Zbieranie detských slov
Zdravím mamičky všetkých detí vo veku od troch do šesť rokov.Chcem Vás pekne poprosiť o jednu vec.Ak máte zaznamenané alebo pamätáte si obľúbené slová vašich detí,ktoré používajú/používali vo svojom detskom jazyku, tak šup sem s nimi.
Sú to neštandartné,príležitostné slová v detskej reči a odborne sa volajú OKAZIONALIZMY. Potrebujem 50 takýchto slov. Ak nezabudnete,tak mi napíšte aj vek dieťaťa a ak si rozpomeniete aj pri akej príležitosti,za akých okolností tieto slová vaše deti použili/ používajú.
Zabudla som doplniť,že tieto slová zbieram na seminárnu prácu z Jazykovej kultúry dieťaťa.Kedže svoje deti nemám tak preto využívam toto fórum.
Veľká vďaka všetkým prispievateľkám.
zatvaracky - viecka, syn 3 roky
Šitnárka-krajcirka-povedal syn v cca 4 rokoch.
asi v troch rokoch-abuton--autobus,dinoras--dinosaurus,tikoko--tyčinka,kopky--topánky,jepka--polievka,jebaba--ježibaba,kapka-babka.....bolo ich vela,len si teraz neviem spomenút.
papanky -topánky, hajíčko - vajíčko, pakadaj - papagáj, klednik - knedlík - ....dcera v 3 rokoch
ja som volala kysle uhorky ojoj 🙂
tuka-krsna,otoj-otvor,ked mal hnacku tak povedal ze ho nahana,namiesto prehana = moje krsna v 3 rokoch 🙂
@lesik ja mám tiež niekoľko slovíčok, len asi to nespadá do stanoveného vekového obdobia, ale možno na pobavenie, lebo tieto slová z detských ústočiek sú priam úžasné, milé a veselé 😀 Malý má 2,5 roka
hopaka - rozprávka (keď si zapol sám TV a vysvetlil mi, čo chce pozerať)
šipalka - šmýkačka
šipkať - šmýkať sa (na námestí sme mali detské šmýkačky a tam chcel vždy chodiť za detičkami)
kakaík - traktor (kdekoľvek ho videl)
sik - psík (čítali sme si v knižke)
hopanky - topánky
jev - lev (boli sme v ZOO a počul ho silno revať)
kovavajinky - koľajnice (vláčikový maniak proste 😀)
utut - jogurt
kucik - cukrík
ibiden - dobrý deň (keď sme sa učili, že nemôže všetkých ľudí zdraviť ajoj - ahoj)
Môj 3 ročný syn na všetko hovoril v ženskom rode - česanka/hrebeň/, krájanka/nôž/, strihanka/nožnice/, obedanka/hrniec,v ktorom sa varil obed/, krúťanka/bicykel/.
čmarka--čiarka
moj ked bol asi 1,5 ročný vravel "kakanko" - kolienko
od prvých slovíčok...minka-moja perinka (požívajú obaja dodnes😀)
ako 3 rocny - fotolapat = fotoaparat - pytal si ho na fotografovanie
ako 2 rocny - kumikovy jogurt = marhulovy jogurt - ked som sa pytala, aky chce jogurt, pakakaj = papagaj - vseobecne
bubus - autobus, trolejbus....vsetka MHD cca 3- 4 roky
milanovka - malinovka
v 2.5 roku:
ipipa - pesnička
hapapi - tepláky,
opipi - soplíky
električka - ičitata
čips - pips
flaša - šaša
do koša - do šosa
kniha - nina
hlava - vava
ruka huta
dvere - dede
voda - doda
čokoládový jogurt - dodadidi doduc 😀
čokoláda - dodada
teraz ma 3 roky a stale je električka ičitata, strašne sa rehlí ako to sám vymyslel a naschvál to nepovie správne.
a používa do frasa, čo počul od tatka a v jeho verzii je to "do šaša"
kledna-knedla
papika-prasiatko
vysávač - dóc
kreslenie - do
choď preč - ho čep
sofia - sopsa
kuko - krtko
posi sim - prosim si
akujem - ďakujem
ato - auto
eje - električka
šitata - vlak
kočky - kocky
malinka-linka - malinovka
dcerka ma sice iba 23 mesiacov ale je uz celkom ukecana:O))
voda - guga
ihrisko - hojdahojda
mesiac- mún
dzus-dzúsič
toast-toustič
medved-bebeť
slon-klon
med-medič
puzzle-pucipuci
lopta-guli
papuce-papuči 🙂
môj krstný syn v asi 2-3 rokoch
nenečko-jabĺčko (vždy,keď ho chcel papať)
pijan-princezna
kch- potom bola kisna-krstná
men- MacGyver (keď počul znelku v televízore)
menko-mlieko
minkinka-minerálka
monkonka-motorka
tató-traktor
neter mala asi 2,5 roka
ha tebu-za tebou
rajničky-paradajky
🙂
@wewus1234 naháňa je výstižne 😂😂😂😂

Keď som bola malá, používala som pár takýchto slov. Napr. Žeriava / Žirafa, Radšejničky / Jaterničky, Jebižaba / Ježibaba.. Keď nájdem zošítok, kde si to naši písali, tak pridám ďalšie🙂