Zasnúbenie v 18 - aký je váš názor?
Ahojte chcela by som sa Vás spýtať aký máte názor na zasnúbenie v 18 rokoch. Priatel ma 20 rokov. S priateľom som rok aj 3 mesiace ,myslite ze je to ešte skoro? Jeho rodičia sú už pripravený na zasnubenie ale moji mi vravia ze je to ešte skoro ale ja už na milión percent viem ze chcem byt s nim.
To je v pohode 😉 už to bolo dávno aj keď trvalo kým som sa cez to preniesla. Ale môžeš mi veriť ze nikdy nikto ani ja by sme nepovedali, že je takého niečoho schopný. Ta facka bola povedana obrazne, bolo to oveľa horšie. A tiež chodil pomáhať, celá moja rodina ho milovala. A až keď sme spolu začali žiť tak sa prejavil. A to som mala vtedy 30 a on 35. Takže vyskúšať si pred veľkým krokom spoločne bývanie určite na škodu nie je 😉
No sak pohodka,my sme boli zasnubeni 15 rokov,medzitym sa narodilo dieta a potom svadba. Kde je problem? To ze sa zasnubis teraz neznamena ze zivot konci😅 Ak vies ze ho chces tak smelo do toho👌
tak naco zasnuby???
@tncka to ano😄
@dnld ja s tym suhlasim, samozrejme respektujem, ze kazdy moze mat svoj nazor. my sme s manzelom pred svadbou tiez spolu nezili, byvali sme od seba daleko, videli sme sa iba cez vikendy, do svadby sme takto fungovali 2,5 roka. moji rodicia a ich surodenci pred svadbou tiez spolu nezili a nikto z nich sa nerozviedol. moja sestra a dve sesternice s partnermi pred svadbou spolu zili niekolko rokov a ano, prave ony su uz vsetky rozvedene, ostatni spolu pred svadbou nezili a nerozviedli sa. to vsak nie je ziadny vzorec.
clovek toho druheho musi chciet spoznat, cim viac druheho poznavame, tym viac ho mozeme realne milovat, lebo nemilujeme iba predstavu, ktoru sme si o nom vytvorili. treba spolu travit cas, treba sa o druheho zaujimat a nie iba hladat vlastne pohodlie a uplatnenie. mnohi ludia su spolu roky, no zahladeni do seba a ani nevedia s kym ziju (a mozno takto preziju spolu cely zivot bez rozvodu). na to, aby som zistila, aky ma partner pristup k praci, zodpovednosti, aky ma vztah k rodine, k cudzim, ake ma predstavy o nasej buducnosti, aky ma vztah k poriadku, ci dokaze chytit do ruky metlu alebo kosacku, to sa da zistit aj bez spolocneho byvania.
@raja95 no ak dobre pocitam, ty budes mat v case svadby nieco cez 22 rokov, 2-3 roky VS za sebou a podla popisu mate obaja konkretne plany do buducnosti. Navyse, ak mate aj nejake uspory, mozno vam to s hypo naozaj vyjde napriek tomu, ze budete cerstvi absolventi. To je trochu ina situacia, ako u autorky clanku: 18 rocnej gymnazistky, zijucej u rodicov, dusujucej sa tu, ako si nenecha diktovat zivot od spominanych rodicov, ktori ju mimochodom zivia a poskytuju jej strechu nad hlavou. Ako tu navyse tiez uz pisala, vysoka skola ju „nelaka“, stalu pracu bude s gymplom asi tiez tazko hladat a priatel je v 20 rokoch „dobre zabezpeceny zivnostnik“. No ono to je podla mna menej o veku, ako o celkovej totalnej nezrelosti autorky, ktora navyse na fore riesi, ci sa teda zasnubit...
My nie sme veriaci takže čo sa tohto týka neviem ti povedať.
V každom prípade ale....ide o to, či sa dokážete o seba postarať a osamostatniť. Aby to nebolo len o tom, že "vzali sme sa aby sme spolu mohli byvat/spávať" a budeme na mamahoteli ďalších x rokov.
S mojim manželom sme spolu od 17tky. Brali sme sa po 10 rokoch ale to len preto ze sme obaja mali VŠ a svadbu sme si chceli platiť zo.svojho keď sa osamostatnime.
Takže pokiaľ vieš, že je to ten pravý, neváhaj. Okolie ta zaujímať nemusí.
A odporúčam prečítat si knihu 5 jazykov lásky. Zachránila nejedno manželstvo.
Pozri, jasom napr s muzom od 19, isli sme posu byvat asi po 4 mesiacoch chodenia a smespolu uz velmi dlho, tiez moji rodicia boli dost nabozenskyzalozeni a velmi tazko predychavali ze som odisla z domu a zijem s niekym nadivoko, ale bola som samostatna mala som pracu, takze nezmohli nic, brali sme sa po cca 8 rokoch aj to len prego lebo sme planovali deti... Na druhej strane mam v okoli pary tiez so silby krestansky zakladom, rychlo sa zobrat aby sme boli spolu a teraz su nestastni
Takze moj nazor, urcite naskor dokonci skolu, potom ries ďalej ahoj
V 18 sa zasnubovat je blbina a uprimne nechapem naco to ludia robia, ked sa budete chcet vziat tak sa zoberiete, sk ty teraz vies ze siho este nejdes brat, lebo skola potom mozno vyska atd... Zbytocne... Zasnubenie nikoho k nicomu neviaze, ak chcete byt spolu budete, ak nie tak nie.. Prsten to nezmenii
Ja som sa vydavala ako 20 r, muz mal 21,5
Smiali sa nam ci mame obcianske 😝
Zajtra mame 14.vyrocie sobasa 🥰
Mame tri, klop klop, zdrave a krasne deti
Mame vlastne byvanie bez hypo, co zivot zariadil
Dolezita je laska a tolerancia
Ziaden vztah nie je idealny ale poviem Ti, nelutujeme...
Lebo ked som bola mlada a hlupucka a on mlady a tutko vsetko sme sa naucili spolu...nevedela som ani varit, aj som mala prvu dceru na 21 rokov a kanosky spoluziacky si tukali na hlavu, ze ci mi sibe 🤦 aj vlastna sestra zhodnotila,ze nie som normalna..ona je dodnes sama, 3 vztahy jej nevysli ma 32r a kupila si byt na hypo sama a ma psa, uz neriesi uz zial ani nie je s kym.kamosky sa povydavali, maju deti..ano nema este zas neviem kolko ale ani nie je najmladsia aby si uz mohla tolko vyberat lebo zhodnotila ze uz ani nie je z coho si vyberat...
Trisiadnicka, tridsatpatrocna a styridsatrocna uz ma ine naroky,predstavy ako mlada zaba
To je pravda
Ale zaroven sa aj tazsie prisposobuje, kedze ma uz zauzivany sposob zivota...neviem ale ja som spokojna ako som. Spravila som si vysku popri prvej dcere, vsetko sa da ak sa chce. Mala som vacsiu motivaciu. Nepoznam zurkovanie po skuskovom ale ani mi to nikdy nechybalo. Treba toto mat v sebe vysporiadane. Nie sme s muzom take povahy. Sme max rodinne typy..ak by sme neboli tak verim,zeby jednemu z nas preskocilo a doslo by k naruseniu vztahu. Neexistuje spravny sposob ako viest svoj zivot. Niekomu je sudene sa najst v 19tich a niekomu v 40tich a niekto nenajde spriaznenu dusu nikdy...
Urcite sa netreba riadit tym co popisu zeny na koni, vy sami najlepsie viete co a ako. Im to vyst nemuselo a Vam to moze. Kludne sa mozete zasnubnit a o rok zistite, ze to bolo unahlene rozhodnutie..svet sa nezruti, pojdete si kazdy svoje. Alebo prejde rok,dva a sa vezmete. Nikto Ti tu nezaruci stastny zivot ale tak to ma byt. Neviem si predstavit akoby som reagovala kebyze mi niekto v 18tke povie, ze sa vydam do dvoch rokov a do 30tky budem matka troch deti 🙈
A dodavam boli velmi chcene a vymodlene ♥️
@ikissedagirl uplne suhlasim, sama som to zazila, dali sme sa dokopy na vyske, potom spolocne byvanie a odrazu som zistila, ze od zivota ocakavame nieco uplne ine - ja som chcela manzelstvo a rodinu a on podla mna doteraz nevie, co vlastne chce 🙂
Ak by si bola mojou dcérou, tak o tomto by som sa s tebou bavila až skončíš školu a ver tomu, že po gymku by si bola ešte pekne doma a spravila si nejaký kurz minimálne… ak nechceš vysokú školu.
Až by si to všetko skončila našla si prácu, mala by si dvere otvorené.
Za takých podmienok ako si písala hoci sú to iba zásnuby,,, môžeš snívať.
@kirjaklambrid a to by si ako docielila? Pripla jej okovu o nohu ci?...s takymto stylom ak by si mi to prezentovala ako Tvojej dcere ak by si to aj myslela s tym najlepsim materinskym umyslom by u mna vyvolal presny opak a docielila by si,zeby som z domu odisla...samozrejme, ze ani ja nebudem nadsena ked sa mi niektora z dcer rozhodne v 18tich zasnubit, pretoze mam predstavu, ze si minimalne spravia vs, nieco odziju ale to su tak moje predstavy a urcite nebudem diktatorsky nastojit na svojom, dufam, ze uprimnym otvorenym rozhovorom docielim aby minimalne zvazila vaznost svojho rozhodnutia...kazdy si zijeme svoj zivot...neviem si predstavit, ze zijem ten matkin 🙄 snad ona si tiez zvolila svoj sposob bytia
@kepassa 😂 možno som to napísala, ráznejšie ako som to myslela… každopádne by som sa jej snažila vysvetlit, že je dôležité mať blbý papier v ruke… keďže si myslím že s gymnáziom veľa nespraví… a presne ako píšeš súhlasím s normálny rozhovorom 😄
Myslim, ze je to skoro na takyto velky krok, ale vyslovene proti nie som. Vsak to neznamena, ze ked budete zasnubeni, tak sa musite hned aj brat. Je dolezite, ako to citite vy dvaja.
@kirjaklambrid má 18, je dospelá, ak sa zajtra rozhodne ísť s priateľom do prenajatého bytu, nezmôžeš absolútne nič a ešte jej myslím budeš platiť výživné
@elizabet173 výživné? Ak sa dospelá dcéra rozhodne odísť bývať s priateľom? Nemyslíš vážne napíš mi o tom viac prosím 🙃
@kirjaklambrid nie som právnik, ale pamätám si tu na MK jednu diskusiu, kde práve toto právnik napísal. Ak to je inak, nech ma niekto opraví. Je dospelá, ale nie je schopná sa ešte sama živiť, nemá ukončené vzdelanie. Ak nájdem link na tú diskusiu, hodím to sem, tiež som sa tomu divila.
@elizabet173 ďakujem 🙂 a presne ako píšeš, je síce dospelá, nemá ukončené vzdelanie a nie je schopná sa sama živiť, tak ako matka by som sa snažila jej vysvetlit aby ostala doma dokončila čo je potrebné a potom nech ide kam len chce 😄 riadne by má nasralo, ak by si dcéra v osemnástke odišla preč bývať bez skončenej školy a ja by som jej ešte mala niečo platit 🤣🤣🤣 tak hádam nejaké pravidlá musí platit 😄 som zvedavá keď budú moje dve v tom veku 🤦🏼♀️😂😄😅🙏🏼
@kirjaklambrid vysvetliť to áno, ale zabrániť jej v tom nemôžeš a myslím, že sa v tej diskusii vtedy písalo, že môže dať na súd žiadosť o výživné.
@elizabet173 vela ludi o tom nevie a nastastie tento isntitut nevyuziva lebo u nas je "zauzivana vec", ze plnoletostou sa clovek stava "dospelakom"....ale...
Podľa § 62 Zákona o rodine Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.
Nie je teda rozhodujúci ani vek dieťaťa a ani to, či študuje alebo nie. Dôležité je, či je schopné sa samé živiť...
Takze ak taka osoba poda navrh na sud, tak ziska vyzivne..ale ako vravim, je to ojedinele v nasich pomeroch.

@janka_23 to mi je ľúto ze sa to stalo