icon

Život ženy bez detí

barborkark
26. apr 2013

Nájdu sa tu žienky, ktoré nejak netúžia po deťoch? Je jedno z akého dôvodu.. Alebo aj túžia, ale majú strach?
Alebo jednoducho len premýšlajú a uvažujú, že síce mať možnosť priviesť na svet dieťa je krásne, ale nie je to nutné a človek má predsa slobodnú vôľu..
Prosím, aby neprispievali žienky, ktoré túžia po bábatku a nechápu alebo nerozumejú ženám, ako ja..
😉

mirka
26. apr 2013

@pragmaticka držím palce, toto je snom väčšiny žien, ale nie každej sa to podarí, lebo či chceme, alebo nie, dieťa pretočí život úplne a potom sa dostane život do iných kolají, ale hovorím si, že pri druhom budem už aj ja fungovať inak 🙂 a hlavne sa budeme snažiť vyhnúť sa chybám, ktoré sme spravili pri dcérke

mima4
26. apr 2013

@pragmaticka ja osobne tiez si predstavujem tak matestvo u seba 🙂 Dietatko je krasnym darom, ale nemalo by byt modlou

danim
26. apr 2013

@pragmaticka vidno, ze cakas svoje prve dieta a mas to teoreticky dobre premyslene, naplanovane.. 🙂 ked sa ti dieta narodi, sama zistis, ze to bude o dost inak 😀 😉 ale casom sa to utrasie 🙂 ale podla seba poviem, ze sa da zit aj pohodovy zivot- aj kino, aj dovolenky, vylety, kamosky.. no je to uz ine ako bez deti. urcite narocnejsie, ale zaroven ten zivot je taky so zmyslom, krajsi, plnsi lasky.. ( ale chce to dobry management a velku trpezlivost, tolerantnost a dobru spolupracu s manzelom 😉

terezka1947
26. apr 2013

@pragmaticka tak takto som si to predstavovala aj ja 😀 😀
ale mne sa to skomplikovalo....zomrela mi tesne po porode mamka,takze rodicia nic,svokrovci nic,surodenci nic...kamosky su bud bez deti alebo o deticky prisli,takze je to pre ne citlive,aby som ich poprosila o strazenie alebo spolocnu kavu....sme iba s manzelom...dokonca som si chcela pocas materskej dorobit dalsiu aprobaciu...aaaa nic,ziaden plan neuskutocneny...bohuzial ani nebyvam v meste,takze opat spolocenske minus....
ale aj ked som o vsetky tieto sny prisla,som stastna,ze mam babo a rada by som mala este aspon jedno...no a potom budeme pomalicky pracovat spolocne na svojich snoch....spolocnych aj individualnych

jednoducho,ked sa da,netreba stratit kontakt s okolitym svetom a zit si svoj vysnivany zivot a ked sa neda-neznamena,ze niekedy v bududcnosti to nevyjde 🙂

heleninamama
26. apr 2013

Niet pochýb o tom, že dieťa prináša do života veľa krásneho, ale tiež si nemyslím, že materstvo je pre ženu jediným a najsprávnejším naplnením života. Ľúbim svoju dcéru preto, že moj život dotvára a dáva do rovnováhy. A v neposlednom rade aj preto, že ju mám s človekom, ktorého milujem a že sa na neho veľmi podobá... Po jej narodení ma však nikdy neprepadol pocit, že bez nej bol moj život prázdny a ani teraz som celý život nezúžila len na ńu. Možno niekto povie, že je to sebecké a nesprávne, ale pre mňa je zas nesprávne zúžiť svet len na dieťa. A k tomu, že svet je zlý - mojou úlohou ako matky je urobiť ten svet pre dcéru znesiteľným miesto. O tom je zodpovednosť.
A k otázke veku vhodnému na dieťa - ak má niekto potrebu mať dieťa hneď po opustení školy, jeho vec, ale niektoré ženy možno potrebujú dospieť a hlavne, majú chuť zažiť aj niečo iné. Doležité je mať dieťa vtedy, keď ho vnútorne chcem a nebudem ho brať ako obmedzovanie. Nie vtedy, keď dosiahnem určitý vek, keď som vydatá, keď chcú starí rodičia vnúča, keď ho má kamarátka... A ak nejaká žena usúdi, že dieťa nechce a nemá ho, je to rozumnejšie riešenie, ako mať ho a zanedbávať. Takých "matiek" je veľa a zaujímave, že oči nekolú tak ako bezdetné ženy. Mám tetu, ktorá deti nemá a napriek tomu žije s manželom pekný a úspešný život. ako deti sme je s bratrancami zbožňovali a v mnohom ma motivovala. Takže bezdetná nemusí znamenať automaticky skrachovaná a zakomplexovaná chudera.

junkfoood
26. apr 2013

@pragmaticka suhlasim s tebou..mas aj rovnaky termin ako ja pred rokom.. 😉 😉 😉 aj ja som mala taky isty nazor ako ty, este sa to neda celkom realizovat, lebo kojim, tiez vsak planujem max. do 9 mesiacov, aby sa este prve prikrmy zavadzali pod ochranou materskeho mlieka a eliminovalo riziko alergii..a zatial berieme maleho vsade so sebou, na navstevu, navstevy chodia k nam odkedy sme sa vratili z porodnice..dokonca maly je az tak spolocensky, ze ked vecer neni nikto u nas, s nami sa nudi a o poznanie horsie spi, co nie je az taka vyhra, ale co uz..aspon sa nebude bat ludi..
ale uvidis, ze ako ta posadnu hormony a uvidis toho svojho krpca plne odkazaneho na teba, tak sa ten postoj trosku obrusi..a nie vzdy aj budes vladat kavickovat a kinovat, ked budes nevyspata a hotova z celeho dna a noci..ale verime v svetle zajtrajsky.. 😀 😀

lubikan
26. apr 2013

@irriss super napisane....

ja z toho isteho pohladu nechcem dalsie deti....stacia 2,ale ked vidim,co sa na nas vali,tak by bolo velmi sebecke a neohladuplne priviest na svet dalsie,do tohto sveta...

cerez
26. apr 2013

@barborkark Neviem či som dobre pochopila, že netúžiš byť maminou. Ja som matka, ale neodsudzujem ženy, ktoré sa matkami nechcú stať. Je to voľba a ak to žena dopredu takto cíti, tak prečo by sa mala k materskému poslaniu nútiť. Takže je to len na tebe a na tvojom presvedčení.

lubikan
26. apr 2013

@pragmaticka ja si myslim,ze len co sa ti male narodi,ine,ako dieta ta zaujimat nebude..a neverim,ze ta to bude lakat,resp. ci ti to srdce dovoli,aby si sla prve roky na dovcu,kavicky,povyrazenia bez dietata... 😉 🙂

irriss
26. apr 2013

@lubikan
Hlavne tomu nepropadni 😉Kdyz prijde, prijde..bude vitano🙂 😉
Zalezi ..strasne zalezi totiz na pohledu..ja se"utesuju " tim, ze jich je dost na to, aby si vzajemne pomahaly a v nouzi pomohly..

hradnapani
26. apr 2013

@barborkark poznam jednu taku zenu, nikdy po nich netuzila, nema ich a je spokojna. A ja si myslim, ze je to tak dobre. Zena ma pocuvat samu seba, svoje vnutro, pretoze ja neverim na to, ze materinske pudy naskakuju automaticky po porode a podobne. Ak sa na to necitis teraz, nic sa nedeje, mozno to pride o par rokov (aj taku zenu poznam) a ked nie, tak sa nic nedeje takisto. Hlavne netreba konat pod tlakom okolia... ide o tvoj zivot, resp, o zivot tej zeny, co sa tak rozhodne.

lubikan
26. apr 2013

@irriss ano,aj z toho hladiska,je dobre aby mali surodenca...aj ked ja surodenca mam,ale ako by som nemala,jednoducho sa nevydaril ocakavaniam 😀

irriss
26. apr 2013

@lubikan
I ja mam podobneho..je stejny jako moje matka..proste NENi a NIKDY nebyl(a)..
Vlastne ted krivdim,...BYL a BYLA..dokud jsem (roz)davala... 😔 . 😠 😠 😠

cecil36
26. apr 2013

Mam kamosku, ktora nechce deti. Proste vlastne deti nechce. Dlhodobo, od puberty. Dnes ma takmer 40 a za sebou niekolko vztahov. Napriek tomu, ze to vzdy na zaciatku vztahu dotycnym povedala, oni to akceptovali, ale po case zacali skusat ci by si to fakt nerozmyslela. S kazdym sa musela rozist. Hold nasa spolocnost neakceptujuca odlisnosti a nazory inych.

fairy83
26. apr 2013

Modry konik je stranka o materstve a aj temy ako uvaha ci byt matkou alebo rozhodnutie nou nebyt tu maju svoje existencne opodstatnenie. Skoda, ze aj v dnesnej dobe sa da povazovat za odvahu, pokial zena bez mucenia prizna, ze deti jej nic nehovoria a hodla sa angazovat v skor inych smeroch. @barborkark – ja som tu na fore bola zatial vzdy len pasivnym pozorovatelom a dufala som, ze sa tu objavi prispevok ako ten tvoj. Mam 30 a hoci moj manzel po detoch tuzi (socialny tlak), ja si viem predstavit nadalej zit zivot, aky zijem. Nepocujem tikot imaginarnych biologickych hodin. Napriek tomu nemam negativny vztah k detom nasich priatelov ci k detom vseobecne (teda pokial su dobre vychovane a neskacu ostatnym po hlave), rada sa o nich postaram, kupujem im darceky, no napokon pocitujem ulavu, ze sa mozem vratit k svojmu rytmu.
Tiez som toto forum navstevovala kvoli hladaniu odpovedi, preco byt matkou a co to obnasa, aby som si nahodou nic nevycitala, no jednak neprijemne fyzicke zmeny, jednak zmeny psychicke ma utvrdzuju v tom, ze racionalne ma materstvo nijak nepritahuje...

mima4
26. apr 2013

@lubikan
preco by jej to srdce nedovolilo? Ona pre to aby vedela fungovat, potrebuje sa venovat aj sebe... to nie je nic zle, ale prave naopak, bude vyrovnanejsia, spokojnejsia a moze byt ovela lepsia mamicka, ako ta, co si nic nedopraje. Je vlemi dolezite aj mysliet na seba, na svoje potreby, bolo by aj menej frustrovanych mamiciek aj tu na MK.... Stastna zena = stastna manzelka = stastna matka 🙂
Clovek sa potrebuje aj vyventilovat. Tak ako muz si sem tam vyrazi s kamosom na fudbal, aj zena ma svoje zaujmy.

irriss
26. apr 2013

@fairy83
Krasne jsi to napsala 😉 ...URCITE vnitrne prozivas neco, co Ti tu chybelo az do dnesniho dne..4 roky bez jedineho prispevku svedci o silnem presvedceni..
JakTi je? Ulevilo se Ti? 😉

mima4
26. apr 2013

@fairy83 mozno by bolo super poznat zeny, ktorych materstvo ta bude pritahovat 🙂 su rozne typy mamiciek, vela zavisi od povahy zeny.... od jej pristupu, od toho, ci ma pri sebe plnohodnoteneho partnera alebo nezrele velke decko... Nemusis byt domaca gazdinka, sediet doma na zadku... poznam mamicky, ktore rano odidu z bytu a idu na tulacky s dietatkom, do prirody, k jazeru, ku kamoske... alebo sem tam na cely den nechaju dietatko manzelovi a idu na damsku jazdu 😉

Ale chapem ta, ze slovenske ponimanie materstva moze odpudzovat... no v mnohych krajinach to funguje uplne inak... !! 🙂

irriss
26. apr 2013

@mima4
V ktorych krajinach? Myslim,ze kus "Slovenska" je vsude😀
Ja se osobne tesim,az se budu podobat ruzovym starenkam - americankam v kratasech 😀
Bude ze mne "babicka Marshmallow"

fairy83
26. apr 2013

@irriss
Chodila som sem zbierat "rozumy", hladala v temach, aby som sa naozaj oboznamila s tym, co materstvo obnasa. Chvilu som si myslela, ze som "divna", ked sa ma materske pudy netykaju, preto som sa dokladne chcela s touto temou zaoberat a vo vysledku tak prist na to, co je pre mna najlepsie. A mas pravdu, nemala som kam prispiet.
Vdaka mojmu "vyskumu" som ale nazbierala pomerne slusne teoreticke know how, takze dokonca sa obcas opovazujem radit tehotnym kamoskam. 😀

andrejka1974
26. apr 2013

mat dietatko je krasne, ale nie kazdy ma to stastie, moja sestra je slobodna bez detna, nenasla toho praveho, parkrat sa velmi popalila, a tak je teraz stastna , ze ja ich mam 5 a moze byt s nimi , kedy chce 🙂 🙂 🙂

irriss
26. apr 2013

@fairy83
Podle mne jen cekas na svuj CAS.. 😉 respective Tve telo... 😉
Podle toho, co pises, ses nechala ovlivnit...mozna i zastrasit...
Verim tomu,ze prave TY nejsi pripad "necitlive matky"..Jen mas momentalne jine priority..
Nejlepsi jsou zivotni prekvapeni,na ktere v hloubi srdce cekame...to, ze tu bloudis mezi maminkama svedci o Tvem skrytem prani. 😉 .hledas sama sebe..verim,ze ve Tvem pripade, to bude prave DITE, ktere Te nauci poznat samu sebe 😉

fairy83
26. apr 2013

@mima4
Mas pravdu, nepaci sa mi styl, ze zena je otrokom svojich deti a nepaci sa mi ani zahranicny sposob vychovy "laissez faire" (viem o com hovorim, kedze zijem v zahranici), kde deti nepoznaju ziadne hranice a od utleho veku si diriguju svojich rodicov.
Kazdy je ale strojcom svojho stastia. 🙂

horana
26. apr 2013

Poznam par zien ktore su dobrovolne bez deti a myslim si ze uplne v pohode. Dieta nie je jedinym zmyslom zivota zeny, zena ako bytost ma mnoho moznosti a podob a zena - matka nie je jedinou z nich. Je krasna, ale aj ine naplnenie je krasne. Je pravda ze dieta je neprenosna skusenost a kto ich nema o nieco prijde, ale aj bezdetny zivot ma svoje specifika o ktore zas prijdu tie s detmi. Je to ako pri kazdej inej volbe, rozhodnutim sa pre nieco sa musime vzdat niecoho ineho, nemozme mat vsetko. Podla mna nie je pravdou ze len pri detoch sa naucime odriekaniu, istej vyspelosti a pod. ako sa casto tvrdi, inymi cestami sa zas ucime ine veci. Hlavne je ist v sulade so svojim vnutrom.
Teda aj zena ktora sa deti rozhodne nemat moze prezit plnohodnotny zivot, mozno aj viac nez kopec zien ktore deti maju ale tie ich "nenaplnia", ako dufali. Tuzba mat dieta je pud a nie kazdej sa premeni aj po rokoch v nieco co by sa dalo nazvat dotvorenim zmyslu zivota, casto este v utlom destve dietata ano ale potom....
Alebo druhy extrem kedy sa vnutorna prazdnota a neschopnost inak dosiahnut statsie ci zmysel zivota zamaskuje tym najprvoplanovejsim co priroda ponuka - detmi. Zamestnaju isty typ zien, uz nemusia hladat v sebe, ich svet vyplnia deti. To je myslim tiez nie uplne spravne, ked sa zena stane matkou nemala by sa uplnut na dieta natolko ze strati samu seba, co sa pomerne casto stava. Nekriticky kladne kometare ze bez dietata je zivot nanic o tom svedcia.
A potom - jasne ze to kazda poprie ale vidavam tolko zatrpknutych starsich matiek, ono sa to prejavi az po rokoch. Nie je matertsvo zdaleka take idealne ako sa zvykne prezentovat. Aj na diskusiach vidno x zien ktore nemali dobry vztah so svojou matkou, ista nevrazivost po ose matka-dcera je castejsia nez sa zda.
A ze by tie hufy strasich nespokojnych zien boli len tie bezdetne? Zdaleka nie. Deti nie su automatickym receptom ani na statsie ani na naplnenie.

Este by som snad pridala ze mozno aj viac zien by ich nemalo mat vlastne deti, nez sa nakoniec rozhodnu ze ano, ale skor len pomahat vramci rodinneho klanu sem-tam starat sa o ine, ale to uz by bolo na dlhsie.

Aj ked si myslim ze 29 rocna ktora venuje citujem "materinske pudy zvieratam" - ze toto nie je ten pripad nechcenia, ale len casovo posunute, bola by som ochotna sa stavit ze do 10r. bude mat 1 ci 2 detvaky.
Zatial si uzivaj zvieratka a nemysli na to ze si trosku "pozadu" aj v dnesnom uz tak dost vekovo kedy mat deti posunutom svete. Nie je to povinnost a aj keby nahodou motyka nevystrelila, bude to OK a nemas sa vobec za co hanbit, ani co riesit, si normalna zena ako my vsetky.

iv01
26. apr 2013

ano, niekto netuzi mat deti, alebo nemoze mat deti alebo skratka nema partnera aby s nim mohol mat deti.... je viac moznosti. je to na rozhodnuti kazdeho, ci chciet alebo nechciet priviest dieta. ale z pozorovania okolia som zistila ze ti co nemaju z nejakeho dovodu deti si aj tak po case kupia psa alebo macku, aby sa mohli o niekoho starat, aby ich to zviera urobilo aspon trochu stastnymi.

mima4
26. apr 2013

@irriss napr. skandidavske krajiny, anglicko ale napr. ja som opatrovala deti vo francuzsku, takze z tejto krajiny mam najviac poznatkov. Videla som tam uplne iny styl zivota, dieta bolo prirodzene zaclenene do rodiny ale pritom zeny tam prirodzene brali to, ze maju pravo aj na cas pre seba a nikto si tam nic nevycital. Napr. bola som u kamosky, ktora mala dvojicky, bolo to narocne, manzelovi v sobotu povedala, ze potrebuje si oddychnut, manzel teda vzal dvojrocne deticky pekne krasne na vylet a mamicka si sla lahnut, potom si dala zmrzku, sli sme spolocne na prechadzku my dve... k moru..zaplavat si... relax.. slovenska zena by mala depky, ze je nedostatocna 😀 a zacala by riadit...aby vsetko postihala..no francuzska zena vie, a bere ako prirodzene fakt, ze potrebuje aj cas pre seba... K veceru jej manzel prisiel, deti ulozili spat a zacali riadit spolu..to som uz ja odchadzala... Proste partneri sa tam prirodzene doplnaju, su citlivi na svoje potreby... uvedomuju si, ze su tu aj oni... a vobec za tym nevidia nic zle, ako slovenky 🙂

Alebo v anglicku, matka sa stavi v skolke pre dieta..a idu na decke ihhrisko... bavia sa...aj mamicky a oteckovia navzajom..slovenska zena sa ponahla domov riadit a varit...

a takto by som vedela x prihod, ktore som zazila vymenovat... a poviem ti uprimne, keby som nevidela iny sposob zivota, tiez by som nechcela mat deti... lebo ten slovensky model je aspon pre mna odpudivy. 🙂

saska.t
26. apr 2013

@fairy83 tento nazor som zdielala velmi dlho,detom som sa vyhybala na 100 metrov, o materinskom cite nemohlo byt ani reci,az sa mi raz v 30-tke prihodilo (nahodou) tehotenstvo,bola som uplne mimo,na WC som rozdychavala celu noc 2 ciarky na teste,napriek tomu,ze moj priatel sa naramne tesil 😀 Dlho som sa obavala co vsetko pride,co ked materinsky pud nepride,co ked budem zla matka atd... az sa narodila mala a ja som bola najstastnejsia matka na svete a zrazu som si aj dost verila,ze to dokazeme, ale aj tak som bola rozhodnuta,ze druhe neprichadza do uvahy,moj nazor je,ze pre tento svet staci jedno dieta. Dlho som odolavala aj ked tlak uz manzela a mojej princezny bol naozaj strasny,az som sa budila s nocnymi morami 😅 , dnes mam 35 r.,cakam 2 bejby a obavy opät tie iste,aj ked viem,ze to opät zvladnem,ale obavy a starosti budu vzdy, napriek tomu viem,ze nemat deti by bola velka chyba,ktoru by som lutovala cely zivot 😉

irriss
26. apr 2013

@fairy83 .............ale to zalezi jen a jen na Tobe, kam mu urcis jeho hranice.. 😉
jsi prilis negativne ci zastrasene ovlivnena..v materstvi nejsou pevne stanovena Pravidla ani Recept.. 😉
Muzes se citit jako Kralovna s poupaty v rozkvetle zahrade nebo jako Macecha s vareckou urcenou nejen na vareni.. 😉
To vse je ve Tvych rukach..zrejme si neveris, bojis se,ze to nezvladnes, ze bys nebyla "dokonala"
Ver tomu,ze ten,kdo je tu DOKONALY,tak si jen na dokonaleho hraje 😖 ..je tu nekolik Divadelnich scen a s nekolika Super hereckama s Recepty na Dokonalost..ale ver tomu, ze Realita je daleko od jejich pravdive role.. 😉

fairy83
26. apr 2013

@irriss Krasne si to napisala, a dakujem ti za pochopenie. Mas pravdu, ze takto som hladala a hladam svoju cestu a nikdy sa nepustam do nicoho bez dokladnej teoretickej pripravy. 😉 Nechcela som, tiez kvoli mojmu skvelemu manzelovi, moznost materstva zavrhnut len tak, bez toho, aby som ignorovala skusenosti inych zien, anonymnych z fora alebo priateliek, ci uz tieto skusenosti boli pozitivne alebo negativne... Avsak momentalne som skutocne rada, ze som na tom tak, ako som. 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená