Zatváranie obchodov v nedeľu
Čo si o tomto vymysle myslíte vy? Mne to príde absurdné. Je krásne že to funguje v Nemecku ale tam predavačky nie sú odkázané na príplatky ktoré robia ich mzdu ako tak znesiteľnejšou. Taktiež sa zabúda na študentov, ktorí by si radi privyrobili. Okrem toho to diskriminuje iné rovnako dôležité povolania ktoré v nedeľu voľno proste mať nemôžu. Zas sa netvárme že predavačky padajú na hubu od únavy len pre to že musia ísť do práce v nedeľu. Celé mi to príde len ako ďalší výmysel tej sfanatizovanej sekty v politike.
No mne to pride uplne jednoduche. Prestanme vsetci chodit v nedelu do obchodov (ked to podla MK nikomu nevadi) a obchody zatvoria same. Cokolvek ine je narusanie slobodnej volby obchodnika a pretlacanie nazoru jednotlivcov na celu spolocnost.
za sociku sa obchody zatvárali v sobotu o 12:00, v nedelu bolo zatvorené. Cez pracovné dni sa zatváralo o 18:00.
Nikomu nič nechýbalo, o dosť menej sa nakupovalo a nikto nehladoval,
Ludia si našli system v nakupovani aj varení...
@liz_lemon a kde robis,ze nemas kedy nakupovat? Vzdy ma to zaujimalo,ze kde taki ludia robia co pisu,ze nemaju kedy.
@moonlight1210 presne toto som chcela spomenut. Vela majitelov prevadzok dostali lopatou medzi oci s vyuctovanim energii a niekoho zaujima zatvorenie obchodov v nedelu. Vsetci budeme zatvarat nielen obchody a nielen v nedelu.
@reisi aby sme este mali kde nakupovat. Nam tiez dnes masiar (kamarat) sa stazoval,ze mu dvihli elektrinu z 800 na 3400e. Ved to je sialene nieco
@petulda333 to su riadne cenove palky 😳 nemam slov na to ...
@petulda333 ano aj ja som tak dopadla.
@petulda333
@bluka2
ale mne sa nechce chodit po veceroch po obchodoch, ani v sobotu, ked je najviac ludi vsade, tiez mam 2 deti, a tie to tiez neznasaju, clovek, aby sa stale len za niecim pachtil, mna toto nebavi
@liz_lemon a myslis,ze cez sviatky by to bolo ine?nebolo,ja som za tie volne dni bola vdacna. Pretoze tych 5dni pred sviatkami bol masaker. Tahali sme vkuse nadcasy,domov som sa prisla iba vyspat. Prvy rok som si vianoce neuzila,nenavarila,nenapiekla. Nemala som cas a ani energiu
@moonlight1210 čakám kedy zas Záborská vytiahne interupcie. Tento štát je v totalnych srač..ch a oni sa budú zaoberať blbostami miesto podstatných vecí.
@petulda333 budeme sa rozhodovat ci zaplatit za energie alebo jedlo ci najom. Chora doba toto
@petulda333 tu v BA je cez sviatky celkom klud, napr. cez Vianoce mesto duchov
@bluka2 "ani v sobotu nemáš čas? Ani ráno, ani večer? Tiež ma zaujíma tvoje povolanie,"
Pocas vysky cez prazdniny som robil v Taliansku na zberoch, robili sme od 6-7 rano do 18-19 vecer, v sobotu polden alebo den, v nedelu podla potreby, niekedy polden malokedy cely. Obchody otvorene do 18-19 vecer, v sobotu do 12. Takze jedina moznost bola ak sme skoncili o 18 rychlo sadat na bicykel a ako spinavy v cizmach par km letiet do najblizsieho mesta aby zostalo aspon zo 20 minut na nakup. A to nehovorim o tych co pracovali v magazine (baliarni) kde sa robilo tiez od 6-7 tak do 21-22 vecera...
Dnes mam inu pracu a nie je to problem. Ale zo svojej skusenosti je urcite vela ludi ktorym budu musiet nakupovat pribuzni alebo si budu musiet zobrat dovolenku aby sa dostali do obchodu.
Ahoj,preto,že viem,čo je to chodiť do práce sviatky,víkendy, dlhšie služobné cesty... práve preto nechodím v nedeľu nakupovať, lebo si myslím, že sa to dá vybaviť zvyšných 6 dní a ja by som predavačom to voľno dopriala. Nielen práca je život.
Predavačky si oddýchnu, niektorým možno zle padne strata príplatku či možnosť zarobiť v rámci brigády, obchod ušetrí na nákladoch jeden deň prevádzky, na druhej strane zisk bude, lebo ľudia sa nahrnú do obchodov v sobotu ako pred sviatkami a budú nakupovať v štýle "zajtra Armageddon", a nechajú tam peniaze. Tento "skvelý" nápad určite kvitujú aj pohraničné obchody u susedov 😉 a keby sa zatvorili aj reštaurácie a kaviarne...? A prečo nie? Prečo práve len obchody?
@majkapepla tak 10 rokov dozadu neboli ziadne priplatky za soboty a nedele. Najskor zaviedli nocne priplatky a sviatok a az neskor prisli soboty a nedele (tie az cca 5 rokov dozadu)
V piatky a soboty býva v niektorých obchodoch pekný na tresk, takže aj ako zákazník preferujem nákup v nedeľu, keď aspoň tie rady nie sú na 30min pri pokladni. Zatvorenie obchodov v nedeľu by len zväčšilo záťaž na už aj tak vyťažené dni nákupov.
@nepic Pochybujem ze tam pracovna doba nejako zmenila. Je to farma. 3 letne mesiace do roka sa robi naplno. Ked je vela ovocia naraz dozreteho tak robis aj 7 dni do tyzdna. A ked ty vela nazbieras tak balici robia od svitania do noci. Tam uz nejde o nejake nakupy ale fungujes bez akehokolvek plytvania casu lebo sa chces vyspat aspon zo 5 hodin. Takze ziadne zbytocne cinnosti nerobis. Iba cestovanie do prace, praca, cestovanie z prace, rychlo jedlo, sprcha, spat a znovu.
Ako som pisal robil som na farme niekolko km od najblizsieho mesta a mali sme bicykle z roku 1955 (aj ked niektori aj novsie z 70tych rokov) a v tom meste aj tak nebol ani Lidl ani Kaufland takze nedela nehrozila. A aj ked sme mali siestu zo 2h a obchod by sa dal otocit tak ti to je na 2 veci kedze pocas nej boli obchody tak isto zatvorene - cca 1200-1500 (niekedy aj do 1600). Jedine volno sme mali ked boli burky.
Myslim si to, ze raz ta tema uz nahodena v spolocnosti bola.
A nech sa zavru.
@nepic Ti v magazine vstavali tak o piatej-pol siestej, cestovali, pracovali od siestej-siedmej, do dvanastej, potom 1h ci 1 1/2h volno, a potom znovu do siedmej a bud naspat alebo 1h oddych a ked bolo treba tak sa pokracovalo do desiatej.
Nuz vidiet je jedna vec ale druha to zazit. Ja som tam nastastie stravil len zo 2 tyzdne ale boli ludia ktori takto fungovali cele 3 mesiace. Volali sme ich zombie. Boli bieli (ale fakt, slnko poriadne mesiace nevideli), chudi a ani rozpravat nevladali. Jedna rodina z vychodu takto fungovala kazdy rok - rodicia+deti. Zamakali cez leto a cely rok uz nemuseli robit. Dom si postavili a mali volno.
@matabb73 Tak tak, standardny den bol 9,5h 5h rano 4,5 poobede. Jablka som mal rad 🙂 To bola jedna z najpohodovejsich prac. Odtrhnute jablka museli byt presnej velkosti, kazdy to musel mat v oku a ruke, kovovych mierok bolo malo a zdrzovalo to ked som od niekoho pytal aby som si skontroloval presnu velkost. Kazde jablco bolo treba spravne odtrhnut, prezriet opalenie, 1/4-1/3 opalena a zvysok nie, pocty kazov/bodiek, 3-4 bodky a uz islo na ocot a najhlavnejsie uplne pomalicky ukladat. Tak malo trhania a viac ostatneho okolo toho. Naopak tu najviac buzerovali ak som rychlejsie vysypal alebo nesedeli velkosti alebo mali viac bodiek alebo som si nevsimol udrete... Ostatne ovocie sa muselo omnoho rychlejsie trhat a okrem velkosti a celkovej farby (nektarinky) sa na nic ine nedaval pozor... to su spomienky 🙂
Hlavne nech syn nejde na nejake jahody ci paradajky, to ludia z toho chodili uplne zniceni.
@hiro ich dosť naháňali, takže syn až tak nadšený nebol. Plus to, že pracovali nonstop. Teraz bol na tri mesiace v Holandsku v sklade a to bolo neporovnateľné. Normálne mali cez víkend voľno a keď chceli, mohli pracovať aj v sobotu. Robili 8 hodín plus hodina na obed. Normálne ľudské podmienky.

@bluka2 ja to teda nevnimam, ako no problem, lebo ked je napr, sviatok, ze mam konecne cas ist nakupovat, tak sa proste neda