Z akého dôvodu nenosíte rúška?
To je otázka pre tie, ktoré nenosíte rúška, že prečo. Napríklad na ihriskách sa nájdu žiaľ aj také mamičky, o deťoch ani nehovorím. Pokiaľ je to dvojročné, ok. Ale ak má dieťa 3roky a viac, prečo by nemalo mať rúško? Môj syn bude mať 5 a pol roka, mám podozrenie, že má ADHD a napriek tomu prosti rúšku neprotestuje, sám si ho pýta. Na ihriská chodia aj matky, prípadne babky, ktroé sú vážne choré a covid ich ohrozuje viac. Ja mám nádor v pľúcach, aj keď som si v živote nepotiahla z cigarety. A nemôžem kvôli nemu dobre prehĺtať. Preto mám zavedenú hadičku zo žalúdka, tzv. PEG. Ale nebudem kvôli tomu zatvárať syna doma, len mu nedovolím sa hrať s deťmi bez rúšok. Tým pádom je ukrátený o kamarátov, lebo veľa detí rúška nenosí. A určite je viac chorých, ako kardiaci, cukrovkári, ktorí chodia von s deťmi a vnúčatami a sú ohrození. Tak prosím noste tie rúška.
Nosim.....kvoli ochrane vlastneho zdravia, ale aj kvoli kolektivnej zodpovednosti voci spolocnosti v ktorej zijem.
Neobmedzuje ma to extremne, nemam pocit, ze by som mal oslabenu imunitu, zijem zdravo, sportujem a od vypuknutia pandemie som covid zatial nemal zaco urcite vdacim aj faktu, ze nosim rusko.
Kedze pribudaju studie o trvalych nasledkoch po prekonani covidu u niektorych ludi, nemam zaujem stat sa sucastou statistiky.
Kazdy ma pravo slobodne sa rozhodnut ci rusko bude nosti alebo nie. Preto momentalne patrime k jednym z najhorsich na svete v ramci statistik. Ochrana vlastneho zdravia je mnohym Slovakov lahostajna.
@anjika44 mam inu otazku...na co chodia rodicia s detmi na ihriska??? nemame sa stretavat s nikym, kto nezije s nami v spolocnej domacnosti. Kolko domacnosti sa stretne na ihrisku? Ruska nie su dostatocne pri tych malych detoch aj keby ich uz mali...maju ich len na spicke nosa(ziadnym plieskom prichytene), to pri dnesnych mutaciach ani vyznam nema. Mam skoro trojrocneho, vonku mu nedavam, ma ho len kym vyjdeme z domu. Nestretavame sa s nikym, ziadne deti, mamicky, ostatni ludia. Chodime v casoch kedy je vonku najmenensi pohyb ludi a ak vidim, ze ide oproti skupinka, zmenim smer....uz vobec by mi nenapadlo ist na ihrisko🤦🤷
@eva112014 ale ludia si pod pojmom cerstvy vzduch predstavuju vsetok priestor vonku. Co je sice pravda,ale ako som pisala vyssie,ked siroko daleko nikto nie je, dam rusko dolu. Akonahle ide niekto blizko mna alebo oproti, som natolko slusna, ohladuplna a toleranta, ze si to rusko nasadim. Lenze dezolati apriori z trucu idu svoje.
@maciatkolulu a ako mozni bezpriznakovi nosici ste ho na kolkych preniesli? ci lepsie je fungovat systemom, co oko nevidi, srdce neboli? co tam po pripadnych obetiach. hlavne, ze mne je fajn..
@stanulienkat Toto práve tebe by som písať nemusela, lebo toto poznáš. Žiak nie je pripravený na hodinu. Proste nevie. Čo robí? Sleduje okolo seba, že čo robia ostatný. Sleduje teba ako učiteľa, kde si a čo robíš. Drgne do spolužiaka, nech poradí.
Máme internet, médiá .... to je také ťažké odsledovať a vyhodnotiť, čo robí tá druhá krajina "lepšie"? U nich toto funguje, nefunguje. Veď sa to dá porovnať.
Daj si ruku na srdce. Ty vidíš, že toto funguje. Vidíš, že to ide dobrým smerom? Toto je adekvátne vzdelanie pre deti? Že nechodia do školy? Vytváranie strachu? Strata zamestnania? Zvyšovanie daní? A info, že chcú kupovať drony ... Prečo sa neinvestuje do zdravotníctva.
Prosím ťa, neber to ako útok na teba. Len taká úvaha z mojej strany.
@rusalinka možno že to bolo zle vyjadrené, že rusko zabíja imunitu. Ja by som skôr povedala, že dlhodobo zdravému človeku s úplne normálnou imunitou neorispeje, ak nebude dýchať normálne čerstvý vzduch, bez potenia sa v rusku. Pochopím ešte v úzkom kontakte, ale absolútne blbosť to je vonku, kde široko ďaleko nikto, a po novom už respirátor na tvári. Rúška, respirátory a podobne neboli pôvodne určené na dlhodobé denne používanie, len na konkrétne alebo krátkodobé situácie, (operačné sály, osoby, s akútnou infekciou, osoby so silno zníženou imunitou, silná hladina smogu v ovzduší, prašné prostredie atď).
@maciatkolulu Ja som rad, ze si zdrava a ze si doteraz nemalo smolu a nechytila to.
To je akoby som ja povedal "soferujem uz roky a este nikdy som nemal autonehodu. Preto jazdim bez bezpecnostneho pasu s vypnutym airbagom."
Vies preco nosim rusko? Pre toto:
https://mediweb.hnonline.sk/spravy/2314503-na-c...
Moja mama robila cely zivot zdravotnu sestru, chvalabohu je uz na dochodku. Chranim svoje zdravie nielen kvoli sebe, ale aj preto lebo je to nepriama forma podpory zdravotnikov. Cim viac nas ostane zdravych, tym viac sa pomoze zdravotnikom.
Budme uprimny, nase zdravotnictvo nie je v takom stave, ze si clovek moze dovolit len tak chytit covid.
@eva112014 aj u nás sú vonku za každého počasia len sa teraz nesmú miešať triedy tak každá trieda ma svoje vyhradené miesto kde môžu zrušili im korčuľovanie aby sa triedy nemiesali, pre prípadnú karantenu
V karantene mala 2 spolužiačky ale preto ze u jednej bola mama pozitívna a u druhej otec, a oni teda len ako trieda bolo preto v karantene lebo u jedného chlapca bola covid mutácia potvrdená a dcéra bola ako úzky kontakt tak boli 4 dní doma
@eva112014 aky strach mas na mysli? Nemam nikoho v okoli, kto by hystercil. Vsetci su chvalabohu normali a vidia situaciu. A co robia ine krajiny lepsie? Nikto nevie. Raz umiera v jednej krajine viac ludi, o par mesiacov v inej. Ty pises,akoby v inych krajinach vsetci stastne zili, bez obmedzeni. Kazda krajina je unikum. Ako som pisala,je to aj o peniazoch. To,co si bohatsie krajiny mozno mozu dovolit, si my nemozeme. Takze logicky mame ine podmienky a tym padom aj ine obmedzenia. Ved je to logicke. A nikto nema univerzalne riesenie (samozrejme okrem mamiciek na mk, ktore vedia vsetko od astrofyziky, az.... Okrem vypracovania uloh 2 rocnika ZS 😂). Nikto nevie,co by bolo,keby sa to este viac uvolnilo. Keby ti potom vymrelo pol rodiny,koho by si obvinovala? (Matovica tu rozoberat nebudem, to by bolo na dlho..) Apropo lock down... Ja som z Ba..na uliciach milion ludi, v obchode milion ludi, v prirode milion ludi. Ludia maju lock down iba na papieri, napriek tomu stale kuvikaju. Keby toto robili ludia v De a inych statoch pocas LD, tak by mali iny pruser, to mi ver.
@maciatkolulu a keby bola rozsirena ebola, tak by si tiež v pohode brala hranie na ihrisku v skupinách bez ruska? Stále je to o tom istom - ľudia kovid podceňujú.. dovtedy kým im na to neumrie blízky...
@jana_eyre_2 ty nevies ze sloboda je silnejsia nez ebola? aj tu by niektore typy zvladli bez ruska :D
@jana_eyre_2 vies o tom ze ten soplicek/chripocka ma ku covidu omnoho blizsie ako ebola? preco to neporovnas s niecim takym????
@zuzliq nic co vydychujeme nie je ciste!!! preco sa pacientom podava kyslik? ved im dajme masku a nech vdychuju to co vydychuju. Tak isto sliny... napriklad po testovaniach sa mi neustale robi herpes a kvoli tomu, ze sa mi par krat "rozmokval" ked som mala rusko cez usta napriklad v obchode a na poste, sa mi hojil skoro 2mesiace. Cize mokvajuci herpes, z neho virusy som neustale dostavala dalej do organizmu 😠 A staci zakladna otazka - preco potrebujeme dychat kyslik a nie co-cko? Preco lekar kaze, ked je pacient chory a ma vela vetrat v byte? pretoze tie virusy zostavaju aj okolo neho, cize staci mat trosku nadchu, byt nachladeny a veskere "bacile" zostavaju v ruske. A to nehovorim o kvasinkach, ktore sa mnozia vo vlhkom prostredi.... To by bolo na veeeeelmi dlhu debatu
@maciatkolulu To je tvoje slobodne rozhodnutie, ja to respektujem.
Bat sa choroby je prirodzene kvoli pudu sebazachovy. Ano, Cinania uzavreli 60 milionovu provinciu len tak lebo prisla "chripocka".
Kto nechce nosit rusko, nech ho nenosi. Je to kazdeho slobodne rozhodnutie. Podla mna si pandemia len triedi ktori ludia preziju a ktori nie.
Nikdy by som nemyslel, ze uvidim ako funguje natural selection v priamom prenose.
@nistika lebo soplicek a chripocka nám neplní nemocnice tak, že ti odmietnu poslať sanitku, lebo žiadnu nemajú? Lebo soplicek a chripocka ti nezabije len tak 41r zdravého chlapa? A prečo by som to nemohla porovnávať s naozaj vážnou chorobou? Lebo kovid má pri veľa ľuďoch vážne následky..
Nad tým je podľa mňa úplne zbytočné sa rozčuľovať. Kto ho chce nosiť, tak ho nosiť bude kto nie nie,. Nemáš s tým čo spraviť, niektorí to berú stále tak, ako keby sa proste nič nedialo, možno na to prídu, ak im niekto na túto pliagu v rodine umrie
@jana_eyre_2 stale je to o tom kto vidi pohar poloprazdny a kto poloplny....ako pisala v inej diskusii ina uzivatelka (nebudem menovat ale ak chcete spravny citat pohladam) za to ze sa ty bojis ist si kupit chlieb, nemozes ocakavat ze tak budu teraz zit vsetci.
@maciatkolulu ale to rusko ti ma pomoct obmedzit infikovanie. Ja ti poviem,ze tento rok som nebola ani raz chora. A to byvam kazdu zimu minimalne 3x. Takze ano, nieco na tom je. A pises o inych smrtelnych chorobach? S akymi si sa na sk stretla, co sa roznasaju kvapockovo? Ved my nie sme v Afrike, nemame tu ebolu a podobne lakociny. Takzenie, na sk nie su podobne ochorenia. Ver mi,ze by si sa nechcela dusit za plneho vedomia. A samozrejme,zecovid nemusi dostat kazdy. Zavisi od fyzickeho stavu, imunity, veku, pohlavia..... A vidis,ze uz umieraju aj 30-40 rocni.
@maciatkolulu no myslím že aj pri ebole by sa našlo kopu ľudí čo by na to srali a ohrozovali iných, "lebo majú slobodu".. toto je dobrá previerka aki vedia byť ľudia "kolegiálni"..
@maciatkolulu to rusko ma este dalsi efekt, odkysliceny mozog, potom to tak vyzera ale tieto vedlajsie ucinky ti na obal nenapisu.

@modrava asi tak nejako 🙂