Vzali by ste na istý čas k sebe domov ľudí z Ukrajiny?
Viem,v dnešných dňoch citlivá otázka..Ale.. vzali by ste na isty čas k sebe domov ľudí z Ukrajiny,nejakú matku s dieťaťom/deťmi?Matovič sice vravel o nejakom príspevku na takých ľudí len nechápem..Prečo nepomozu oni?Prezidentka,politici proste tí ktorí maju hotely,haciendy,veľké domy?Prečo to ma byt zase len na nás bežných ľuďoch?
@sivana09 samozrejme, este karmou sa mi tu zacni vyhrážať. JA som ziadnu vojnu nespôsobila, tak sa ukludni. Spôsobili ju len a len politici.
@mondolina ano, predstav si, mna to trápi. Lebo mne sef v praci voľno neda lebo vojna. A do prace musím, lebo musím platiť ucty a zivit vlastnú rodinu. Ale to nejakej co tu cely deň sedi na riti doma a vypisuje tazko človek vysvetli, ze? Ci ma tiež potom ubytujes?
Ano, vzala, keby bolo kde. Urcite skor ako nejakeho araba alebo uplne inu mentalitu.
@stanulienkat tak ja tiez nie som uplne proukrainsky a proNATO orientovana, ale ako pisem, ti ludia za to nemozu... za toto mozu politici. Keby u nas sa daco dialo, ja by som bola asi uplne stratena/alebo teda chvilu riadne v soku/, keby ma chlap vysadil dajme tomu na hranici s niektorym statom a on isiel bojovat, neviem si to ani predstavit, co by som si tam pocala s malym dietatom-niektore su tam s 2-3 detmi a kufrom. urcite by som bola rada, keby dakto pomohol, kym sa situacia vyriesi a v hlave si clovek urobi plan.
Problem nastane, ak sa rychlo nevyriesi, a ti ludia nebudu moct ist dajme tomu za tyzdne/mesiac/dva domov... alebo nebudu chciet. Mne sa napr. nepaci zase rozdavame peniaze, ja by som na ukrajinu neposlala miliony na zbrojenie, ked sme ako krajina v dlhoch a este ideme prijimat utecencov a pomahat im.
Tak si predstav, že by si takto zostala sama s deťmi na hranici a nikto by sa ťa neujal, nepomohol ti, alebo naopak, čakali by ťa tam ľudia, ktorí ti nezištne pomôžu s jedlom, ubytovnim, poskytnú ti zdravotnícku a právnu pomoc. Je zo zlé, že takto pomáha aj Slovensko?
@simca06022011 nepis to tu, ze nechceš pomoct, a myslíš na peniaze lebo ta tu hneď zacnu hejtovat ako mna.
Ukrajina nepotrebuje 12.000 nábojov, Ukrajina potrebuje profesionálnych vojakov, ktorí tam budu roti Rusom bojovať! A zial, to vsetco odmietli...
Ja si neviem predstaviť, ze by ma moj mm vysadil s deťmi na hranici, ze on ide bojovať. Paneboze ani na vojne nebol... tomu dat zbraň do ruky tak skôr zastrelí seba.
Tak a teraz vsetky opäť do mna...
Mne stačilo, keď mama spominala, ako vyhorela skoro celá dedina. Ako živorili potom. Kto mohol, posunul najmenšie deti k príbuzným. Ľudia s deťmi bývali v nezhorenych sopach, mastaliach. A to sa nemuseli báť o holý život. No taktiež nevedeli, či budú mať jedlo, oblečenie,... Chlapi odišli na zárobky, aby mali na nové chalupy. A ženy s deťmi ostali. Záviseli od dobrodincov. A záviseli od nich dlhodobo, kým sa im nepodarilo postaviť nové chalupy. Alebo odišli celé rodiny inde, za prácou. Ti taktiež boli na nule.
Po výbuchu v Cernobyle cirkev zabezpečila pobyty deti z Kyjeva u nás, na Sk, v malom meste. Mali sme doma mesiac Natasu. Zlaté dievča. My sme žili veľmi jednoducho, v 2-izbaku. Ona bola unesená. A vďačná za všetko.
Teta chodila pracovne na Ukrajinu. Tí ľudia žiju omnoho chudobnejšie. Život u nás je pre mnohých luxus.
Tieto podnety nám nedali ani chvíľu uvažovať. Ano, my pomôžeme. Nespoliehame sa na vládu, že nám zaplatí. Počítam s tým, že sa budeme starať aj o stravu, dlhodobo. Nie každý má v zahraničí rodinu, ktorá mu pomôže. Som učiteľka. A ako v škole sa nemôžem pozerat na šikanu, tu tiež vidím trpiace deti. Vzťahy medzi nami ochladli, každý chceme iba pre seba. My sme rodina s priemerným zárobkom. Máme dieťa s diagnózami, stojí nás veľa. Ale toľko ešte máme.
@simca06022011 jasne, ze treba overovat info a neposielat nikomu nic len tak, ale teda tomu fararovi to pisal jeho znamy, ze daj fotky nech verim. A veci sa nosia priamo na faru, tam kde su ubytovane.
a zas keby niekho chcel, tak fotiek si podla mna najde
No nech to vyznie akokolvek neludsky,nevzala. Som v praci od rana do vecera,manzel tiez,samych ich v dome nenecham ani nahodou. Su to sice utecenci a potrebuju pomoc,ale pre mna su to stale cudzi ludia a neviem co od nich cakat. Takze nie. Ine je,ze prenajimam byty,tak tam by som ich vedela umiestnit nejake 2,3 matky s detmi mozno aj do 1 bytu ak by im to stacilo,su to 3izbaky,tak hadam aj ano. Samozrejme bez naroku na fin.prispevok co ponukaju,ten mi naklady aj tak nepokryje a ak to urobim,len aby som pomohla,nic viac.
A ty vies, ci prezidentka nepomaha? Zial, aktualne sme v dvoch izbach. Keby sme mali dostavany dom, vezmem. Aj na mesiac, dva ak by bolo treba, kym sa nedaju dokopyna nepremyslia, co dalej. Kedze sa mi neda, poslem peniaze. Sme ludia.
Ak by bolo treba asi áno v prípade, že by boli na to kapacitné možnosti. Teda nejaký ďalší byt dom a pod. Inak si to neviem celkom predstaviť.
@simca06022011 my ale na Ukrajinu neposielame milióny na zbrane mi im tam posielame už zbrane ,ako insk im vieme bohovi pomôcť keď sa nemôžeme ako členský štát NATO do toho montovať (ani neviem ako by sme sa mohli s tou našou armádou)
Tiez zvazujem uz len z principu ze keby som ja takto na uteku s detmi...musi to but hrozne...izbu volnu mame,aj postel, spm na materskej, no mame male deti a casto cestujeme za lekarmi...tiez mam pred tym respekt takto nechat cudzich ludi vo vlastnom a novom dome 🥴 ale ktovie ci nedajboze o mesiac dva nebudeme to my takto potrebovat....tazke rozhodnutie
ano, prijala by som ich, bez rozmyslania,ako sa popchame,aj nadkracovat v kuchyni ich budem,len nech sa nemusia bat o svoj zivot...som rada,ze sa nas tu najde vacsina takychto mpatickych, bolo by to pekne gesto,ktore mozno ukazat nasim detom,aby sme ich ucili nezistne pomahat...sama dcera mi pivedala,mami,dajme ich na chatu...a tie,co vahaju a boja sa,ze im doma nahodou nieco zmizne, asi bohuzial nevychovavali empaticki rodicia...
Keby ich mám kde dať, tak by som prijala. A cirkvi sa zapájajú celkom dosť, už boli ponúknuté kláštory aj iné cirkevné budovy
@sonkamirka ja ked si predstavím,že za 2. sv. vojny keď ludia schovavali židov riskovali holý život a teraz sa ľudia boja lebo im niečo "ukradnú " Som pripravená v prípade potreby prichýliť niekoho aj keď na dlhodobo by to nebolo reálne (mesiac možno dva by sme zvladli)
V prvom rade očakávam ze sa o nich postará štát, vlastní veľa štátnych objektov, takisto očakávam financovanie a pomoc pri rozdeľovaní kvót od celej EÚ a až keď toto všetko bude stále málo a stále bude veľa ľudí kt. Budú potrebovať pomoc rada pomôžem
Náš dom v ktorom teraz bývame patril Holanďanovi, ktorý ho poskytol k dispozícii utečencom z vojnovej Juhoslavie v 90-tych rokoch minulého storočia a prebývali tu do skončenia vojny. Keby máme kapacity bola by takáto pomoc od nás úplne samozrejma, akurát že nás je v dome viac ako sme mali v pláne a ďalší sa nezmestia. Ale najstaršia dcéra žije už samostatne a jednu izbu je pripravená dať k dispozícii.

@simca06022011 ale to, ze su ludia opatrni, to je uplne namieste. VZDY sa v takychto situaciach vynoria nejake hyeny, ktore to zneuziju. Tiez si myslim, ze zopar chytrolinov si zalozi ucty na falosnu pomoc. Len tu niektore damy su apriori proti akejkolvek pomoci a ked este niekto tvrdi, ze si Ua za to moze sama,to uz je chore.