Vzali by ste na istý čas k sebe domov ľudí z Ukrajiny?
Viem,v dnešných dňoch citlivá otázka..Ale.. vzali by ste na isty čas k sebe domov ľudí z Ukrajiny,nejakú matku s dieťaťom/deťmi?Matovič sice vravel o nejakom príspevku na takých ľudí len nechápem..Prečo nepomozu oni?Prezidentka,politici proste tí ktorí maju hotely,haciendy,veľké domy?Prečo to ma byt zase len na nás bežných ľuďoch?
myslím,že tu by sa mala zapojiť aj cirkev, farári.Mnohi z nich žijú vo velkych domoch sami,tak aj tu by mali ukázať to nezištne pomahanie,nielen vravieť otom v kostoloch
Áno, sme registrovaní. RAdi ich privítame doma. A áno, pôjdeme do práce - ako sa už písalo, nemáme zlato ani diamanty, čo by nám tak zobrali? Sliepku?
ale ved sa zapojili. Vo vedlajsej farnosti uz maju odvcera 20 deti a 4 zeny. Cirkev zacala pomahat medzi prvymi ;)
@mondolina presne som čakala takúto odpoved... nie, NEZAVIDIM im. Ale zase odtial potial si myslím. Ako som napísala, maju im zabezpečiť dopravu/odvoz. Si predstav situáciu, ze ty sa ráno nedostaneš do vlaku do prace, lebo bude proste obsadený uz utečencami, hm? Vlakov je malo, rušňovodič maju stále kovid kvoli karanténe v celom BSK kraji chodi arriva ako sa jej zachce... na toto poukazujem, vieš. Ale keď si myslíš, ze im závidím, budis, neberiem ti to.
Môžu podnikateľom zaplatit za to, ze ich budu zvazat. Taktiež hotelierom,môžu ich ubytovat a stat im to preplatí, pomoze im to. To by bolo gesto vlády. Nie všetko hodiť na krk ludom... ako som písala predtým, nepočula som v jedných správach ze vláda dava k dispozícii vládny hotel, prezidentsky zamocek ci ine zariadenia kde sa chodili doslova za 5€ rekreovat poslanci (Omšenie a pod.).
A k tomu údajne mu preplacaniu nákladov za ubytovanie... to co, pošlem Matelkovi list ze mala som tu Svetlanu s 3 deťmi a on mi to "preplati"? Asi nie, ze.
Ale hovorím, pomoct, v poriadku. Ja som tiež pomohla v ramci svojich možností nášmu kolegovi, co tam ma rodinu a idú k nim.
Kludne mozu uvolnit vysokoskolske internaty pre utecencov a o hoteloch a inych zariadeniach ani nehovorim.
No a k otazke: Ano. Co poznam ukrajincov su to slusni a pracoviti ludia,iba chudobni. Keby nebola ina moznost, preco nie?! Nikdy nevies, kedyvsa v podobnej situacii ocitnes.
@lienka.7 neviem,odkial mas ze vsetko hadzu ludom na krk. Ziaden politik ti to nekaze. Je to ludske gesto a ked niekto ma moznost a chce pomoct,je to velmi pekne. Ked Putlerovi este viac drbne v hlave, aby aj nam nasi susedia neponukali ubytovanie. Potom by si bola rada, ze mas kde hlavu sklonit a ze ti niekyo da tanier teplej polievky. Putin je sialeny blazon a nikto nevie,co urobi zajtra.
@lienka.7
zoznam statneho, hoteloveho a sukromneho ubytovania po rozkliknuti ;)
https://pomocpreukrajinu.sk/sk
Je tam Omsenie aj Borik 😉
@qetka ked je posles fotky ubytovanych ludi, zas ti napise, ze je to fejk. Proste,kde neni zhuru dano,v apatece nekoupi.
@stanulienkat
a ešte keď jej dopne, že sa to platí aj z jej daní 🤣🙈🙉🙊 to už ju MHD zadarmo až tak nebude trápiť
@stanulienkat vies co, presne mi to napadlo. Tu vedla v Marienake ubytoval farar matky s detmi a pytal pomoc - stravu, hygienicke potreby, oblecenie, hracky, cislo transparentneho uctu. A vidim tam uz prispevky, daj sem fotky tych ludi, ze su tam, lebo neverime. ked das fotky tak posleme a podobne. 🤦♀️
no my sme to dnes riesili, moj chlap bol zase za akcneho, ze on ide po niekoho na hranice, lebo aj v HU tak ludia chodia... tak som pozrela videla, fotky atd, nezdalo sa mi to take urgentne aby tam letel a zobral dajme tomu 3 osoby do auta, ked viem ze by som okamzite musela riesit napr. postele a pod, lebo to veru nemam, mam v podstate len volne izby. JE kopec statnych zariadeni, ktore sa budu najskor zaplnat, vela ludi budu vozit dalej do CR a na zapad, potom hotely, penziony, vela obcanov s volnymi bytmi sa ozvalo atd. Ak bude potreba, daju nejake vyzvy, tak ano, poskytneme. Keby to bolo velmi vazne mam aj sklad, aj kancelarie s hyg. zariadeniami ale to by boli fakt bojove podmienky, cize by sme to muslei doma prediskutovat a muselo by sa to nejak zorganizovat s viacerymi "ludmi", ale domov viem zobrat rodinu kratkodobo. Aj vezmem, ak to bude NUTNE.
Ti ludia, obcania, ktori utekaju za to nemozu, ano je to problem dlhodoby, lae tych ludi nemozeme nechat na uliciach. Predpokladam, ze vacsina nebude chciet u nas zostat.
@qetka nemozes sa cudovat, aj ked je to take "bezcitne", ale vela ludi sa velakrat popalilo. Ked vidia a su si isti, ze pomoc pride na spravne miesto, veľa ludi pomoze.

@stanulienkat nie, vôbec, nemame zavedene televízne programy 😅🙈
A pri 3 detoch nemam cas ani velmi čítať spravy.
Samozrejme Ukrajincov mi je velmi ľúto,len sa zlostim, že opäť sa len "bedac" sklada a nasi "oligarchovia" su zalezení kdesi v riti a neprispeju