icon

Výška sprepitného, koľko dávate?

1. sep 2022

Ahojte, boli sme sa dnes najesť v strasne predražene kolibe, nuz ale, raz za cas ideme na výlet, tak deti zoberieme aj jesť. Platili sme 49,40€ a ja som chcela nechať tringelt 0,60€ , cize zaokrúhliť na 50€. Je to podľa vas malo? moj otec chcel nechať 5€, lebo vraj 10% sa dáva, nuž ale ja sa na takéto stravovanie von dostanem raz za cas a 5€ je mi dost nechať ako sprepitné… Ci myslite?

martinka13
3. sep 2022

@zemiakovysalat hm, takže milionári

belllinka
3. sep 2022

@any_soj lebo tie profesie, co si vymenovala maju vyssi plat, ako casnici

any_soj
3. sep 2022

@cariad a predavačke v obchode, sanitarke v nemocnici či robotníkovi čo vám robí chodník pred bytovkou je podľa tvojej kultúry tringeltov koľko vhodné nechať?

nyusika
3. sep 2022

@any_soj ale domáce cestoviny nerovná sa, že to ich robia rovno k objednávke.
Vedia, koľko približný porcií sú schopní predať a toľko si nachystaju

nyusika
3. sep 2022

@any_soj mňa sa síce nepytal, no odpoviem.

Sprepitne, ako už zo samotného slova vyznieva, nechávam v reštaurácii a kaviarni, úzko s tým súvisí aj oblasť hotelierstva - dávam niečo aj pikolikom a chyznej.
Ale nie v penziónoch, kde izby neupratuju.

Nenechávam trinkgeld u kozmetičky ani kaderníčky, chodím k takej, čo nie je zamestnanec, ale pracuje sama na seba a má aj tak nastavené ceny.

A rovno sa pýtam tých zúrivých odporcov sprepitneho - nosíte učiteľkám kvety a darčeky?

chocolatte1
3. sep 2022

@nyusika mnemotechnika dedí vtlkal do hlavy jednu vec…”dopraj a bude ti dopriate…”
Dnes si na jeho slova spomeniem denne. Svätá pravda …a kto nepochopil bude naveky bedákať, pretože sa s takýmto zmýšľaním ako vidím vo väčšine príspevkov nikdy nikam nepohnu.
V podstate inému nedať ani cent navyše a u seba čakať ohodnotenie hudbe kráľovnej … smutne

vevesh
3. sep 2022

@sisaka my nejeme bravcove a zemiaky nemusime....vies aky je toto problem v slovenskych restauraciach?? A tie pohlady ako na minonov, ked povies, ze bez slaniny ci s inou prilohou ako zemiaky na milion sposobov🙄🙄🙄 ako boli sme dost zufali a musim povedat, jedine vietnamci nemali s nami problem na sk🤔🤔🤔

nyusika
3. sep 2022

@vevesh o akých reštauráciach píšeš ?
Iné, ako bravčové, je úplne úplne bežné.
A aj prílohy bývajú iné, ako zemiaky.

zemiakovysalat
3. sep 2022

@nyusika učitelku ktora týždenne cca 20-30 hodin stravi s dietatom, a je zanu plno zodpovedna prirovnavaš k časnikom ktorý travi snami 10 minut maximalne a ani naše meno nevie?

nyusika
3. sep 2022

@zemiakovysalat neporovnavam neporovnateľné.

Každé (skoro každé) povolanie má niečo do seba.

chocolatte1
3. sep 2022

@any_soj na tvoju otázku komu nechávam tringelt.
Restiky, kaviarne vždy. Mojej kaderníčke dávam 10€ navyše. Nechtarke, kozmetičke 5-10 € záleží od sumy aku platím. Nechávam bežne aj iným ľuďom. Včera som bola vyzdvihnúť manželovi tortu k narodeninám. Pani som nechala 10€, keď si idem pre kvety tuez pani v kvetinárstve nechávam drobné. Keď mám čas a náladu kúpim kvietky a len tak ich zanesiem niekomu ku komu chodím na služby. Všetko sú to ľudia, ktorých mam rada, vážim si ich prácu a chodim k ním nielen kvôli službám, aké aj im samotným. Rovnako mne do prace ľudia len tak prinesú pozornosť a teda už som podostavala čokoľvek 😂
Je to milé a som vďačná, že ľudia v mojej blízkosti takto fungujú akosi prirodzene. Možno preto sa na tieto veci pozerám úplne inak a je mi ľúto, keď to tu čítam ako to poväčšine funguje u iných.
Čo dáš, to dostaneš … funguje to všade 😉

zemiakovysalat
3. sep 2022

@nyusika ta učitelka utrie jej slžičky ked jej bude smutno zamnou, a nauči jej vela veci... ano zato zasluži tu Merci bombonieru ani nie za 5 eur...

cariad
3. sep 2022

@andrejka2424 zle si si to vysvetlila, a neprávom odsúdila. Pekný deň.

nyusika
3. sep 2022

@zemiakovysalat mne čašník prinesie víno a ja potom nemusím plakať 😁😁😁

Máš právo na názor, ja mám právo dať sprepitne a mať vlastný názor na ľudí, ktorí to považujú za prežitok.

zemiakovysalat
3. sep 2022

@chocolatte1 čo si tu vymenovala je mesačne 100-150 eur. Som rada že na sk žiju ludia ktorý toto môžu si dovolit, mi žial nie...

chocolatte1
3. sep 2022

@nyusika môj bracho hovorí, že kto narába s tvojim jedlom a vlasmi k tomu bud vždy úctivý inak … 😂😂😂

vevesh
3. sep 2022

@nyusika boli sme na sk po 2-3 rokoch. Vela restauracii koronu nerozchodilo a s mm sme sa dost casto chodili najest do restik, kedze mm slovensku stravu nezje. Samozrejme nechali sme si poradit od domacich, kde dobre v sucasnosti varia. V kazdej a jednej bol problem s tym, ze bravcove nejeme, lebo aj napriklad taky steak bol so slaninou a vsetko predpripravene . Omacky castokrat na bravcovej masti ako zaklad alebo slanina v omacke. Kuchari v kazdej jednej restike chodili ba na par hodin a v ziadnej sa nedalo nic extra objednat len to, co je na jedalnicku a v takej zostave. (Extra sme sa pytali a to bola odpoved personalu). Nie raz sa nam stalo, ze sme sadli a museli sa postavit, lebo sme si nemohli objednat. A bohuzial ryzu mali napisanu kazda a jedna restauracia, ale fakticky na tanier sme dostali iba u vietnamcov a v jednej tradicne slovenskej, ktora sa zariadenim a vybavou zabudla v case mojej strednej, ked sme tam chodili este ako studaci my na lacny obed...🙈🙉🙊

cariad
3. sep 2022

@spadnutaslivka suphlasím s tebou aké to nie je o tringeltoch a nehnevaj sa už za mojej doby boli klobáskový doktori, na matriku ťa nezapísali alebo katastračnom pokiaľ si aspoň čokoládu nedoniesla, ak si chcela aby ti riaditeľka školy zobrala dieťa na internát minimálne obrovský kôš vína sladkostí orieškov si niesla, čiže tringelt ako tringelt.

nyusika
3. sep 2022

@vevesh a v ktorej časti Slovenska ste sa pohybovali?
Našťastie, v našej lokalite (ba a okolie) je to dobré, čo sa tohoto týka.

foxyfox
3. sep 2022

@chocolatte1 20 pracovných dní x 10 eur. Myslíš že hocikto si môže dovoliť toto? 200 eur dať len na rozmar? Ľudia na Slovensku žijú trochu v inej realite ako vy. Ale jasné treba sa chváliť nech tých čo žijú z ruky do úst aj puknú

chocolatte1
3. sep 2022

@foxyfox pozri mne nikto nič nedal a nedáva zadarmo. Myslíš, že nemáš rovnaké možnosti aké mám ja?
Ja nie som zvedavá na výhovorky ani tvoje hodnotenie mojich rozmarov Pracuj toľko koľko ja a ver, že budeš žiť v rovnakej realite 😘

nyusika
3. sep 2022

@foxyfox nikde nie je napísané, že máš dávať toľko.
Ani ja toľko nedávam.
Otázka bola - kde dávate trinkgeld.

cariad
3. sep 2022

@any_soj tak to neviem platiť domovú daň ktorá je v mojej oblasti £2900+- ročne (to je na toho človeka na chodník, sanitárky v nemocniciach majú plat a ak by som urobila niečo čo nie je v jej pracovnej výplní (odvíjala vedľa alebo vyliala pohár vody), sama by som si to utrela, ak by som nevolá schopná to urobiť tak sa veľmi ospravedlním a poďakujem za prácu, a teta predavačka (ako moja mama napríklad), nesmú zobrať nič aj keby im niečo dám. Takže na pravom moeste kde extra ohodnotenie ako tri hrot je na miestach norma tak ohodnotím primerane, na miestach kde sa to nesmie alebo nehodí kde to norma nie je sa iba poďakujem za servis.

vevesh
3. sep 2022

@any_soj ja napriklad nechavam sprepitne na pumpe, v obchodoch, kde som spokojna (tam len par centov, na vyrovnanie manka, ak by predavacka mala mat), donaske a taxikarovi, kurierovi, ak mi donesie baliky pred dvere (dom je na kopci a musi peso dojst, takze sa namaka), v restauraciach podla obsluhy a aj v inych sluzbach, ak som spokojna. Viac menej ja osobne tringeld beriem ako ocenenie spokojnosti zakaznika.

vevesh
3. sep 2022

@nyusika vysoke tatry a poprad🙈🙉🙊 a ta vysokohorska prirazka k tomu (ale to som uz od mala zvyknuta...)😀

chocolatte1
3. sep 2022

@zemiakovysalat ja za to nemôžem a áno naše náklady si vyššie, ale ja nepracujem 8 hodín 5 dni v týždni 😘
Takze si myslím, že za svoju námahu sa môžem odmeniť ako uznám za vhodne ja 😘

nyusika
3. sep 2022

@cariad kým sa v našej spoločnosti ľudia nenaučia rozlišovať čo je úplatok a čo všimné, budeme stále v zaprdenom socíku.

cariad
3. sep 2022

@nyusika úplne súhlasím.

nyusika
3. sep 2022

@vevesh jaaaj, centrum najsprávnejšich Slovakov...dobré jedlo je akurát tak rezeň a krkovička väčšia ako tanier 😁

zemiakovysalat
3. sep 2022

@chocolatte1 si trápna. Pekný vikend...