposť, avšak viem že by mi to uľahčilo šoférovanie keďže to bude pre mňa skor nutnosť ako nejaká vášeň 😁
Naozaj je to taký diametralny rozdiel automat / manuál?
Naša autoškola má len manuál, žiadne, že môžeš si vybrať… Ale tak my sme tu taká “dedina” že sme radi, že je tu vôbec autoškola. Ja plánujem po autoškole kúpiť automat, ale tak aj doma máme auto na manuál, takže pár rokov určite budem trpieť na manuále.
Podla mna ked si mlada, urob si ten vodicak na manual, vo vyssom veku sa to podla mna tazsie uci, lebo nase mozgy prirodzenym starnutim pomaly degraduju a zhorsuju sa nase schopnosti. Z manualu prejst na automat je pohoda, opačne to ide tazsie, ale da sa to naucit, ked je k tomu clovek prinuteny. Trend je, ze tie manualy pomaly vymieraju, ale co ak nastupis do nejakej firmy, kde este maju manualy? Co ak si budes chciet kupit nejakeho fesneho veterana? Alebo pozicat si auto v autopozicovni a budu mat iba manual? By ma zaujimalo, ako sa da ziskat vodicak na manual, ked mas na automat? Musi sa nanovo robit vodičak alebo stacia potom len jazdy a skuska?
@vesimelonimarsista už som to tu písala (ja mám vodičák iba na automat) - ak si zvolí len automat a neskôr sa predsalen rozhodne, že chce aj manuál, potrebuje pár kondičných jázd v autoškole, kde bude jazdiť s manuálom a ide rovno na praktickú skúšku s policajtom (nemusí už ísť ani na teóriu a neabsolvuje ani celý kurz odznova).
@lalala94 ako okolie vnímalo že idete len na automat? Ja sa stretávam iba s negatívnymi názormi a odhováraním 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️
@lalala94 tak potom nechapem, preco sa tu z automatu robi taky "problem".
Ja mam vodicak na manual, ze co keby. No riadna blbost. Rovno z autoskoly som presadla do automatu a po rokoch soferovania na automate ti poviem, ze manual uz neodsoferujem. Ani ziadna krizova situacia by ma neprinutila tam sadnut, proste to nedam...
na co riesis okolie? Ty si ides robit vodicak, ty si zvolis typ riadenia, aky ti bude najviac vyhovovat. Inak zaujimave, ja som robila vodičak pred 20 rokmi, jazdit zacinam az teraz. Ked sa uz niekto pyta, ake mam radenie, tak sa nikto nepozastavuje nad automatom a kazdy hovori, ze je to lepsie.
@vesimelonimarsista a ako vam to ide? Po tak dlhej dobe? A teda správne chapem že začínate na automate?
@autorka mňa veľmi podporoval manžel, on bol úplne v pohode s tým, že si robím vodičák len na automat a neriešil to. Ostatní sa len opýtali, prečo som sa tak rozhodla, ale nikto nerýpal ani nemal blbé komentáre (aspoň nie predo mnou). 😀 Jedným uchom dnu, druhým von.
@chillibubble lebo to nepoznajú a nevedia ako to funguje.
ja mam normalny vodicak ale jazdim na automate a nemebila by som z manualu som mala neskutocny stres. teraz by to už mozno bolo inak ale ked som robila vodicak tak som mala úzkosť z toho ze som si mala sadnut za volant teraz sa nebojim po 10 rokoch od vodicaku som sa rozhodla ze idem šoférovať a kupula som si automat odvtedy jazdim kazdy den.
Pomaly, ale isto. Prihlasila som sa na kondicne jazdy do autoskoly. Pred prvou jazdou som bola v totalnom strachu uz par hodin pred tym, kazdou jazdou pocitujem menej stresu. Jazdim tam na automate, po dvoch jazdach som sa odvazila ist svojim autom do obchodu. Vodicak som si robila na Slovensku, teraz jazdim v jednom vacsom nemeckom meste, takze tie jazdy v autoskole mi robia dobre, aby som si navykla na nemecke specifika. Stoji to tu kvantum penazi, ale berem to ako investiciu, ze co si zaplatim tu, usetrim neskor na nehodach a pokutach. Ked idem na svojom, tak si este volim casy, ked je menej aut na cestach a berem si druhy par oci v podobe mojho najstarsieho syna (ktory este nema vodicak, ale v novom roku uz moze ist do autoskoly).
@br4n nad vetou s autobusom som sa zasmiala. Na co potrebuje pochopit ako funguje manual? Co je nejaky mechanik? Mam klasicky vodicak a v živote uz manual jazdit nebudem, resp. nechcem. Do popredia uz idu pomaličky automaty, aj kvoli bezpecnostnym a inym funkciám, ktore tieto auta ponukaju. Ako tu bolo vyssie spominane. A nemyslím si, ze je zo mna horsi sofer, ked jazdim len na automate.
To si nevsimajte absolútne. Automat je bomba vec. Uz nikdy manual.
@chillibubble to je zavist 😀😃🙂🙃😊😇
Urobila by som si klasicky. Nikdy nevies napr v praci mozes dostat manual alebo podobne. Jazdit mozes potom rovno na automate ale do buducna je to fajn. Ja mam automat a ja zase nepoznam jedneho sofera ktory presiel z manualu na automat ze to je nuda. Ked ma niekto sportove auto ze ma na to motor a realne zazitok z preradovania chapem, ale preradovat fabiu alebo hocico ine v hodinovej zapche lebo inak by som sa nudila, nie dakujem 😀
Automat adaptivny tempomat a ides.
Dcéra si bude robiť manuál a na automat si natrenuje jazdu v autodrome na kolotococh....jazdím na automate,vacsi pôžitok z jazdy mam na manuali.
Ako tvrdím,na automate sa nauci jazdiť I nás hafan.
@amel vodicak na manual sa da dorobit. rozjazdi sa na automate a uvidi, ci bude potrebovat aj manual. ja som 5 rokov po autoskole da sa povedat ze nejazdila. potom som 5 rokov jazdila tak, ze jedna trasa 1-2 krat do mesiaca s velkym strachom. od leta mam automat a jazdim 3-4 krat tyzdenne bez problemov a v lete som isla aspon raz za ruzden-dva trasy, ktore som isla prvy krat v zivote. respekt tam bol, ale s manualom by som sa na to nikdy nedala.
cize mna naopak v zivote obmedzoval ten manual. s automatom sa citim, ze konecne viem soferovat. naucila som sa s nim aj parkovat.
Ja som si robila vodičák pred dvomi rokmi na automat. Som už stará capa, teda medzi tínedžermi čo sa učili šoférovať som sa tak cítila. Mala som vtedy 35 rokov. Svoje rozhodnutie neľutujem, vodičák bola nutnosť, šoférovanie si neuzivam, nebaví ma, nebola som na túto činnosť zrodena. Vdakabohu za automat, neviem si predstaviť že by som bojovala ešte s pákou.
@chillibubble ten manual chapem, ale naucila si sa parkovat az s automatom? Aky je rozdiel parkovania s manualom a automatom? Lebo nech rozmyslam akokolvek, tak mi to vychadza, ze pri automate stlacas plyn alebo brzdu a pri manuale spojka brzda (malokedy plyn)... volantom musis tocit rovnako pri oboch a vymerat musis tiez pri oboch rovnako... 🤔 dakujem za objasnenie (nie, nechcem rypat, iba sa nad tym zamyslam a snazim sa pochopit)
@guiseppinka podstata je v tom, ze som sa bala s manualom jazdit. nechodila som na parkoviska kde sa parkovalo inak ako kolmo. a aj tam som sla vzdy len predkom, nikdy som necuvala pri parkovani. ale v podstate som na parkoviska skoro nechodila. s automatom som si konecna pozrela videa ako zaparkovat pozdlzne. odhodlala som sa skusat si aj cuvanie do kolmeho parkovania. plus mi pomahalo vedomie ze mi to nezdochne. jednoducho som si s automatom viac verila.
no a tiez mi pomohla aj cuvacia kamera, ale ano, tu by som mohla mat aj pri manuali. lenze pri tom starom som nemala a urcite by som nekupovala auto len kvoli kamere. takze ak by som nemenila manual za automat, tak by som nemala dodnes ani cuvaciu kameru.

Manžel roky má vodicak a vždy mal auto s manuálnou prevodovkou. Odkedy si kúpil automat iné už ani nechce. Nedávno sme kúpili nové auto a samozrejme s automatickou prevodovkou. Plánujem si robiť vodicak a tiež chcem iba na automatickú prevodovku.
Za mňa môj názor manuál už zaniká nakoľko nové autá sú buď elektrické alebo vsetko automat.