Ženská sebaobrana - hypotetická alebo reálna
Zdravím.
V rámci prípravy záverečných prác, a z toho vyplývajúce analýzy a štatistiky úspešnej ženskej sebaobrany a využitia formy sebaobrany by ma zaujímalo, akú technikou (úder na konkrétne miesto), by ste hypoteticky použila pri konfrontácii s ,,bežným" útočnikom (netrénovanýn), ako je napríklad exibicionista, ktorý vám vošiel do osobnej zóny a snažil by sa vás dotýkať, alebo iný neozbrojený chlípnik, ktorý by vás sexuálne obťažoval, či asociál, ktorý by sa vás snažil okradnúť, alebo inak obťažovať.
Poprípade, ak ste už zažila takúto negatívnu skúsenosť a nie je vám to príliš nepríjemné popisať, môžete napísatť ako sa vám podarilo úspěšne ubrániť a či ste sa daný úder alebo zložitejšiu techniku naučila na kurze ženskej sebaobrany, respektíve bojovom umení, alebo ste jednala úplne intuitívne.
Alebo naopak, či by ste do fyzické obrany vôbec nešla a využila by ste inú strategiu, poprípade obranný prostriedok.
Práve takéto príípady úspešnej ženskej obrany proti nevycvičenému, neozbrojenýmu útočnikovi sú v rámci prevencie a na poukázanie na možnosti efektívnej ženskej sebaobrany nejvhodnejšie
Ďakujem.
Ďalšia vec co sa mi stala bolo ze sme boli s kamarátkami na kofole a došiel tam muž mohol mať takých 50 dajme tomu a volala mu žena ze vysla zo sprchy ze ci je ešte u Fera a on ze hej ze tu smena záhrade pomáham mu dali sme si jedno pivo, áno vyšla si zo sprchy? Dobre láska a vtedy mi bolo ľúto jeho ženy ze ona si myslí že on pomáha kamarátovy a on išiel do krcmi piť a snažiť sa zvádzať dievčatá a hlavne moju kamarátku ona mala 17 ja 14 a chcel nech si sadneme vedľa neho ja akože nereagivla som tak on si k nám prisadol a tu kamarátku si pritiahol k sebe ja som išla na bok od neho radsej snažil sa dat kamarátke pusu ona sa rýchlo dotiahla a ja ze pome preč a odišli sme a až mi bolo zle z toho ze klamal manželku a snažil sa pobozkať teenagerku a jasne ze sa snažil jej aj dotýkať ale ona mu vždy dlaa preč ruku. Odvtedy sme tam už nešli
@gorecka myslím ze tieto veci co sa mi stalo ze neboli tak zhurta ze ja to s tým autom a s tým dedkom tak som sa ich nebála lebo som vedela ze ten dedko by ma ne dobehol a ze ty muži v aute by mi nič nespravili lebo išli okoloidúceho auta a boli sme tam dve takže dokým by naháňal jednu druhá by zavolala pomoc a ten druhy by nemohol vystúpiť lebo auto by nenechal na ceste a neviem ci nahuleny človek vie teda behať a brániť sa keď nnei úplne pri zmysloch ale keby ze náhodou zastavia ty muži v aute co na mňa kričali co ich tam bllo bud 4/5 tak to by som sa posral lebo fyzika obrana a ani útok by mi vtedy nepomohli a nikto naokolo nebol. Jasne ze by som utekala ako by som vedela lebo vtedy by som darmo niekoho udrela keby stačilo ze ma dvaja chytia a odnesú ci by som chcela ci nie toho by som sa z tých veci asi bala najviac
@2006_1211 Áno, keď je už tých útočníkov/únoscov takto veľa, to už je problém.
Ale proti takejto presile to už ani muž mnoho nezmôže.
Vtedy je asi naozaj najlepšie sa len pokúsiť újsť.
Takýchto prípadov našťastie nie je mnoho a sú v našich podmienkach naozaj raritné.
Väčšinou si na ženu trúfnu takíto ,,bežní" úchylovia, ktorí si trúfnu len na z ich pohĺadu ,,slabšiu" ženu, od ktorej obranu či iný odpor nebudú očakávať a preto je potom úspešnosť ubránenia sa proti ním vysoká...
@spagetka66 .To ale môže byť práve problém, lebo použiť vždy ruky nebude možné.
Mnoho popísaných prípadov je takých, že agresor drží ženu za ruky, alebo v objatí...
Môže byť napríklad aj zahalený v dlhej kapucni, aby si kryl tvár pred kamerami.
Vtedy bude tiež tažšie zamerat sa na údery do tváre.
To je práve to, čo sa mi nepozdáva na výuke Houdekovcov.
Zameriavajú sa len na jeden možný scénar a typ obrany, kde dokonca v tej TV relácii použili iba maketu bez ukázania konkrétneho scenára, kedy je to vhodné použiť...
Preto sa mi najviac pozdávajú práve kurzy Krav Magy, kde Vám ukážu viacero scenárov aj ako na ne zareagovať.
Učia sa tam jednoduché kopy, napríklad kolenom, či kop z dostatočnej vzdialenosti, alebo s úchopom za ošatenie alebo ramena útočníka, práve tak, aby ste sa nemuseli báť straty rovnováhy...
Ako už bolo zmienené, nohy sú silnejšie, preto považujem za chybu tento fakt pri výuke sebaobrany opomínať...
Práve nacvičovanie rôznych scenárov na kurzoch Krav Magy, by Vám malo pomôcť v reálnej situácii, zareagovať tak, ako je za daných podmienok najvhodnešie.
Často to býva aj kombinácia úderu na tvárovu časť a kopu, kedy sa úspešnosť obrany a následna možnosť úteku ešte výrazne zvyšuje...
@gorecka To samozrejme viem ja som ale myslela tu moju situaciu a tam stacilo pouzit ruky. Ucila som sa u Houdekoucou ako sa branit ked ma agresor drzi viem co mam robit aj v takom pripade. Nohy su skvela obrana na zemi napriklad, alebo ked kop tak vyuzit stabilitu utocnika tak aby som nespadla. Prave tie realne scenare sme robili dokonca aj obranu proti viacerym utocnikom, ale myslim, ze k tomu uz som sa aj vyssie vyjadrovala, ze sme tam preberali aj tieto veci a maju to aj v knihe popisane. Robia sa tam prave aj kombinacie a tiez obrana na blizko laket, helma fakt vselico.
@gorecka Tiez suhlasim a navyse velke skupiny muzov su zvacsa hlucne a da sa im vyhnut. Zazila som takto v Bratislave neraz ked tam boli nejake sportove udalosti hokej, fudbal, agresivnych napitych muzov v uliciach to som sa snazila vyhybat. Dokonca raz totalne rozbijali terasy pobili sa tam medzi sebou to bol fakt priserny zazitok nastastie som nebola moc blizko a mohla som v klude odist a potom som volala policiu. Bolo mi velmi luto dievcat co tam prave obsluhovali nastastie okrem toho, ze totalne porozbijali okna na podniku sa im fyzicky nic nestalo. Avsak pre mna to bol velky stres a to som to sledovala opodial neviem si predstavit byt v centre diania pretoze tam tych chlapov bolo asi 20 a tlkli sa stolickami tam nic ine ako ukryt sa, alebo utiect fakt nepomoze. Taka kopa chlapov sa zvacsa v tom nasili podporuje fakt jedine stastie, ze su hlucny a tak clovek aj z dialky vie, ze sa blizia.
@spagetka66 Aha, rozumiem.
Práve to využitie stability útočníka pri kopoch sa hojne používa aj v Krav Mage...
Tak, keď píšete, že učia aj iné techniky a rôzne scenáre, tak Vám budem veriť.
Je teda možné, že len tá prezentácia v TV a mnou videný príspevok im nevyšli a samotné tréningy majú lepšie...
@gorecka Myslim si, ze ano to TV som ja nevidela, ale asi tam riesili minikurz na vecer pre zeny 2hodinovy. Potom sa da prihlasit na zakladny ten trva 3 mesiace myslim. Potom je pokrocily dalsie 3 mesiace po 90 minut asi dva krat tyzdenne a tiez sebaobrana do mesta a tak dalej vsetko to tam maju aj na webe popisane. Ono vacsinou ked som ich videla niekde v telke a tak vzdy tam maju len kratky spot a popisu iba cast pretoze sa cela ich vyuka neda za 5 minut obsiahnut.
@gorecka pred týmto posledným štvrtým pôrodom som behavala take 30 km traily v kopcoch ..takže keď som si pre zmenu sla zabehať večer po meste polmaratónik ,tak som sa stretla so skupinkami podgurážených popiskyjucich ,či nepríjemné komentujucich mužov ...
Bola som si však istá svojou rýchlosťou ,že im ujdem ,a s ich promilami má nemajú šancu chytiť .vždy som premýšľala ,ako dlho by vedeli za mnou bežať 🙄 . Našťastie nič som také g práci riešiť nemusela .
Jediný krát som sa cítila v ohrození . Paradoxne som toho človeka poznala z videnia a aj naše rodiny sa poznajú . Bola som v lese na prechádzke so synom v kočíku na lesnej ceste ,on mal vypite a snažil sa má presvedčiť ,že jednorazový sex v lese s ním ,je super nápad .
Silno ma chytil za zápästie ,druhou rukou som držala kočík ..avšak vedená som ,že je veľký nervak a bitkár . Nerobila som hrdinku , v mojom vnútri sa má zmocnoval strach ,aký som nepoznala dovtedy . Pamätám si ,že som mu povedala niečo v zmysle ,že je vela hodín a musím sa vrátiť ,aby mi pustil ruku a niečo v zmysle " nerob hlúposti " . Vtedy mi ju pustil,ale stále malvtake divné reči a nepríčetný pohľad . . A ja som ho ešte slušne odzdravila a pridala do kroku ,aby som rýchlo prišla na hlavnú cestu. Potom som v návale adrenalínu volala mužovi a rozplakala sa . Nikdy som sa necítila tak " špinavo " ..hoci k ničomu neprišlo našťastie , cítila som ,že som bola v Tom momente len cieľ nejakej jeho fyzickej potreby .
Ani si nedokážem predstaviť ženy ,ktoré s takýmto typom muža žijú a čelia takýmto situáciám pravidelne ,aké musia byť doživotne zlomené
@zafir01 Áno, na týchto podgúražených jedincov, ktorí vykrikujú sprostosti a oplzlosti narazilo množstvo žien.
Našťastie väčšinou zostáva ,,iba" pri tom, aj keď to je veľmi nepríjemné...
Ten zážitok s tým opitým známym musel byť vážne hrozný.
Zachovali ste však duchaprítomnosť a rýchlo ste od neho odišli pokým to ešte viac nevyeskalovalo.
Zvládli ste to výborne...
@spagetka66 Áno, môže byť.
Len sa obávam, že nejaké ženy môžu vidieť len týchto pár minút, kde ukážu len nanečisto na makete 1 techniku bez kontextu, a potom si budú myslieť, že toto vždy zafunguje.
Preto si myslím, že je vhodné aj na týchto prezentačných akciách vhodné spomenúť aspoň 2-3 techniky či aspoň ciele, na ktoré sa zamerať v prípade nutnosti.
Takto to robí v reláciach, kde je pozvaná aj Bianka Urbanovská, ktorá ma veľmi podobný koncept sebaobrany ako Houdekovci...
@gorecka oni robia aj to len ste asi nevidela vsetky ich vystupy. Predovsetkym sa, ale zameriavaju na otvaranie tem sexualizovaneho nasilia a podobne spajaju sa s inymi organizaciami pretoze vediet sebaobranu nie je nasa povinnost je to len nastroj, ktory mozeme vyuzit, ale predovsetkym by sme mali v spolocnosti usilovat o to aby bolo u nas co najbezpecnejsie a to tak, ze sa bude predchadzat nasiliu. Myslim tym systemove riesenia som rada, za vsetky kroky ktore k tomu povedu je skvele, ze tato tema sa otvaraju konecne k tomu hovoria zeny nie stale len muzi pretoze mame trocha ine skusenosti s nasilim ako oni. Preto som rada jak za bianku tak za Modernu sebaobranu, ale aj inych ludi ako je Lucia Hrda, zeny z pod svicnem a je toho kopec najcastejsie nasilie je pachane od nam blizkych preto je velmi tazke sa branit. Napriklad konkretne ja sa bojim svojho brata a tam uz nejde ani tak o samotne udery a chmaty, kopy ktore dokazem udelit utocnikovy je to moj brat a prekonat toto, ze ublizuje mi blizka osoba branit sa v tomto pripade je brutalne tazke. Nie fyzicky ale prave tu psychicku barieru prekonat a toto uci napr aj moderna sebaobrna preto je to tak dobre a preto su tak uspesny a samozrejme toto robi myslim si aj Bianka. Myslim si lebo tak vystupuje na socialnych sietach a podcastoch nebola som priamo na kurze, ale asi ruzumiete co tym chcem povedat.
@spagetka66 Rozumiem a súhlasím.s Vami.
Mne akurát ten názov ich platformy, kde majú ,,sebaobrana' evokoval, že sa zaoberajú primárne týmto a tak boli aj predstavení v tej TV relácii.
Tak ma vystrašilo, keď tá dievčina akurát vytiahla maketu a ukázala akože 1 univerzálnu techniku.
Hneď ma napadlo, ,,a čo ak vás chytí za ruky".
Celkovo viac preferujem model, keď si žena môže techniku precvičiť a opakovať v reálnom scenári, ako sa to učí na kurzoch Krav Magy.
Je tak oveľa väčšia pravdepodobnosť, že sa to dostane do svalovej pamäte a zmenší sa tak riziko zamrznutia v prípade nutnosti...
Potom, ako sa mi objavili Houdekovci aj na soc.sieti, tak sa mi nepáčili ich reakcie na odborníkov, ktorí ich rady logickými argumentmi skritizovali.
S ich názormi na násilie, vytýčenie si hraníc a pod sa však už samozrejme stotožňujem...
Zauímavé, že platforma Bianky Urbanovskej sa nazýva ,,Za seba", čo sa mi zo začiatku so sebaobranou nespojilo, až neskôr, keď bola tiež hosťkou v reláciach a podcastoch.
Jej poňatie, aj keď je veľmi podobné, sa mi páči o niečo viac, ale to môže byť len môj dojem.
Ak sa Vám viacej pozdávajú Houdekovci a po ich kurzoch sa cítite lepšie a bezpečnejšie, tak je to v poriadku...
Je mi ľúto, že máte takú nepríjemnú skúsenosť s bratom.
Musí to byť ťažké a z môjho pohľadu ešte horšie, ako keby bol agresorom partner.
Pri násilnom správaní od člena z pokrvnej rodine sa to podľa mňa musí vnímať ešte negatívnejšie, preto chápem, že obrana proti nemu musí byť náročná...
@gorecka tak mam s modernou sebaobranou osobnu skusenosti a mne sa naopak ich posobenie na soc sietach velmi paci a ich povazujem v tejto oblasti za odbornikov a odbornicky abosolvovala som ako prve online kurzy a dozvedela som sa tam hrozne vela informacii navyse som sa dokazala stotoznis s pribehom Jasminy. Bez nich by som asi nepricuchla k ziadnej sebaobrane pretoze som si neverila nikdy som nebola sportovkyna a mala som pochybnosti o svojej sile pretoze som nemala ani 50kg ked som zacala bola som utla slaba a neustale unavena. No prave ona a to este aj online ma dokazala presvedcit o tom, ze na to mam a tak som tam sla a bolo to skvele nabrala som silu presla si viacerimi kurzami a aj tento rok sa chystam na letny kemp kde napr tento rok sme sa ucili ako sa ubranit v aute, minuly rok to bolo zasa v bare kde je mela navodili tam ten stres chaos proste vsetko. Vdaka nim som si uvedomila, ze to co som si o sebe myslela nie je pravda, ze tiez mozem byt silna a ubranit sa aj ked som mala a utla a od vtedy som dokonca nabrala aj nejake svaly a zacala chodit na uz spominany thajbox a uzivam si to takze mne to zmenilo zivot. Nasla som tam kopec dobrych vztahov s ludmi co nas spajaju rozne skusenosti s nasilim obtazovanim, ktore zdielame aj toto mi pomohlo, ze v tom nie som sama a deje sa to neustale okolo nas no da sa s tym cosi robit. Co je vsak najdolezitejsie pomohlo mi to vyrovnat sa s mojou minulostou a tym, ze som neustale zamrzala a neverila si. Nebojim sa uz ani tak toho brata lebo viem, ze keby sa nieco dialo tak ho uz dokazem udriet a branit sa myslim, ze on to citi a uz do mna neskace ked pridem na navstevu k nasim. Sam ma svoje problemi a preto je taky a rada by som bola keby sa zmenil no nie je v mojich silach ten vztah vyriesit ked on to nechce a ma navaly agresie.
Doporučuje sa nahlas kričať, tým ho zneistíš. Mám za sebou kurzy sebaobrany, kvôli práci ktorú robím, zatiaľ som to použiť nemusela, stačila mi krízová komunikácia.
@gorecka inak tie techniky moderna sebaobrana treningu v realnych scenaroch a je ich niekolko a taktiez niekolko roznych fyzickych nastrojov, ktore stale doplnaju o nove je to o nich zname a hovoria o tom aj v podcastoch. Samozrejme, ze sa venuju primarne sebaobrane ked to maju aj v nazve no sebaobrana sa nezacina fyzickym utokom, ale nieco sa deje pred tym utocnik si vas musi vybrat a zamerat sa na mna a tak dalej a uz tu sa da nieco robit a to je to co maju este navyse co nie vsade ucia. Takze by som povedala, ze moderna sebaobrana ma nieco k plusu nie k minusu a funguju od roku 2013 len teraz je o nich viac pocut pretoze je ich viac a vydali knihu a tak dalej. No ja ich sledujem este ked neboli taky znami. Plus teda ta sebaobrana ked ide o blizkeho cloveka(rodiny) toto vie malokto tak dobre navodit a vysvetlit ako prave oni postupne prekracovanie hranic a tak dalej.
@spagetka66 Áno, rozumiem.
Keď Vám to pomohlo a vyhovujú Vám, tak teda splnili svoj účel...
Na mňa príliš dobre ten príbeh Jasminy, kvôli jej drogovej minulosti práve dobre nezapôsobil, ale zase je dobré, že sa z toho dostala.
Chápem, že niekto to môže vnímať inak...
Hlavné ale, je že ste si začali veriť a nabrali ste potrebné sebavedomie...
@valeria_h Áno, už samotné zakričanie útočníka minimálne zneistí.
Keďze ste absolvovala aj kurz sebaobrany, určite by ste v prípade nutnosti k hlasu vedela použiť aj úderovú techniku a Vaša obrana by tak bola o to efektívnejšia.
Snáď to ale u Vás aj ostane len pri nadobudnutých vedomostiach a zručnostiach a nebudete to musieť aj využiť v praxi.
@gorecka toto je, ale opatovna viktimizacia ked obet tresneho cinu dalej dehonestujeme za to, ze napriklad zacne brat dorgy pit , alebo sa spravat promiskuitne casto je to dosledok traumy a ako pisete je to minulost o ktorej sa sama rozhodla verejne rozpravat a ktora mnohym ludom dalej pomaha. Prave taketo veci byvaju pri obetiach sexualizovanych tresnych cinov velmi caste popisuju to odbornici viktimizaciou zaoberaju. Navyse v tom case bola este dieta, moze Vam byt nesympaticka, ale sudit ju na zaklade takejto minulosti, ktora bola sposobena traumou je neprijatelne.
@spagetka66 Nie, ja ju nesúdim.
Mne sa to nespojilo, že to bola reakcia na spachany trestny čin.
Z toho, čo hovorila, mi skôr prišlo, že ušla z domu k narkomanom a tam s nimi začala užívať drogy.
Neprišlo mi to ako bezprostredná reakcia na traumu.
Mne skôr na nej vadilo, že ona sebaobranu ani bojové umenie neštudovala (aspoň to nikde neuvádza), a keď sa jej odborníci z odvetvia argumentmi snažili oponovať, že to čo predvádza nie je najvhodnejšie, reagovala ona (alebo jej muž) dosť útočne a vôbec nie k veci...
Preto vo svojej práci skôr odporúčam Krav Magu, kde kurzy vedú vyštudovani odborníci a pritom to vedia prispôsobiť aj pre netrénované ženy...
Ale ako píšem vyššie, ak Vám vyhovuve takýto kurz a cítite sa istejšie aj bezpečnejšie, tak potom to pre Vás splnilo účel...
@gorecka Ta minulost drogova bol priami dosledok toho co jej urobil rodinny znami vsade to takto aj hovori. A co sa tyka bojovych sportov obaja viacero v minulosti robili ako aj iny ludia od nich no nemyslim, ze je to dolezite pre to aby clovek mohol robit instruktorku/ra sebaobrany. Su tam rozne typy ludi taky co aj nie su medialne znami taky co pred tym roky robili instruktorov kraw magy, ale toto im prislo lepsie ked pricuchli, ale aj taky co ziadny bojovy sport, alebo sebaobranu nerobili kazdy ma nieco do seba. Pride mi, ze mate strasne skresleny pohlad na nich celkom nerozumiem preco ich tolko instruktorov z inych povedzme tradicnych sebaobran ociernuje oni toto nerobia mozno by sa mohli zamerat na seba ako zlepsit svoju propagaciu a image ak k nim zeny nechcu chodit a ak ano tak nechapem preco maju tuto potrebu ked doslova o nich nic nevedia a su to nicim nepodlozene tvrdenia. Mne osobne je hrozne nesympaticke ak su medzi instruktormi iba muzi casto v maskacoch bola som aj na inom kurze sebaobrany takom random, ze pojdem skusit nieco ine ved uvodna hodina bola aj zadarmo no dost ma to sklamalo pretoze zeny ucili celkom ine veci ako chlapov a dostalo sa mi tam aj znevazovania a sexistickych narazok ak som k tomu chcela cosi povedat tak som sa viac krat neukazala. Vyslo mi z toho, ze uz na nic co je zadarmo a nemam to nejako prelustrovane na nete nepojdem.
@spagetka66 Ja Vám rozumiem, že sa Vám páči práve ich kurz.
Len ide o to, že tí iní inštruktori naozaj konštruktívne tvrdili, že to, čo predvádzajú v reáli väčšinou nefunguje a naopak, čo zatracujú, sa v mnohých prípadoch už ukázalo ako efektívne.
Nebklo to žiadne očierňovanie, ale dalo by sa povedať, že skôr rady, aby nejaká žena nato nebodaj nedoplatila.
Áno, sebaobranu môžu robiť aj bez vzdelania v obore, ale potom by bolo vhodné aspoň príjmať od odborníkov ich rady a vypočuť ich reálne skúsenosti...
Viete, čo sa týka soc.sieti.
Keď ich niekto vie spravovať a má na nich úspech, to ešte neznamená, že jeho produkt je dobrý.
To máte, ako s politikou.
Čo má úspech, kladné reakcie a interakcie na soc.sieťach, ešte neznamená, že je správne a pravdivé.
Častejšie je to presne naopak.
Takže úspech na soc sieťach, osobne za znak kvality nepovažujem.
Knihu v dnešnej dobe, ak má prostriedky už naozaj môže napísať každý a tá sa následne aj vydá...
Je mi ľúto, že máte negatívnu skúsenosť asi z nejakého nie príliš dobre pôsobiaceho kurzu, ale napríklad na dobrom kurze Krav Magy by sa to nestalo.
Tam už sú dávno inštruktirky ženy, ktoré sa zameriavajú na potreby žien a často na nich býva aj zábava.
Napríklad ešte u nás na východe v Košiciach je dobrá partia, ktorá sa volá ,,Reálna sebaobrana".
Oni sa kkrem žien zameriavajú aj na deti na školách, ktoré tiež učia sebaobranu.
Aj u nich je v partii žena- lektorka...
To, že ženy sa učia trochu niečo iné ako chlapi je pochopiteľné.
Je tam rozdieľ v cieľoch, potrebách, ale aj vo fyzických preddispozíciach.
Žena skrátka nepotrebuje vedieť zložité páky a chmaty, ktorými by chlaoa zmlátila.
Žena sa potrebuje dostať do bezpečia vyvedením útočnika z rovnováhy.
Preto je ženská sebaobrana zameraná na jednoduché techniky zacielením na citlivé miesta na tele útočnika.
V mnohých nami študovaných prípadoch sa ženy takýmito jednoduchými technikami skutočne ubránili.
Ďalej sa takisto viac zameriava na pomoc zmyslov, ktoré majú ženy lepšie vyvinuté, ale aj na typicky ženské stratégie, ako komunikácia, dôvtip, využitie lsti, predstieranie súhlasu a následnu obranu a pod...
Mužská, profesná obrana je zase už o niečom inom a zameriava sa na pokročilé techniky a páky, či štúdium bojového umenia ako takého...
@gorecka ale oni su odbornici v sebaobrane len niektori nerobia napr bojove sporty mnohy zas ano to neznamena, ze ty co ich nerobia nie su odbornici na sebaobranu to akoby ste povedala, ze niekto nemoze robit kvalitne kozmeticku ak studoval kozmetiku a roky to robi no nema graficky kurz skratka je to totalne odveci. Pretoze sebaobrana a bojovy sport je nieco uplne ine. Ved uz len to slovo sport, ktore ku bojovkam patria je to sport su tam pravidla a preto to nemoze na ulici a v realnom zivote fungovat. Prave ludia co robia bojove sporty naozaj vyborne mozu robit sebaobranu naozaj zle pretoze nechapu dynamiku nasilia a predovsetkym toho sexualizovaneho. A k tomu, ze zeny ucili cosi ine zeny ucili skriabat a chlapov udery to mi nepride v pohode zeny zvladnu techniky ako udery a vsetko rovnako dobre ako muzi sa ukazuje aj u nich. Takze opat si nerozumieme. Sebaobrana je dobra len v tedy ak ju dokazeme naucit aj slabsich ludi nesportovcov ludi co nerobia bojovky ved takyto ludia ju potrebuju najviac. Podla toho co ste doposial pisala tak nic z toho co podla vas odbornici tvrdili nebola ani len pravda len ich nejake dohady skratka nieco si myslia a bez toho aby si overili fakty tak tvrdia blbosti to mi moc odborne veru nepripada. Plus predstieranie suhlasu je ozaj nevhodna strategia az nebezpecna rada pretoze zo statistik vyplyva, ze zeny, ktore sa takto spravali dopadli ovela horsie ako tie ktore sa aktivne fyzicky pri tomto type utoku branili. Sama som nieco take zazila a teda viem o com pisem a o temu nasilia a prevencie sa dlhodobo zaujmam. Socialne siete im funguju dobre lebo pridavaju kvalitny obsah a samozrejme tiez ich vedia robit kvalitne ano suhlasim, ze nie vsetko co ma uspech na sockach je automaticke dobre to nemeni nic na tom, ze zle moze byt aj to co je zle aj na sockach a tiez to nemeni nic na tom, ze su dobry aj v realite a maju vysledky a realne data. Kriminologiou a nasilim sa zaoberaju do hlbky a preto to funguje.
@spagetka66 Tak sme sa asi nepochopili.
Ja zo všetkým, čo ste napísali súhlasím.
Práve v predchadzajúcom komente píšem, že sebaobrana a bojový šport je niečo iné.
Len mne sa nepodarilo zachytiť, žeby v ich radoch boli nejakí odborníci na sebaobranu, ktorí ju študovali
Naráźam ale hlavne len na to, že pri ich príspevkoch, kde ukazovali, či vyvracali techniky boli odborníkmi z radov inštruktorov vznesené isté relevantné námietky z reálnej praxe, na ktoré oni nereflektovali a namiesto toho len reagovali osobnými útokmi.
Možno sa za tých pár mesiacov, čo ich už až tak nesledujem niečo zmenilo, prišli k nim už aj nejakí odbormíci na sebaobranu, napríklad z Krav Magy, ako píšete a nejaké podnety už do svojho systému zapracovali...
Netuším s akým iným kurzom ste to mali skúsenisť.
Možno Vám to škrabanie len poradili, keby už nebola iná možnosť, ako zasadiť iný úder, že je to lepšie, ako neurobiť nič.
Naozaj pochybujem, žeby to niekto myslel, ako prvotnú radu, a aby to bolo uprednostené pred klasickými údermi na citlivé miesta...
A úplne sme si neporozumeli pri tej stratégii PREDSTIERANÉHO SÚHLASU...
Predstieraný súhlas, neznamená súhlas, ale len oddialenie času, kedy žena použije fyzickú obranu, lebo v prvom momente by nemusela byť efektívna.
Mnohým ženám sa táto stratégia vyplatila, že predstierali súhlas a potom, keď to útočník už nečakal, využili moment prekvapenia, uštedrili úder a úspešne sa ubránili...
Veď aj tu na mnohých miestach píšem, že žena sa nesmie báť aktívne brániť, a keď už využije fyzickú obranu, má cca 80% úspešnosť...
Čo sa týka toho kriminologického aspektu, áno ten je nápomocný, ale to určite nie je doména len Houdeka.
Napríklad aj pri kurzoch, ktoré organizuje Polícia, či už štátna, alebo mestská, vždy je tam preberaná aj kriminologická podstata s odborníkom.
Veľmi často je to práve žena-krimnologička/preventistka, ktorá je na takéto kurzy prizvaná...
@gorecka vsetci ludia co robia instruktorov instruktorky v modernej sebaobrane ju samozrejme studovali a to velmi intenzivne a su odbornikmi a potom su tam ludia co robia metodiku. Napr Pavel a tak o nom niet pochyb, ze je odbornik ved ju robi viac ako 20 rokov neviem z coho usudzujete, ze ostatni su odbornejsi a mali by im davat rady na zaklade coho? To, ze niekto bol vojak automaticky neznamena tiez, ze je odbornikom na sebaobrau preca. Moderna sebaobrana dostala aj akreditaciu od ministerstva skolstva a ma opravnenie na to ucit novych ludi v tomto obore je to nieco co ste uz aj vy spomenuli, ze ma ten vas kamarat tak toto maju vsetci co tam toto ucia. Samozrejme, ze kriminologia je napomocna rovnako ako napriklad krizova intervencia, ktora by pri tomto type kurzov mala byt taktiez samozrejmostou je to nieco co maju k plusu nehovorim, ze to je cela ich odbornost. Plus ani jeden relevantny priklad toho kedy sa chovali tak, ze by ich rady boli nebezpecne, alebo cosi som nedostala ocopich sme si uz hadam vysvetlili, ze to fakt nie je jedina technika co ucia a ani to nikde netvrdia. Socialne siete funguju tak, ze tam date len cast toho co robite do kazdeho kratkeho videa a podobne no oni tam maju vzdy aj dalsie pokracovania kde ukazuju rozne ine techniky tak to ak ste tam boli fakt nerozumiem ako ste mohla prehliadnut. Zasa je to len nejaka ukazka hadam nechcete aby tam nahrali cely kurz takto socialne siete nefunguju. Video na socialnu siet musi mat nejaku dramaturgiu a tiez pointu musi byt zaujmave podla toho na aku platformu ide. Vzdy je to velmi strucne ukaze sa tam jeden nastroj, alebo nejaka informacia napriklad na takom tiktoku maju toho fakt vela zaujmaveho. Vami zmienovani odbornici ani toto nerobia a tak nechapem na zaklade coho mam ja posudit a ocenit zasa ich odbornost to by som mozno vedela porovnat keby som na taky kurz isla, ale urcite nie z par foto na ich webe. Ved nech natocia tiez nieco co bude podla nich lepsie ked budu ozaj dobry iste to bude mat taktiez uspech.
@gorecka inak rada by som videla nejaky konkretny priklad co pisal dany odbornik a co pisali oni lebo takto len varime z vody a mozem si predstavit pod tym vselico samozrejme ak boli paternalisticky a realne trepali blbosti tak mozno na nich padla nejaka ironicka poznamka no neverim ak to bola snaha naozaj o diskusiu, ze by im tam pisali konkretne oni nejak nenavistne to fakt nie je ich styl a neverim tomu pretoze ja sama som tam nikdy nic take necitala. Aj ked tam napise hocijaky clovek uprimnu otazku alebo konstruktivnu kritiku tak mu odpisu normalne vzdy komentare tam citam casto na vsetkych sockach. Naopak bohuzial su nenavistni instruktori, ktory sa znizuju k vyhrazkam a podobne a nenvistnym komentarom k takemu cloveku by som na sebaobranu fakt nesla ked sa dokaze niekomu vyhrazat to je totalne cez a o to viac ked to je instruktor sebaobrany.

@spagetka66 aj váš mi je ľúto ze ste si nieoc také zažili. Raz sa mi stalo ze som ako 13 ročná baba išla s futbalového ihriska po hlavnej ceste domov a išlo auto bola tu tuším stará Felícia a bola plná mužov mohli mať okolo 40-45 a jeden z nich si stiahol okno ako ma videli ze iďme po ceste a náhlas zakričal ze vylizem ťa. Zľakla som sa lebo bolo ticho keďže cez našu dedinu chodí docela malo áut a takým hrubým hlasom na plné pľúca skoro som spadla zo skateboardu ale stala som to a potom som nad tým teda začala rozmýšľať lebo reálne keby ty muži zastavia tak by som nemala šancu ani na útek a ani na obranu ale chvála bohu len zakričal a išli ďalej.. Mám viacej takýchto zážitkou ale tie dva co som písala hore boli asi jedny z tých horších co ma napadli ako prvé. Bola som znechutená z predstavy ze by bol niekto niečoho takéhoto schopný a myslím ze o takýchto veciach by sa malo rozprávať verejne nech každý vie co sa môže stať.. Mne to začalo keď som sa začala obliekať ako dievča lebo do mojich 12tich som sa obliekala asi jak chlapec ze dlhšie kratase volne dlhé tričko alebo ze legíny proste nič také ze vyzivave aj ma kvôli tomu šikanovali tak som sa začala obliekať viac ako dievča ze sem tam šaty ci sukňa a to nemusela byť ani krátka a výstrih som nikdy nenosila. A potom to už začalo a trvalo to asi najviac ze od 13ky po 15ku. Muži na mňa na ulici písali alebo trubili auta alebo raz jeden 20 ročný muž ja som mala 14 už len ten vekový rozdiel bol podľa mňa moc keďže som ani 15nast nemala ma videl ze idem na bicykli a hovoril mi ze nech na sadnem ze on ma zobere domov prenasledoval ma keď som išla z bodu A do bodu B a snažil sa ma pobozkať a aj ze nie a on ze nech sa s ním dám dokopy a chcel sa am dotýkať v momente ako som cítila že sa am dotkol tak ja ze nech prestane a dala som mu ruku preč a snažil sa mi dat pusu neviem ci mi ju aj náhodou nedal jasne ze som to nechcela ale necakala som to a ja ze fuj ze nech ma nechá a potom som si zobrala bicykel a rýchlo som išla medzi ludi co ma poznali vypýtal si na man kontakt od ludi co ma poznali a vypisoval mi vedel v ktorej dedine bývam a mal na mna aj kontakt a vedel ako sa volám pislaa som mu ze nech ma nechá a asi po niekoľkých dňoch to vzdal nejak som ho pravdepodobne urazila lebo som mu napísala ze je pedofil. Odpisoval som mu kvôli tomu ze keby mu niečo nenapíšem tak ma v realite bude obťažovať, potom prestal. Aj keď bol o pár rokov starší cítila som sa veľmi nepríjemne a nemám na neho tiež dobre spomienky ale dá sa to ľahšie pochopiť ako tých 70 ročných dedkov..