icon

Vzali by ste na istý čas k sebe domov ľudí z Ukrajiny?

27. feb 2022

Viem,v dnešných dňoch citlivá otázka..Ale.. vzali by ste na isty čas k sebe domov ľudí z Ukrajiny,nejakú matku s dieťaťom/deťmi?Matovič sice vravel o nejakom príspevku na takých ľudí len nechápem..Prečo nepomozu oni?Prezidentka,politici proste tí ktorí maju hotely,haciendy,veľké domy?Prečo to ma byt zase len na nás bežných ľuďoch?

zontik
27. feb 2022

@stanulienkat aký mám mať dôvod ich osloviť? Ani milostivu som neoslovila.len som poukázala na to, že nebyť obyc.ľudí, od politikov a vlády by tak dostali vieš čo.urcite nie takej pomoci, ako od ľudí. Tiež som nikde nenapísala, že tie byty a domy a chaty nemôžu poskytnúť aj tvoji obľúbenci

hlubik
27. feb 2022

človek možno by aj vzal, len ako by sa ich potom zbavil. Neviem.

zontik
27. feb 2022

@stanulienkat a za ďalšie, nenapísala som, že si ich má doma ubytovať, aj keď, v prvom rade má byť človek.ci myslíš, že je niečo viac, len preto, že je pri moci?má peniaze, nech im zaplatí hotel, či myslíš, žeby jej neostalo na nové šaty?

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
a_adamcova
27. feb 2022

Neviem si predstaviť nejako byť v ich situácii. Musela by som ísť s dvoma malými deťmi preč z krajiny, niekam kde nikoho nepoznám: Bez muža. Ten by musel zostať bojovať. Prísť takto o všetko, možno že niektorí budú mať šťastie sa vrátiť.... ale mnohí prídu o domovy, o prácu, o rodinu. Ver mi, bola by som najvďačnejšia na svete, ak by som mala možnosť s deťmi skloniť hlavu hoci aj v pivnici. :(
Prihlásila som sa už na dvoch stránkach s poskytnutím pomoci, máme síce len trojizbák, ale kľudne im ponúkam našu spálňu, aby mali súkromie, a ja sa s mužom vyspím v obývačke na gauči.

heni79
27. feb 2022

Nezoberiem, nemám kam. 🤷

lienka.7
27. feb 2022

@zazvorka87 co je na tom, ze je
@hlubik úprimná? Je to pravda, ubytovat je jedna vec ale na ako dlho? Kto ich bude zivit? Cele mesiace počúvame o zdrazeni a ako ľudia nemajú peniaze a zrazu maju? Tiez, mam nechať v byte cudzích ludi? Ako tu jedna napísala, ano ukradnu mi mozno aj tie žiarovky...
@a_adamcova ti ludia nemajú nič, len ten 1 kufor. Preto idú prec. Si myslíš ze opustili byt, ktorý majú na hypo? Zabudni.
Ak by som mala voľnú chatu, pokojne. Ale do bytu kde bývame uz teraz natesno. Zial nie.

h2
27. feb 2022

@lienka.7 Veď to, že na ako dlho? Nemám problém ubytovať ženu s deťmi aj vo svojej vlastnej domácnosti (iný vhodný ubytovací priestor nevlastním), ale niečo iné je poskytnúť nocľah a stravu a niečo iné, spolunažívať tu s nimi možno aj mesiace.

jaskolka
27. feb 2022

Jedna vec je ubytovať a dačo druhé zivit, satit a podobne. Znie to surovo, ale dva roky zobrali zo života s koronou, zdecimovali ľudí a teraz pre nejakých idiotov na Ukrajine a V Rusku, ktorí si len tak zmysleli vojnu , zase budú trpieť iba ľudia.. Toto je na tom hrozne, že v podstate úplne nezmyselne vznikol tento vojnový konflikt.
Tetaz prosia ľudí o pomoc. Ok, ubytujeme, a co ďalej?

ajko2011
27. feb 2022

Nie, nevzala. Už len z dôvodu, že chodíme do práce s manželom a nechať cudzích ľudí u nás? Určite nie... Druhá vec - bývame v byte. Ani ich nemám kam dať. Kebyže mám nejaký priestor (dom, byt, chatu alebo niečo iné obývateľné) tak vtedy áno. Ale ináč nie. Bohužiaľ.

macilaci
27. feb 2022

Už sme sa o tom rozprávali s mužom. Máme neobsadené obchodné priestory ale sú bez sprchy ale keby trebalo môžu prísť sa sprchovát ku nám do domu. A vraj dostanú aj živ. Minimum, čiže niečo vedia nakúpiť a keď varím tak uvarím viac nič sa mi nestane.

qetka
27. feb 2022

my sme sa uz prihlasili, mame volnu hostovsku izbu. Ako vravi muz “predstav si, ze ty budes utekat a nikto ti nepomoze”. A co nam ukradnu? Televizo a pojdu a nim na zapad? Alebo chladnicku? Ked su radi, ze maju tasku s vecami, kolko dokazali zobrat z domu?
A pre tie, co pisu, ze preco by mali oni a vlada nic, tak je zoznam, co vsetko nas stat poskytol na ubytovanie. Od hotela Borik, cez rozne chaty, ubytovacie zariadenia a vela dalsich. Cirkev ponuka klastory a tiez rozne zariadenia, ktore ma. Sukromnici ponukaju apartmany, izby v penzionoch a hoteloch, chaty. Cize ziadne take, ze ludia sa maju postarat. Ludia, ktori od nas utekali v 68 dostali na zapade vsetko - ubytovanie, pracu, postarali sa tam o nich. Takze my pomozeme ako sa da. stale mozme byt stastni, ze zijeme v krajine, kde je mier.
A naprikald s tym cudzim clovekom v dome… Ja som robila au-pair. Prisla som do rodiny, kde ma nikto nepoznal. Dali mi izbu, kluce, a hlavne teda ich male DETI a isli do prace. Neriesili, ci im nieco ukradnem, alebo co. Vymenny pobyt v Nemecku? Nikdy nikto neriesil, ci daju kluce, alebo ci nieco ukradneme. Na zapade normalne.
Ale co povedat, ked niektore osoby vyplakavali, ze ruska na tvari a sedenie na riti su horsie ako vojna 🤦‍♀️ Co by tie Ukrajinky dali za to, aby mohli sediet doma a kludne aj v ruskach…

elzus
27. feb 2022

Priestor nemám, možno tak na prejazd salóny áno ale dlhodobo ťažko. Ale tak keď vedeli našich nútiť ísť do karanteny po príchode zo zahraničia. Môže vláda využiť tie priestory tiež. Gabčíkovo a v Tatrách.

hopsadobrandejsa
27. feb 2022

Ja by som prijal. Rodicia to vcera navrhli sami, dnes to prediskutovali s bratom a maju mierne obavy. Miesto je ale oni si tak celkom nevedia predstavit ako by to fungovalo v ramci zdielania zivotneho priestoru ( kuchyna atd. ). Obaja su dochodci.

Momentalne su trocha zdrzanlivi, ale sami povedali, ze ak sa zacne vymykat situacia spod kontroly na hraniciach a nebude kde umiestnit ludi tak urcite niekoho k sebe vezmeme.

Obavy su na mieste, ale je potrebne brat na vedomie, ze utekaju zeny s detmi pred vojnou. Toto nie su ekonomicki migranti z Afriky ktori Vas chcu vyrabovat.

Vsetci vojnovi utecenci su evidovani uradmi a nikto z nich nebude riskovat nejaky pruser aby boli vyhosteni z krajiny.

Ano, prijatie takichto ludi je obetou vlastneho komfortu, ale ja osobne sa priznam, ze ked som pozeral spravy a videl ako sa zeny s detmi lucia s ich muzmi / otcami tak mi veru nebolo vsetko dvakrat jedno a aj to je jeden z dovodov preco by som bol ochotni tichto ludi prijat.

V konecnom dosledku sa musi kazdy rozhodnut sam za seba, ale ak nahodou dojde k masovemu exodusu ludi z Ukrajiny, urcite budem na rodicov apelovat aby si to 2x premysleli pretoze mne je to jednoducho proti srsti obratit sa malym detom ktore za nic nemozu chrbtom.

lienka.7
27. feb 2022

@jaskolka presne, mas úplnú pravdu!
Inak neukamenujte ma tu teraz PROSIM, ale zrazu ziadne opatrenia, žiadny kovid, žiadne ruska?
Našich ľudí vozili z hraníc do karantény a tu len tak nič.
MHD, vlaky zadarmo? Ok, pomôžme im, odvezme ich ale nejakym speci vlakom, autobusmi... to ako zajtra ja v MHD dostanem pokutu ze idem na čierno a oni v pohode?
A na druhej strane ani neviem kam by som s 2 deťmi len tak sla. Do cudzej krajiny... bez ničoho.
Odchádzajú najma ti, ktorí majú inde rodiny, tu neostanu a maju príležitosť teraz odísť za lepším životom.

hopsadobrandejsa
27. feb 2022

@elzus To je iny scenar a absolutne neporovnatelny so sucasnou situaciou.

Karantena bola max 2 tyzdne a jednalo sa o kratkodobe riesenie. Konflikt na Ukrajine moze trvat aj roky cize je potrebne zabezpecit dlhodobejsie ubytovanie pre tychto ludi.

Stat apeluje na ludi aby zvazili ponuku vlastneho byvania pretoze si je vedomy, ze v urcitom bode dojdu kapacity kedy bude treba ludi umiestnovat do stanov a to sa za vhodne podmienky pre matky s detmi povazovat neda.

jenny04
27. feb 2022

Vzala by som

frantisska
27. feb 2022

Podľa toho čo som ja zachytila sa majú prihlásiť ti čo majú reálne nejaké voľne ubytovacie zariadenia, nie že u niekoho voľna izba alebo gauč. Takze to si vôbec netreba vyčítať. Tiež mame 2i byt kde sme 4. Ale keby bolo najhoršie myslim že aj tak by som vzala… veď ako sa niekedy ľudia schovávali v cudzích pivniciach, dnes si žijeme luxusne oproti tomu.

elzus
27. feb 2022

@hopsadobrandejsa áno ja to chápem, že to nie je záležitosť hodín ani dňa, ale keď ponúknu aj takúto formu ubytovania aj na dva týždne, tak majú možnosť niečo vyriesit aj na dlhodobo. Alebo tie rodiny potom porozdelovat. Alebo to použiť aj ako forma 1-2 daňového prespania pre tých čo idú ďalej. Ja len poukazujem na to, že sú aj tieto formy ubytovania možné.

katkati
27. feb 2022

@jaskolka Nie idioti z Ukrajiny a z Ruska si zmysleli vojnu. Sú to idioti z Ruska.

lula3108
27. feb 2022

Tiez som nad tym rozmyslala, mame chatu k dispozicii. Ale samozrejme mam na nu hypoteku, mesacne naklady okolo 450 eur, novo a celkom draho zariadena. Dala by som ju k dispozicii ludom ktorych poznam alebo viem ze o par mesiacov ju nenajdem zdavastovanu, pripadne ze tam niekto zadarmo ostane byvat rok, dva alebo aj tri lebo je stale vojna. Na zadarmo sa lahko zvyka, ja som uz jeden problem s najomcom, ktoreho som pol roka nedokazala vystahovat z domu zazila a tohto sa bojim. Ale urcite to zvazim a ked bude naozaj velka nudza a nebudu mat kde ludi ubytovat pomozem. Momentalne si myslim ze ubytovacich zariadeni a aj statnych a cirkevnych zariadeni je dost a da sa pomoct aj inak

mondolina
27. feb 2022

@lienka.7
ty im fakt závidíš MHD zadarmo? 🤦‍♀️ ešte im aj vojnu záviď.

majulino
27. feb 2022

@stanulienkat ked vedeli tych 5 hotelov vytiahnut pri šikanovaní ľudí, ktorý isli domov zo zahraničia, na karantenu, nech vytiahnu aj teraz.
Na otazku autorky nie, nezobrala, kvôli bezpečnosti vlastnych detí

hopsadobrandejsa
27. feb 2022

@elzus Pre tych ktori tranzituju dalej napr do Ciech ci do Nemecka urcite ano, ale vsetci velmi dobre vieme aka je situacia na trhu. Bytov na prenajom je malo, kapacity nie su dostatocne ani pre nasich vlastnych obcanov pretoze stat problem najomnych bytov roky ignoroval.

Rumunsko je ovela vacsia krajina a sami tvrdia, ze by teoreticke vedeli prijat 500 tisic ludi. Statistiky hovoria o 5 milionoch utecencov ktori mozu opustit krajinu pocas konfliktu. To je skutocne vela.

Realita je, ze nasa generacia to ma velmi dobre. Nikto z nas nezazil vojnu. Ja som napr strasne hrdy hlavne na pohranicne obce kde stari ludia prijali do svojich skromnych pribytkov zeny s detmi pretoze sami zazili vojnu ci totalitu a maju preto ovela vacsie pochopenie pre tychto ludi.

Ja osobne dufam, ze to bude mat efekt snehovej gule a bude sa coraz viac ludi zapajat. Niektori nasi znami sa uz zapajaju co ma velmi tesi.

h2
27. feb 2022

@katkati Ja by som to dokonca skrátila na jednotné číslo. Jeden idiot, psychopat, sociopat, vrah... atď. z Ruska.

hopsadobrandejsa
27. feb 2022

@mondolina Ja som nic nechcel pisat, ale toto ma osobne dorazilo. 😨

sivana09
27. feb 2022

My by sme urcite zobrali, ale uz nemame miesto, kedze nasa rodina je tiez na uteku a budu zit u nas

stanulienkat
27. feb 2022

@majulino ale ved sa to deje. Nedledujes spravy? Ved vlada vyclenila ubytovacie zariadenia.

nice202
27. feb 2022

Ak by som mala priestor, tak bez váhania im ho ponúknem. Žiaľ, nemám. Ale rozmýšľam nad tým, kam by som išla ja s deťmi? Ja ani nemám kam ísť, ak nastane vojna u nás.

autor
Autor odpoveď zmazal