Známa žiada o dar na záchranu kníhkupectva
Baby, príde aj vám zvláštne, že známa, ktorá má kresťanské kníhkupectvo, ale moc jej to nejde, rozposlala sms po ľuďoch z farnosti co chodia na skupinky a tak, s prosbou o pravidelný mesačný dar, že a by jej kníhkupectvo nezaniklo. Mne to príde vrcholne trapne, takto vypisovať a zobrať peniaze, však keď nejde biznis tak nech ide inde robiť, a nie podporovať niečo kde ľudia nechodia a ona si tam bude bez roboty sedieť. Povedali by ste jej svoje ci nechali ju tak
@buberova aspoň jedna to uznala, vdaka
@domka222 ale Rómovia keď sa prizivuju na statnom tak ich ma každý plnú hubu ako nepracujú a iba peniaze chcú. Aj keď oni to majú tazsie sa zamestnať castokrat, kvôli predsudkom
Nuti ta niekto dat peniaze?
Nepríde mi to normálne, ani vhodné. Keď má problémy, môže osloviť farníkov s prosbou, aby podporili jej obchod nákupom kníh. Nie pre nič za nič posielať peniaze.
Kto chce prispeje, kto nie tak nie. Naco z toho robit vedu. Mozno jej len staci rozšíriť sortiment aby sa uživila. Staci jej pomoct k nejakej zmene. Netreba ju hejtovat.
@h2 ved toto, že internetovú stránku, alebo chodiť na farske a kresťanské akcie s výberom kníh a mat tam nejaký stánok a tam skúsiť predavat.
@h2 inak sms ze príďte podporiť nákupom kníh neprišla niddy, prosee mi to príde ako co najľahšie získať peniaz ev bez práce
Myslím, že to zbytocne riešiš. Nie je to tvoja vec. Ak jej prispejú, je to ich rozhodnutie. Tebe to nikto neprikazuje. Ak sa ta spýtať prečo, môžeš jej to vysvetliť. To, že ona to chce riešiť takto, to tebe neprinalezi súdiť. A mimochodom, osobne si myslím, že až toľko mesačne aby vyzila aj s dieťaťom jej ľudia nedajú. Aj keby hneď niekto prispieval
Typicki kresťania. Závidia aj nos medzi očami. Vedia čo sa suchne u susedov. Co sa tak starať o seba?
@sirka9 ôk a ešte by ma zaujímalo, ci z tých darov ako bude platiť daň alebo odvody?
@zdenka11081983 dik za názor. Mne sa zas páčia kresťania co si myslia ze za to ze ma kresťanský obchod tak hej budú automatika prispievať lebo robí službu
@zdenka11081983 a úprimne, nemám jej co závidieť, tam ID eo princíp pre mňa. Ja si zarobím slušne a nadštandardtne bez nejakých vyprosikov a zobrani.
Nechces prispiet neprispievaj. Mam tiez vlastny obchodik a keby sa mu pohorsilo isto poziadam znamych, lebo viem aky ma potencial. S tym ze by som to vratila. Podnikanie je tazke. Skus si nieco otvorit a pochopis. Problem vidim iba tvoju zavist. Nepretriasaj ju po internete ak jej nemienis pomahat tak aspon neskod
Naozaj je to trápne, prosiť o almužnu na jej biznis. Nie pomoc pri zdravotných problemoch, nie na tragickú udalosť, ale biznis.
Keď jej to nejde, má malý obrat, nízke či žiadne tržby, asi robí niečo zle, možno malá komunita na taký druh tovaru, možno slabý výber druhov tovaru, ale v prvom rade si ona má zistiť svoje možnosti. Urobiť prieskum trhu, čo tam ľuďom chýba alebo majú ďaleko, taktiež môže pracovať inde napr. na 6 hodín a potom v podvečer mať pravidelne hodiny vo svojom obchode.
Môže si robiť reklamu, ponúkať resp. prezentovať svoj obchod na tých cirkevných stretkach, podebatit s farárom, dať si inzerát v regionalnych novinách, narobiť letáčiky a pohádzať po dedine/ meste do schránok, vymyslieť niečo na podporu obchodu, ale nie žobrať....
Ona má byť tá aktívna, ak nevie ako, tak sa poradiť čo by pomohlo, ale nie žobrať...
Inak nechápem prečo ťa tú tak hejtuju, založila si normálnu tému, a to sa tu fakt občas riešia debiliny
@rakahaka ôk, požiada o pôžičku, že im vrátiš, aby si prekonala obdobie ťažké alebo aby si rozšírila a upravila biznis, to u nej nevidim, príde mi ze chce peniaze len tak.
@cacianka presne si to vystihla, napísala pekne. Ja sa do biznisu nevyznám, neviem poradiť, ale isto by nasla a mala skúšať rôzne veci alebo tu prácu normalnu a obchod brat ako službu pre krestanov,ze navyse tam byt ak ho chce udržať.
Zrejme ma ku kníhkupectvu vzťah a vníma ho ako prínos pre jej kresťanskú komunitu. Áno v komunitách je tento spôsob bežný, ľudia s dobrým srdcom sa spoja pre záchranu, možno získa aj dobrých sponzorov a môže prevádzkovať ďalej. Ak jej to nevyjde, tak aspoň si môže povedať ze urobila pre to všetko. Držím jej palce. Prevádzkovať akýkoľvek obchodík je veľmi náročné v dnešnej dobe.
Majú vzor vo vacsine farárov ten má tiež plno a aj tak pýta...
@zdenka11081983 nechápem teraz ako plno?
Ja ta uplne chapem a mas pravdu. Otazka je len, ci to, ze sa jej nedarí je len chvíľková záležitosť a ten dar od ludi dokáže využiť a peniaze zhodnotiť, alebo očakáva, ze jej budu ludia posielat peniaze mesačne a “navzdy”. Ak je to ta druha moznost, tak samozrejme, je to otrasne, zaroven ale geniálne, lebo veriaci su lahko manipulovateľní a urcite jej vela ludi peniaze posle.
@ruxandra tak to kníhkupectvo už predtým moc nešlo, co som počula. Ale zabila to tým keď šla na materskú, a mala náhradu za seba a vtedy bolo otvorene ako kedy. Proste raz dve hodiny doobeda, inokedy poobede a furt inak. Ja som sa aj v brala raz že dačo kúpim ale teda prisla som a tam napísané že otvorené tak, čakať sa mi nechcelo tie hodiny na otvorenie, išla som zas o týždeň v tie hodiny a tam zas napísané že otvorené inak. Tri roky to tak bolo, ak by aj chcel niekto podporiť, odradí ho ze nevie kedy prísť. A teraz tam je zas ona ale asi zistila ze s dieťaťom nevyzije už a otvára od 9do 15tej,kedze dieťa a škôlka a keď je na OCR tak samozrejme zavreté, asi po nikoho už nebaví tam chodiť kvôli tomu. A príde mi to ako ta druha možnosť, že podporujte ma, ale biznis model nebude meniť, to b už dávno urobila keby chce. Nájom neplatí, ma to v cirkevných priestoroch, ani elektrinu a kúrenie.
@ruxandra ako nemam problém prispievať, od nás z cirkvi jeden chlapma klub, chodía tam prevazne Rómovia, on sa im venuje ako dobrovolnik. Pracuje na polovičný úväzok, ledva uživí seba a deti, ale tomu som ochotná prispieť lebo fakt sa snaží, prináša protihodnotu a vidím v tom zmysel a ze to ma význam rpe komunitu, iných ludi. Toto kníhkupectvo mi príde ze ona chce udrzat pre seba, nevytvara protihodnotu na to aby som jej prispievala a príde mi absurdné aby jej vôbec niekto prispieval.
Pre tie, ktoré nechápu, aký je rozdiel medzi týmto podporovaním podnikania jednej osoby a zbierkou po omši: táto osoba žiada o príspevky a pritom neponúka žiadnu protihodnotu. Nevolá ľudí, aby si k nej prišli nakúpiť. Chce len, aby jej prispeli doslova na jej zisk. Kdežto farár tú omšu reálne odslúži, je tam pre tých ľudí. Predtým spovedá, čo je pre mnohých ekvivalentom návštevy psychológa. Venuje im svoj čas, vypočuje ich, poradí.
Ďalšia vec je, že to, koľko kto dá po omši "do zvončeka" a či vôbec niečo dá, nevie nikto. Možno s výnimkou tesne vedľa sa nachádzajúcich ľudí. Farár nevie a nemá odkiaľ vedieť, kto dal 10€, kto 50 centov a kto nič. Ale táto osoba to vedieť bude. A podľa hesla "Kto nejde s nami, ide proti nám" si rozdelí ľudí na tých "dobrých", ktorí ju podporujú a tých"zlých", ktorí nie.
Véd ak nechceš, neprispej jej ani cent a co druhí urobia nerieš.
Keď ti nevadí žena so svätými obrázkami, tak ti vadia Rómovia a vlastne stále niekto. Tak buď aj ty taká vychcaná a rob to isté 🤦♀️
@domka222 uhadla si, vadia mi všetci. Skôr mi vadia vychcani ľudia, co im nevadí nič, len aby oni mali. O to tu ide. Ved aj ja si môžem vymyslieť zbierku na niečo a pritpom tpo bude pre mňa akoby miesto príjmu len aby som nemusela nič robiť pre to.
Autorka, neda sa povedat, ze to co pani robi je v poriadku, to ziadnom pripade. Ale treba mat tu odvahu (drzost?) jej vsetko co si tu napisala povedat priamo do oci. A ano, viem ze sa najde XY ludi, ktorej jej peniaze daju, aby neboli za zlych. Ale veci treba pomenovat spravnym menom a ak mas pravdu, co ju v tomto pripade iste mas, to nepopieram, tak treba sa za tu pravdu aj postavit. Aj za cenu "nepohodlia", ktore potom nastane.

Je to čudné