icon

Výhovorky ľudí a nedostatok pohybu: Prečo si radšej privstať?

26. apr 2024

Bavi ma, ako si lenivi ludia vzdy najdu 1500 vyhovoriek, ako nemaju cas, ako sa nieco neda miesto toho, aby spravili pre svoje zdravie nieco na viac. Mam sedave zamestnanie. Ja si napriklad vzdy radsej privstanem, aby som mala cas na rannu prechadzku alebo cvicenie a po praci taktiez mam vela pohubu, hoc aj obycajna chodza. Vsade sa snazim chodit peso. Ano, cez tyzden toho volneho casu je pomenej, ale venujem ho svojmu zdraviu a nerozumiem, ze clovek si nedokaze vyclenit hodinku denne na pohyb. Mam kolegyne so znacnou nadvahou a vkuse po lekaroch chodia, lebo raz tlak, raz bolesti kolien a este produ nasrate a sfucane na lekarov, ze zase mi ten k***t povedal, ze mam schudnut :D a ked maju v praci nahodou prejst z jednej kancelarie do druhej, uz sa tvaria, ako keby mali bezat maraton :D parluku rovno pred robotu a ked nahodou musia zaparkovat o jednu ulicu dalej, uz sa ofucuju, ze musia ist daleko. Jedna kolegyna sa dpkonca necha zviest druhou kolegynou autom o ulicu dalej, co by mala peso 5 minut, aby nemusela chodit. Tiez obezna :D takze ked mi tucny clovek zacne vymenovat tolko staznosti, ako sa daco neda, tak realita je zial taka, ze si len proste lenivy :D

foxanda
26. apr 2024

Vidíš a teraz tvoja odpoveď znelo úplne normálne a pekne. Ono veľa vecí, čo človek napíše, znie pre Zuzu inak, pre Janu úplne inak a pre mňa napríklad tak, že by som sa len pousmiala a ani sa nad tým nepozastavovala.

daniela2202
26. apr 2024

Výborne, lemry vyhnať do fabriky 😂😂😂👍👍👍

aurora33
26. apr 2024

Staci citat to čo píšeš a ako píšeš. Tiež cvičím každý deň, mám dve deti učím sa s nimi chodím do prace, ale nerobím zo seba takú pani dokonalú ako ty.

h2
26. apr 2024

Dotknuté ženy sa ozývajú? Akože tie tučné a lenivé? Vieš čo, ja nie som obézna. Keď si vypočítam BMI, nemám dokonca ani nadváhu, mám normálnu hmotnosť. Napriek tomu mám oproti tomu, koľko som vážila v mladosti, cca tých 10 kg viac. A áno, rada by som ich nemala a aj sa snažím ich nemať. Ty píšeš, že "nedá sa" je výhovorka, lebo kto chce, tomu sa dá. Tak mne sa napríklad nedá ísť do práce pešo. Pracujem v inom okrese, do práce mám 11 km. Jediný raz som skúsila ísť do práce na bicykli, ďakujem, nikdy viac. Nemienim riskovať život na ceste, kde okolo mňa idú kamióny 90km/h. A aj parkujem hneď pri budove, lebo tam mám parkovacie miesto, takže, ďalšie "nedá sa": nedá sa mi parkovať inde. 😉 A aby tých "nedá sa" nebolo málo: nedá sa mi behať, skákať... Celoživotným aktívnym behaním som si pred pár rokmi trvalo poškodila achilovky na oboch nohách, som rada, že chodím, niekedy lepšie, niekedy horšie. Áno, tých zhruba 10 kg, čo mám navyše (rada by som opäť zdôraznila, že nie som tučná, len už nie som až taká chudá, ako kedysi), som nabrala, keď som prestala s behom. Lebo už som ďalej behať nemohla. Snažím sa hýbať sa iným spôsobom, prechádzky, bicykel, plávanie, orbitrek, dokonca som sa na staré kolená naučila korčuľovať na kolieskových korčuliach, práve kvôli tomu, že pohyb na nich je plynulý, bez nárazov, ktoré sú pri behu. Napriek tomu, pre telo, zvyknuté na inú úroveň záťaže, je to málo. Plus vek (49), spomalený metabolizmus, hormóny... A to nehovorím o dňoch, ako som mala napríklad predvčerom, keď som po práci bola schopná tak akurát dať si tabletku proti bolesti hlavy a ľahnúť si do postele.
Ale neviem, načo ti tieto moje trápne výhovorky vôbec píšem, keď som vlastne len lenivá. Lebo všetko sa dá, keď sa chce, však? 😉

zmrzlinka2021
26. apr 2024

Autorka,

nemusí ísť o lenivost, častokrát je to o tom, čo je pre človeka prioritou a tomu dáva svoj priestor a čas. Moj nazor je taký, ze kazdy clovek má právo zit zivot, ktorý si zvolí a ktorý mu vyhovuje a podla mna nasou ulohou nie je ludí naprávať, pokial výslovne sa nepýtajú a nechcú to zmeniť.
Castokrát my ludia máme tendencie meniť okolie na nás obraz, ktorý povazuje za ten jediný a správny. Ano, mozno ty robís správne - hýbes sa, starás sa o seba, ale clovek má plné právo sa rozhodnút robiť veci aj nesprávne. A kazdy nesie zodpovednost iba za seba a svoje rozhodnutia a musí potom následky toho celého zit. Z toho čo vsak píses a ako sa o nich vyjadrujes, ja vnímam taku manipulatívnu pasívnu agresivitu - vysmesnost a súdenie. Nikdy vsak nevies, co tie zeny prezívaju, čo majú za sebou. Mnoho ludí s obezitou má nielen zdravotné problémy ako dovod toho, ale aj rozne psychiatrické diagnozy, traumy.

zmrzlinka2021
26. apr 2024

@daniela2202 Ona nepomenovala "ako to je" alebo napisala tu "ako si ona mysli, ze to je". Cize nie fakt, ale tu SVOJU REALITU.

mandzula
26. apr 2024

@michaelam2 presne toto - keď sme mali v robote spoločné stravovanie v jedálni, tak sa mi vysmievali, že si z rezňa odstraňujem trojobal, keď som si dala šalát, tak mi žujúc buchty na pare dávali prednášky o pesticídoch a potom nasledovali posmešky, že s nimi nejdem výťahom, ale "až" na druhé poschodie idem pešo. Keby boli čušali, ja by som nikdy v živote nepovedala, čo majú jesť a že majú ísť pešo.
A ešte môj obľúbený príbeh - počula som obézne nadriadené "Eve daj viac spisov, keď má čas chodiť cvičiť".

zmrzlinka2021
26. apr 2024

@mandzula Neviem ako povolanie si vykonavala, ale pravdepodobne si pracovala v dost primitivnom kolektive. Ja som v zivote take veci nezazila u nas.

joannita
26. apr 2024

Autorka, ja som byvaly profesiinalny sportovec, som štíhla aj ked skor zasluhou genetiky, mozem zjest vsetko a nepriberiem. Som leniva, aj napriek tomu chodim cvicit do fitka, aj ked vacsina ludi mi hovori ze naco ved mas super vysportovanu postavu. Napriek tomu by ma NIKDY nenapadlo napisat takyto prispevok, kde sama seba vychvalis a obeznych lenivych ludi zhodis. To je az take na zamyslenie preco si to urobila...? Ziadna otazka, len si skonstatovala ze ake su lenive a tlste a ty pravy opak.
Nesud cloveka, kym si 3 dni nechodil v jeho topankach.
Mne staci ist 3x do fitka a vidim vysledok kedze som tvrdo kedysi sportovala a svaliva pamat je uzasna vec. Obezna zena musi chodit cvicit pol roka aby boli vidiet nejake vysledky. Jednej staci drzat stravu 2 tyzdne a vidi vysledky, inej ktora je v prechode nie.
Kolko mas rokov? Si v prechode uz? Asi nie ked mas male deti. Ked budes v prechode potok sem napis a pokecame ake to je ked sa kila na teba lepia a zhodot ich je mega tazke.

mandzula
26. apr 2024

@zmrzlinka2021 pracovala som na úrade, ktorý spadá bol MVSR, nehľadala by som za tým vyslovene primitivizmus, skôr závisť, že ja mám na rozdiel od nich kontrolu nad svojím životom.

hederamonstera
26. apr 2024

Vsetko sa zacina v hlave. Nesud, nevies preco su take. Aj ja som taka, som zavisla na jedle, bojujem s tym roky, ale zavislost je zavislost, o to tazsia, ze jest uplne prestat neviem, ako ked niekto chce prestat fajcit, proste si nekupi cigarety. Cvicit cvicim, ale nikdy nebudem fitneska. Jem zdravo, ale aj nezdravo(to je moja droga).
Urcite mas aj ty nejaku zavislost, neexistuje dokonaly clovek. Kazdy mame svoje sracky, ktore riesime. Preto sa spravaj ku kazdemu pekne a s laskou.

michaelam2
26. apr 2024

@mandzula
@zmrzlinka2021
toto je uplny standard s ktorym sa zial stretavam cely zivot…mimo socialnych sieti som sa nestretla s tym ze by niekto rovno do oci povedal tucnemu cloveku ze je tucny a ma so sebou nieco robit ….zato naopak - ked tucny komentuje toho stihleho - tak toho som si zazila extremne vela. “Si chuda, priber”, “tebe nedavaju doma jest?”, “hras sa na modelku?”, “daj si dalsi rezen, neboj sa nepriberies kilo” 🤦‍♀️ A to mam normalnu vahu, som stihla ale nie vychudnuta na kost a kozu

zmrzlinka2021
26. apr 2024

@mandzula A davala si im co len naznakmi najavo ze oni tu kontrolu nad svojim zivotom nemaju?

Inak, neber to v zlom, ale aj ta kontrola ma tiez len svoje hranice

zmrzlinka2021
26. apr 2024

@michaelam2 Lenze ty nezodpovedas za druhych ludí, ale iba za seba, za to ako zijes, stravujes sa, ako sa k druhym ludom spravas. Autorka tejto temy druhych skaredo sudi.

luccija
26. apr 2024

Máš pravdu, ale každý má svoju povahu aj lenivu🙂 priority, sebazaprenie, motiváciu.Ked Ti idú na nervy, tak im to povedz.Najhorsie je vykročiť z komfortnej zóny.A celkovo obezita a depresia su 2 najčastejšie choroby na svete.V podstate ma vôbec nezaujíma koľko kg má kto navyše, ale nezabúdaj, že človek vekom lenivie, je viac unavený a to, čo píšeš, že doma robí všetko jej muž no tak je človek pohodlny aspoň je kľudná🙂
Ty si iná a nepochopíš jej zmýšľanie, ponúkla si jej, že budete chodiť spolu viac nerieš.
Zdravie ju raz prinúti a možno aj nie.

solange7
26. apr 2024

Ludia s nadvahou maju tendenciu sa castejsie vyhovarat a podobne. Ale je mi to uplne jedno. Nech si zije kazdy ako chce. Autorka, ved ohovarat mozes aj s kamoskou. Zalozenie temy je uz ale taky vyssi level hejtu. To ti fakt az tak vadia cudzi ludia?

mandzula
26. apr 2024

@zmrzlinka2021 nie, ja som im to najavo nijako nedávala, nie je to môj štýl.
A ja som so svojou kontrolou spokojná, mám 43 a vďaka tej kontrole neviem, čo je bolesť chrbta či kĺbov a okrem iného nemusím tak často kupovať nové oblečenie, keďže oblečiem aj šaty zo stužkovej.🙂
Plus mi tá kontrola robí radosť, lebo pre mňa ten pohyb radosťou je.

pohodacka03
26. apr 2024

Autorka, potrebovala by som schudnut vela kil. Stvu ma dlho, roky s tym bojujem. Je za tym dost vela mojich problemov. Mam 3 male deti, este som na RD. S najstarsou som hodiny denne kocikovala v kazdom pocasi, neschudla som ani gram. Vacsinou dni si teraz ani nesadnem, lebo stale je co robit. Snazim sa ked mam chvilu pre seba, co sa nesta a casto doma odcvicit, aspon odkrokovat. Podarilo sa mi schudnut raz nie uplne, ked som dodrziavala kaloricke tabulky a bielkoviny som dobre drzala, cize som nemala az take chute na hlupost, potom prisli 3 deti. Kazdy ze ked budem kojit schudnem, neschudla som, az ked som po druhom dietati prestala kojit tak sa pohli kg smerom dole. Teraz este kojim a drzim aj dietu kvoli maleho ABKM, neviem bielkoviny dodrzat vzdy na 100%, uz mi to robi vykyvy a nedari sa mi schudnut. Mozno kolegyna odmietla ist s tebou cvicit, lebo sa boji, ze nebude vladat, alebo sa hanbi. Ja som skusala rozne cvicenia, nie vsetko mi vyhovovalo, lebo naozaj som sa necitila dobre ak na mna ludia zazerali. Nie vsetci obezni su lenivci. Muza mam chudeho a on sa ani spolovice nehybe tolko co ja. Nesud, aby si nedopadla raz aj ty s nadvahou(moja mamka bola vzdy aktivna, hravala futbal, volejbal- ale prisli zdravotne problemy a k nim lieky, nevladala a pribrala). Inak aj pocas toho ako pisem napriklad krokujem. Pekny den

zuzitko74
26. apr 2024

Ja ti to poviem takto: pravda je ako zlato, ale ak hodíš človeku do hlavy kus zlata, tak mu ublížiš. Každá pravda sa dá povedať láskavo, alebo bezcitne a s pohŕdaním. Podľa reakcií na svoj príspevok veľmi rýchlo zistíš, aký dojem vyvolalo tvoje vyjadrovanie u ostatných čitateľov.

pimpa12
26. apr 2024

Mne oveľa viac vadia protivní ľudia, ktorí si o sebe myslia, že sú dokonalí a môžu súdiť. A ešte o tom aj založia diskusiu....🤦

zuzidr
26. apr 2024

nečítala som všetky reakcie, a je pravdou že ja mám nadváhu a hľadám výhovorky - ráno necvičím lebo by som sa musela každé ráno zmývať a to nestíham a vstávať o 4,30 nebudem, večer si nájdem čas na seba je 21,30 a už sa mi zase nechce, ak si aj nájdem čas, tak som radšej v záhrade, so psom na prechádzke čo nie je aktívny šport lebo som s ním už rok na prechádzke 5x do týždňa a neschudla som a tie 10-15km túry čo dávame cca každú druhú nedeľu mi asi nepomáhajú......ale je tiež pravda že mám vo svojom okolí ženy, čo sa nehýbu (resp. hýbu oveľa menej ako ja napr.) zjedia raz toľko a pod a sú chude...a mám aj také že čo chodia na bajku do práce, potom cvičiť, rýchlo chôdza a majú 10 kg nadváhu...toto je jedna z vecí čo sa nedá paušalizovať ani hádzať do jedného vreca, každá sme iná, svojská každej prekáža nadváha, či 10,20,50kg , inej zase krivé zuby, inej akné, a pod....ved rešpektujme sa ľudia takí akí sme, a neubližujme si zbytočnými poznámkami....

michaelam2
26. apr 2024

@pohodacka03 myslim si ale ze prispevok nie je o ludoch ako ty…lebo ty Chces schudnut a aj nieco pre to robis…autorka skor myslela ludi ktori by schudnut potrebovali ale nerobia preto vobec nic ale stazuju sa a este aj nadavaju na lekarov ked im povedia ze by mali schudnut

milanemila
26. apr 2024

Akoze ano ludia maju vela vyhovoriek a nie len co sa sportu tyka, to ti neupieram.
Chcem sa len spytat, ze kolko mas deti? Lebo uprimne ja naozaj nemam niekedy tu hodinku dve pre seba za den, aby som si isla zacvicit 🤷🏼‍♀️ kym som nemala deti, chodili sme s muzom cvicit 5x do tyzdna plus teda aj nejake ine aktivity.
Teraz mam trenera 2x do tyzdna dohodnuteho a teda pri 2 malych detoch som sa tam zatial tento mesiac dostala 3x, lebo raz jedno chore, raz druhe, potom aj my s muzom atd.

pohodacka03
26. apr 2024

@michaelam2 ono to trosku vyznelo, ze vsetkych hodila do jedneho vreca. Mozno aj autorka ma na to taky pohlad, lebo (aspon podla mna) tucni ludia neradi o tom rozpravaju, lebo vacsinou si nedokazu sami pomoct a zajedaju a maju mozno pocit bludneho kruhu. Ja by som sa tiez nebavila s kolegynou o tom, ze ma trapi, ze som tucna, lebo nie som taky typ. Mozu to byt vyhovorky od kolegyn a mozno nechodia peso do prace, lebo by sa spotili a potom za seba hanbili. Ale to jej nebudu vesat na nos tiez. Ja som jej len chcela ukazat, ze nie kazdy tucny je lenivec a poriesit v sebe zajedanie(vacinou je to tak, ze si jedenim nieco kompenzujeme), nie je jednoduche. Inak, skusala som aj odbornu pomoc, nepomohlo(clovek, ktory mi povie, ze sam ma tucneho syna a zavrie ho ma vikend na chatu, aby tam nemal co jest neviem ci je spravny adept aby pomahal obeznym).

petka552
26. apr 2024

Zabudli ste napisat, ze kazdy ma iny metabolizmus. To co plati pre jednu zenu nepati pre druhu. Jednej sa staci denne prechadzat dajme tomu dve hodiny a obmedzit jedlo, druha musi sklbit prechadzky s fitkom a striktnymi dietami. Na mna napr. Neucinkuje len pohyb a “menej” jest. Ja ked chcem nejake kilo schudnut tak na to musim ist so stravou drasticky. Proste plno zeleniny plus bielkovina pohyb atd. Staci mi jeden den porusit a na vahe plus dve kila. Staci keby som si dala napr. Rezen so zemiakmi a som odpisana zvysi sa mi vaha aj ked len o kilo ale potom sa toho kila neviem zbavit. Cely zivot mam problemy s hormonami, zavodnovanim a podobne. A cim lekari liecia hornonalne problemy? No predsa dalsimi hormonmi kt. Na mna zase vplyvaju tak, ze priberiem. Jasne ze pribraty clovek nie je so sebou spokojny. Ale trapit sa cely zivot len chudnutim a odriekanim si jedla nie je stastny zivot.

michaelam2
26. apr 2024

@pohodacka03 no tak to je uplny kreten a nema co pracovat s obeznymi, lebo im este skor ublizi ako pomoze. V kazdom pripade myslim, ze v kazdej skupine ludi su taki aj taki. Ja velmi obdivujem ludi co sa zapreli a cvicia a snazia sa schudnut. A naopak, nedokazem pochopit tych obeznych co nerobia nic, len sa dalej prepchavaju. A myslim, ze prave na takych autorka narazala, aj ked to napisala trosku drsnejsie.

reanda
26. apr 2024

@michaelam2 ale to je tvoj problem, ze to nedokazes pochopit 🙂

heln
26. apr 2024

necitala som celu diskusiu, ale nechapem preco ti v hned v uvode tak nalozili. ja som tiez mala taku kolegynu, vtedy to bola mlada baba ako ja, tucna, vsade chodila autom, cez pracu na obed zjedla len jogurt, lebo "ona chudne", a potom doma vecer vyzrala celu chladnicku od hladu. ale zase je mi to fuk, kazdy nech robi tak ako uvazi.

jana_eyre_2
26. apr 2024

@michaelam2 to že nerobia nič a len sa prepchavaju je len ich vec a nie tvoj problém..

jazzy03
26. apr 2024

Bavi ma, ako si neempaticki ludia vzdy najdu 1500 vyhovoriek, ako nemaju zaujem, aby spravili pre svoje dusevne zdravie nieco viac. Mam sedave zamestnanie. Ja si ale najdem cas a venujem ho svojmu dusevnemu zdraviu a nerozumiem, ze clovek si nedokaze vyclenit hodinku dve tyzdenne na sebarozvoj. Mam kolegyne vkuse po lekaroch chodia, alebo cvicit, nesnazia sa nazriet do svojho vnutra, byt krasni sj z vnutra…aj tu prispevky na MK. Stale len na druhych ukazovat, kritizovat a ani za stipku empatie… takze ked neempaticky clovek zacne vymenovat tolko staznosti na druhych, tak realita je zial taka, ze je len proste lenivy na sebarozvoj a empatiu 🥲

pohodacka03
26. apr 2024

@michaelam2 je to tema na dlho. Nikdy clovek nevie co za tym stoji. Pokial nepozna autorka uplne dopodrobna vsetko o kolegyniach, nie je potrebne odsudzovat.