icon

"Vymretie po praslici"

14. aug 2025

Ti co mate len dievcata, ako vnimate, ze vas rod vymrie po praslici a uz vnuci nebudu mat vase priezvisko?

ekira1
Autor odpoveď zmazal
ekira1
14. aug 2025
@catherinah

Áno, to je vymretie po meci. A áno, rieši to veľa ľudí. Možno o tom nepíšu, ale tajne si želajú vnuka 😀

@catherinah ďalšia čo chýbala na dejepise na základnej škole..

nevenka
14. aug 2025

@anonym_autor my synov mame, ale moj otec a jeho brat mali len dcery, teda nas a sesternice a jeho sestra mala chlapcov 🙃. Takze nas rod po mojej starkej, otcovej mame a otcovi, vymrie. Ale tak neprezivam to nejak strasne, preco by som mala? Vsak nie sme daki slachtici, ze by na tom malo zalezat. Geny idu dalej, hoci priezvisko nie.

aalt
14. aug 2025

Mitochondrialna DNA sa dedi iba po matke, takze ju po otcovi nededi nikto. To nikoho netrapi? Deti zdedia polovicu DNA od matky, polovicu od otca ale mitochondrialnu DNA dedi celu cisto iba po matke. Otcova vzdy vymrie. Taka nespravodlivost a vy tu riesite priezviska ...

ekira1
14. aug 2025

@anonym_autor už máme i rovnoprávnosť, takže majetok po tebe bude dediť i dcéra. Či máš nejaké vzácne priezvisko? Našťastie sa ľudstvo zo zmýšľania okolo roku 1900 pohlo ďalej, takže to riešiš iba ty a pár užívateliek čo zaspalo dobu. V dnešnej dobe môžu ženy i voliť, nie sú len slúžky v domácnosti a továreň na synov, aby mal kto robiť v lese a na poli. Keďže predkovia mali toľko potomkov koľko stíhali robiť, je malá šanca že tvoje priezvisko vymrie. Každých 8-10 detí malo ďalších 8-10 detí, to tvoje špeciálne a vzácne priezvisko nosia ďalšie desiatky mužov a chlapcov, tvoj rod je zachránený..

thereisabear
14. aug 2025

Kiežby som mala taký problém. Ja deti mám, ale vnúčatá mať nikdy nebudem (jedine, ak by sa stal zázrak, čo sa nestane).

sense
14. aug 2025

Žiadno v podstate meno moje rodiny nepokračuje. Bratis nemajú deti. Rovnako meno priezvisko mojej dcéry pokračovať tiež nebude, lebo jej bratranci majú dcéry.

anonym_152eee
14. aug 2025

@anonym_autor v rodine, kde momentálne som, mám iba ja syna. Z pôvodnej rodiny som si o otcovi nechala priezvisko ja, keďže syna nemal.

catherinah
14. aug 2025
@ekira1

@catherinah ďalšia čo chýbala na dejepise na základnej škole..

@ekira1 nás to učili takto.

ivik4
14. aug 2025

Pre boha toto vazne ? 😃
To by som uz skor chapala otazku na matky chlapcov ci su ok s tym ze vzdy budu len svokry .
Ako to maju matky dievcat vnimat ? Plakat maju ci aku odpoved cakas

anonym_c8845f
14. aug 2025

Treba dievkam povedat, ze dedit bude ta, ktora da detom Vase priezvisko 🤣

anonym_29c8f8
14. aug 2025
@mandzula

Toto ma kvári, odkedy sa mi narodilo dievča, aj som dumala, či ho radšej neutratiť.

@mandzula už teraz máš viac možností, nemusíš dať dcéru utratiť, môže zmeniť pohlavie 😀

mandzula
14. aug 2025
@anonym_29c8f8

@mandzula už teraz máš viac možností, nemusíš dať dcéru utratiť, môže zmeniť pohlavie 😀

@anonym_29c8f8 môže, ale aj tak sa množiť nebude a vykapeme.😲

iwesska
14. aug 2025

Ved ja mam tiez od svadby ine meno ako svoje. Takze mi to je srdecne jedno,ci sa zachova,ci nie. Mne ked zomru rodicia,tak moje povodne meno uz nikto mat nebude. Asi by som sa mala obesit🤔

yosi
14. aug 2025
@aalt

Mam iba dcery. Nemam brata. Takze ani ja a ani moj otec nema muzskeho potomka, ktory by "dalej niesol" jeho priezvisko. Nikdy som to neriesil ani neviem, ze by to riesil moj otec. Vnukov ma od sestier. Vlastne uz ma aj pravnuka.
Mame tak asi priemerne rozsirene priezvisko, takze obcas stretnem menovca, popytame sa, ci "nahodou" nie sme rodina - nie sme - ale tak priezvisko nevymrie.
Stale si mozu priezvisko nechat dcery a potomkovia s priezviskom budu. Alebo nie. Fakt ma to netrapi.

@aalt Akože tvoj otec nemá mužského potomka? A ty si čo?

anonym_32d239
14. aug 2025

@anonym_autor takéto kraviny ma našťastie nenapadajú. Nie sme potomkovia anglickej kráľovnej, takže je to každémi fuk

pribinak
14. aug 2025
@marianarem

@anonym_autor Mne to napriklad aj luto je, lebo tym konci nase priezvisko, minimalne na SK. Tu som nenasla nikoho s nasim priezviskom, hoci patrala som. Moj otec ma dve dcery a jediny jeho bratranec s nasim priezviskom nemal deti. Bratranec ma surodencov este v Brazilii, ale tym sa narodilo 6 dievcat a uz to konci aj tam. Poznam jednu rodinu s nasim priezviskom v USA, tam to zatial zostava.
Aj som rozmyslala, ze dam synovi moje priezvisko, ale manzel je na tom so svojim podobne 🙂
Ale inac to nie je ziadna tragedia samozrejme 🙂

@marianarem ak to nie je tajomstvo ako sa volas ?

dvoncb
14. aug 2025

Áno už vymreli trpaslici

aalt
14. aug 2025
@yosi

@aalt Akože tvoj otec nemá mužského potomka? A ty si čo?

@yosi to sa fakt budeme chytat za slovicka, navyse v takej teme ...
Pisal som ze dalej niesol priezvisko. "Pokracovatel rodu". Ano, ja som jeho muzsky potomok, ale syna uz nemam a neplanujem. Otec navyse tiez nema brata, takze bol tiez jediny nositel priezviska. Ja som teda "posledny". Nejdem tu riesit co dcery, ci budu mat deti, ake priezvisko budu mat a podobne ...
Proste moj otec nikdy neriesil, ze nema vnuka s jeho priezviskom (aspon o tom neviem), ani ja som nikdy neriesil, ze nemam syna s mojim priezviskom.

evcagabi
14. aug 2025

Je mi to uplne jedno 😅

pako24
14. aug 2025
@larinka552

Tak toto je vec, ktora by ma ani nenapadla. Neviem ci vy ste nejaky urodzeny slachticky rod s vyznamnym priezviskom, ze ,,vymretie po praslici" vobec riesis 😄 Inac asi je to skor ,,vymretie po meci" ako pisu dievcata vyssie a ja som precitala vymretie po prasnici 😂

@larinka552 tak vymretie po prasnici znie ako zaujímavé zavŕšenie histórie rodu... 🙂

senta_sofia
14. aug 2025

@anonym_autor nevymrie, lebo DNA si nesie ten rod aj pod inym priezviskom

pako24
14. aug 2025
@senta_sofia

@senta_sofia vymrie, ak sa už nezreprodukuje... teda ak už nebude mať v línii pokračovateľa....

pribinak
14. aug 2025
@senta_sofia

@senta_sofia v dôsledku mutácii (nove gény od matiek a otcov) sa DNA zmení tak že cca po 10tich generáciách ak by si stretla svojho “potomka” už by ste nemali spoločne nič (veľmi veľmi zjednodušene napísané)

senta_sofia
14. aug 2025
@pribinak

@senta_sofia v dôsledku mutácii (nove gény od matiek a otcov) sa DNA zmení tak že cca po 10tich generáciách ak by si stretla svojho “potomka” už by ste nemali spoločne nič (veľmi veľmi zjednodušene napísané)

@pribinak tu 10.generaciu to uz trapit nebude, vzdy to riesi len ta, co kvazi pride o priezvisko

pribinak
14. aug 2025
@senta_sofia

@pribinak tu 10.generaciu to uz trapit nebude, vzdy to riesi len ta, co kvazi pride o priezvisko

@senta_sofia ja takú blbosť rieisit nebudem a ani v mojom okoli nepoznám nikoho kto by riešil takúto blbosť

anonym_cb1470
14. aug 2025

Je to skoda, aj my mame zaujimave a jedinecne priezvisko. Sancu, ze nevymrie po meci, este mame, hoci malu, no uvidime. Bola by to skoda.

negymama
14. aug 2025

nemyslel si autor vymretie "po meči"?
lebo po praslici, znamena ze sa rod preda dcere, vnucke atd.
vymretie po meci, znamena , ze sa nenarodi v rodine ziaden muzsky potomok.

Inak moj otec ma tri dcery, jeho brat zomrel bezdetny, este mal dve sestry..takze jeho rod ci meno, po meci "vymrel" a co? no nic, nik neriesi. Z tych troch dcer, ja a dve sestry mal nakoniec najprv 6 vnuciek, a za nimi este traja vnuci. 😉

yosi
14. aug 2025
@aalt

@yosi to sa fakt budeme chytat za slovicka, navyse v takej teme ...
Pisal som ze dalej niesol priezvisko. "Pokracovatel rodu". Ano, ja som jeho muzsky potomok, ale syna uz nemam a neplanujem. Otec navyse tiez nema brata, takze bol tiez jediny nositel priezviska. Ja som teda "posledny". Nejdem tu riesit co dcery, ci budu mat deti, ake priezvisko budu mat a podobne ...
Proste moj otec nikdy neriesil, ze nema vnuka s jeho priezviskom (aspon o tom neviem), ani ja som nikdy neriesil, ze nemam syna s mojim priezviskom.

@aalt Mňa len zaujalo ako si napísal, že tvoj otec rovnako ako ty, nemal mužského potomka. Nemyslím to v zlom 😁. Inak, u nás zachraňujeme rod už vyše 70 rokov. Môj otec sa narodil na poslednú chvíľu, ja som sa narodil na poslednú chvíľu a aj môj syn. Inak všetko dievčatá sa u nás rodia. Snáď aspoň syn to raz neodflákne a splodí syna, možno aj viacerých aby priezvisko ktoré tu kedysi z ďaleka doniesol môj pradedo nezaniklo

anonym_bad217
14. aug 2025

A teraz si predstav, že známi si zmenili priezviská, obaja - manžel aj manželka naraz - na úplne nové vymyslené. Čo na to ich rody? 😂