Zaniká právo na prídavky, ak sa nezdržiavam na Slovensku?
Ahojte, viete mi niekto poradiť?
Volala som na ÚPSVAR , chcela som sa informovať o pridavkoch atď.
Povedala som pani moju situáciu t.j za mesiac rodim mimo SK, všetky poradne som absolvovala mimo SK ale nieje problém dať papiere od Dr preložiť. Trvalý pobyt mám aj ja aj otec dieťaťa na SK, zdravotné poistenie mám na SK, tu mám iba súkromné. Po pôrode tu ešte kvôli korona situacii na chvilu uviazneme. Môj partner tu pracuje ale ja som tu zamestnaná nikdy nebola. No a pani mi odpovedala že si mam prídavky prispevky riešiť v krajine v ktorej som. Ibaže..tu nič take neexistuje, nemam tu trvale bydlisko,nemam tu štatne poistenie, niesom tejto narodnosti jednoducho nerozumiem tomu.. ako ja môžem žiadať štát s ktorym nemam nič spoločné o peniaze na dieťa iba zato že sa tu dieťa narodi?? A ako mi môže v mojej rodnej krajine zaniknuť pravo na prispevky iba preto že tam neporodim a nebudem tam pritomna mozno do pol roka môjho dieťaťa..
@aylinn napis na ambasadu, nespominaj rodinne pridavky ani rodicovsky, len im ozrejmi, ze si sa kvoli sucasnej situacii s coronou rozhodla zostat s otcom dietata v Spain, a ako treba postupovat po porode, aby male dostalo pas. Na Sk budes musiet ist tak ci tak, ale to, ze sa slovenskej matke s TP na Sk,a ak si plati aj zdravotku, narodi dieta v zahranici(neplanovala to-vyssia moc), nemoze byt zamienka na nevyplatenie davok, urcite ti to vyplatia aj spatne
@tenerifka to, čo píšeš, sú dosť neaktuálne veci. Absolútne sa nerieši, kto má matka trvalý pobyt. Rozhodujúce je, kde je centrum záujmu rodiny. Do toho spadá kopec vecí ako napr. pediater, všeobec. lekár, zdrav. poistenie, osloví sa mesto či obec, či je platený komunálny odpad, zisťuje sa, kde pracuje otec atd. A hlavne chodí sa na viacero kontrol, či sa matka s dieťaťom zdržuje tam, kde vyhlásila. Čím ale nechcem povedať, že matka nemá nárok na prídavok na dieťa na Slovensku, kedže v Španielsku táto dávka nie je. Dávku môžu vyplatiť 6 mesiacov spätne.
@aylinn pri naroku na socialne davky sa v prvom rade sleduje kde RODICIA dietata pracuju a v druhom rade sa sleduje kde sa rodina zdrziava...to ze nie ste zosobaseni je jedno, podstatne je kde trva PP otcovi dietata a kde tebe...pokial on Spanielsko a ty si na Sk nezamestnana tak v pripade ze nezijete na SK nemate odtialto narok na nic...pokial sa sem vratite a budete tu mat vazdy- poistenie, lekarov, zdrziavat sa tu tak v pripade ze je tam jedna krajina zamestnania a v tej dana davka nie je (napr. rodicovsky alebo pridavok) tak je narok na vyrovnavaciu davku zo SR.
@tenerifka Na základe čoho dostávali dávky? Myslíš rodinné prídavky? Stačilo im vybaviť dieťaťu slovenské občianstvo? @9lf9 má podľa mňa pravdu, neviem si predstaviť úradníka, ktorý by priklepol akékoľvek peniaze pre matku, ktorá nežije na SK. Ak to myslíš tak, že matky na úradoch klamali, že žijú na SK a pritom sú dlhodobo mimo, tak z toho môžu mať jedného dňa riadny prúser. Napríklad by ma zaujímalo, ako to poriešia, keď dieťa bude mať ísť do škôlky/školy. Zrazu sa akože presťahujú do inej krajiny?
@aylinn Tak som si to teda naštudovala. https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
Skús poslať tej úradníčke, ktorá ti povedala, že na nič nemáš nárok, toto ⬆️. Ja tam v "Podmienky nároku" nevidím nič, čo by zabraňovalo vzniku nároku na rodičovský príspevok v tvojom prípade, tak nech ti to ozrejmí. V zásade ti stačí trvalý pobyt na SK a fakt, že nepoberáš materskú v Španielsku. Dole sú aj linky na príslušné znenia zákonov.
A keď odpovie, daj prosím vedieť, ako si dopadla, dosť ma to zaujíma 🙂
@zuzanalila20 pozor je rodiel SK legislativa a zakony a potom su nariadenia EU ktore su nadradene a riadi sa nimi pokial jeden z rodicov pracuje v state EU...883 z 2004
@9lf9 Aj som si myslela, ale tým, že v podmienkách nároku nevylúčili osobu z nároku na príspevok len z dôvodu pobytu v zahraničí by ma zaujímalo, aké je znenie zákona/ nariadenia/ úpravy. V tomto prípade toho európskeho. Ja som laik, ale človek, ktorý s tým pracuje denne na úrade, snáď bude vedieť spresniť.
@zuzanalila20 brali tusim rodicovsky a rod.pridavky, mali oficialne TP na Sk. Bolo to pred rokmi, neviem detaily, ale tiez som sa divila, ze aja odvaha a aky bordel.na uradoch. Ak na TP na Sk a plati zdravotku, dieta ma slov.obcianstvo, tak je sumafuk, kde otec dietata pracuje, nie su ani zobrati, vobec spolu nemusia zit, kto bude zistovat kde ona s deckom realne zije? Tie baby byvaju na pevnine, tak ani nemusia letiet, ked pendluju hore dole
@tenerifka Fascinujúce, ako sú niektorí ľudia v týchto dávkach a pridavkoch zbehlí 😀 ja ani neviem presnú terminológiu, rodičovský sem, prídavky tam... Keby tú istú energiu venovali štúdiu dačoho užitočného, ani by sa nemuseli venovať turistike po úradoch, ale asi ten pocit, že wou, vybabrala som so štátom, za to stojí 😅
@zuzanalila20 veru pravdu mas😅, ja som zo Sk nebrala nic, kedze my sme boli s muzom legalne zosobaseni, na Sk som sa pred odchodom odhlasila z TP aj z poistovni, a riadne sa v Spain zamestnala. Ale tak ak to system umozñuje, nech to vyuziju tie, co mozu
je to tak ako ti pise @0silvia0 vsetko vybavovat cez manzela on ma pracovnu zmluvu musi ziadat v spanielsku
ty nemas narok na porodne ani na rodicovsky ani na pridavky a ani na porodne primarna krajina je ta kde pracuje rodic dietata ak si ty nezamestnana
sleduje sa centrum zaujmov a to je tam kde zdanujete svoje prijmy kde mas lekarsku starostlivost kde platis najom atd
kedysi to bolo nak ale uz isty cas platia take pravidla aby sa to ujednotilo s EU
ked sa prestahujete a bude mat manzel zamestnanie tu potom mozes ziadat alebo bude tu evidovany na UP
@zuzanalila20 ale je to tam najprv musia ziadat o vsetky ekvivalentne davky v krajine kde maju obvykly pobyt a kde zdanuje prijmy aspon jeden z rodicov ak tam nedostanu mozu ziadat u nas ale nedostanu vsetko aj ked neviem ci je v spanielsku nieco ako pridavok na dieta nizsi ako 25 eur mesacne
@loginexistuje Ja tam vidím explicitnú zmienku o materskom resp. dávke ekvivalentnej ku materskému. Inak autorka píše, že v Španielsku rodičovské prídavky nie sú, neviem či je to tak, ale ak má pravdu, tak sa na tú situáciu vzťahuje to, čo si vlastne aj ty napísala.

@tenerifka ale dieťa stále nebude mať rodné číslo....