icon

Život po smrti ??? Výmena názorov a postojov

vejula
13. sep 2010

Myslim že nazov hovori za všetko. Tuto problematiku sme rozoberali v teme do ktorej vlastne moc nepatrila, tak som sa rozhodla založiť tuto novu temu kde by sme si mohli vymienať svoje nazory a postoje ohladom tejto otazky.

lanczi
15. sep 2010

@latvia,podla mna bol horsi zločin to že sa cely svet prizeral čo hitler pacha a nikto nezakročil..ja verim tomu ze
mi si sami zvolime svoj zivot este pred narodenim,vyberieme čim chceme chceme prejst,co shceme zakusit,
preto ja ani necakam komu sa co vrati,svoj osud som si zvolila ja,a neskor povedzme tam hore sa rozpamamtam
preco prave po tychto skusenostiach som isla. ja v peklo neverim,aj ked som krestan,neverim ze niekto kto nam
dal slobodnu volu nas za to nasledne peklom potresta,myslim ze peklom bude ked si spetne prezrieme svoj zivot
uz tam na druhom brehu a uvedomime si ze sme konali zle,a tiez neverim ze ten ktory miluje tak ako boh tada
pezpodmienecne tak by vedel zatratit..ktory milujuci rodic by svoje dieta dokazal zatratit?
verim ze tam niekde je absolutne dobro,a mi sa tam vsetci raz stretneme🙂
pekny den a sorry ze som vam sem vtrhla🙂))

latvia
15. sep 2010

ak ateista veri ze smrtou sa vsetko konci,co ma tazsie? a co maju veriaci lahsie?

dai
15. sep 2010

latvia, ak mas skaredy zivot, tak veriaci ma nadej ze bude lepsie... ateista asi nic...
ak ma zivot krasny, tak mas nadej ze ten po smrti, bude este krajsi... zaroven ale si neuzivas zivot bezhlavo, ale dbas aj o to aby bol tvoj zivot aj moralny etc. ( nehovorim ze ateisti ziju nemoralne...)

latvia
15. sep 2010

@lanczi 🙂 raz mi to jeden kamarat (skor ateista ako veriaci) povedal....ze veri, ze ani judas neskoncil v pekle....lebo ak je boh fakt taky milujuci ze si to nevieme predstavit, tak ani ti najhorsi z najhorsich neskoncia v pekle..... najprv som ostala zaskocena,ale ked som sa zamyslela,mal v podstate pravdu....ale ako to bude, kto vie....mozno nic,mozno nebo/peklo, mozno len nebo, mozno nekonecne prevtelovanie sa do niecoho ineho....ja dufam ze to bude nebo

latvia
15. sep 2010

@dai co potom drzi ateistov "nad vodou" ked sa im vsetko ruca? viera ze raz bude dobre? alebo pud sebazachovy?fakt su presvedceni aj v tazkych chvilach ze po smrti je uplne nic?

maggie2
15. sep 2010

@lanczi aj v súčasnosti sa dejú veci strašné, a nikto nezakročí, a s tým rozdielom, že navyše vidíme všetko v tv priamom prenose. Myslím si, že ak by bola taká doba informatiky ako je dnes už pred 60-70rokmi tak by hitlerovská propaganda nedokázala tie veci tak zvládať ako ich zvládala, myslím tým to, že už toľko ľudí by sa nedalo zblbnúť a držať v nevedomosti. Veď tie všetky zverstvá boli vtedy cenzurované. Zober si i to aká propaganda bola za komunizmu. V podstate komunisti takisto zabraňovali slobode informácií. Dnes je situácia priam opačná, mnohokrát človek nevie na čo, a kam sa orientovať, pretože je zaplavený zo všetkých strán informáciami, nedokáže ich vytriediť, ktoré sú dôležité a ktoré nie, prehlušuje všetko bulvár a senzáciechtivosť a človek je z toho všetkého otupený. Ale dosť, lebo odbočujem od témy.

maggie2
15. sep 2010

@latvia pud sebazáchovy majú všetci psychicky zdraví ľudia rovnaký 😉

dai
15. sep 2010

hm, latvia... v tazkych chvilach vsetci veria... boh nas podla mna tak stvoril... nehovorim ze vsetci veria v boha, ale veria ze nieco je - to ich drzi v tazkych chvilach...
taktiez napr. vekom sa ludia stale viac a viac citia blizsie k bohu - to je asi tiez normalne, ze clovek sa tymito otazkami omnoho viac zaobera...

dai
15. sep 2010

no, maggie to nazvala pud sebazachovy 🙂 je to reflex, rodime sa s tym...

titkovamiriam
15. sep 2010

Ahojte!Zaujimava tema 🙂 .pridam zopar riadkov.
Smrti ako takej sa nebojim,zomierania urcite ano.Moje obe babicky zomierali niekolko mesiacov v bolestiach na rakovinu-jedna bola veriaca ,druha nie-myslim si ze pre obe bola smt vykupenim ci uz verili alebo nie.Zazila som smrt svojho sefa v praci-asi najhorsi zazitok v zivote v jednej minute sa s nami v praci bavili a zrazu bac na zem a bolo po nom ani prva pomoc ani zachranari mu nepomohli ☹ .V lani ked bol syn na stanovacke/14r/ im pred ocami umrel 17r. kamarat.-pohreb tak mladeho cloveka bol desny.Tak isto mi vlani pri porode umrela kamaratka.verim ze vsetci su tam kam chceli aby dosli ked umru.ja len verim a to som ateista ze sa s niími vsetkymi raz niekde stretnem.
co sa tyka toho ze zlo bude raz potrestane -snad hej ale urcite nie na zemi a mozno vobec.

bielalady
15. sep 2010

@lanczi ,súhlasim s Tebou, že život si vyberáme už pred narodením, s tým, že si vyberáme aj to zlé, čím chceme v živote prejsť, pretože čo všetko zvládneme, o to vyššie k nebíčku sa dostaneme,,,,, ja v peklo verím, peklo ako samotné neexistuje, ale myslím si že peklo je naša Zem kde žijeme, prečo by nás tu bolo tak veľa??? Prečo je nám tu kladených toľko prekážok, nič tu nie je jednoduché a je len na nás ako sa s týmito prekážkami vysporiadame...
To čo všetko zvládneme prejsť nás bude posúvať hore.... ak neuspejeme, budeme len stagnovať...
Ved´sa aj modlíme: AKO V NEBI, TAK I NA ZEMI, preklad je ako sa budeme správať na zemi, tak sa budeme mať v nebi... verím tomu,,,, my sami sme strojcami svojho života, ktorý sme si už predvolili pred narodením a je len na nás, či sa rozhodneme na Zemi ísť tŕnistou cestou akú sme si sami zvolili, alebo si zvolíme pohodlnejšiu cestu, ktorá nás nikde neposunie.... je na nás ako sa rozhodneme, len zaujímavé je, že tá ťažšia cesta vždy vedie k víťazstvu...

inkinka
15. sep 2010

necitala som vsetky prispevky, len teraz som tuto temu nasla, ale vyzera zaujimavo, takze postupne docitam 🙂 ja som nedavno citala, ze stari Zidia a teda aj pan Jezis verili v reinkarnaciu, neviem, nakolko je to pravdive, ale je to zaujimava informacia...to by vysvetlovalo utrpenie deti, teda nevinnych, ktore nabozenstva vysvetluju terminom "bozie tajomstvo"

lanczi
15. sep 2010

hej,absolutne nič! tak si to ti ateisti predstavuju,ako aj moj muz napriklad,raz sme sa bavili čo ho sa najviac bokjime a
on mi v slabej chvili prezradil ze smrti,ze toho najviac,ja ho inak nepresviedcam o nicom ale vtedy som mu vravela
ze sa nema coho bat ze sa uvidime,pozeral namna ako keby som bola sa sedativach🙂) maju to tazsie..

filipal
15. sep 2010

@latvia ved si si na to sama odpovedala. kde hladat nadej a odpovede. a byt dobrymi len kvoli sebe.
fiha, ale ostatne reakcie som este necitala, su az na druhej strane....

maggie2
15. sep 2010

@titkovamiriam Tak ten Tvoj šéf mal potom dobrú smrť. Vraví sa, že i dobrú smrť si treba zaslúžiť 😉 , keď môžem takto odľahčiť. Ale teraz vážne, na druhej strane taká rýchla a nečakaná smrť je práve pre pozostalých najhroznejšia, lebo sa na to nemali ako a kedy pripraviť.

Čiže čisto egoisticky by si človek mal priať rýchlu smrť, ale pre pozostalých je určite ľahšie prijať smrť blízkeho, s ktorou sa už dlhšiu dobu akoby i rátalo a predpokladalo sa s ňou.

maggie2
15. sep 2010

@filipal pravda je čo píšeš, z kresťanského hľadiska Boh neuznáva pohnútky človeka ku konaniu dobra z vypočítavosti (napr. konám dobre len preto aby som sa dostal do neba, ak by to nebolo podmienkou neba, tak by som dobro nekonal)

titkovamiriam
15. sep 2010

maggie mi hovor keby bol chory,stary,hroza a aj dnes po dvoch rokoch ked idem sama do kancelarie sama a je tma mam divny pocit....
tiez si myslim ze sa skor zmieris so smrtou ak sa ,,ocakava,, ☹ nez s takou strasne rychlou a necakanou.A to mam uz vo svojom zivote takychto rychlych odchodov priatelov .kolegov,susedov...ovela viac.A mam znamych co bojuju s rakovinou,su po porazke/moja mama/-v zivote je strasne vela chorob a utrpenia....

lanczi
15. sep 2010

nedavno som cital od P.Coehla ze aj Boh ma svoje peklo,je nim jeho laska k ludom..castokrat si nato spomeniem lebo sa mi to zda velmi vystizne.

filipal
15. sep 2010

to je to, ze ja v peklo neverim. neverim, ze vobec niekto ( teda ani Boh) ma pravo trestat.
ano, mozna je aj ta teoria, ze zivot ktory prave zijeme, je uz ten "zasluzeny" z minulych zivotov....

no ano Latvia, da sa aj tak. ze veris, ze smrt je koniec. po nej uz len vecny odpocinok. takze zijes len po ten koniec najlepsie ako vies. kde brat silu? ja ju cerpam v prirode. ta tiez zacina aj konci, stale dokola. vcielka nezije dlho. alebo taky drozd. skace si po travniku, je stastny, ze ulovil cervika a zrazu ho chmatne macka. ale dovtedy zil stastny zivot.....

inkinka
15. sep 2010

@maggie2 nedavno mi zomrel otec, nahle, za par hodin...neviem, ci by to bolo pre mna lahsie, keby zomieral roky v bolestiach, myslim ze nie, trpel by on, ja s nim, lebo pozerat sa bezmocne na trapenie ked nevies pomoct je utrpenie...

maggie2
15. sep 2010

@lanczi je to niečo na spôsob ako že musí byť hrozné byť otcom alebo matkou vraha. Rodičia svoje dieťa milujú a na druhej strane čo je ono schopné "vyparatiť"...

maggie2
15. sep 2010

@inkinka si silná žena. Mne otec tiež zomrel relatívne mladý a nečakane a trval mi hrozný smútok niekoľko rokov. Preňho to bola dobrá smrť, netrápil sa, ale ja by som bola rada, keby žil čo najdlhšie...asi to je môj egoizmus, alebo konkrétne okolnosti. Veľa vecí ostalo nedopovedaných, čo mi chýba.

inkinka
15. sep 2010

@maggie2 nie som silna, stale sa s tym vyrovnavam...vsetci by sme chceli, aby nas nasi rodicia nikdy neopustili, to nie je egoizmus, to je prirodzene. Ano, mas pravdu, vela veci ostalo nedopovedanych, ale ostali ludia, nasi spolocni, s ktorymi si to teraz dopovedame a moj otec mal vela knih, niektore si citam a nachadzam tam niektore odpovede...neodisiel celkom

susanne21
15. sep 2010

mne zomrel tiež nečakane človek pred očami a v podstate v súčasnosti pomaly zomiera pred očami ďalší.. myslím, že je horšie to pomalé zomieranie, keď nič človek nezmôže, bezmocnosť je des... ale to asi závisí od človeka, ako všetko vníma

susanne21
15. sep 2010

@inkinka pekne si to napísala

maggie2
15. sep 2010

@inkinka myslela som tým že keby žil čo najdlhšie...aj v chorobe,aj v utrpení...ja by som len chcela aby žil, pričom viem že takto mal rýchlu smrť a netrápil sa...to som mala na mysli, že Ty si silná v tom, že si to uvedomuješ, ja si to tiež uvedomujem, ale neviem to prijať, rozumieme sa?

inkinka
15. sep 2010

@maggie2 rozumiem ti, ani ja to neviem prijat, ani pochopit jeho smrt, to sa snad ani neda ☹

titkovamiriam
15. sep 2010

je to velmi velmi tazke prijat smrt znameho cloveka ☹ nedajboze vlastneho dietata ako je tu na konikovi jedna tema kam obcas zajdem a potom revem jak besna ☹ ☹ ☹
toho chlapca co zomrel na stanovacke mam aj vo svojom albume-Mix-posledne dve fotky -ked bol na skole a ked je v zemi.... ☹

maggie2
15. sep 2010

@inkinka nemal ani 51 rokov ☹

ani3012
15. sep 2010

@titkovamiriam mne zomrela moja najlepšia kamarátka zo školy.veľmi sme si rozumeli,aj sme obe ostali krátko po sebe tehotné a strašne sme sa tešili. Môj malý mal 2,5 mesiaca,keď ona chvíľku po pôrode-presne 5 hodín,zomrela.
Toto patrí medzi moje najťažšie (ani neviem čo...skúšky? zážitky?) v živote .Teraz som si uvedomila,veď zajtra je presne 6,5 roka čo zomrela 😔
Maličký žije,je to krásny chlapček a je mi ľúto,aký štart do života mal. ☹