Zlacnie jedlo v reštauráciách?
Ahojte, ako to bude podla vas?
Mali by podniky zlacniet jedla, kolace atd?
@janai1 https://www.trend.sk/spravy/alkohol-restauracia....
"Na alkohol podávaný v gastre sa uplatní sadzba DPH vo výške 20 percent."
@44janica44 Tak za tie koláče vláda nemôže. Tam je to o tom, že dlhodobo idú hore základné suroviny na koláče (cukor, vajcia, maslo a hlavne čokoláda) , najprv to cukrárne riešili že začali robiť menšie zákusky, na Vianoce by som povedala že robili "charitu" lebo tie kúpené vyšli lacnejšie ako ked to robíš, ja ked som si spočítala len na pár šuhájd čo by ma vyšli suroviny mala som dosť, čokoláda 3,50, cera 2 eur, orechy 2,5 a ešte hrozienka, cukor, trocha rumu, mlieko. A už proste nebola iná cesta ako zvýšiť výrazne cenu zákuskov.
@veronka1996 ale to už neplatí. Od 1.1.2025 máme 5 perc, 19 a 23
Jasné, určite zlacnie. Dobrý fór. Prečo by malo zlacnieť ? Kvôli DPH? Milión iných vstupov zdraželo. Práca, odvody, transakčná daň....
Nezlacnie nič
@marsmykkok nehadám sa, ale neverím, že z cukrárne vyjde lacnejšie ako upiecť.Mozno to mali akciu, že čo nepredali zlacnili?veď, ak zratas z tých tvojich surovín koľko ks spravíš nemôže ti byť lacnejšie.Ja už do cukrárne nejdem len z princípu za 3 koláče, kávu, minerálku som zaplatila v satelite 19 eur zákusok drahší ako vo Viedni
Zdražie a tento rok zrejme niekolkokrat. Od júna transakcna daň. Kto toto napísal, musí byť riadne naivný...
@marsmykkok nemôže? Kto dvíhal dph, zavádza transakciu daň.... A hlavne kto tu dookola sľuboval lacnejšie potraviny? Však tam sedia vyše roka tak to mali zariadiť a nieže tu nakupujeme ešte drahšie ako v rakúsku... len to by sa museli najskôr starať o obyčajných ľudí, len oni naopak si tu riešili svoje problémy a svojich kamošov- napr. Trestný zákon...
@luccija možno vyjdu lacnejšie ale nejaké margarinove s nahradami orechov, take umele... ja keď pečiem tak poriadne iba z masla, bez náhrad...
@marsmykkok a kto moze zatoze idu hore vajicka maslo???
ceny urcuje ponuka a dopyt
Nezlacnie nic. A uvidis, ze postupne pojde vsetko hore… podnikateľom zvysili snad vsetko co sa da. A este k tomu vymysleli transakčnu dan, co je v podstate okrádanie podnikateľov. Za kazdu fakturu co zaplatim ako podnikateľ dodávateľom zaplatim nejake percento zo sumy štátu!!! Takze faktury od elektrárni, plynární, dodávateľov tovarov, mobilný operátor, dodávateľ kasy a podobne, dostane odomna peniaze podla faktury, ktora je zvýšená o zvýšenú dph a este z tej faktury mi strhnú dan, ktoru zaplatim tomuto štátu. Tak sa pytam, kde vidis priestor na zníženie cien???
@mistymay33 aj za výplatu ktorú pošleš zamestnancom na účet zaplatíš transakčnú daň
... 😃 ... 😃 ... čo?
ja ti nevím, Karle. hneď ako ohlásili opatrenia sa začali vyjadrovať ekonómovia a odborníci, že to nebude dobré.
ale ľudia namiesto toho, aby si prečítali aspoň jeden rozumný článok od niekoho, kto tomu fakt rozumie, si radšej dajú trinásť statusov od birmovaného.
potom, keď príde isté k istému, sa čudujú ako teliatka, že jo, no, fakt to nie je dobré...
Prečo by mali reštauracie zlacnieť.Však DPH išlo hore ak ma majiteľ personal príklad 4 zamestnancov musi ím dať vyplaty SP ZP odvody v januári išlo hore aj SP aj ZP.Prečo by malo zlacnieť.Suroviny voda, elektrika, takže prečo by malo ísť dole pochybujem.
@muchotrafka298 akoze nikto. Ved politici si to myslia 😃
@alickapusinka lebo DPH na niektore potraviny isla dole z 10 na 5%.
Toto je taká diskusia ako keď jedna pani si myslela, že ako dobre nám ti politici zlacneli potraviny, že ved v kazdom obchode stale kupon na 2e, na 5e, kupon na jogurt zadarmo a podobne. 🤣🤦♀️🙈
@oli18 hej ale podľa mna nezlacnia reštaurácie ak ma reštaurácia zamestnancov tak vyplaty ZP SP išli poriadne teraz hore takže asi nezlacnia skôr nie ako áno.
Určite zlacnejú, aj mier bude, aj pokoj....súdruh povedali, do Russka to šli vybaviť
@mistymay33 no ale veď podnikatelia sa váľajú v zlate, tým predsa treba vziať... akurát si to hlupáci neuvedomujú, kto z tohto všetkého vyjde najhoršie - štandardný volič vládnej koalície - ekonomicky negramotnotný, s nulovými úsporami, neschopný vyhodnotiť informácie...čo čakáme od ľudí, ktorí si matematickú úlohu pre tretí ročník ZŠ riešia tu na modrom koníku, že áno.
A slovo trojčlenka v živote asi nepočuli.
@huginko no len to opisane zvysenie cien mi nepride ako rozmar majitela ale jeho realne zvysene naklady na prevadzku, ktore snad nebude platit z vlastneho vrecka.
Cize ano..bohuzial vela ludi si rozmysli, ci do restiky pojde a vela najitelov restik si rozmysli, ci si podnikanie este udrzi.
A toto neplati len pri gastre. Proste hlavni tahaci zamestnanosti a ekonomiky to tu zabalia a mozme ist do riti vsetci.
Nic dobre nas necaka.
@44janica44 Ja som pocula 1 koalicneho volica vyjadrit sa, ze ano, on je spokojny s vladou, lebo zostali vlaky zadarmo. Ze progresivci by ich zrusili.🙃 Takze asi ficovolicov netrapi nic ine, iba vlaky zadarmo.
Nič nezlacnie ide dole DPH nie ceny. Robím v obchode predavačku DPH nám upravili v kase ale ceny na čerstvé rožky chlieb atď ostali rovnaké nie nižšie. A to je možné že pôjdu hore časom lebo šéfke stúpnu náklady na energie atď.
Gratulujeme voličom tejto vlády máte čo ste chceli 👍
@oli18 išlo dole, ale v obchodoch to nevidieť. Všetko zdvihli ešte v decembri
@majoranka24 boze to su tupci 🙄 idealne vystahovat na jeden ostrov nech si tam to "zadarmo" zaobstaravaju sami 🤗
Môj muž je živnostník. Tento mesiac nechal ceny ešte tak, uvidí ako mu stúpnu náklady a potom zdvihne ceny ak bude treba. A to keď pozrieme ceny aké mal pred covidom tak odvtedy už zdvihol asi 3x cenu keďže náklady išli hore
@44janica44 tak toto je uz co, to bude zas hokej v tom riadny, naozaj lutujem kazdeho, kto ma restiku a musi sa v tomto vyznat, DPH raz taka, raz onaka a chcem vidiet, ako toto idu pochopit zakaznici 🤦♀️

Na zaklade coho by mali zlacniet?