icon

Život ženy bez detí

barborkark
26. apr 2013

Nájdu sa tu žienky, ktoré nejak netúžia po deťoch? Je jedno z akého dôvodu.. Alebo aj túžia, ale majú strach?
Alebo jednoducho len premýšlajú a uvažujú, že síce mať možnosť priviesť na svet dieťa je krásne, ale nie je to nutné a človek má predsa slobodnú vôľu..
Prosím, aby neprispievali žienky, ktoré túžia po bábatku a nechápu alebo nerozumejú ženám, ako ja..
😉

mawka
26. apr 2013

@kokorunecka mas pravdu. mne keby mamka behala za zadkom 24 hodin denne, asi by ma porazilo. Prilisna uzkostlivost a starostlivost o dieta je tiez extrem. s deckami pochodime kade tade, ale aj ja som len clovek a potrebujem si oddychnut a byt aj bez nich. potrebuju ma celu a v pohode. a to budem len vtedy, ked budem mysliet aj na seba a svoj zivot.
a aj tak svoje deti milujem.

barborkark
autor
26. apr 2013

Dakujem za vsetky prispevky, vsetky nazory aj tie, s ktorymi nesuhlasim a hlavne za tie, ktore mi pohladili dušu a pri čítaní ktorych som suhlasne prikyvovala hlavou 😉
Ja si myslím že materinske pudy aj city vo mne sú. Ono to nie je tak, že deti mať nechcem lebo ma nezaujímajú a neviem ako a čo s nimi.. Svoje dve neterky zbožňujem, aj iné deti a myslím že deti ma majú radi. Ked som jeden cas praxovala v skolke, bolo to nakrajsie obdobie..spominam na to len s láskou, ale povedala by som, ze mať vlastné deti je o niečom uplne inom.
Nemala som ukazkove detstvo, sama so sebou vediem vnutorne boje, a zatial si svoj zivot neviem a nechcem predstavit s vlastnymi detmi. Ak by som raz deti mala, tak by som chcela aby mali len to najlepsie v zivote, chcela by som byt dokonala ale to nebudem nikdy.

Ono, ja nie som zena, ktora ma na ucte tisice eur, chodi na dovolenky, a uziva si.. Som priemerne zarabajuca zena, byvam so snubencom a ked sa bavime o detoch, tak maximalne o jednom a aj to sme si nie isty ci je to dobry napad.. Pretoze obaja sme mozno az prilis zodpovední a chceme sa ponaucit z okolia.
Ja mam napriklad vselijake vnutorne strachy, ci uz z lekarov, vseobecne zo zmien a pod.. Mat dieta je krasne, ale to, ťo tomu predchadza, od porodu, kojenie, zmeny hlavne v psychike, to ma odstrasuje.
Moja mama ma napr. prestala kojit lebo jej to vraj islo na nervy a nebolo jej to prijemne 🙂

Mozno je to aj tym, ze sa obaja s priatelom bojime a moc o tom uvazujeme, ale v jednom som si ista.. Tiez si myslim, ze mat dieta nie je jediná uloha zeny na tomto svete a ked zena nema deti, neznamena ze beha len po dovolenkach a kozmetickach a oblieka sa do drahych handier.. Ja by som skor ten volny cas stravila studovanim, vzdelavanim a pracovaní na sebe a na svojich problemoch 🙂

terezka1947
26. apr 2013

@barborkark ten strach je pochopitelny...a ver,ze tym presiel kazdy,ci si to prizna alebo nie... prajem ti-vam,aby nad vami ten strach nezvitazil 😉 a neries druhych,je to na vas ako sa rozhodnete...niekedy treba na vsetko cas...

krasneleto
26. apr 2013

@barborkark podla mna je uplne v pohode nechciet mat dieta.. ked to tak citis, je to tvoje rozhodnutie a necitis sa na to, partner tvoje rozhodnutie respektuje, preco nie. kamoska sa s tym vydavala ze jej manzel vedel ze deti nechce... z akeho dovodu sa nikto nepytal a neriesil... myslim ze tiez ma taky mix obav z porodu, strach ci dieta vychova dobre atd... ale ked si s tym stotoznena... preco nie

chymenitta33
26. apr 2013

Možno ste sa mnohé pri názve článku pobúrili a kladiete si otázku, ktorá normálna žena netúži mať svojho vlastného potomka.
Nie, nemusí to byť práve odľud nenávidiaci malé deti. Môže ísť o celkom normálnu ženu, ktorá zo svojich vlastných dôvodov netúži po potomstve.
Imidž dokonalej rodiny je u nás na prvom mieste.
Ruku na srdce, v spoločnosti sa viac toleruje matka, ktorá nezvláda výchovu detí a zanedbáva ich ako tá, ktorá sa rozhodne deti nemať. Žena, ktorá nechce deti, je totiž považovaná za bezcitnú a podozrievaná z hrozných povahových a morálnych vlastností.
Rodenie detí nie je povinnosť, ani morálna, ani občianska.

S materinským inštinktom sa narodí väčšina žien, ale pre niektoré ženy to neplatí.
V reálnom živote to vyzerá tak, že ak žena či dokonca dvojica úprimne povie, že o deti záujem nemá, ľudia ich odsudzujú. Ak však dvojica povie, že si deti priali, ale ich mať nemohli, tak ich ľutujú.
Preto sa dobrovoľne bezdetní často uchyľujú ku lži, aby ich ostatní neodsudzovali a nepranierovali. Je však aj mnoho žien, ktoré deti nechcú, nemajú však odvahu ísť tak ďaleko a priznať sa. Isto si vieme všetci predstaviť, aký život majú deti takýchto žien....
@barborkark- Ja ta vobec neodsudzujem slobodná vôla... ja mam v mojej blízkosti osobu ktora je toho istého nazoru...a mám ju rada a neodsudzujem ju zato, aj ked ja to nechápem 😉 Držím palce...prajem ti štastný život...či už s detmi alebo bez...

kokorunecka
26. apr 2013

@mawka Len, vieš čo je smutné???
Že väčšina sa LEN prezentuje pred okolím aká je dokonalá matka jak sa o všetko stará, ako je nonstop so svojím dieťaťom.. LEN ABY každý povedal, že super, stará sa, obdivuhodné..
ALE potom sadne tuto na koňa a už narieka v každom druhom príspevku jak chce ísť tam a jak chce ísť hentam.. A nemôže, lebo jej to dieťa nedovolí, lebo jej manžel s dieťaťom nebude a bla,bla,bla... Nakoľko detské centrum, jasle, hocičo, nepripadá do úvahy len z jedného dôvodu... A to : POZNAJÚ MA TAM, AKO SA BUDÚ NA MŇA POZERAŤ... Už nebude tá dokonalá s deckom za zadkom, pod sukňou...
Nemám to rada...

modrazaba
26. apr 2013

@barborkark podla mna je to uplne normalne ak zena po dietati netuzi. su v zivote rozne veci; ktore mozu urobit zivot plnohodnotnym. Pravdou je, ze spolocnost je nejako naprogramovana tak, ze zena bez tuzby po materstve je divna, ale ja si to nemyslim. Je to uplne OK. Za normalne nepovazujem presny opak - ak sa zena necha okolim dotlacit do materstva.

mawka
27. apr 2013

@kokorunecka poznam niekolko pripadov z vlastneho okolia, kde mamy boli velmi tip top vo vsetkom, organizovali vsetko, bez dietata ani na krok, na seba nemysleli cele roky, obetovali svoje roky len a len detom a tie deti ich maju teraz v pazi. sice ich ako matky, rodicov maju radi, lubia, ale pri prvej prilezitosti tie decka zdrhli na internaty, do zahranicia, proste sli prec, prec, prec lebo doma ich to dusilo, ta prilisna laska ich dusila.
Nemusim chodit daleko, mam blizku osobu, ktorej mama cely zivot organizuje, este aj v dospelosti s podobnymi kydami ako: "obetovala som ti cely zivot a ty ma tu teraz nechas len tak..." alebo "Z toho budu len problemy /cokolvek, co chce spravit sam/..." atd.... poznas.... vlastne v okoli mojom je skoro taky kazdy az na par vynimiek 😉
Ja som ta obluda, ktora sa tesi, ked deti vyletia z hniezda skoro. no, pre vacsinu som obludna. Ale neviem si predstavit, ze by moje deti este ako 30 rocne so mnou zili pod jednou strechou. nevedela som si to predstavit ani ja s nasimi a aj napriek tomu mam s nasimi pekny vztah a to som im vyletela z hniezda ako 20 rocna. A ako sa tesili 🙂 a presne o tomto to je. Moja mama hovori vzdy, deti privadzame na svet preto, aby sa z nich stali samostatne osoby schopne zit kdekolvek a za akychkolvek podmienok. Rodicia su vychovny a kontrolny organ, ale akonahle deti dorastu, maju zit svoj zivot. A toto by sa nepodarilo, keby nam nasi trcali za zadkom 30 rokov 24 hodin denne. Vdaka bohu za to, ze som bola odchovana na socikovskych jaslach, skolkach, taboroch a druzinach a internatoch neskor. Aspon sa vzdy rada s nasimi vidim a nemam potrebu utekat od nich. A takto isto to je aj u mojich deti. Nie som ich otrokom. A vobec nemam vycitky, ked ich na tri dni poslem vikendovat niekam. A na kavu som sla aj ked deti mali mesiac. no a co? co je na tom take strasne, ze si dovolim mysliet na seba a nevyhlasujem, ze sa oddam len svojim detom. chyba im nieco snad? ukradnem im celu moju lasku za to, ze idem von alebo vikenduju mimo mna? nie. potom sa na seba viac tesime a je to taky dusevny reset pre kazdeho. a uvedomenie si, ze nech sme kdekolvek, vzdy sa niekde pockame a nakoniec stretneme. toto je dolezite.

kokorunecka
27. apr 2013

@mawka Nechcem sa dožiť toho, že moje dieťa bude doma ešte v 30tke...Jedine tak na návšteve 😀 Jaká som hnusná 😀 Teraz ma všetky tu zabijú 😀 😀
Ja som tiež zdrhala z domu na intrák.. A jaká som bola šťastná 😀

irriss
27. apr 2013

@kokorunecka
Situace je takova,ze se rozsiruje..myslim si, ze pokud nedojde k razantnim zmenam, stane se mozna prave i Tobe,to,co je zde v Italii normalni..Deti nejsou schopne se osamostatnit..neni NIC jen jista penze prave svych rodicu..🤐
p.s. smutna realita deti do 40ti let DOMA.., ktera se siri..pomalu jako smrad..ale intenzivne se stupnuje..

vejula
27. apr 2013

čo sa týka samostatnosti. Pokial ma dieťa naplnenú tu citovu a aj fyzicku potrebu prítomnosti a pomoci rodičov v detstve o to lepšie sa osamostatnuje v dospelosti. Určite je blbosť vystavovať deti traumatizujucim situaciam pod heslom, len aby nebolo na mne zavisle. Ty myslim učenie samostatného spania aj za ceny vyplakania, tak isto nasilne odstavovanie... Toto akože učenie samostatnosti je totiť kontraproduktívne a tieto deti, kedže nemali neplnenu tu tužbu po kontakte s rodičmi si to budu vynahradzať v živote a nie vždy šťastne. Pokial dioeťa bude citiť istotu v rodičoch, nebude mať strach robiť i vlastné kroky a osamostatnovať sa.
Ja si myslím, že to bývanie u rodičov v tridsiatke a podobne nieje dôsledkom kontaktného a vzťahoveho rodičovstva, práve naopak. Však si len spomenme na naše detstvo, všetky knihy a príručky radili ako dieťa pomaly z pôrodnice treba naučiť spať same v postielke, alebo ako treba dieťa pio pol roku odstaviť, lebo potom jednoducho potrebuje UM. Deti chodili od roka do jaslí, lebo rodičia museli do práce a ľaľa vysledkom tejto užasnej doby su starí mládenci neschopní odtrhnuť sa a osamostatniť...

irriss
27. apr 2013

@vejula Ahoj Veru! 🙂 Ja konkretne jsem mluvila o (ne)moznosti se osamostatnit z ekonomickych uvodu (prace a finance) .protoze si budete muset zvykat i vy v socialne zabezpecenych zemich, ze prijde a dorazi doba "zla", kdy vase deti budou NUCENE zit s vami, protoze nebudou mit na kus chleba natoz si zalozit rodinu...Jednoduse se budete delit o chleba z penze..= jediny prijem rodiny..☹
Proto zDE neni vyjimkou potkat Nasilneho single - muze i zenu....njedna seo "mamickovani"..odtrzeni rodinnych pout..ale NUCENY STAV..
Nni vyjimkou dnesni cerna kronika, kdy se (nezamestnany-syn)mladik priznal, ze zamuroval-zazdil mrtveho otce v dome, aby mohl i nadale pobirat jeho duchodek.. 🤐 🙄

mawka
27. apr 2013

@irriss ako si kto nastavi, tak ma. prave preto treba o tom s detmi hovorit a nemalovat im svet na ruzovo. ani nasi neboli pripraveni na svet po prevrate, dost veci posrali, ale som tu a sebestacna, samostatna a vobec netuzim sa nastahovat naspat k rodicom a byt zavislao d ich penzie. som mlada, zatial zdrava, relativne, mam dve ruky dve nohy. vzdy je to o tom ako velmmi clovek chce. a kde chce byt. stale je to o tom, ze si ludia hladaju dovody, nie sposoby.
mna by osobne nasi prerazili, keby som nebola v 30. sebestacna a viem, ze by to brali ako svoje zlyhanie, ze nas nepripravili do zivota tak, aby sme boli schopni prezit a bojovat. zakon dzungle, prezije ten najsilnejsi a v dnesnej dobe to plati stonasobne. nie je cas sa spoliehat na inych, na stat, je potrebne sa spoliehat na seba a ucit to aj svoje deti.

@vejula moje deti spavali v postielke same dost skoro, nekojila som. aky to ma, docerta, suvis s tym o com pisem? moje deti su traumatizovane? mna mam tiez nekojila a nemam traumu z toho. lebo si to nepamatam. a nie som ani citova troska, milujem milovat ludi. to je teraz nejaky trend ze skoro odstavene alebo nekojene dieta alebo samospiace v postiielke si odnasa do zivoa traumy?

@kokorunecka a pozri, kde si vdaka tomu teraz 🙂 mas to, o com ine len snivaju lebo na to nemaju gule. si traumatizovana? maximalne tak z pondelkovej uzavierky 😀 neiktore tridsiatnicky nedosiahli to, co si za dva roky dosiahla ty ci v osobnom alebo pracovnom zivote. a to si vo veku, kedy ine este len studuju a flakaju svoj zivot 😉

monika15
27. apr 2013

@barborkark
Alebo aj túžia, ale majú strach? - mozem sa spytat ze z coho je ten strach ? 🙂)

napisem ti o sebe... ja som nikdy nechcela mat deti.. jedine ked adoptujeme....to som hucala od 15 ky.....

a nakoniec mame doma svoje.... 🙂

clovek nikdy nevie.... 🙂))) ale chapem ta.

mawka
27. apr 2013

mna sa strasne "paci" ako vedia vsetci, co male miminko preziva, ze je traumatizovane, aj ked sa usmieva. lebo je nasilne odstavene a v buducnosti to bude iste citova troska. ako na to ludia prichadzaju? tym, ze su plne cakarne psych. ambulancii a terapeutov? ale aj na terapii je straaaaaasne jednoduche zvalit vsetko na detsvo a rodicov ako prijat fakt, ze ked sa nieco deje s nami, tak si za to mozeme vo vysokom % sami.
ach ludia.....
kazdu traumu, ktoru som mala nebola kvoli tomu, ze som nebola kojena alebo ze som spala mimo spalne alebo ze som bola nasilne odtrhnuta od matky akko pol rocna a do jasli vopchata... tie traumy som si sposobila vzdy len a len ja sama. moji rodicia mi dali vsetko a vzdy aj ked na mne neviseli. a lasku mi davaju doteraz. a ja im. jezis, strasne kydy o odtrhani a traumach.
no nic. aj ked clovek nebude mat deti je to ok, aj ked ich bude mat a nebude na nich prisaty nonstop, aj to je ok.

hradnapani
27. apr 2013

@barborkark vies co ma napadlo pri citani tvojho vcerajsieho prispevku? spomenula som si na seba a na vsetko, z coho som kedy mala strach, skusit to ci o ono a napokon, ked som to z nejakeho dovodu musela urobit, tak to na moje pocudovanie bolo ovela lahsie, ako som si kedy predstavovala 🙂 Ak je tvoj "problem" najma v strachu a obavach so zmien a nie si apriori zamerana proti materstvu, tak potom mas velmi velku sancu stat sa jedneho dna dobrou mamou (keby ste si to niekedy rozmysleli), lebo s tym strachom sa da velmi pekne popasovat, lebo ako sama pises, si ochotna pracovat sama na sebe. (ale ano, mas pravdu aj v tom, ze materstvo nie je jedine poslanie zeny, takze stale hovorim, nic sa nedeje 🙂 Drzim Ti palce, aby si sa rozhodla tak, ze budes so svojim rozhodnutim spokojna po cely zivot, nech je akekolvek 🙂

blackcat8885
27. apr 2013

@barborkark Tiež som mala kamošku,ktorá nikdy nechcela deti.Už s ňou nie som v kontakte ale nie kvoli tomu.Naše cesty sa po škole rozišli.Pochádza z rozvedenej rodiny a vždy hovorila,že s deťmi sú iba starosti,že ona radšej bude chovať psy,kone.Tiež bol zmyslom môjho života môj pes ked som nebola matka.Neodsudzujem ženu,ktorá nechce mať deti ale myslím,že také niečo si treba dobre rozmyslieť lebo starneme a čas sa vrátiť nedá.Moja sestra má takmer 33r,nechcela deti a ked som bola ja tehu tak tiež zatúžila po bábatku a už je v 4 mesiaci.Mala názor,že dieťa nikdy nebude zmyslom jej života a že ju bude obmedzovať-cestovanie,kariera atd.Teraz tento názor nemá,a myslím,že keby som ja nebola tehotná asi by sa nikdy neodhodlala mať dieťa.
Píšeš,o zvieratkách tak sa im naplno venuj,ved je veľa takých ktorým treba pomôcť-aj to môže byť zmysel života,poslanie.Keby som nemohla mať deti tiež by som sa zamerala na zvieratá kedže ich milujem.Možno časom svoje rozhodnutie zmeníš čo sa týka detí a ked nie prajem Ti aj tak aby si bola hlavne spokojná so svojim životom 🙂

kokorunecka
27. apr 2013

@irris Súhlasím s @mawka ...
@vejula 😀 😀 😀 Moje dieťa som NIKDY nenechala revať v postieľke, ale že NIKDY, ani som to neskúšala... A tú súvislosť s dojčením a dávaním UM teda vôbec nechápem... Ja som dojčiť chcela aj dojčila..Ale, na čo to budem už len tebe vysvetľovať 😀 Aj tak si budeš ďalej trepať svoje 😀 😀 😀
@mawka Ale mne si pomohla Ty 😉

mawka
27. apr 2013

@kokorunecka ja som ti len ukazala moznosti. ostatne si zvladla lebo si chcela a preto, ze mas schopnosti. 🙂

kokorunecka
27. apr 2013

@mawka Ďakujem.. Ale tá uzávierka ma máta 😀

mawka
27. apr 2013

@kokorunecka no asi ani tak nie, kedze si vysmiata od ucha k uchu. my s N. makame, moja.

vejula
27. apr 2013

@mawka nehovorim o kojení, hovorím o nasilnom odtrahni puta na zaklade nejakej utkvelej domnieky, že čim skôr puta spretrhame, resp. ich ani nevytvoríme, tym bude dieťa samostatnejšie. Poukazovala som len na to, že je to presne naopak. To je všetko čo som svojim prispevkom chcela povedať, nič medzi riadkami prosim nehladaj

vejula
27. apr 2013

@mawka pri nasilnom odstavovaní sa miminko neusmieva. Dieťa sa nechavyvresťať cca tyžden, kym si neuvedomí, že mu už ani plač nepomôže, že sa na jeho potreby jednoducho rezignovalo. A toto ženy robia často kvôli tomu, lebo : To dieťa je už na mne jednoducho zavislé, treba s tym niečo spraviť, musím odstaviť, lebo to už nieje normalne ako na mne visi. Toto je pre vysvetlenie nasilné odstavenie. A ver tomu, že to pre dieťa nieje žiadna prechadzka ružovou zahradou, toto preživať

vejula
27. apr 2013

@kokorunecka už nemusíš vysvetlovať nič, mne stači tvoja odpoved na moj slušny neuražlivy prispevok o tom ako trepem a podobne, Skutočne na urovni. Pekny večer prajem 🙂

vejula
27. apr 2013

@irriss hrozne

irriss
27. apr 2013

@mawka Kdyz jsme my staly pred branou,ktera se otevrela po komunistech..
Staly jsme na prahu plnem MOZNOSTI..
urcite Ti nemusim vysvetlovat pojmy jako (pre)syceny trh prace ...otroctvi za vydelek v hdnote PRD.. 3.sveta v zajmu industrie "zapadu"
Vsechno je pryc..3.svet jsme obohatili o nase poznani..chteli jsme jich vyuzit,hlavne jejich produktivity - nadstandartniho casu, ktery, se ONI venuji praci...ale opak je pravdou..jsoou chytri, vyuzili situace a dnes uz se dostavaji na spicku Sveta a produktivity ..
problem je v tom, ze generace nasich rodicu..panu industrie nemyslela na "zitrek nasich deti",ale na naplneni kapes DNES a zitrek pro sve deti videli v tom, ze ze svych kaps uvolni a uzivi svoje deti..ze nebudou muset delat NIC..
TRH se hrouti a jejch kapsy se vyprazdnuji...a deti? nemaji sanci obstat..jsou na rade deti 3.sveta..
kam jsme chteli, tam jsme...
Nic na nas nezbylo..ale toto by pochopil ten, kdo zije zde..protoze u vas je jeste jina situace...Jestedochazikotevirani a poznavani NOVEHO...Zde uz bylo vse a novemu jsoudvere jen pooteevren, protoze se jdnao odvetvi jako je zivotni prostredi a to je veeeeeeeeeeeeeeeeeelmi "neprospesna" industrie, pro Pany,kteri jsou zvyknuti myslet nasebe, na ukor druhych..Jsou alternaivy jinych zdroju..ale vyhrava i pres mrtvoly petrolej! Proc asi.. 😉
Dokud se nevymeni ridici ..bude neustale vse stagnovat..protoze mladi nemaji ani prostor a ani silu..
Tomu se rika KRIZE ..lide zili NAD sve moznosti..a toto obdobi ceka jeste na Vas..zde ti uz nikdo neda pujcku ani na preziti, natoz na otevreni neceho "noveho"...
Hypoteky? materska?Prace? Skola-Vzdelani? Jdeme zpet....lide jsou radi, ze maji na chleba...Dokud bude na ten chleba, nebude valka,jakmile detem bude chybet chleba..bude "valka"..
Tady uz neni NIC..
Vyuzijte toho, co mate..mate moznosti..tady uz nejsou.. 😉
jedina moznost je investice ve VZDELANI..tu ti zadna "BURZA" nevezme..

kokorunecka
27. apr 2013

@vejula Ja som čítala Tvoje príspevky aj v iných diskusiách a stále hovoríš každému to isté a nevieš prijať aj iný názor.. Takže, ja som Ťa ničím neurazila, len som skonštatovala.

vejula
27. apr 2013

@kokorunecka skonštatovala že trepem.... takže z toho mi vyplyva že iný nazor nevieš prijať prave ty

kokorunecka
27. apr 2013

@vejula Baví Ťa sa naťahovať o sprostostiach? Mňa nie. Pekný večer.
P.S. Ja si len narozdiel od väčšiny užívateliek viem vyjadriť svoj názor.. Preto nekráčam s davom a Tebe nesedím 😉

vejula
27. apr 2013

@kokorunecka to iste môžem povedať ja PS: Samozrejme, že vo všetkych temach pišem to iste. Asi by bolo divne keby som v každej pisala niečo ine, chvalabohu schizou zatial netrpim