Výška sprepitného, koľko dávate?
Ahojte, boli sme sa dnes najesť v strasne predražene kolibe, nuz ale, raz za cas ideme na výlet, tak deti zoberieme aj jesť. Platili sme 49,40€ a ja som chcela nechať tringelt 0,60€ , cize zaokrúhliť na 50€. Je to podľa vas malo? moj otec chcel nechať 5€, lebo vraj 10% sa dáva, nuž ale ja sa na takéto stravovanie von dostanem raz za cas a 5€ je mi dost nechať ako sprepitné… Ci myslite?
Nechat 60 centov pri 50 eurovom obede je celkom trapne. Okolo tych 10% nechavam vzdy, teda by sme dali urcite 55.
Urobila by.som presne tak ako ty..zaokrúhlila by som na 50€....nechať 5€ tringelt je pre mňa veľa...
Podľa spokojnosti, ale tých 10% cca sa väčšinou držím ... takže ak by som sa dobre najedla a bola spokojná s obsluhou, tých 55€ by som pri tejto sume určite nechala ... ale nevnímam to ako povinnosť, každý podľa svojich možností
my ked niekam ideme s manzelom, on tiez nechava cca tych 10%. Ale nie je to povinnost, nechaj kolko uznas za vhodne, nemusis dat nic
No ja som dost skupa sa priznam, ale 60 centov j veru i na mna malo..
Ja by som tiež tak zaokrúhlil a na 50€. Raz som v restike nechala tringelt 5€ a baby sa má dva krát pýtali, že či naozaj, či som sa nepomýlila. Takže asi nie je automatika 5€ tringelt..
Závisí od finančných možnosti v rodine....niekto dá 3, niekto 5, ale 60 centov je fakt málo
Spravila by som podľa toho ako som bola spokojná s obsluhou 😊
Ja by som to zaokruhlila ako ty. Mne by bolo 5e ľúto. Radšej niečo deťom kúpim. Už aj tak to tam mali predražené ako pises
Dala by som aspon 2e k tomu 60cent je ozaj nic(som casnicka)naj 55e samozrejme 🤪
@123andy123 ak je niečo predražené a nemám na to tak si nevyskakujem to nieje dôvod nedať dobrý tringelt ak je spokojnosť s obsluhou 🙂 obsluha si predsa neurčuje ceny v menu
U mňa závisí výška sprepitného podľa toho ako som spokojná s obsluhou
Ja nechám okolo 5% je to myslím na slovenské pomery celkom OK, ale záleží aj od sumy samozrejme. V zahraničí sa niekde necháva tých 10-20% záleží od krajiny. Pri 50€ účte by som tie 2-3€ nechala, záleží od spokojnosti s obsluhou. Niekedy nenechám vôbec.
Podla toho ako som spokojná. Minule sme boli na pizzu a platila som karton keďže sme nemali hotovosti so sebou a ani ma nenapadlo ,že si ma k tomu niečo na kartu priuctovat...no ofucany , bez slova odisiel, ani bu ani me, ani sa nepozdravil . No taky si teda vôbec nič nezasluzia co ocakavaju len tringelty
No neviem za čo by tí čašníci chceli 5€ :D za to, že mi to donesú? Od čoho sú potom platení? Veď bežná náplň práce čašníka je prísť, doniesť menu, zapísať objednávky, odniesť do kuchyne, doniesť jedlo, pitie, odniesť a doniesť účet. Akože a mne kto dá niečo navyše v práci? Tiež mám dohodnutú so zamestnávateľom výplatu, ktorú dostanem a je vlastne jedno, či v daný mesiac som spravila 3x toľko čo v ten predchádzajúci. Plat je proste za moju činnosť a ten sa prehodnocuje raz ročne. Mne stále uniká pointa tej "spokojnosti" s obsluhou. To sa podľa čoho posudzuje? Či to ten čašník prinesie naraz alebo postupne? Či mi povie dobrý deň? Všade kde som zatiaľ bola sa všetci čašníci správali podobne, doniesli menu, vypýtali objednávku, odišli a vrátili sa s jedlom. Za to im mám priplácať navyše? Za to, že mi to doniesli? Alebo za čo konkrétne? Proste nikdy som to nechápala, za čo by konkrétne by som im mala priplácať. Takže platím len kartou a celý tento problém odpadáva
Ked sme boli v budapesti,tam si automatcky davaju sprepitne 10-12% ku cene. Je to normalne napisane aj na blocku.ale obsluha je povacsine skvela. Zene odsunu stolicku,zasunu, odlozia kabat...a clovek ma pocit, ze si tam zakaznika aj vazia. No tu je to jedna velka bieda zial. Nezasluzia si povacsinou nic. Tringelt dam,ale nie v takej vyske,vacsinou len zaokruhlym sumu-aj to len ak platim hotovostou,pri platbe kartou nic. Ale za to,ak idem ku kadernicke,ci masaz,tam uz tringelt davam vzdy. 10%minimalne.
Opytam sa... kto platil? Ty ci otec? Az bude platit otec, nech im to rovno zaokruhli na 100E. Ako tiez nechavame tringelty, niekedy viac, niekedy menej... ak sa ti to zdalo drahe a dala si 60 centov, nic sa podla mna nedeje...
V Taliansku na bloku automaticky 10% nauctovanych navyše, servis
@elementissa napríklad nám čašník " vytvoril" na terase nový stôl keď sme hľadali miesto, pritom behal, usmieval sa a bol veľmi ochotný. Ja sa do reštaurácie chodím dobre najesť a k tomu som rada, keď je obsluha milá, usmiata a vytvorí pohodovú atmosféru, pýta sa či je všetko v poriadku a či netreba ešte niečo. Za to nechávam tringelt.
Na druhej strane je potom obsluha, čo ledva pozdraví, jedálny lístok nedonesie, neodporučí alebo neupozorni na niečo, nedonesie to čo sme si objednali atď. Minule zo mňa jeden takýto ešte urobil blbca, keď sa ma snažil presvedčiť, že časový rozdiel medzi jedlom donesenym pre manžela a pre mňa je úplne v pohode a normálny ( 30 minút, bez upozornenia vopred).
Je potom aj rozdiel, či človek chodí na obedové menu alebo nie. Čašníci tuto prácu robia aj kvôli tringeltom, lebo kvôli tomu "platu" by to nerobili.
Zvykne sa davat 10%. Ja by som pri tejto sume nechala cca 3e. 60 centov nechavam ked idem iba na kavu.
@elementissa lenze casnici maju vacsinou mansi plat lebo u nich sa rata s tringeltami.
Nechavam cca 10 %, ak je ucet mensi tak aj viac, za par centov by som sa hanbila.
tiež registrujem niečo o tých 10%, ale nedržím sa toho. Ale raz som ale zažila blbé jednanie, kde sme tiež pri obede zaokrúhlili (vyšlo to niečo do 2e, tiež bola suma tesne pod 50e) a čašník nás vysmial, že on decku "na žuvačku" dá viac ako to, čo sme mu nechali. Mala som 100 chutí ho poslať niekam, ale vykašľala som sa na to. Každopádne sme tam už nikdy nešli. Nepotrebujem, aby bol na mňa niekto hnusný.
Hej, 60 centov je ozaj malo. Vzdy zaokruhlujem, ale prihadzujem aj € naviac - tiez okolo 5€.
my nechavame vacsinou 10%, ale kedze mame restiku a vieme, ze je to tak zauzivane. Klienti zo zapadnej EU nechvaju vacsinou 10-15%, z juznej menej, a z vychodnej este menej. Chapem to, je to v zavisoti od toho, kolko si mozu dovolit, neberieme to nijako osobne, klient je velmi spokojny, ale viac dat nemoze, normalka.
Je to pohyblivé, v tomto prípade by som tiež zaokrúhlila na 50 /aj keď je to málo/, ak by som platila napr. 46,50 tiež by som nechala 50. Nedávam peniaze navyše, len si neberiem výdavok.
Záleží to samozrejme aj od spokojnosti, už som si nechala vydať aj 0,50 a tringelt žiadny.
Mimochodom, koľko vás bolo ak dobre rozmýšľam min. 4. 49,50 sa mi nezdá predražené
My obedujeme von dosť často.....
Všade nechávam 2 eura je to podľa mňa taká zlatá stredná cesta

To odkiaľ má ze sa dáva 10% ? Ja to tiež tak zvyknem robiť že dám zaokrúhliť