icon

Z akého dôvodu nenosíte rúška?

anjika44
11. mar 2021

To je otázka pre tie, ktoré nenosíte rúška, že prečo. Napríklad na ihriskách sa nájdu žiaľ aj také mamičky, o deťoch ani nehovorím. Pokiaľ je to dvojročné, ok. Ale ak má dieťa 3roky a viac, prečo by nemalo mať rúško? Môj syn bude mať 5 a pol roka, mám podozrenie, že má ADHD a napriek tomu prosti rúšku neprotestuje, sám si ho pýta. Na ihriská chodia aj matky, prípadne babky, ktroé sú vážne choré a covid ich ohrozuje viac. Ja mám nádor v pľúcach, aj keď som si v živote nepotiahla z cigarety. A nemôžem kvôli nemu dobre prehĺtať. Preto mám zavedenú hadičku zo žalúdka, tzv. PEG. Ale nebudem kvôli tomu zatvárať syna doma, len mu nedovolím sa hrať s deťmi bez rúšok. Tým pádom je ukrátený o kamarátov, lebo veľa detí rúška nenosí. A určite je viac chorých, ako kardiaci, cukrovkári, ktorí chodia von s deťmi a vnúčatami a sú ohrození. Tak prosím noste tie rúška.

poopsie
12. mar 2021

Je veľa stránok tejto diskusie, vopred sa ospravedlňujem ak sa budem opakovať, porovnávať onkológickych pacientov imunitu so zdravými ľuďmi je cez čiaru... Onkologickým pacientom rúško imunitu neničí, niečo čo neexistuje nemôže byť zničené... Ako funguje imunita? Ako sval, musí sa hýbať aby ostala ohybná.. Ak nemusí nič robiť, ostane lenivá, radšej bude ležať ako bojovať.. Preto rúško ničí imunitu lebo sme sa dostali do bodu, kedy zdravý človek nemá vnemy... Potrebné vnemy na udržanie pružnosti imunitného systému.... To ide ruka v ruke aj s tou dezinfekciou.. Ak mam zle bacile mam aj tie dobré.. Ak ich zničím, tak všetky... Neviem čo je na tom nepochopiteľné... K autorke, je mi ľúto, že máš takú ťažkú chorobu, tiež je to dôsledkom zlej imunity, tú si nikto nevyberá... No je to tvoja choroba a ty sa jej musíš prispôsobiť.. Ak sa ti nepáči uznesenie vlády o výnimke pre deti do 6 rokov, tak nenúť všetkých na okolo k tvojim pravidlám... Mala by si mať teda nejaký svoj režim, pred dvoma rokmi by si tiež vyžadovala od všetkých takéto úkony? Asi ťažko, pri tom by bola vo vzduchu len obyčajná chrípka.... Pre teba rovnako nebezpečná

danim
12. mar 2021

@0silvia0 našťastie veľa ľudí je zodpovedných a potom sú ti nesmrtelni 🙈čo maju oslavy návštevy... a nich sú mnohí už na cintoríne. Sila je, že kto môže pracuje HO ( aj ja dnes ), a mamy na materskej a nezamestnaní, čo môžu byt doma v klidku - z nudy chodia po návštevách 🙈🙈🙈. Samozrejme ani to, čo píšem nie je len biela a čierna.

zuzuliennka1
12. mar 2021

@danim nepoznam ziadne mamy, co chodia po navstevach - naopak, mamy na materskej uz davno nie su “doma v klidku”, ale im tato rocna izolacia ide uz dost na nervy.... matka v klude na materskej je mozno tak prvy rok, kym dieta nechodi a staci ho nalozit do kocika/nosica, doma dat na podlozku/do ohradky a max. vychadzka v kociku okolo bytovky....
rocne a starsie dieta sa uz za tento cas doma brutaaalne nudi a ak rodicia nechcu mat z bytu “kulnicku na drivi” tak s tymi deckami proste treba ist von... ludia s domami a zahradami to maju vyhrate, tych sa to (az tak) netyka, decka maju kde byt vonku ale aj to je uz proste neunosne, tie deti su unudene a bez socializácie... cele zle

poopsie
12. mar 2021

@zuzuliennka1 neviem o čom sa dohadujete, ale tak ako si správne napísala... Dieťa potrebuje socializaciu.. Človek je tvor spoločenský a ubezpečujem ťa, že deťom v rodinných domoch chýbajú ostatné deti narovnako...aka je v tom logika, že ak si dám vysparat v nose dieťa môže ísť do kolektívu a keď si nedám nemôže 😂? Socializacia je dôležitá pre kognitivny vývoj, takisto hra.. Ako sorry ale mňa akosi neberú odražadla... A moje dieťa samé na bicykli je tiež smutné ako mesiačik na hnoji... Ten kto žije rok v izolácii si zaslúži metal ale neviem, či sa výdrž či naivitu a hlúposť.... Ja som v práci mohla stretnúť 200 ľudí ale vlastnú matku nemôžem vidieť to je aká logika? Dokonca sme mohli chodiť pri dvere ľuďom v karanténe, lebo covid stopuje 15 minút.. Bolo obdobie kedy RUVZ posielal pozitívnym ľuďom UZ VR... Nejako rýchlo skončili, tak ako začali...

danim
12. mar 2021

@zuzuliennka1 viem veľmi dobre čo znamená materská keďže mame 2 deti. Momentalne už školácky. Áno separácia je blba pre každého. A teraz tak na odľahčenie no realita.. ak si mama na MD mysli, že ma toho brutal veľa... ešte len uvidí, keď sa po 2 deťoch vrati do prace 😂😂😂ale my zeny sa vieme rýchlo prispôsobiť zorganizovať .. no je to “zmena riadna”

danim
12. mar 2021

@zuzuliennka1 von chodiť treba.. za dedinu, za mesto.. často.. tam v klude bez Ruska užívať si svoju rodinu. A udržiavať sa v pohode.. snáď to nebude trvať vecne.. vakcíny sú. Ešte musíme vydržať.

rmm
12. mar 2021

@poopsie Presne. Tiež sa pýtam, či aj v minulosti autorka dávala pozor napr. na chrípku, ale aj iné ochorenia, keď bola na ihrisku bez rúška s možnými prenášačmi.

Ja si rúško dám, keď idem maľovať stenu alebo niečo lakovať, aby som nedýchala výpary. Skladám si ho alebo, lepšie povedané, nedávam si ho, keď idem von, aby som sa nadýchala čerstvého vzduchu. Lenže ja nepokladám rúško za prejav solidarity. Mne sa zdá solidárne, ak ľudia v blízkosti detí alebo celkovo iných ľudí nefajčia a nedávajú svojim deťom nezdravé veci, napr. ako raz asi 10-roční chlapci na ihrisku v čase obeda jedli čipsy a zapíjali ich Coca Colou. No a vysvetľuj to svojmu dieťaťu.

Korona prejde a zlý životný štýl väčšiny ľudí bude naďalej pretrvávať bez náznaku snahy o zlepšenie. Toto ma trápi oveľa viac. V tomto musíme vychovávať svoje deti, hoc aj doma máme vlastnú bublinu, v ktorej žijeme, keď nie sme medzi ostatnými...

poopsie
12. mar 2021

@rmm hnevá ma, že ľuďom sa zakýve pred nosom jednou chorobou a všetci sú ako zhypnotizovaní, pýtajú si krk toho, kto nakazil niekoho druhého... Pri tom pred dvoma rokmi nikto neriešil, či niekto niekoho niečím nakazil.. Ako keby som teraz žiadala krk toho, kto nakazil niekoho babku pneumokokmi a ona umrela na zapal pľúc 🤷‍♀️je to taká istá choroba ako všetky.. Každá môže mať fatálne následky, keď sa NELIEČI... Ako sme svedkami, že covid sa v ambulanciach nelieči... Česť výnimkám, počula som o pár doktoroch, čo spravili pre pacienta úplne maximum... No veľa je takých, čo su zabarikadovaní a dostať sa k nim je zázrak... Skúsenosť od nás z rodiny.. Dvaja v priemere 70 roční bývali onkopacienti.. Jeden na pozitívny test nedostal nič a druhý dostal na 39 horúčku antidepresiva a PCR test o 5 dní... Ak by sme si dotyčného pacienta nevyliečili skrz dobrých ľudí... v piatok, po týždni v 39 horúčkach by na ten test neprišiel....

zuzuliennka1
12. mar 2021

@poopsie ved mne to ale pisat nemusis, ja velmi dobre viem, ako to je 😁 je to proste chaos, na zaciatku sa aspon trasovali kontakty, teraz ani to nie... opatrenia su nelogicke, chaoticke a pomaly nikto sa v tom uz nevyzna...
a urcite je mensia hrozba ja so synom na poloprazdnom ihrisku, na vzduchu, kde sa vzduch hybe, ako ludia v mhd s ruskami/respiratormi pod nosom, a este ked si niekto spinavymi rukami cely respirator obchytkava, aby si mohol zapalit...

zuzuliennka1
12. mar 2021

@danim tak si asi uz zabudla, kedze mas skolacky, co to je byt doma s detmi a ze najlepsie je to vonku, lebo sa doma unudia a prevratia byt hore nohami.. citujem ta: Sila je, že kto môže pracuje HO ( aj ja dnes ), a mamy na materskej a nezamestnaní, čo môžu byt doma v klidku - z nudy chodia po návštevách - no ak si ty bola 3r len doma v klidku a deti sa ti doma nepozabijali a neprevratili barak hore nohami, tak to klobuk dole a budes asi jedina

maruskahurnanska
12. mar 2021

@rusalinka na onkologii nosia deti ruska z uplne ineho dovodu

ukulela
12. mar 2021

rusko vam ale nema budovat imunitu, ani jej pomahat, nikto to netvrdi, rusko ma zabranit sireniu virusu. nemas rusko, lahsie(s vacsou pravdepodobnostou) ochories a virus prenesies dalej ... ty prezijes, tvoje dieta v pohode, ale rodicia/stari rodicia skoncia na ventilacii, alebo vo vreci. ruska virus neznicia, ale spomalia, a spomalit ho treba preto, lebo nemame nafukovacie nemocnice a nesmrtelnych lekarov a sestry. od zaciatku pandemie decka do obchodu so mnou nechodia. na ihriska aktualne nechodime, od jari sa stretavame s obmedzenym poctom ludi. nechcem riskovat, ze ja nakazim svokrovcov a ti to nedaju. preto nosim rusko, ci respirator tam, kde mozem stretnut ludi.

rusalinka
12. mar 2021

@maruskahurnanska už som to vysvetľovala - áno, viem prečo sa nosia na onkológii a niekoľkokrát som aj napísala, v súvislosti s čím som to napísala. Nie je dôvod to opakovať.

danim
12. mar 2021

@zuzuliennka1 nie nezabudla... heh ;) 6 som bola lebo 2 deti po sebe.. ubehlo to ako voda.. ale áno, nebola korona, chodili sme von do materského centra kdekoľvek. Ja som v mojej prvej reakciu napísala, že našťastie nie je všetko len biele a čierne... tým som práve myslela to, že kvantum ľudí je zodpovedných - nech sú už momentalne či v práci či doma. Nebolo to myslene v zlom. Užívaj si materskú a určite choďte vo- ideál nie medzi masy ľudí, ale to už Vies. Všetko dobre prajem. Držte sa 🙂

poopsie
12. mar 2021

@ukulela áno máš pravdu, že rúško má za cieľ zabrániť šíreniu vírusu. Ale v tej ďalšej vete sa mýliš, pretože ak nemáš rúško ľahšie neochorieš... To je klamstvo....rúško teba nechráni, chráni ostatných pred tebou ....v prípade, že by si bola chorá.. Ak si zdravá, tak nikoho ničím nenakaziš bez rúška.... A ak ideme vyťahovať lekárov v nemocniciach.. Tí ho nosia skrz baktérie, aby ich nezaniesli do dutín pacienta... Pretože, virus je oveľa, oveľa menší a tým rúškom prejde tak či tak... Obyčajne latkove rúško má filtračnu schopnosť 16 percent... To je celkom nič podľa mňa... A keď si vezmem, že na jednej strane je v pohode v jednej miestnosti odkašliavat a smrkať s ďalšími ľuďmi (tým myslím celoplošné) - to je zodpovedné... A nezodpovedné je byť na čerstvom vzduchu bez handry.... Niekde sa stala chyba... V nejakom prenose informácií 🧠

sense
12. mar 2021

@ukulela rusko ale nechráni teba ako nositeľa pred vírusom, nosením ruška chránis ostatných...

fineta
12. mar 2021

Rúško nepomôže nikomu. Sa cudujem všetkým, ktori ste pristupili na túto covid hru. Najskôr rúško, potom spajlovanie, napokon vakcinacia, ktora bude aj tak na dve veci pred novými mutaciami. Aha, to zase prídu s novymi vakcinami a budete sa kazdy rok nanovo ockovat, ved preco nie robit si z tela chemickú tovaren!? Postupnými krokmi nas dostali presne tam, kde nas chceli mať. A keďže sa sedliacky rozum pomaly ale isto vytratil, este sa tu budeme hádať o to kto je poslušný a kto nie. A keď vidím tehulku s tou handrou na tvari ako ubera kyslík tomu malému zazraku v brusku, to ma už vyzuva. Potom sa čudujeme, ze je tolko spontannych potratov. Uz naše stare matere, ked robili tehotné na poliach vedeli, ze zdravy vzduch a normalna strava je pre plod najdôležitejšia. Ked aj niektorá ojedinele potratila, pripísalo sa to vrodenej chybe, príroda sa vysporiadala..Skoda, ze sme to takto dopracovali.

lenadka
12. mar 2021

@mery333 vážne? Keby aj, mám uja v nemocnici na kyslíku, vyzerá to tak, že neprežije. Čaká ho ešte pár hrozných dní trápenia sa😔 môže mi byť šumafuk či je kovid nejaký ekonomický nastroj keď reálne zabíja ľudí. Ostal po ňom dom, hydina a osem psov a my všetci bývame od neho ďalej a ďaleko. Zatiaľ ich chodí kŕmiť suseda len tá má 89 rokov a my v karantene do utorka ešte. Úplne zúfalá situácia, tetuska ho našla v dome na zemi, volala mu záchranku 2.3. už má aj ona teplotu, včera vraj 37,5 nepripúšťa si to, že sa nakazila od neho, vie asi dobre čo by ti pre ňu znamenalo... 😭 asi keby to nemalo takéto nasledky neboli by tieto opatrenia.

jana_eyre_2
12. mar 2021

@lenadka držím palce 😔 strašné toto čítať, ale asi jediná cesta je zverejňovať takéto osobné príbehy...

skorpionik30
12. mar 2021

dnes som. bola s detmi vonku v prirode.... bez rusok stretla som. mamicku mladu mala v kociku asi 1.5 rocne dieta a to rusko az pod ocami a ona tiez.... kef sne isli okolo nej isla uplne na kraj.... aby sme nahodou na nich nedychli.... chore toto.... vyzerala ako keby sme ju isli popravit..... toho maleho mi bolo luto... a jej tiez....

.

milanm_
12. mar 2021

Išiel som v električke a videl som mladú ženu ktorá si hanblivo vyhrnula golier na kabáte, aby ju nebolo vidno, zosunula si respirátor a otvorila okienko a natlačila sa tvárou do medzery a dýchala, bolo jej zle.
Môj kolega v práci sa pri nasadenom respirátore dusí, po pár minútach mu je zle, začne kašlať a napína ho, dnes sa mi v aute skoro dozvracal. Toto je zle.

marytesss
12. mar 2021
terezka1947
12. mar 2021

@milanm_ prepac....ale v respiratore som tiez v praci a zijem. V autobuse mi byva zle,ked je teplo....ci s ruskom,ci s respiratorom,ci s nicim.
Tak zase uz neprehanajme.

terezka1947
12. mar 2021

@lenadka a suhlasim....je uolne jedno,ci je covid realny,ci vymysleny niekym ako nastroj niecoho. Zomieraju realni ludia. Mladi,aj stari.
Ci to,ze sa to nasej rodiny netyka....to je ok. Akonahle sa to dotkne niekoho osobne,zacne v covid verit.
Smutno mi je z niektorych ludi.

0silvia0
12. mar 2021

@lenadka drzim palce ujovi. Vidis, stale je dost tych, ktori neuveria pokial nezaziju na vlastnej kozi...

comika
12. mar 2021

@anjika44 my tiez nenosime ked sme vonku. Lebo chcem dychat vzduch, kyslik a nie CO2 a ostatne skodliviny z rusok

milanm_
12. mar 2021

To je tak ťažké uveriť a pochopiť, že sú ľudia ktorý nedokážu dýchať v respirátore?

zuzicka256
12. mar 2021

@marytesss 😁 to je tak hlupy obrazok ... a navyse uplne neporovnatelny s tym co sa tu rozobera 😁🤦

jaroe
12. mar 2021

@terezka1947 je nechapem potom, ci mam zly respirator, alebo nejaky skryty problem s plucami/srdcom. Ja v nom mam velky problem, davala som si ho na skusku doma, sediac pred TV a po par minutach sa teda nedalo....

terezka1947
12. mar 2021

@jaroe skus vyskusat viacere....a daj tomu cas.
Tiez som prvy den myslela,ze moja pohodina prichadza....