Znásilnené dievčatá v reedukačnom centre a štát nekoná
Je toto vobec mozne? Precitajte si blog Natalie Blahovej, poslankyne NR SR, co sa deje v nemenovanom reedukacnom centre v tychto chvilach na Slovensku ☹ Len pre silne povahy 😒
No z diskusie mi je tiez zle ako aj s clanku...nech sa pani poslankyna laskavo uvedomi. Ze je poslankyna a blogerka...ja neviem ci to je teraz taky IN status mat ze blogerka...ci treba klikacky nazhanat???? A ze jedine co moze je spravit poslanecky prieskum....moje nervy....a do toho mam dnes kramy....uz je to vela namna. Idem si dat radsej "ruzovy sen" lebo sa zo vsetkeho zbluvam viac :(
@lucia78 v prvom rade ten poslanec nerešpektoval zakonne postupy. Ale viem ze ludom stači len nejaka kauzička a uz sa chytaju....ja uz neverím nikomu ani nos medzi očami a naozaj dva krát meriam a raz režem kym uverim takymto bachorkam.
Ake urady čo vedia??? Keby som toto chcela aby verejnost vedela tak budem pisat traktát na nejaky Dennik N nie? A pod tým tam možno 100 komentov...Tak volam iné média nie?
@wendy62 je to možné, ale napr. do reedukačneho ustavu idu deti o ktore rodičia praveze maju zaujem...lebo ich problém riešia, tu nie sme v Amerike....
A ak by robili prasačiny tak hned brutalne znásilní dievčinu, ze jej naruši maternicu a podobne??Ked tak...tak dajme tomu ich pozoruju v sprche, su tam dotyky, tzv. obtazovanie ktore sa tazko dokazuje ze? ....proste nie je to take okate. A nikto nepoda trestne oznamenie??? Ani vyšetrujuci lekar ani matka??
@sardinka336 tam su umiestnovane rozne deti, casto sa tam odkladaju najproblemovejsi jedinci z domovov, deti ktore socialka odobrala z rodin kvoli kriminalite a ine, samozrejme aj deti starostlivych rodicov ktori sa snazia riesit nejaky problem. Takmer ziaden ustav starostlivosti o deti kde su pubertaci neobchadzaju rozne problemy podobneho charakteru - ci uz sex medzi chovancami, alebo zneuzivanie zo strany personalu. Lenze o tom sa prilis nehovori, malokto o tom vie a este tam rodicia v dobrej viere daju dieta. Trestne oznamenie podla toho co pise bolo podane a nielen jedno, lenze vsetky skoncili nejako do stratena - toto na SK nie je problem zariadit ak mas podplatenych ludi na prislusnych miestach, lebo trestne oznamenie ide podla miestnej prislusnosti, takze vsetky oznamenia na tento ustav sa stretnu na rovnakom mieste, tam staci podplatit par ludi a uz sa oznamenia vyriesia v ich prospech.
@sardinka336 Sardinka, vôbec ti nerozumiem. Ja som ten článok pochopila úplne opačne ako ty.
@inka04 ja neviem, či som schopná uveriť tomu, že niekoľko matiek chodí vyplakávať pred bránu tohto zariadenia a to je tak všetko, čo pre svoje milované detičky robia... Neviem, či môžem uveriť tomu, že matka, ktorej dcéra si prejde týmto peklom, ju po banálnej hádke nechá len tak tresknúť dverami a začne ju hľadať až o pár hodín... Nerozumiem tomu, že nikto nekonfrontoval priamo toho terapeuta, že tá drbnutá matka sa nechala oblbnúť riaditeľom a kecami o rakovine jeho ženy, že cudzích ľudí uprednostnila pred vlastnou dcérou... A neviem, či som schopná uveriť tomu, že pani poslankyňa má takéto podrobné info a len sedí na tej svojej riti a píše blog!!!
Ak toto nie je vymyslený príbeh (strašne dúfam, že je ☹) tak mi je úplne jasné, ako sa to môže diať - pri takomto prístupe všetkých zúčastnených matkou počnúc a poslankyňou končiac to fakt nie je problém...
Smutne ale nech sa ns mna nikto nehneva co je to za matku kt su slzy riaditela prednejsie ako to ze jej znasilnili dceru.... a dalsia vec za thc v krvi 18mes v reedukacke? A este aj sudom? Nie som pravnik a nepoznam ani sadzby ale mali sme v rodine niekoho kto v takom zariafeni bol a za tvrde dtogy nie za narisu a tolko sudom nedostal....okrem toho mi tam pride vela rozporuplnych veci.....ze je az tazko verit ze sa to stalo tak ako sa stalo...zrejme ide pani poslankyni o nieco ine....
Mozno ja mam este naivne predstavy. Ale ja mam predstavu, ze ked je niekto poslanec. Tak haji zaujmy ludi a krajiny. A ked sa dozvie o niecom takom, zverstve a este k tomu zena, tak sa bude za to "bit" ako levica. Ved keby toto prasklo a fakt prispela k vyrieseniu tak ma take velke plus u ludi a do buducich volieb ze az. Ci???
@sardinka336 presne, nechce sa mi veriť, že nikto, od matky (a keby jednej) až po poslankyňu neurobil nič... A predpokladám, že v riaditeľovom záujme by bolo zahladiť stopy, očistiť meno ústavu aj svoje a nie takto okato to všetko robiť... Ako som už písala, neviem, či som schopná týmto všetkým veciam uveriť, ale ak niekto pozná takéto detailné skutočnosti, tak má konať a nie vypisovať blogy... Nemôže byť problém dokázať takéto znásilnenie, pohlavné choroby a ďalšie veci...
cely clanom ma podla mna velmi vela trhlin. v Prvom rade ak ma dieta povinnu sk. dochadzku a je zaskolak a vymeskava, je skolou upovedomeny rodic a aj urad prace ten na zaklade podmetu setri v rodine a ked nariadil odbery na drogy a vysli pozitivne tak sa dalej vec riesi sudom aby sa nariadil dohlad, pripadne umiestnenie do zariadenia..takze to ze 14r dieta nechodi do skoly matka o tom akoze neviem, sama so svojej iniciativy ide na urad prace sa spytat na to ze co ked ma podozrenie na drogy a oni jej nanutia riesenie sudom nema hlavu ani patu lebo to ma zakonny postup cez skolu-urad a sud...a ak by sa mi dieta vratili znasilnene a ja ako MATKA by som ho vratila spat, len preto ze sa mi riaditel rozplace je na hlavu, a tiez aj nezastihnutie pracovnicky na urade..ved ma prac. dobu od pondelka do piatka od 8 do 15hod tak neviem akym zazrakom, pokial by nemala dovolenku by som ju v mieste vykonu prace nevedela najst, a aj pocasjej dovolenky ci nepritomnosti ma svoju veducu a urad ma svojho riaditela, tak ako ze sa neviem s niekym spojit...A pokial ma niekto zdravotne zaznamy v rukach treba to ihned riesit a nie anonymne pisat pribehy na blogoch
OTRAS OTRAS OTRASNÉ takých by som na doživotie zatvárala, ale dnes človek za vraždu dostane slabých pár rokov vo väzení, no čo by sme asi chceli nie za také znásilnenia a zverstvá V našom ukážkovom štáte !? aK napr. povie suseda že dieťa je týrané? idú odobrať dieťa a urobia to ako sociálka skoro hneĎ, lebo ide o dieťa predsa a jeho dobro a bezpečnosť, ale ak sa jedná o opačnú stranu, keď rodič bojuje za svoje dieťa, ktoré vie že trpí tak vtedy musí ísť všetko podľa zákona a birokracie a čakania až to niekto ozaj prešetrí. TO V AKOM HNUSNOM SYSTÉME ŽIJEME !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
AK KAMIONISTI MUSIA ROBIŤ PSYCHOLOGICKÉ TESTY AKO VODIČI, JA NEVIEM PREČO EŠTE TAKÝMI TESTAMI zodpovedajúcimi na prácu s ľuĎmi NEPRECHÁDZAJÚ VŠETCI PEDAGÓGOVIA, VYCHOVÁVATELIA, ASISTENTI v školách a zariadeniach ako aj SOCIÁLNY PRACOVNÍCI A AJ ZDRAVOTNÝ PERSONÁL MOŽNO a to AJ MINIMÁLNE KAŽDÉ 2 ROKY ????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A ešte by som to navrhla tak že by nesmeli ísť za psychológmi z okresného mesta, aby tam nemohli mať ZNÁMOSTI !!!!!!
@9lf9 napisem len za seba, co mam v okoli, cize nebudem pausalne posudzovat, ale. u nas v meste socialka na UPSVaRe nerobi vobec nic. "Riesi" pripady, ale skutocne s tymi uvodzovkami. Mam tu v bytovke jeden pripad, kedy je dieta zanedbavane, matka ho vychovava bitkou a v style "drz hubu kokote, vypadni hajzle dementny a podobne..." Socialka nevidi nic, na navstevach boli, nic sa neriesi. a dieta je bite a ponizovane tak, ze to vidiet. slo xy podnetov, xy krat sa to preverovalo, ale nic sa nevyriesilo. dieta je nadalej v starostlivosti super matky. dieta, ktore je prvak a nevie zo seba dostat suvislu vetu. to je jeden pripad. dalsi ma syn v skole, uz som ho tu opisovala kdesi a nikto nic neriesi. ani zaskolactvo, ani stav, v akom dieta chodi/nechodi do skoly, ani modriny, zdravotny stav, ani roztlcene okna na novostavbe a zalozeny ohen tam. matka si beha vysmiata a dieta pri nej. takych pripadov je do aleluja. mozno su slabsie, ale zarazajuce je, ze sa nic neriesi. neriesilo sa ani v pripade lucky. a zverstva? tie sa deju. tot kampusch v rakusku alebo ten stary, co v pivnici drzal dceru a spravil jej dieta. iste, je to rakusko, ale nezakryvajme oci pred tym, ze sa nemoze nic take stat. xy pripadov aj v domovoch dochodcov, kedy sa ukazalo, ako neludsky s ludmi zachadzaju. uchylaci,s adisti, prasce su vsade okolo. a akonahle sa nieco prevali, mame tendencie neverit. preco? toto sa deje. odhliadnuc od toho, co mohla matka spravit a nespravila, ako sa k tomu postavila je jedna vec, ale dokazy o tom, ze dieta bolo znasilnene a malo pohlavne choroby je vec druha, to su fakty a je to hrozive. tretia vec je, ako to v tomto bananistane (ne)funguje a ako sa stat stavia k takymto pripadom - a la upratovacia sluzba. zamiest pod koberec.
to, ze poslankyna napise blog, ktory jej zaberie hodinu este neznamena, ze s tym nieco nerobi. ale je fajn, ak sa take nieco zverejni. ako inak by sme sa dozvedeli (skor ci neskor), ze v tom a v tom zariadeni alebo ten a ten pedagog, terapuet, atd. je zvrhla svina? Ako inak sa da zjednavat naprava, ak sa dovoli to zamiest pod koberec? Alebo budeme nakoniec obhajovat to zvrhle prasa, ze vlastne on nic neurobil a matka s dcerou si to vymysleli a podrzali lekarovi noz pod krkom, aby im napisal spravu?
@mawka samozrejme vsade su zvrhli jedinci to nik nepopiera ale toto co bolo popisane v clanku je proste neuveritelne aby zlyhali vsetky kontolone organy skola, urad, sud zariadenie, lekar, policia to proste nie je podla mna mozne. Zaskolakov vzdy nahlasuje skola kym ma dieta povinnu sk. dochadzku, riesi sa to posielam PnD na obec/mesto , setri sa v rodine ci je upratane dieta ci ma navarene a podobne, pokial nemaju oni dokaz o tom ako sa slovne matka vyjadruje na dieta co v ich pritomnosti urcite nerobi je tam urcite len dohlad ale ako by to obhajili na sude aby jej dieta odobrali lebo sused povedal..takze kazda minca ma dve strany a vela veciam sa da ludskou vsimavostou predist ale nic nie je len biele a cierne a su urcite pochybenia aj na strane uradov ale aby vsetky zlyhali naraz...
baby, co lyncujete blahovu - mame prezumpciu neviny, ona nemoze zverejnit mena, koleduje si o zalobu. policia ma vsetky informacie, sudy maju info, socialka ma info, ombudsmanka ma info - blahova uz v zufalstve pripad medializuje, lebo nikto nekona, ona je poslankymna, ale nemoze tam ost a riaditela poslat na policiu, ani vziat dieta odtial nemoze, ani sudcovi prikazat konat nemoze. tym, ze to zverejnila, urobila viac, ako vsetky organy statne dokopy. verim tomu, ze v ustave sa od vcera upratuje vo velkom ... v pondeol to je vo setkych telkach, ak aj nie uz dnes. vieme, kde zijeme, nakoniec sa to uprace, ako detsky domov tomanovej dcery, ale minimalne riaditela odvolaju, a snat aj na upsvare a socialke dakoho tiez.
tym, co zatracujete matku, mozno je jednoduchsia, moznu ju na socialke bolo jednoduche presvedcit, aktivna uradnicka potrebovala vykazat cinnost a aha, tuto prehovorim ... aj my mame v rodine pripad, ked matka ozaj zvazovala dat dieta do reedukacneho - zaskolactvo, marisa a boh vie co vsetko. do 8 triedy bezproblemove decko, v 9 stale dobre znamky, ale horsia partia ... stredna - uz problemy ako remen, ale stale nema problem s ucenim. ked do skoly chodi, nosi znamky dobre, ale kedrupne v bedni, klame, poza skolu, ... puberta, neda si povedat, problem ako brno. clovek vtedy nevie, ako vlastnemu decku pomocz :(
pre info: Oznam redakciám: TB strany Sloboda a Solidarita o 15:00
BRATISLAVA 10. septembra (SITA) - Tlačová beseda strany SaS za účasti Natálie Blahovej, poslankyne NR SR za SaS, na tému Zverstvá v zariadení pre deti nepočkajú už ani deň, vyzývame k okamžitému konaniu sa uskutoční dnes o 15:00 vo foyer NR SR. Agentúru SITA informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.
@9lf9 lenze v tomto posratom state je to proste tak. niekto to tu spomenul. ten sa pozna s tym a ten s hentym a kseftiky a dohadzovanie a zahladzovanie a ututlavanie... ved to je na slovensku take bezne, az sa chce cloveku grcat.
velmi zaujimave by bolo zistit, kolko skol realne ohlasi zaskolactvo. lebo pises dobre, taky by mal byt postup. ale kolko skol ten postup aj dodrzuje? kolko soc. pracovnikov si robi riadne svoju robotu? ja si skor myslim,. ze tych, ktori riesia aktivne a robia si svoju rpacu poctivo je sakra malo.
a tamtu susedu, stacilo by natocit video. lenze ja alebo niekto iny natocime video ako sa mamicka supersky sprava k dietatu a nakoniec sa to otoci proti mne lebo som bez suhlasu niekoho natocila. vies.... takze vdaka tomu, ze nemozeme akokolvek zaznamenat, co sa tam deje, sa to deje aj nadalej.
Mne je jedna vec divna a to, ze marisku na 18 mesiacov v reedukacnom centre. Ved to je posledna moznost, ked uz dieta fetuje prvu ligu, kradne, uteka z domu a nie, ze zaskolactvo, mariska a hned taketo umiestnenie, mozno matka povedala A a nepovedala B, tak nieco nie je v poriadku. A fakt neverim tomu, ze lekar nenahlasi znasilnenie na uradoch, ako fajn, beriem, ze sa da podplatit jeden, dvaja uradnici, ale to chcete tvrdit, ze riaditel ma pod palcom socialku, policiu, lekarov? Kriste pane, matka sa nedovola spravodlivosti v meste, tak ide na okres, kraj, vsade, kde sa da, nemoze mat podplatenych vsetkych
Pohlavne zneužívanie a znásilnenie nie su trestné činy, ktoré by podliehali oznamovacej povinnosti, ale podliehaju len povinnosti prekazit trestný čin.Tak to poznam ja.:(
Zaujimave ze ked iny poslanci mozu podavat trestne krista-krizom, tak ona nemoze...
@mawka kazda skola a kazdy msiac posiela pocet vymeskanych hodin ale len udeti povinnou sk. dochadzkou tj do 16r pootm uz je na dietati ci studovat chce alebo nie zakon mu to neustanovuje. Myslim si ze praca soc. pracovnikov je jena z najtazsich co sa psych. tyka a tam by clovek asi nevydrzal robit ak by ho prace nebavila a nenaplnala ale urcite kazdy je omylny a chyby sa stavaju...samozrejem zakonu su take ake su ale na to je vlada a parlament aby s tymnieco urobili darmo my budeme nadavat...budem len rada ak je toto vsetko pravda nech su vinnici potestani a to exemplarne aby sa take veci viac nediali
@wendy62 wendy ty si z odboru? Lebo ja napr. osobne poznám diagnostak v BA...niektorí čo tam posobia su moji vyučujuci z katedry. Zhruba su tam problémy ako kradeže, šikana, sklony k ,,pobitiu sa,, rozne ,,amoky,, a prejavy nezvladnutia emocii...čize na ustav vcelku bežné. Ja neverím tomu ze by tajili brutalne znasilnenie, ale mozem sa mylit a byt nemilo prekvapena. Proste som taka naivna,ze si to neviem predstavit, ze by sa to tajilo, riešilo mimo zakon...to ze sa to stane, ze k znasilneniu pride tomu sa zial nečudujem.
Ten pribeh ma veeeela prevela trhlin, nejasnosti a nelogických krokov...ano, chytá za srdce a zdvíha zo stoličky...ale minimálne pochybili dvaja ludia, ktory zakonne nekonali. Ved ked to bude v mediách tak sa dozvieme viac. tiez som sama zvedava...lebo nejasností je tam dost.
@moni244 presne toto si hovorim ja ze ktora mat da decko za marisku do RC..toto by bola krajna moznost v pripade kt.spominas...a dalsia vec ktora matka ked uz tam ta dcera bola a vratila sa znasilnena by ju tam poslala naspat? to mi uz pride trochu cez...pocuvat pana riaditela a uverit slubom ze da vsetko na poriadok? ak by tam co i len facku dostala viac by tam nevkrocila...
@marianeta ved vravim....cele je to divne...a ako vidite opozicia furt potrebuje kauzy...ako neberte to v zlom, ale proste miesto riešenia ozajstných problémov sa stale riešia len a len kauzy a podobne ako jasne, maju sa vyriešit ale nemoze to ostat len a len pri tomto, ze nerobime nič ine len kauzujeme a kydame. Ked nevyšiel Bašternak s Kalinakom tak podsunieme Nicholsonovu ako martyra čo ,,musel,, ist 6 dni po sekcii do prace a ked nepomoze to tak vymyslime niečo ine a ine...Ako toto mne osobne uz lezie na nervy tato šaškaren a zameriavenie sa len a len na problémy poslancov čo tam maju medzi sebou. a na bezných ludi sa zase kašle...
.
Cely clanok na mna vplyval ako citanie nejakej knihy...... Vela medzier, nejasnosti, uz od uvodu tohto clanku ...Nechce sa mi tomu verit, ze sa nieco take deje... Chybaju mi tu vsak vyjadrenia a vypovede druhych stran- tych udajnych matiek a otcov, ktore maju skusenost s tymito strediskami ...
PS: Preco sa doteraz nik z tych udajnych rodicov neozval??? Preco to zrazu zacala riest p.poslankyna?....Divnee....
@salfusco sú to trestné činy pokiaľ ide o 14 ročne dievča a bolo to spáchané na chránenej osobe neverím že lekár toto nenahlásil a riskoval sám trestné stihanie

ak to chapem spravne tak pani socialna asi svojmu kamosovi riaditelovi dohadzuje ksefty - deti do zariadenia. Ten tam ma zopar dalsich zamestnancov s ktorymi robia prasaciny vsetci spolu a navzajom sa kryju. Zaroven ma nejakeho kamosa niekde na policii alebo sude, ktory sa postara o to, aby tresne oznamenia boli vyriesene v jeho prospech. Ved to uz vyzera ako nejaky gang pedofilov 😠 V takychto zariadeniach su casto deti, o ktore rodicia az taky zaujem nemaju, alebo domovaci ktori su vsetkym ukradnuti, takze vacsina rodicov im problemy nerobi, a tych par, ktori tam dali deti v dobrej viere ze to nejako pomoze, je bezmocnych. Take nechutnosti su pre nas natolko nepredstavitelne, ze to posobi az neuveritelne, ale ked si predstavim ze mozno ta mamicka je nejaka jednoduchsia osoba, lahko manipulovatelnej povahy, bez tusenia o tom ake ma moznosti - takych nie je na svete malo a zli ludia ich lahko zneuziju...