Zamykáte sa v byte na noc?
Ahojte dievcata zaujima ma taka vec, tie co byvate v byte (nie v dome) zamykate vchodove dvere na noc?? Ak ano z akeho dovodu?
@bluka2 vidím, sme dedina a nehorelo ani raz za 5 rokov co tu som u nikoho, zato v kradnuté domy bežne v noci aj cez deň, nejaký dement tento rok celé leto chodil v noci po dvoroch a skúšal dvere, cumel ľuďom do okien, cez deň obchádzal a obcumoval kde kto, náhodou začali ľudia diskutovať o tom, síce neviem ci niečo zmizlo, ale nie jednu rodinu vystrasil... V paneláku sme každý rok riešili vykradnute pivnice, bezdomovcov co sa nejakým spôsobom dostali do bytovky a skryli na schodisku, v noci skúšali az kým niekoho nezobudili a nezavolala sa polícia a o krqdeziach v bytoch to ani nehovorím, v 99% za tym boli otvorené dvere alebo zabudnuté kľúče vo dverach.. Mame tu chaty, stavby, každý rok niekoho vykradnu, keď sa dostanú raz, prídu skúsiť znova... . Ak chceš štatistiku tak si nájdi krádeže a požiare.. To by nemal byt problém a verím ze polícia toho rieši viac. Už také obťažovanie asi nebude nikde ale kto vie.. Ja mam dosť veľa prípadov v mojom naozaj úzkom kruhu ľudí čo poznám a to nebývam v blízkosti nejaké osady alebo tak. Zamknúť si byt/dom je pre mňa základ.
@evaachesa no ja tiež náhradné kľúče som mala všade 😂 obojstrannú zámku, či ako sa vola, ak by náhodou ostal kľúč vnutri. Ale nestalo sa mi to ani raz a hneď ako sa dalo som malú naučila otvárať dvere 😂
No tak pes to istí... Ja musím zamknúť, môj pes by ich pozdravil a odsikoval do obývačky... Mame husi na dvore, cez tie sa nedostane nik, aj chlapovi kamoši prestali chodiť, ale v noci sú zavreté 😇
Nezamykala som cez deň. Raz nás svokor chcel prekvapiť. Bývali ďaleko, tak nechodili ku nám často. Vošiel do bytu bez toho aby sme si to všimli. Sadol do obývačky a čakal kto ho objaví prvý. Išla som do spálne okolo obývačky a zazdalo sa mi že som dačo videla na gauči. Kuknem a tam svokor. Ihlu do r... by som nedala 😂😂😂. Ma skoro vystrelo. Odvtedy zamykám.
Zamykam.
Zamknutim nic nestratis, co sa o nezamknuti povedat neda 😉
U nas sa vzdy zamykalo aj cez den. Muz od rodicov nauceny tak ze kym je teplo, tak su vchodove dvere na dome dokoran otvorene od rana ked vstane az kym nejde spat (a to je tak o polnoci). Poto zavrie aj zamkne. Mna to neskutocne znervoznovalo. Prve a druhe leto co sme zacali spolu byvat som nerobila nic ine len zatvarala vchodove dvere. Este aj teraz po 13 rokoch ich necha rozcapene ked ide robit nieco pred domom.
Ano, zamykame, aj alarm pusteny v nocnom rezime, detektory na vsetkych oknach a dverach. Pred 2 rokmi sme byvali v byte na prizemi, dvere na terasu sa nedali zamknut, ale mali este take akoby okenice, tak bolo treba zavriet tie, no cele leto sme ich mali otvorene, neriesili sme. Potom muz v zime po sezone, ked nebolo v komplexe nikoho osadil na dvere zapadky. Jednu noc okolo 4 rano, pocujem z terasy cudne zvuky, rano som zistila, ze nam pokradli veci z terasy a snazili sa aj dostat dnu. Ked si predstavim, ze mesiace sme mali tie dvere otvorene. V ten den sme dali nainstalovat alarm a aj tak, ked zacala dcera spavat sama v izbe, bola som nesvoja. Teraz byvame na 1. poschodi, ale aj tak sa da krasne vyliezt na balkon.
@simca06022011 suhlasim, tu, kde zijem nehorelo 13 rokov, co tu byvam, ale domov vykradnutych bolo dost. Dokonca jedna vrazda, ked bola majitelka doma a zlodej si myslel, ze ho nik nevyrusi.Tiez zamykam, vzdy som to robila, mam zamknute vchodove dvere aj ked som doma. Jeden dom totiz vykradli tak, ze rodina v obyvacke pozerala futbal a zlodej chodil po zbytku domu. Ved necham v noci kluce v zamku, keby horelo, je to par sekund. A da sa namontovat dymovy alarm.
ja nejdem spať, kým neskontrolujem, či je zamknuté. 😀 bývame na dome, bez susedov, bez psa 😀
Ja len k tomu požiaru - tak isto ako človek má psa, zbraň blízko postele, senzor na pohyb - pomôcky na ohlásenie poziaru predsa tiez, aj kľúče od bytu sa dajú dať pod vankúš..
keď zamykam nedávam preč kľúče, sú v zámke takže ak by som vnoci potrebovala rýchlo otvoriť, tak mám ako.. tiež si myslím že my v rodinnom dome by sme aj tak ušli kratšou cestou cez okno do zahrady.. ak bývate v byte, tak nikto nezaručí že nebude zamknutá brána, alebo schodisko takže mať po ruke kľúče je logické..
tak isto človek môže spanikáriť ak sa zobudí na to že sa niekto hrabe vedľa v suflikoch a zareaguje zle, ak aj má zbraň napr.. a tak isto môže zareagovať veľmi zle vyrusený zlodej..
A mne napríklad nejde iba o zlodejov čoho sa bojim.. nejde o to že pozerám veľa kriminálok, ale na svete nie sú len dobrí ľudia, existujú všelijakí uchylaci a psychopati.. nie je to tak dávno čo na Slovensku nejaký chlap vtrhol do domu manželov a porozbijal im hlavy.. uľahčovať vchod takýmto idividuam by som teda nechcela.. samozrejme že takýto idiot sa môže do domu dostať aj keď je zamknuté, ide o to znižovať riziko.. veci sa stávajú a jediné čo mozeme robiť je znižovať riziko.. tak ako si môžeme vypracovať plán čo robiť v prípade požiaru.. tiež plán nemusí vyjsť ale ide o znižovanie rizika.. tak či tak - každý nech si robí ako uzná za vhodné.. ale čudovať sa prečo sa niekto rozhodne zamykať - to je premna dosť zvláštne..
Zamykame stále, na oknách mame bezpečnostné zamykanie.. Mali sme 2x pokus zlodejov (neúspešný vďaka zamknutiu) + jedna návšteva NAKA (ti si ale poradili so zámkom aj zamknutym 🙂)
Treba sa zamykat, aj cez deň aj v noci.. Stále
@jana_eyre_2 Uplne presne si to vystihla. 👍
Žiadna zbraň ani pes ,-kludne 80kg- neni záruka, že neprídu vykradnúť..ked to bude magor strelí psa jednou ranou a bude po ňom..teba detto..
pochybujem ,že rozospatá ,v šoku,že ta niečo zubudí budeš uvažovať a automaticky s chladnou hlavou brať zbrať...okolnosti mozu byt hociake,dostaví sa stres ,panika..a možno zlodej bude stáť nad tebou v spálni a nestihneš si ani mrknúť "
-to len k takým siláckym rečiam.
A mimo iné..ako užívatel-vlastník je každý zodpovedný a povinný chránit si svoj majetok.Teda ak chcem aby mi prip.poistovna vyplatila odškodné ,pri odomknutych dverách pre zlodejov, to asi pojde velmi ťažko.Ved aj v lete pokutujú majitelov aut kt.nechávajú otvorené okienka pred kúpaliskom či nák.centrom ..je to skrátka nedbalosť.A áno je to to isté..tak ako auto nenechávam odomknuté lebo je to moj majetok tak byt nenechám otvorený detto.
Je to určite o zvyku a každá si odnáša čo má" z domu"naučené.Ide však o to ,že dnes je uplne iná doma a človek sa nemoze spoliehat ani na susedov(pochopitelne ked spím ja,spia aj oni) a vobec nie verit,ze mne sa to nemoze stat.
Dievcata dakujem za odpovede. My mame tiez bezpecnostne dvere, zvonka guľu a ja zamykam, pretoze som zvyknuta este od rodicov, no priatel nezamyka, ani ked ja som v praci a on odchdza tiez nezamkne. Povie mi, ze ved mam gulu kto by mi isiel kradnut... ked mu poviem ze je nezodpobedny a nech zamyka len mi kyvne hlavou ze “hej-hej” a nic. 😒
Ked sme byvali v byte, tiez sme mali gulu a zmykali sme. Neviem tak sme sa naucili a bola to taka ta samozrejmost. Teraz ked sme v dome a tiez je z vonka gula, uz sa stane , ze sa len zabuchnu dvere, no to mozno preto ze sa spoliehame na psa ktory je vonku 🙂
Môžeš mu ukázať videa ako sa ľahko otvoria nezamknute dvere aj keď je na nich guľa.. na nete je toho kopa..
Ja asi nikdy nepochopim ludi, co maju na vchodovych dverach klucku zvonku. A este ked tie dvere nezamykaju, tak to uz nechapem dvojnasobne.
Este ked je zovnku gula, tak dobre, nie je to az take lahke dvere otvorit, treba k tomu aspon skrutkovac alebo nejaky nastroj, ale s kluckou?
Ja zamykam dvere stale - vojdem do bytu, kluce vlozim automaticky do zamku zvnutra a zamknem - ak prichadza domov niekto po mne, tak zvonku vie vlozit kluc a odomknut si, ale jedny kluce ostavaju vzdy vnutri v zamku. Cize v pripade poziaru alebo hocicoho len pretocim kluc a utekam von. Nesmatram po klucoch v kabelke, vo vreckach alebo tak.
@jana_eyre_2 veľmi dobre si to napísala ... A veru slovo zvláštne je ešte slabý odvar .. fakt nepochopím takých ľudí čo dobrovoľne ohrozujú nie len svoj život, ale aj životy ostatných členov rodiny 🤦
Zamykam stale, aj ked mame bezpecnostne dvere. Preco? Ocka mam policajta, takze som pocula privela pribehov o tom, co dokazu zlodeji, ak chcu. Nehovoriac o tom, ze ja som raz omylom vtrhla susede do bytu, lebo som si pomylila poschodie 😀 . Ked sa clovek zamkne, takym sokom sa vyhne 😀
V zivote som sa doma nezamykala. Ani v dome, ani v byte.
A kto nezamkýna?ja neviem ale ja som ešte nepočula aby niekto nezamkol svoj byt na noc alebo keď niekam odíde....
@jana_eyre_2 pôjdem zas proti prúdu, ale nechávať kľúče zvnútra v zamknutych dverách je podľa mňa najhoršia možnosť. Horšia než ich iba zamknúť. To sa učí na každom kurze prvej pomoci. Tak sa k tebe záchranári nemusia dostať na čas, ak by bolo treba.
O klucoch pod vankúšom, to som ešte sa s tým nestretla, že by to niekto robil.
Inak zabuchnute dvere vie otvoriť fakt hocikto, kto sa už aspoň raz vymkol, vrátane mňa, takže nezamykat neznamená, že si myslíme, že to je nejako zložité...
@bluka2 my máme zámok ktory sa dá odomknúť aj keď je kľuc zasunuty vnútri.. ak niekto taký nemá, tak je možnosť predsa zvyknúť si na povytiahnutie kľúča zo zámky, to som v rodičovskom byte robila automaticky, keďže nás bolo dosť veľa čo chodili domov zvlášť.. kľúče pod vankúšom bol len nápad na paranoju ľudí čo keď ich nebudú vedieť nájsť, či to niekto robí neviem.. ja by som napríklad nechcela mať v dome zbraň, kvôli deťom ani kedby som ju mala neviem ako zabezpečenú..
ako som povedala, rob ako uznas za vhodne vklude nezamykaj, je to tvoja vec.. len som naozaj netušila aby sa niekto pozastaval nad tým že niekto svoje dvere zamyka a nedôveruje každému naokolo len zato že sme v Európe..
@bluka2 Neviem, ci niekto nechava pretoceny kluc v zamku. Bud maju zamok, ktory vies otvorit aj z druhej strany, ked je kluc vnutri - tak ako mame my, alebo kym sme nemali, tak som mala zautomatizovane, ze som zamkla a kluc povytiahla. Takze ked niekto zazvonil, alebo som potrebovala rychlo vybehnut von, len som kluc zatlacila a otocila. A kto prichadzal zvonku, tak v pohode vedel odomknut.
To som mala v pamati vzdy, pre pripad, ze mi pride doma zle alebo nieco a zvonku sa budu potrebovat dostat - nenechat kluc pretoceny.
@jana_eyre_2 ok, s tým povytisahnutym kľúčom, to máš pravdu, existuje viac možností.
Je dosť takých ľudí, hlavne je ich viac tam, kde je viac vyspela alebo ako to povedať spoločnosť... napríklad v takých škandinávskych krajinách je to úplne normálne mať nezamknute dvere v noci

@evaachesa ja nemám, ale mám tých 65 kíl 😉😃